Wisłától Planicáig – Az évad dióhéjban

Szokásainknak megfelelően a szezon után jelentkezünk a telet felölelő cikksorozatunkkal. Ezúttal röviden próbáljuk számba venni a mögöttünk hagyott tél történéseit.

A hagyományoktól eltérően az idény ezúttal Wisłán kezdődött és egyből a szezon egyik legnagyobb meglepetésének lehettünk tanúi: Junshiro Kobayashi megelőzte a tavalyi szezon két főszereplőjét, Kamil Stochot és Stefan Kraftot, ezzel a japán nem kis meglepetésre magához ragadta a sárga trikót, két verseny erejéig. A lengyel hétvégén egy csapatversenyt is rendeztek, ahol Norvégia kezdte meg idei menetelését.

krfsto.png

A második hétvégén már a szokásos szezon eleji helyszín, Kuusamo következett, ahol ismét egy csapat- és egy egyéni verseny következett. A négyesek viadalán Norvégia győzelme ezúttal sem lehetett kérdés, de a német-japán párharc a második helyért még az utolsó ugrásokig tartogatott kérdést – végül előbbiek örülhettek. Az egyéni versenyen újabb meglepetésgyőztest avattak: Jernej Damjant.

ruka4

Nizhny Tagil egy év szünet után tért vissza a rendezők közé és a hétvége a németekről szólt: a szombati versenyen ugyan még a norvégokat kellett maga mögé utasítania Richard Freitagnak, másnapra viszont már újabb kihívóra lelt, Andreas Wellingerre, aki a németek második győztese lett a szezonban. Ezzel Freitag magához ragadta az összetett vezetését, amit a naptári évben már nem is engedett ki a kezei közül. A két német hazai pályán, Titisee-Neustadtban is folytatta a remeklést, ahol ezúttal Freitag-Wellinger sorrend alakult ki. A csapatversenyben ismét Norvégia négyese győzött, de ezúttal csak tizedekre voltak tőlük a lengyelek.

Engelbergig nem mutatott túl erős formát a tavaly nagyszerűen teljesítő Kamil Stoch, de a Négysánc főpróbáján, Engelbergben már kétszer is dobogóra tudott állni, csakúgy mint Freitag. A német ráadásul az egyik versenyen győzni is tudott, míg a másikon Anders Fannemel győzött. A hétvégén Stefan Kraft is dobogóra állhatott, a szezonban már harmadszorra. De csakúgy mint Stoch, úgy Kraft is elmaradt tavalyi formájától.

wel

Az idei világkupa első fénypontja, a Négysáncverseny következett. A németek Richard Freitagban bíztak, mint aki Hannawald után először hódíthatja el számukra az összetett győzelmet. Bár a német jól is kezdett – kétszer volt második a két német helyszínen, de Stoch ellopta előle a showt. A lengyel két helyszín után két győzelemmel vezette az összetettet. A dráma viszont ezután következett: Richard Freitag bukott Innsbruckban, az első sorozatban, a másodikban már rajthoz sem állt. Ezzel szemben Kamil Stoch továbbra is elképesztő formában volt: a lengyel újabb győzelemmel egy sikerre volt a Grand Slamtől.

inn_fre

Az örömünnep ezután következett: vízkereszt napján Kamil Stoch elhódította a bischofshofeni állomás győzelmét is, ezzel Sven Hannawald után a második versenyző lett, aki mind a négy állomást elhódítva nyerte meg a Négysáncversenyt, azaz teljesítette a Grand Slamet! A lengyel nem mellesleg a világkupa összetett vezetését is átvette.

A mezőny országot nem, csak szintet váltott a rákövetkező hétvégén – a Bad Mitterndorfi sírepülő sáncon hangolhatott a mezőny a VB-re. Meglepetésre Stoch nem érzett rá a váltásra, így norvég háziversenyt hozott az egyéni verseny. Andreas Stjernen karrierje első sikerét aratta, megelőzve Daniel-André Tandét. Ami a hétvége igazi szenzációja, hogy Simon Ammann hosszú szünet után tért vissza ismét a dobogóra. A második egyéni versenyt az erős szél miatt törölték.

amm5

A mezőny három hét után visszatért Oberstdorfba, igaz, ezúttal a sírepülő világbajnokságra. Az első nap után Daniel-André Tande vezetett, a versenyzéshez visszatérő Richard Freitag előtt. A második versenynapon a norvég meg tudta tartani vezető helyét, míg a dobogó alján helycsere történt: Stoch megelőzte Freitagot, így előbbi lett az ezüstérmes. Csapatversenyben papírforma végeredmény született a norvégok győzelmével. A további érmek sorrendben a szlovének és a lengyelek nyakába kerültek.

