Jégkirálynők harca – Curling olimpiai előzetes, nők

A curling még egy meglehetősen fiatal olimpiai sportág, hiszen komoly hagyományai ellenére is csak 1998 óta szerepel az ötkarikás programban. Köszönhetően annak, hogy népszerűsége dinamikusan növekszik, idénre sikerült újabb szintet lépnie, hiszen kettő helyett immár három számban rendeznek versenyt Pjongcsangban – vagyis egészen pontosan a szomszédos városban, a tengerparton fekvő Gangnongban, ahol a curlingcsarnok található, és ahol női vb-t is rendeztek már 2009-ben. Itt fognak a férfi és a női csapatok mellett immár a vegyespárosok is összecsapni egymással.

Így pár nappal az olimpiai tornák kezdete előtt három részben vesszük végig a curlingtornák résztvevőit, alaposan körüljárva az esélyeket is. Kezdjük a hölgyekkel, akik február 14-én, a férfiakkal egy időben vágnak majd bele a maguk tornájába, miután a vegyes párosok érmeit már kiosztották.

Mivel Európa- és világbajnokságot is évente rendeznek, a curlingben egyértelműen az olimpia számít a legnagyobb presztízsű sikernek. Papíron a mezőny is itt a legtömörebb, hiszen az a tíz nemzet képviselheti magát, amelyek a legerősebben szerepeltek az elmúlt ciklus vb-in. A női mezőnyben résztvevő országok között nincs újonc, a delegált játékosoknak azonban jelentős hányada nem járt még olimpián, olyan pedig nincs is köztük, aki már bajnoknak mondhatná magát ezen a legnagyobb presztízsű színtéren.

 

KANADA

Részvétel Legjobb helyezés
5 1. (1998, 2014)
Skip Rachel Homan 0
Third Emma Miskew 0
Second Joanne Courtney 0
Lead Lisa Weagle 0
Csere Cheryl Bernard 1 2. (2014)

Nem is lehetne becsapósabb egy táblázat a fentinél, ami azt mutatja, hogy a legfőbb favoritnak számító Kanada egy szinte teljesen újonc csapattal érkezett az olimpiára, pedig náluk ez a megszokott: a magasan a világ fölé emelkedő nemzeti bajnokságuk annyira erős, hogy talán nehezebb egy csapatnak azt megnyerni, mint a végül kvalifikáló válogatottnak az olimpiát. Így történhetett meg, hogy mind az öt korábbi alkalommal más-más egységgel jelent meg a játékokon Kanada (és minden alkalommal érmes is lett), idén pedig itt egy hatodik különítmény, a még mindig fiatalnak számító, de már rengetegszer bizonyító, és nem mellesleg aktuális világbajnok Rachel Homanékkal. Az érem persze most is minimális elvárás, de reális esély van arra is, hogy a négy évvel ezelőtti formát megismételve a női és a férficsapat is besöpörje az aranyat – sőt, ezúttal ezt akár a vegyes párossal is megfejelhetik.

Meg kell azonban említenünk, hogy a felkészülés kifejezetten nem jól sikerült Homan csapata számára, hiszen a januári Kontinentális Kupán, még ha részben gálajellege is van a tornának, mégsem tudtak egyetlen győzelmet sem szerezni, ottani ellenfeleik pedig most is mind itt lesznek a mezőnyben.

