Minden korábbinál magasabban repült a Ząbi Rakéta – a fókuszban Kamil Stoch

A síugróidény ugyan az elmúlt héten véget ért, azonban mi még nem tettük le teljesen a billentyűzetet, hiszen a következő napokban még több összefoglaló anyaggal is jelentkezünk. Elsőként arra vállalkozunk, hogy ahogy tavaly, úgy idén is megrajzoljuk az aktuális VK-győztes portréját. A fókuszban tehát a lengyelek kedvence, a Ząbi Rakéta, azaz Kamil Stoch, aki több mutató szerint is pályafutása legerősebb idényét fejezte be múlt vasárnap Planicán.

Az 1987. május 25-én született lengyel klasszis története a Ząb nevű, Zakopanetól alig néhány kilométerre fekvő faluból indult (innen a sajtóban már-már eposzi jelzővé váló becenév), ahol már néhány évesen megismerkedett a síeléssel és a síugrással, az anekdoták szerint eleinte még főleg egy-egy meredekebb domboldalon hóból épített „sáncon”. Aztán ahogy nem sokkal később versenyszerűen is elkezdett ugrani Kamil, hamar elkezdtek jönni a kisebb-nagyobb sikerek, a világ azonban először igazán 1998 nyarán figyelhetett fel az akkor 12 éves tehetségre, aki Garmisch-Partenkirchenben megnyerte az amolyan nem-hivatalos ifjúsági világbajnokságnak számító FIS Schüler Grand Prixt. Az ezzel együtt nem lenne igaz, hogy Kamil már fiatalon mindent megnyert, amit lehetett, hiszen például a junior VB-n egyéniben nem sikerült érmet szereznie, noha csapatban 2004-ben Styrnben majd 2005-ben Rovaniemiben is ezüstérmes lett.

kamil-stoch_19422427
Forrás: se.pl

A Világkupában már 16 évesen, 2004-ben debütált, hol máshol, mint Zakopaneban. A bemutatkozó versenyén 49. lett, több versenyen pedig nem indult az idényben, azonban a rákövetkező évadban már több lehetőséget kapott, a 2005/06-os szezonban pedig gyakorlatilag már állandó tagjává vált a lengyel csapatnak, így ott volt már a 2006-os torinói olimpián is, ahol normálsáncon 16., nagysáncon 26., csapatban pedig 5. lett.

Kilépni az előd árnyékából

Ezek az évek azonban, illetve még az elkövetkezendő jónéhány is Lengyelországban Adam Małyszról szóltak, akinek köszönhetően a síugrás korábban soha nem látott népszerűségnek örvendett a lengyeleknél, ami viszont azzal járt együtt, hogy a média és a szurkolók figyelme is szinte kizárólag a Wisłai Sasra fókuszálódott. Pedig ha nem is sokszor, de egy-egy alkalommal már ezekben az időkben is megvillant Stoch tehetsége, aki első győzelmét a legjobbak között 2007-ben aratta Oberhofban, Nyári Grand Prix versenyen, a VK-ban pedig többször is sikerült a legjobb 10 között végeznie, valamint kiemelkedik még a 2009-es libereci VB-n, normálsáncon szerzett 4. helyezése.

Igazi változást – nem csak sportszakmai szempontból – viszont 2010 nyara hozott Kamil számára, hiszen egyfelől ekkor került sor az esküvőjükre feleségével, Ewaval, másrészt a sáncokon mutatott formája is meredeken ívelt felfelé. Amolyan bemelegítésnek, ötből négy versenyt nyert a COC-sorozatban (ezt egyébként végül meg is nyerte), majd a Nyári GP-ben is remekelt, hat dobogós helyezéssel, köze három győzelemmel második lett az (akkoriban azért a mostaninál jóval nagyobb presztízzsel bíró) sorozat összetettjében Daiki Ito mögött, úgy, hogy négy versenyről az esküvő miatt „igazoltan” hiányzott.

