A rekordok világbajnoksága: Ötpontos meccstől a hétpontos endig

Az elmúlt évek során ritkán volt alkalmunk rekordokról, szélsőséges eredményekről beszélni a curlingben, a hétvégén lezárult női világbajnokság azonban meglepően sok tekintetben szolgáltatott ilyen különlegességeket. Összegyűjtöttük őket.

Anna Sidorova zsinórban ötödik évben szerzett érmet a vb-n, ami még soha egyetlen nőnek sem sikerült korábban. Ez egy olyan eredmény, amit egy kanadai játékosnak sokkal nehezebb lenne elérni, lévén Kanada rengeteg erős csapattal rendelkezik, így hatalmas küzdelem folyik még a vb-re való kijutásért is, s aligha fordulhat elő, hogy öt egymást követő évben is ugyanaz a delegáció képviselje az országot. Oroszországban ezzel szemben Sidorova a női curling zászlóvivője, s még most is őt hívták meg ötödik játékosnak, amikor egyébként saját csapata hosszú idő után először elveszítette a kijutásért vívott harcot.

– Németország és Csehország beállította a női curling világbajnokságok legkevesebb pontot hozó mérkőzésének rekordját, a két csapat összecsapásán ugyanis összesen öt pont született, pedig még extra endre is sor került. Hat end is 0:0-val zárult, és végül a németek nyertek 3:2-re. Ezt megelőzően csak egy 1998-as német-japán és egy 2012-es svéd-skót mérkőzésen született mindössze öt pont a vb-k történetében.

– A Dél-Korea és az USA elődöntőért vívott párharcának 9. endjében esett hét pont is a rekord beállítását jelenti. Korábban csak kétszer volt rá példa a világbajnokságokon, hogy egy endben valamelyik csapat hét kövével is pontot szerezzen: 1999-ben a svédek a dánok ellen, valamint 2002-ben a norvégok szintén a dél-koreaiak ellen, akik akkor jártak először vb-n.

– Olyan mérkőzés is volt, amelyen az egyik csapat egyetlen pontot sem tudott írni. Ez is ritkaság, de azért 11 alkalommal előfordult már a világbajnokságok 1979 óta íródó történetében. Most Dánia futott bele egy ilyen csúnya vereségbe, az USA 6:0-ra vezetett ellenük, amikor a hetedik end végén kezet nyújtottak.

– Nagyon nehéz vereség nélkül lehozni egy ilyen hosszú tornát, szinte törvényszerű, hogy még a végső győztes is belefusson egy-két elveszített találkozóba a Round Robin során. Olyannyira nehéz, hogy tavaly a Rachel Homan-féle kanadai csapat vitt véghez először ilyen hőstettet a nőknél. Most viszont Jennifer Jonesék is meg tudták ezt ismételni, ráadásul a valaha volt leghosszabb, 13 csapatosra bővített torna keretében, ami 14 találkozó megnyerését igényelte. A kanadaiak pedig már azt is kiszámolták, hogy a férfi és a női világbajnokságokat egybevetve jelenleg egy 44-es (!) győzelmi sorozattal rendelkezik az ország, ami még a 2016-os férficsapat diadalmenetekor kezdődött, átívelt a 2017-es női és férfi tornán, és egészen mostanáig nem ért véget. Ennek fényében tényleg homályos emléknek tűnnek már csak az olimpiai hatalmas bukták.

29095397_1984929635100496_1913461815027695616_n

Jennifer Jones a száraz adatok szerint most már végképp a valaha élt legsikeresebb kanadai női skip lett, amely titulusért már egy ideje szoros versenyben volt a karrierjét az előző évtizedben befejező Colleen Jonesszal (akivel nem áll rokoni kapcsolatban). Mindkét Jones hat alkalommal nyerte meg a kanadai nemzeti bajnokságot, világbajnokságokról pedig immár mindkettőjüknek van két aranya és egy ezüstje, de emellett Jennifernek még egy bronza is – ez jelenti a különbséget. Jennifer Jones emellett az olimpiát is megnyerte egyszer, ahol viszont Colleen Jones nem is járt, de ez igazolt hiányzás, hiszen az ő karrierje jelentős részében a curling még nem is volt olimpiai sportág, amikor pedig 1998-ban azzá vált, a skip már 39 éves volt.

Csehország vb-története legjobb eredményét érte el azáltal, hogy a 6. pozícióban zárt. Olaszország viszont az első olyan csapat lett, amelynek neve mellett csupán egy 13. hely szerénykedik – idéntől bővítették a mezőnyt 13 csapatosra, így elkerülhetetlen volt, hogy ez valakivel megtörténjen.

– Végül pedig a világbajnokság is helyszíni nézettségi rekordot döntött, a kilencnapos torna teljes ideje alatt többen látogattak el a North Bay-i csarnokba, mint korábban bármelyik Kanadában rendezett vb-n. A szervezők udvariasan csak az országban rendezett bajnokságok adatait vették számításba, de egészen biztos, hogy sehol máshol a világon nem telnek meg annyira a stadionok egy curlingtornára, mint Kanadában.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s