Külön érdekes történet a váratlanul tartalékjátékosnak megnevezett 51 éves Cheryl Bernard esete, aki 2010-ben skipként nyert ezüstérmet Vancouverben, most pedig négy évvel ezelőtti visszavonulásából tért vissza, hogy tapasztalatával segítse nála több mint húsz évvel fiatalabb csapattársait. Csereként jó eséllyel játszania sem kell majd, viszont az esetleges érem az ő nyakába is felkerül; nem akármilyen sztori lenne, ha ilyen körülmények között válna végül mégis olimpiai bajnokká Bernard, aki az ötkarikás játékokra idén elutazó összes sportoló közül a legidősebb.

kanada

 

ATLÉTÁK OROSZORSZÁGBÓL

Részvétel Legjobb helyezés
4 6. (2006)
Skip Viktoria Moiseeva 0
Third Uliana Vasilyeva 0
Second Galina Arsenkina 0
Lead Julia Guzieva 0
Csere Yulia Portunova 0

Igen, az oroszokkal kapcsolatban kénytelen mindenki ilyen körülményesen fogalmazni, amióta a McLaren-jelentés legújabb fejezeteként a NOB ismét lecsapott az ország államilag működtetett doppinggépezetére, számos sportoló eltiltása mellett az egész nemzetet kizárva a játékokról. Ez persze annyit tesz, hogy az oroszok egy elég népes, tisztaságát bizonyítani tudó sportolókból álló táborral így is ott lesznek Pjongcsangban, viszont csak az olimpiai zászló alatt indulhatnak.

A curling szerencsére nem tartozik a doppingveszélyes sportágak közé, így a játékokra való kvalifikációt zsinórban négy vb-érmet termelő sorozatukkal automatikusan kivívó orosz hölgyek indulása nem is forgott veszélyben. Illetve házon belül azért mégis forgott, mert a nemzetközi sikerek javáért felelős Anna Sidorova-féle különítményben a gyenge szezonkezdet és Eb-szereplés után megrendült az orosz szövetség bizalma, és végül mégis rendezett egy házi párharcot köztük, valamint a 2016-os Eb-t debütánsként megnyerő Viktoria Moiseeva szentpétervári alakulata között – amit utóbbiak meg is nyertek, így végül az ő markukban landolt a Dél-Koreába szóló repülőjegy.

Más szempontból is észszerű volt azonban most ez a váltás: Sidorováék hiába tartoznak a legszűkebb élvonalhoz a világporondon, az olimpiákon rendre leszerepel a 2002 óta jelen lévő moszkvai csapat, amelynek a legutóbbi két alkalommal már a most 26 éves skip is a tagja volt. 2010-ben és 2014-ben is csak egy 9. hely jött össze a tízcsapatos mezőnyben, ami különösen az aranyban bízó hazai közönség előtt számított nagy blamának négy évvel ezelőtt. Míg Eb-t és vb-n minden évben rendeznek, olimpián nem fér bele még egy hosszú várakozás, és ki tudja, Moiseeváék talán felszabadultabban játszhatnak, hiszen az ő vállukat nem fogja nyomni az elmúlt olimpiákon elszalasztott lehetőségek terhe. Pár éve ők azonnal a legjobbak között robbantak be a nemzetközi köztudatba, jelenlegi formájukat látva pedig nem zárható ki a hőn áhított első olimpiai érem megszerzése – amit viszont ugyebár nem Oroszország neve mellé írnának fel, tehát előre borítékolható, hogy az öröm most sem lehet teljes.

orosz

 

SVÁJC

Részvétel Legjobb helyezés
4 2. (2002, 2006)
Skip Silvana Tirinzoni 0
Third Manuela Siegrist 0
Second Esther Neuenschwander 0
Lead Marlene Albrecht 0
Csere Jenny Perret 0

Az alpesi országban alaposan átrendeződtek a női curling erőviszonyai a legutóbbi olimpia óta, ami Mirjam Ott (és tulajdonképpen egész csapata) utolsó fellépése volt a rivaldafényben, a legendás skip pedig mára már az edzői életben merült el. Három csapat, a Team Feltscher, a Team Pätz és a Team Tirinzoni emelkedik ki azóta a nemzeti élvonalból, ők viaskodnak a nagy tornákra való kvalifikációért, és ebben a szezonban Silvana Tirinzoniék kapták el legjobban a fonalat, így az Eb-t követően az olimpián is ők képviselhetik hazájukat. Komoly lehetőséget kaptak, de miután érmük még nincs világversenyen, és a nemzetközi tapasztalatuk is kevesebb, mint a legfőbb esélyeseké, nehéz dolguk lesz, ha legalább meg akarják ismételni hazájuk eddigi legjobb ötkarikás eredményét, a második helyet.