0000v4jvhc99j0bn-c322
Forrás: rmf24.pl

Még ennél is fontosabb talán, hogy ezt követően a téli versenyeken is sikerült az áttörés, noha a 2010/11-es VK-t nem kezdte a legjobban Stoch, az idény második fele már sokkal jobban sikerült. A lengyel szurkolók alighanem sosem felejtik el azt a zakopanei hétvégét, ahol szimbolikusan is megtörtént az őrségváltás a lengyel síugrás két klasszisa között. Mint emlékezetes, az első versenynapon Małysz megszerezte pályafutása 39., és mint utóbb kiderült utolsó győzelmét, vasárnap viszont már Kamil Stochot ünnepelte a Wielka Krokiew közönsége, aki azok után, hogy Małysz még az első sorozatban elesett, mégis megnyerte a lengyeleknek a versenyt, megszerezve ezzel első VK-futamgyőzelmét.

Ezt a sikert az idény során még kettő követte, ami a végelszámolásnál a 10. helyre volt elég az összetettben, mondhatjuk tehát, hogy Stoch 23 évesen megérkezett a legjobbak közé. Małysz a szezon végeztével visszavonult, így a 2011/12-es idényben kimondva- kimondatlanul immár Stoch számított a lengyel csapat elsőszámú esélyesének, más kérdés, hogy ebbe a favorit-szerepbe is bele kellett tanulni, így ezt az idényt még inkább mérsékelt sikerek jellemezték. Két győzelem azért így is összejött, összetettben pedig 5. lett Kamil a szezon végén, az első igazi katarzist jelentő sikert viszont már a 2013-as év hozta el, amikor is Val di Fiemmeben a világbajnokságon, azok után, hogy az elrontott normálsánc után még a könnyeivel küszködött, a nagysáncon leiskolázta a mezőnyt és megszerezte az aranyérmet. A lendület ráadásul kitartott az idény végéig, ami két további futamgyőzelmet és egy összetett 3. helyet hozott Kamilnak, aki ilyen előzmények után már valóban az egyik fő esélyesként várhatta a 2013/14-es évadot.

Először a világ tetején

Azt túlzás lenne állítani, hogy a szezonkezdés ennek megfelelő volt, ugyanis az első versenyeken Stoch nem igazán érezte az ugrást, azonban a Négysáncverseny előtt Titisee-Neustadtban és Engelbergben egyaránt szárnyalt a lengyel, mi több két győzelmet és két második helyet gyűjtve át tudta venni a sárga trikót is, így esélyesként utazhatott a Turnéra. Azonban akkoriban a Négysánc, ki tudja miért, de évekre visszamenőleg nem igazán hozott szerencsét a lengyeleknek, és így volt ez ebben az idényben is, hiszen Kamil elég messze volt az összetett sikertől, mindössze 7. lett. A formájában jelentkező hullámvölgy azonban csak átmeneti volt, ugyanis február elején Willingenben mindkét napon győzni tudott, ezzel VK-éllovasként utazhatott az olimpiára.

Kamil Stoch
Forrás: radiopik.pl

Ami Szocsiban történt, pedig ma már sporttörténelem, hiszen Stoch kezdésnek rögtön megnyerte a normálsáncos versenyt, ezzel Wojciech Fortuna 1972-es sapporoi győzelme után a második lengyel síugró aranyat szerezve az olimpiákon. Egy héttel később ráadásul, noha kisebb fölénnyel, éppen csak megelőzve Noriaki Kasait, de a nagysáncon is nyerni tudott, így Matti Nykänen és Simon Ammann után ő lett a harmadik síugró, aki a meg tudta csinálni a „duplát” az ötkarikás játékokon.

A lendülete ráadásul az idény végéig kitartott, az olimpia után győzött Lahtiban és Kuopioban is, végül pedig Planicán az összetett győztesnek járó nagy kristálygömböt is átvehette.