A VB után rögtön következett Zakopane, ahol a hazaiak Stoch remek formájában akartak gyönyörködni. A csapatversenyen megtört a norvég sikerszéria. Legjobbjuk, Tande betegség miatt távol maradt és végül négyesük csak a harmadik lett. A győzelem a magabiztos lengyel gárdához került. Másnap már az egyéni versenyek következtek. Az éllovas Stoch az első sorozatban elvérzett, így Richard Freitag már egy tizedik hellyel is visszavette a sárga trikót. A szeles nap végén meglepetésre Anže Semeničet avatták győztesnek, ráadásul az idén is meglehetősen formán kívüli Peter Prevc is dobogóra állt.

willingen_comp6

Az olimpiai főpróbát Willingenben rendezték, ahol új versenysorozat, a Willingen Five is debütált. Ebbe a két egyéni verseny mellett a kvalifikáció számított bele. A kvalit Kamil Stocj nyerte, de a két egyéni közül egyet sem sikerült már elhódítania – igaz, ez is elég volt a Willingen Five összetettjének elnyeréséhez. Első nap Stoch magasan vezetett az első sorozatban, ám végül a dobogóról is leszorult, másodjára a második helyet és ezzel a vk összetettjének elsőségét szerezte meg. A két versenyt a norvégok söpörték be, Tande és Forfang révén.

pod

A pjongcsangi olimpia első száma a férfi egyéni volt. Itt az első sorozatban Hula, Stoch sorrend alakult ki. Wellinger viszont a második kör legjobbjával az aranyig menetelt, míg a két lengyel dobogóra sem állhatott. Forfang és Johansson lettek még érmesek. Nagysáncon már nem hibázott Stoch, és címet védve vált háromszoros bajnokká. Wellinger az arany mellé egy ezüstöt gyűjtött, míg Johannson ismét bronzzal távozott. Norvégia megkoronázta szezonját, és története során először hódította el az olimpiai bajnoki címet csapatban. Második helyen a németek, a harmadikon a lengyelek végeztek.

Az olimpia után rákanyarodtunk a szezon hajrájára, ahol előzetesen Stoch és Freitag párharcára számíthattunk a kristálygömbért. Utóbbi azonban rögtön Lahtiban hibázott, így az egyéni versenyt magabiztosan megnyerő lengyel már 100 pont feletti előnyel fordulhatott a Raw Airre. A csapatversenyben meglepetésre ismét porszem került a norvég gépezetbe: a németek és a lengyelek is megelőzték őket.

krf

A Raw Air alatt Kamil Stoch ismét hatalmas formába lendült, igaz az első egyéni versenyen megtréfálta a kavargó szél, így a dobogóra sem állhatott fel. Így Oslóban hazai győzelem született Tande révén, mögötte osztrák dobogóval (Kraft, Hayböck). A csapatversenyen ezúttal már nem lehetett megállítani a norvég gőzhengert, megelőzték Lengyelországot és Ausztriát.

Lillehammerben és Trondheimben Stoch mindkét egyéni versenyt és a prológokat is besöpörte. Eddigre már kétszáz pont feletti előnye volt a lengyelnek Freitaggal szemben, három egyénivel a vége előtt. A Raw Airben is már száz pontot közelítette az előny. Itt egyébként a Johansson-Stjernen páros volt a kihívó, csekély esélyekkel. A vikersundi csapatversenyen (itt Norvégia 260 pontos előnnyel nyert) ugyan jelentős hátrányt faragott Johansson, majd az egyénin karrierje első sikerét is aratta, így is Stoch lett a Raw Air és az összetett győztese is.

Már csak a világkupadöntőnek is tekinthető planicai hétvége volt vissza. Az itteni két egyéni verseny, valamint a csapatverseny és a kvali ugrásai alapján ismét egy hétvégi különversenyt is számoltak, a Planica7-t. A kvalin Forfang ragadta magához a vezetést a különversenyben, és azt megtartotta az első egyéni verseny és csapatverseny után is. Annak ellenére vezetett Forfang, hogy Stoch megnyerte az első egyénit. Végül nem várt fordulat következett: a második egyénin Forfang betlizett, és húszpontos előnyből tízpontos hátrányba került végül a Planica7 pontversenyében. A győzelem Stochnak viszont arra már nem volt elég, hogy Stjernentől átvegye a sírepülő VK vezetését, így azt a címet nem tudta megszerezni idén.

P1060965

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s