svájc2

 

NAGY-BRITANNIA

Részvétel Legjobb helyezés
5 1. (2002)
Skip Eve Muirhead 2 3. (2014)
Third Anna Sloan 1 3. (2014)
Second Vicki Adams 1 3. (2014)
Lead Lauren Gray 1 3. (2014)
Csere Kelly Schafer 2 5. (2006)

Az olimpia az az egy alkalom, amikor a curlingben egyébként külön nemzetként jegyzett skótok magukra öltik a Union Jacket, és amikor az angolok annyira szeretik a sportágat náluk sokkal magasabb szinten űző északi honfitársaikat, mint soha máskor. Szóval a briteknél ilyenkor az a szokás, hogy a curlingtornára mindig a közismert skót csapataikat delegálják, elvégre a szigetországból egyedül ők képesek az éremszerzésre ebben a sportágban. Nagy-Britannia ugyanis közel sem nevezhető tradicionális télisportnemzetnek, s a más szakágakban olykor becsusszanó váratlan sikerek mellett curlingben számítanak csak állandó esélyesnek. A harmadik olimpiájára készülő Eve Muirhead is megszokhatta már, hogy a tornát megelőző hónapokban szinte hercegnői bánásmódban részesül hazájában, miközben a média a komplett brit delegáció arcaként, húzóneveként tűnteti fel őt. A 27 éves skót hölgynek és társainak ezzel a nyomással már Szocsiban sem volt problémája, ahol a bronzérmet is győzelemként ünnepelték, és nem elrugaszkodott célkitűzés, hogy uralkodó Európa-bajnokként és vb-bronzérmesként most ezt is túlszárnyalják, próbálva megismételni a nagy előd Rhona Martinék 2002-es olimpiai bajnoki címét.

skócia

 

USA

Részvétel Legjobb helyezés
5 4. (2002)
Skip Nina Roth 0
Third Tabitha Peterson 0
Second Aileen Geving 0
Lead Rebecca Hamilton 0
Csere Cory Christensen 0

A curling azon kevés sportágak egyike, amelyben nem az Egyesült Államok uralja az amerikai kontinenst, csupán kistestvérként bujkálhatnak Kanada mögött, és a rivaldafénybe is csak elvétve kerülnek. A vb-kről és az olimpiákról mindazonáltal sosem hiányoznak, most pedig egészen könnyedén fértek be az automatikusan kvalifikáló legjobb nyolc nemzet közé a legutóbbi két világbajnokságon elért 6. és 5. helyükkel. Az a Nina Roth vezeti most ki az olimpiára elsőbálozó csapatát, aki utóbbi vb-pozíciót elérte tavaly tavasszal. Előzetesen senki nem számolja őket az éremesélyesek közé, de az amerikaiak olykor képesek csendben felegerészni magukat közvetlenül a dobogósok mögé, és ha meglepetést nem is okoznak, a legnagyobbak csatájába könnyen belezavarhatnak.

usa

 

SVÉDORSZÁG

Részvétel Legjobb helyezés
5 1. (2006, 2010)
Skip Anna Hasselborg 0
Third Sara McManus 0
Second Agnes Knochenhauer 1 2. (2014)
Lead Sofia Mabergs 0
Csere Jennie Wahlin 0

A svédek büszkék lehetnek rá, hogy Kanadáéhoz hasonló sikerességi mutatóval rendelkeznek az olimpiákon, noha Anette Norbergék két aranya és Maria Prytzék négy évvel ezelőtti ezüstje óta már egy újabb, fiatal csapat vette át a vezető szerepet a skandinávok curlingéletében. Az Anna Hasselborg nevével fémjelzett különítmény a legutóbbi két Eb-n egy-egy ezüsttel villantotta meg oroszlánkörmeit, és a tavalyi vb-n is csak hajszállal maradtak le az éremről. Vitathatatlanul az élvonal tagjai, mint ahogy a svédeknek mindig lenniük is kell, bár a győzelem még hiányzik nekik egy világversenyről – és micsoda történet lenne, ha éppen az olimpián tudnák maguk mögött hagyni a döntő pillanatokban a csapattagokon úrrá levő bizonytalanságot.