Siker után krízis

Stoch ezzel szűk két szezon alatt a sportágban megnyerhető trófeák közül már elég sokat begyűjtött, az öt legfontosabb közül három, a VB-cím, az olimpiai arany és az összetett VK-siker legalábbis már megvolt, így aztán sokan gondolták, hogy a rákövetkező 2014/15-ös idény is az éremhalmozásról szól majd. Síugrásban azonban nem csak a csúcsra felkerülni nehéz, hanem ott maradni is, utólag pedig nyilván nem árulunk el nagy titkot, a VK-címvédés, ahogy Janne Ahonen óta senkinek, úgy Stochnak sem sikerült.

Kamil Stoch
Forrás: radiopik.pl

Igaz, abban, hogy így alakult a balszerencsének is volt nem kis része, hiszen egy a klingenthali szezonnyitó hétvégén elszenvedett, elsőre még csak súlyosnak sem látszó bokasérülés miatt gyakorlatilag már azelőtt elvesztette esélyeit az összetettre, hogy egyáltalán elkezdődött volna az idény. Stoch bevizesedett bokáját eleinte „konzervatív” eszközökkel próbálták kezelni, majd miután ez csak nem akart segíteni, megműtötték, amelyet követően a Négysáncversenyen tudott visszatérni a mezőnybe.

Csodát persze a körülmények ismeretében nem igazán vártak tőle a lengyel szurkolók, annál kellemesebb meglepetés volt, hogy néhány héttel később Zakopaneban egy napra minden a régi volt, hiszen győzni tudott a Wielka Krokiewen, majd nem sokkal később egy másik kedvenc helyszínén, Willingenben is.

Ekkor még sokan bíztak benne, hogy ha már az összetettre nem maradt esélye, a faluni világbajnokságon ismét érmekért csatázhat Kamil, ez azonban ezúttal nem sikerült, legalábbis egyéniben, ugyanis mindössze 17. és 12. lett, jóllehet csapatban azért szépítettek, és Predazzo után ismét bronzérmet nyert a lengyel négyes. A VK-ban végül a 9. helyen végzett, ami az előzmények ismeretében elfogadható eredmény volt. Ez azonban nem volt elmondható a 2015/16-os idényről, amelyben úgy tetszett, mintha egyszer csak minden elromlott volna a lengyel síugrásban.

Olyan már volt korábban is, hogy Stoch, illetve a lengyel csapat nem kezdett jól egy évadot, azonban a Łukasz Kruczek vezette szakmai stáb addig valahogy mindig megtalálta a módját, hogy rövid időn belül kimozdítsa a gödörből a csapatot. Ez a pillanat azonban ebben az évben csak nem akart eljönni, így hát gyakorlatilag sikerek nélkül telt el a szezon, az idény „fénypontjainak” Stoch nizhny tagili 6., illetve zakopanei 8. helye számított, ami igencsak keserű pirula volt az elmúlt évek sikerein fellelkesült szurkolóknak.

Osztrák edzővel ismét a helyes irányba

A nem sokkal korábban még ünnepelt Kruczeknek ezek után, mint várható volt, az idény végén megköszönték az addigi munkát, a helyére pedig az osztrák Stefan Horngachert szerződtette a Lengyel Síszövetség, aki korábban 2004 és 2006 között a B-csapat edzőjeként dolgozott a lengyeleknél, így bizonyos helyismerettel már rendelkezett.

Forrás: sportowefakty.wp.pl

Arra azonban, hogy a csapatot néhány hónapon belül nem csak kilendíti a holtpontról, hanem még a korábbinál is nagyobb sikerekig juttatja az osztrák mester, alighanem kevesen számítottak. Már a Nyári GP-n látszott, hogy ez már egy egészen másmilyen lengyel csapat, mint korábban, jóllehet ekkor még Maciej Kot volt közülük a legjobb formában, aki végül meg is nyerte az összetettet. Hanem a télen már ismét Stoch volt a csapat vezéregyénisége, és a már-már megszokott visszafogott szezonkezdést követően az idény ötödik versenyén meg is szerezte első futamgyőzelmét. A java viszont még csak azután jött, ugyanis ezúttal hosszú idő után elmondhatták a lengyelek, hogy remekül sikerült a formaidőzítés a Négysáncversenyre. Stoch Oberstdorfban és Garmisch-Partenkirchenebn is második lett, amivel „féltávnál” vezetett Stefan Kraft és Daniel Andre Tande előtt. Innsbruckban negyedeik lett ezután, miközben Tande nyert, Bischofshofenben viszont győzni tudott, amivel övé lett az összetett is, ráadásul kihasználva, hogy Tande a kötésének kioldása miatt az utolsó ugrásnál sok pontot vesztett, Kraft pedig betegség miatt harcképtelenné vált a végére, a honfitárs Piotr Zyła állhatott mellette a dobogó második fokán.

