Nagy nevek hétvégéje: Lara Gut is versenyt nyert Cortinán

A női alpesi sízők számára szuper-G-vel zárult a hosszúra nyúlt Világkupa-hétvége Cortina d’Ampezzón. Nem volt túl kegyes az időjárás a mezőnyhöz, a tökéletes menet mellett bizony némi szerencse is kellett ma a jó eredményhez. Lara Gut hajszállal verte végül az elsőként rajtoló Johanna Schnarfot, Nicole Schmidhofer fért még fel a dobogóra.
Igencsak változékony időjárási körülmények fogadták ma a női szuper-G 58 indulóját. A leereszkedő-felemelkedő ködfoltok legalább annyira megtréfálták a versenyzőket, mint a pálya nyomvonalát kijelölő osztrák Roland Assinger.

180121schnarf

Elsőként Johanna Schnarf vághatott neki a pályának, kompakt, összeszedett menettel örvendeztette meg a hazai nézőközönséget (2.). Ricarda Haaser gyengébb kezdés után középen 2-3 kanyarban teljesen elvesztette a fonalat (28.), majd Anna Veith kicsit talán bátortalan menettel a csúszósabb szakaszokon szedett össze majd 2 tized hátrányt (4.) – Schnarf pedig elkezdhetett bizakodni. Michelle Gisin kezdeti előnyét még nagyobb hátrányra váltotta (10.), majd Federica Brignone hűlt helye következett – a hazaiak ásza inkább rápihen a folytatásra, nem indult el. A leereszkedő köddel együtt Lindsey Vonn esélyei is jócskán lesüllyedtek, az amerikai veterán rutinja csak arra volt elég, hogy a végén megszorongassa Veithet (6.). Lara Gutot viszont szerették az égiek, előbújt a nap, és remek zárórésszel át is vette a vezetést. Mint kiderült, ennyi kellett ma a győzelemhez (1.). Nadia Fanchini tisztes lemaradást növelt meg jócskán, mikor eldobta egy bukkanó (24.), Tina Weirather pedig ma csak egy erős közepes arcát mutatta (5.). Tiffany Gauthier láthatóan nagyon akart, de nem találta az íveket, másfél másodperc lett a vége (18.).

180121gut

Cornelia Hütter sokkal szebb íveket produkált, ám a sebessége finoman szólva nem volt tökéletes (15.), Corinne Suter menetét pedig a köd is ellehetlenítette – ő maga is hibázgatott, az utolsó ugratónál nagyot mentett (11.). Sofia Goggia már a rajtnál elszállt: megbotlott a léceiben, utána pedig kamikáze menettel hozta a törvényszerű kiesést. Letarolt egy kaput, így kisebb kényszerszünet után, újra tiszta időben jöhetett Joana Hählen – elkésett ívekkel, a végére elfáradva nem profitált belőle sokat (13.). Nicole Schmidhofer előnnyel kezdett, de aztán rontott, kibillent a tartásból – itt ment el a győzelem, a dobogóra így is felfért (3.). Mikaela Shiffrin hasonló kezdés után kiesett a ritmusból, egyre több hiba után végül fel is kellett adnia. Ragnhild Mowinckel két szektor után már másfél tizeddel vezetett, a végén veszített túl sok sebességet (8.). Tessa Worley elindult ugyan, de fejben talán már ő is a keddi óriásra gondolt, csak a végén érződött rajta az igyekezet (14.). Stephanie Venier ugyanannál a jobbosnál búcsúzott, ahol korábban Goggia – a helyzet pikantériáját az osztrák pályatűzés adta, talán épp ezért vált a történtek áldozatává a sógorok csapatának egy adóvevője… Igaz, az örök rivális svájciakkal is elbánt ez a kanyar, Jasmine Flury is ugyanitt csúszott túl.

A kiesők sorát Anna Hofer folytatta, ő kevéssel tovább jutott, egy balos jelentette a búcsút. Tamara Tippler kisebb-nagyobb bakikkal követte Schmidhofer útját, a záró ugratónál be kellett szlalomoznia a kapun, hogy célba érjen (7.). Jennofer Piot közepes síelése (17.) után Ramona Siebenhofer a legjobb kezdéssel biztosította jó helyezését, igaz, a végére sokat kapott (9.). Laura Gauche kezdése hasonlóan jónak tűnt, utána viszont elvesztette a fonalat, Hofer útját követve búcsúzott. Nicol Delago el sem jutott a trükkös részekig, örülhet, hogy megfogta a léceit még a hálók előtt. Priska Nufer legalább végigment, ma tulajdonképp nem is volt rossz ötlet a biztonsági sízés (13.). Romane Miradoli is több ponttal gazdagodott annál, amit menete végén várhatott (16.), Christine Scheyer szokásos kiesését látva viszont ismét dühönghettek az osztrákok. Laurenne Ross nagyon megszenvedett a pályával, de legalább leért (21.), vele búcsúzott a top-30.

180121pirovano

30-on túl pedig rögtön két újabb kiesés jött, majd Nina Ortlieb caplatott be az utolsó helyek egyikére (26.). Lisa Hörnblad sem úszta meg 2 másodperc alatt (22.), Jacqueline Wiles viszont 1,5 másodperces lemaradással vétette magát észre (19.). Alice McKennis is pontnak örülhetett (23.), csakúgy, mint Michaela Wenig (27.), Anne-Sophie Barthet (24.), és végül 42-essel Marta Bassino (20.). Ezzel fel is soroltuk ugyanis a célba érőket – a 44-essel rajtoló Laura Pirovano kiesése után megállították a versenyt (az olasz lánynak a jobb térde sérült), és a többiek már nem teljesíthették a pályát. A köd legjobban a mezőny végével tolt ki…

180121dobogo

Lara Gut 228. Világkupa-versenyén 45. alkalommal állt fel a pódiumra, és 24. győzelmét aratta. Johanna Schnarf veteránként is csak 182 versenynél tart, no és csak két dobogónál – a 2010-es crans montanai lesiklás után szerzett újra második helyet. Nicole Schmidhofer 123 verseny után mindössze negyedik alkalommal fért be a top-3-ba – igaz, cserébe ő az egyetlen világbajnok a mostani dobogón. Gut mai sikerével a szakági tabellán is átvette a vezetést, igaz, csak 18 pont az előnye Weiratherrel szemben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s