Bár újoncnak számítanak a játékokon, a folytonosság mégis jelen van náluk. A második köveket dobó Agnes Knochenhauer valójában már második olimpiájára készül, hiszen ott volt a négy évvel ezelőtti ezüstérmes csapatban, még ha tartalékként nem is kapott játéklehetőséget. Maria Prytz pedig napjainkban már a Team Hasselborg edzőjeként ténykedik, így most is ő lesz ott a lányok mellett.

svéd

 

DÉL-KOREA

Részvétel Legjobb helyezés
1 8. (2014)
Skip Kim Eun-jung 0
Third Kim Kyeong-ae 0
Second Kim Seon-yeong 0
Lead Kim Yeong-mi 0
Csere Kim Cho-hi 0

A házigazdák, akik olimpián is csak Szocsiban jártak először, ráadásul most ahhoz képest egy teljesen átalakult csapattal állnak ki – ezek a dolgok pedig azt az előítéletet kelthetik bennünk, hogy Kim Eun-jungéknak bérelt helyük van a tabella alsó traktusában, de ennél azért árnyaltabb a kép. Fontos megjegyezni, hogy Dél-Korea nem csupán a vendéglátó jogán van itt, enélkül is elég kvalifikációs pontot gyűjtöttek az előző két vb-n ahhoz, hogy automatikusan részt vehessenek az olimpián. Viszonylag újnak számítanak ugyan a világporondon, de a csendes-óceáni zóna előző két bajnokságát aligha véletlenül nyerték meg.

Ja, ezen kívül igazi karakterek is. Mint a skip az alábbi videóban elmeséli, játék közben a csapattagok kitalált angol neveken szólítják egymást: Pancake, Sunny, Steak és Yogurt.

 

JAPÁN

Részvétel Legjobb helyezés
5 5. (1998, 2014)
Skip Satsuki Fujisawa 0
Third Chinami Yoshida 1 5. (2014)
Second Yumi Suzuki 0
Lead Yurika Yoshida 0
Csere Mari Motohashi 2 7. (2006)

Gondban lennénk, hogy milyen különlegességet emeljünk ki a japánokkal kapcsolatban, ha történetesen nem okoztak volna nagy meglepetést a 2016-os világbajnokságon azzal, hogy döntőt játszottak Svájccal, második helyük révén pedig országuk első világbajnoki érmét szerezték curlingben. Az akkor 24 éves Satsuki Fujisawa és csapata azzal egyből egy új szintre léptek a nemzetközi elismertség tekintetében, és még az idei Kontinentális Kupára is meghívást kaptak (igaz, csak Sidorováék visszalépését követően), ahova pedig tényleg csak a világ krémjének a csúcsán lévő cseresznyeszemek szoktak elutazni egy kis erődemonstrációra. Egyszeri csoda után még ne tekintsünk Japánra a fő esélyesek egyikeként, de azért tartsuk rajtuk a szemünket.

japán

 

KÍNA

Részvétel Legjobb helyezés
2 3. (2010)
Skip Wang Bingyu 2 3. (2010)
Third Zhou Yan 2 3. (2010)
Second Liu Jinli 1 3. (2010)
Lead Ma Jingyi 0
Csere Jiang Xindi 0