A lendület pedig vitte tovább Kamilt a soron következő hazai versenyeken is, meg is nyerte mindhárom egyéni futamot Wisłaban és Zakopaneban, ezzel vezette a Világkupát is. Ezt követően viszont kisebb megtorpanás jött a lengyelnél, vagy mondjuk úgy, hogy feljöttek a többiek is, különösen Stefan Kraft, aki a lahti VB idejére a legnagyobb kihívójává vált. Ami pedig a VB-t illeti, Stochnak egyéniben ismét nem jött össze az érem (4. lett normálsáncon és 7. nagysáncon), csapatban viszont remekeltek a lengyelek és Dawid Kubackival, Maciej Kottal és Piotr Zyłaval megszerezték a lengyel síugrás történetének első világbajnoki aranyérmét a számban. Ezután jött a szezon hajrája, amely során Stoch végül nem tudta megállítani a szárnyaló Kraft menetelését. Noha majdhogynem váratlanul egy versenyt még nyerni tudott Vikersundban, ezúttal ez is kevés volt, és Planicán lényegében az első napon eldőlt a nagy kristálygömb sorsa, az osztrák javára. Stochnak ezzel együtt szégyenkezni valója egyáltalán nem volt az idény végén, hiszen összetett másodikként több pontot gyűjtött, és 7 sikerével több győzelmet aratott, mint bajnoki szezonjában.

Újra a csúcson

Az idei évadban pedig még rá is tudott tenni egy lapáttal a nyáron a 30. életévét betöltő lengyel. A forgatókönyv eleinte hasonlónak látszott, mint egy éve, hiszen Kamil a wisłai szezonnyitó versenyen ugyan egy második hellyel kezdett, de az utána következő futamokon eleinte még elég instabilnak tetszett a formája. Engelbergben aztán egy 3. és egy 2. hellyel jelezte, hogy kezd összeállni az ugrása a Négysáncra, ezzel együtt az elsőszámú esélyesnek ekkor a sárga trikót viselő, az évadot élete formájában kezdő Richard Freitag számított.

5a5121c3d7169_osize1068x623q71hfe0900
Forrás: vierschanzentournee.com

Stoch viszont Obertstorfban győzelemmel kezdett, majd megnyerte az újévi versenyt is Garmisch-Partenkirchenben, ám két második hellyel Freitag is lőtávolban maradt még, lényegében egyedüliként a mezőnyből. Innsbruckban aztán Freitag az első sorozatban hibázott és elesett, miközben a versenyt ismét Stoch nyerte, aki így Bischofshofenben már a Grand Slamért ugrott. Végül meglett a negyedik siker is, amihez az eddigi egyedüli hibátlan Négysánc-győztes, Sven Hannawald gratulált elsőként Kamilnak, aki Freitag távolmaradását kihasználva átvette a vezetést a VK-összetettben is.

Hogy ez a lényegében tökéletes teljesítmény azért sokat kivett belőle, azt a rákövetkező kulmi verseny mutatta meg, ahol mindössze 21. lett, egy héttel később viszont a sírepülő világbajnokságon ismét az érmekért csatázhatott. Hogy ez mekkora eredmény, ahhoz érdemes megjegyeznünk, hogy Stochnak pályafutása során voltak ugyan jó eredményei ebben a szakágban is, de nem számít igazán sírepülő specialistának, a VB-kről korábban egy 5. hely volt a legjobbja. Ehhez képest Obersdtorfban ezüstérmes lett Daniel Andre Tande mögött, majd a lengyel csapat tagjaként szerzett egy bronzérmet is. Ezután jött a zakopanei hétvége, ahol ismét ünneplésre készültek a lengyelek, hiszen Kamil remek formában ugrott végig a hétvége során. Csapatban sikerült is a győzelem, egyéniben viszont egy kisebb hiba és a hátszél hamar elintézték Stoch versenyét, aki meglepetésre pontot sem szerzett a hazai versenyén, a visszatérő Freitag pedig egy 10. helyezéssel is átvette tőle a VK-ban a vezetést.

P1050717

Egy héttel később Willingenben aztán megtörtént ennek a fordítottja, ezúttal Freitag rontott, míg Stoch egy 4. és egy 2. hellyel visszaszerezte a sárga trikót, így akárcsak négy évvel ezelőtt, ismét VK-éllovasként utazhatott az olimpiára. Pyeongchangban a program ismét a normálsánccal kezdődött, ahol azonban a szél és a szerencse nem szegődött a lengyelek pártjára, hiszen hiába vezetett az első sorozat után Stefan Hula Stoch előtt, végülis mindketten lecsúsztak a dobogóról, Stoch 4., Hula 5. lett. A nagysáncon aztán már egyértelműen Kamil volt a legjobb, legyőzve a normálsáncon győztes Andreas Wellingert megszerezte pályafutása harmadik olimpiai aranyérmét, ezzel Birger Ruud, Matti Nykänen, Jens Weissflog és Simon Ammann után ő lett az ötödik síugró, aki két különböző olimpián tudott egyéniben győzni, majd két nappal később a csapatversenyen egy bronzéremmel zárta a koreai kirándulást.

A szezon vége pedig amolyan jutalomjáték volt ezek után Stoch számára, aki Lahtiban majd’ 30 ponttal verte meg a teljes mezőnyt, majd Osloban is nagyon neki állt a zászló, ám az időjárás ezúttal megtréfálta, és csak 6. lett. Lillehammerben és Trondheimben viszont ismét fölényesen nyert, majd Vikersundban már egy újabb 6. hely is belefért, hiszen így is megnyerte a Raw Air sorozatot. Planicán ezek után nyert még két versenyt, ezzel összesen 9 győzelemmel zárta az évadot és pályafutása során másodszor is megnyerte a nagy kristálygömböt.

P1060965

Ha összességében nézzük Stoch pályafutását, alighanem ez volt az a szezon, amikor a lengyel minden kétséget kizáróan a sportág valaha volt legnagyobbjai közé emelkedett, hiszen olyan eredménysort tudhat magáénak, amit csak nagyon kevesen, egyes mutatókban például bőven túltéve a nagy lengyel elődön (az egyébként jelenleg a csapat mellett dolgozó) Adam Małyszon.

És hogy mit hozhat még a jövő? Annyi bizonyos, hogy egy-két jó év még bőven benne lehet Kamilban, aki Planicán úgy fogalmazott, szerinte a legjobb még hátra van. Hát, kíváncsian várjuk!

Kamil Stoch – Névjegy

 

Született 1987. május 25., Zakopane
Klubja KS Eve-nement Zakopane
Olimpia 3 arany (NH, LH – ’14, LH ’18), 1 bronz (csapat ’18)
Világbajnokság 2 arany (LH ’13, csapat ’17), 2 bronz (csapat ’13, ’15)
Világkupa 2 arany (’13/14, ’17/18), 1 ezüst (’16/17), 1 bronz (’12/13)
Négysáncverseny 2 arany (’16/17, ’17/18)
Sírepülő világbajnkság 1 ezüst (egyéni ’18), 1 bronz (csapat ’18)
Sírepülő világkupa 1 ezüst (’17/18), 1 bronz (’16/17)
VK futamgyőzelmek 31
VK dobogók 57
Első verseny 2004. január 17., Zakopane
Első győzelem 2011. január 23., Zakopane

Minden korábbinál magasabban repült a Ząbi Rakéta – a fókuszban Kamil Stoch” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s