2014 után ismét mindhárom nagy ázsiai nemzet kvalifikált az olimpia női tornájára, ami tovább nyomatékosítja, hogy Kína, Japán és Dél-Korea megérkezett az európai topcsapatok szintjére – felismerte ezt a Curling Világszövetség is, hiszen egy nemrég elfogadott szabályváltozás értelmében idéntől a világbajnokságra is kettő helyett három ország utazhat majd a csendes-óceáni zónából. Az olimpiai kvóta megszerzését illetően hármuk közül Kínának, vagyis Bingyu Wangéknak volt a legnehezebb dolguk, hiszen a kvalifikációs tornán is részt kellett venniük, ott viszont aztán kiemelkedtek a mezőnyből, és látszólag könnyedén zsebelték be az indulási jogot. Ha pedig már ott lesznek Gangnongban, hát az elvárások is nagyok lesznek velük szemben, elvégre a másodvirágzását élő Team Wang Ázsia máig egyetlen olimpiai érmesének és világbajnokának mondhatja magát – utóbbit ráadásul éppen a jelenlegi torna helyszínén szerezték 2009-ben. Szezonbeli eredményük alapján a csapat erősségének mondható, hogy kiváló százalékkal képesek a lopásra, azaz pontot írni olyan endekben, amelyekben nem ők a befejezők.

 

china

 

DÁNIA

Részvétel Legjobb helyezés
5 2. (1998)
Skip Madeleine Dupont 1 5. (2010)
Third Denise Dupont 2 5. (2010)
Second Julie Hogh 0
Lead Mathilde Halse 0
Csere Lina Knudsen 0

A kvalifikációs tornán másodikként, azaz utolsóként vívták ki a jogot az olimpiai részvételre, ráadásul egy olyan drámai, emlékezetes, curlinges értelemben kegyetlen mérkőzésen Olaszország ellen, amit még sokáig emlegetni fog, aki látta. A két Dupont testvér már lassan tizenöt éve mosolyog vissza ránk a jégről, az eltelt idő során pedig több különféle csapatot is szerveztek már maguk köré. A tavalyi világbajnokság blamája után az őszi Eb-re ismét újítottak, méghozzá jó nagyot, hiszen néhány tinédzser karoltak fel – vélhetően azzal a céllal, hogy majd a következő olimpiai ciklusra gyúrjanak egységet magukból. Ehhez képest önmagukat is meglepték azzal, hogy sikerült kiharcolniuk a részvételt a mostanira, miközben előzetesen már a dán szövetség is lemondott róluk, megfosztva őket a támogatástól. Madeleine és Denise Dupont az előző évtizedben még az Eb és vb-érmeket is halmozták, 2009 óta azonban nem jártak ilyen magasságban, most viszont felcsillantották a reményt Dánia számára, hogy a női curlingjük bizony még nem halott.

Lesz viszont egy igazán pikáns mérkőzésük a Dupont lányoknak, méghozzá az oroszok ellen, amikor is az a Viktoria Moiseeva lesz az ellenfelük, aki idén nyáron konkrétan be fog házasodni a családjukba. Az orosz skip ugyanis Duponték öccsével, Oliverrel jár jegyben, szóval gyaníthatóan a hölgyeknek jóval barátibb összejöveteleik is voltak már, mint amilyenre február 19-én számíthatnak majd az egymás elleni mérkőzésen. Ja, és hogy még szövevényesebb legyen, Oliver Dupont szintén ott lesz az olimpián a dán férficsapat tagjaként, de erről részletesebben majd a következő részben, ami a férfiak mezőnyét mutatja be…

dán

A női torna február 14-25. között zajlik Gangnongban, a “tradicionális” olimpiai lebonyolítás szerint. Az első nyolc napon mindenki mindenkivel találkozik, a csapatonként kilenc mérkőzést követően pedig a négy legtöbb győzelemmel rendelkező alakulat elődöntője határoz arról, kik harcolhatnak az arany-, kik pedig a bronzéremért.

Jégkirálynők harca – Curling olimpiai előzetes, nők” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s