Holdener a tökéletes kombinációs síző

A regnáló világbajnok Wendy Holdener hazai pályán megnyerte a szezon első alpesi összetett versenyét. A svájci egy átlagon felüli szuper-G-vel és az egyik legjobb műlesiklással, másfél másodperces előnnyel győzött. A második helyet Marta Bassino szerezte meg, míg a dobogó legalsó fokára az az Ana Bucik állhatott fel, aki elsőként síelhetett a műlesiklásban. A szuper-G után még vezető Lindsey Vonn egy biztonsági szlalommal a negyedik helyet szerezte meg.

Decemberben nem sikerült megrendezni az alpesi összetett versenyt a rossz időjárási viszonyok miatt. Végül ezt a versenyt pótolták ma Lenzerheidén. A svájci síterep az elmúlt tizenöt évben öt alkalommal adott otthont a világkupadöntőnek, ezúttal pedig a női naptár utolsó technikai hétvégéjét rendezik az olimpia előtt – ez egészült ki ezúttal egy kombinációval.

Az alpesi összetettek esetén lehetőség van az első futamban lesiklás helyett szuper-G megrendezésére is. Ez ugyan még nagyobb esélyt ad a versenyt a technikai szakágak felől megközelítő sízők számára, viszont így nem szükséges külön edzéseket rendezni a megelőző napokban. A szuperóriás pályáját elsőként Denise Feierabend (7.) próbálhatta ki, aki korrekt alapidőt síelt. Marta Bassino (6.) bizonytalanul kezdéett ugyan, de utána nagyszerű tempót talált, és hat tizedes hátrányt is előnyre tudott fordítani.

Kirchgasser (22.) műlesikló létére rendkívül jól kezdett, de egy kapunál nagy teret vesztett, így pedig nagy hátrányba került délutáni saját száma előtt. Az osztrák hibájának jelentőségéről tanúskodott, hogy Nufer (12.) folyamatosan lecsúszott az ideálisan síelhető ívekről, mégis jobb időt jegyzett a célban. Michelle Gisin (13.) már fél másodperces előnnyel is rendelkezett, de a pálya alsó részén nem tudta azt az erős menetet produkálni, mint Bassino.

Federica Brignone (2.) épp a pálya elején kezdett visszafogottabban, a pálya alján viszont még annál is jobban tudott síelni, mint ahogy azt honfitársa tette, így átvette a vezetsét. A szintén olasz Federica Sosiót (33.) nem sokszor látjuk világkupán, ezúttal sokat hibázott és nem került a harmincba. Wendy Holdener (4.) a szám regnáló világbajnokaként az összes szektorban vezetett, végül a célba mindössze egyszázados hátránnyal ért be. Ezzel az egész verseny toronymagas favoritjává lépett elő, ugyanis az élmezőnyben senki nem rendelkezett akkora szlalomtudással, mint a svájci.

Wendy Holdener kämpft im Super-G bravourös (© KEYSTONE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

Maruša Ferk (29.) nagyon gyenge szuper-G-t teljesített, míg Stephanie Brunner nagyszerű kezdés után esett ki. Ragnhild Movinckel (3.) hasonlóan kezdett, mint az osztrák, ráadásul célba is írt, így remek időt tudhatott magáénak. Ezzel szemben Stephanie Venier (8.) 44 százados hátránya nem jelentett sok jót számára a teljes versenyt nézve. Honfitásra, Haaser (9.) jól kezdett, és Venierhez hasonló időeredménye számára jobb kilátásokat biztosított a műlesiklás előtt.

A szuper-G szempontjából egy igen fontos menet következett: Lindsey Vonn (1.) volt Brignone óta az első, aki a jó felső szektorok után meg tudta tartani tempóját a pálya második felére is. A végén pedig hat tizedes előnyt tudott kiharcolni. Barthet (19.) műlesiklóként nem tudott konkurálni a legjobbakat, ami viszont számára probléma volt, hogy a legjobbak közt jó szlalomosok is voltak. A horvát Leona Popović (11.) meglepetésre két szektorig még Vonn idejétől sem maradt el sokkal, és a célban végül majdnem a legjobb osztrákokat is meg tudta előzni. Ana Bucik (30.) egy nem túl acélos menettel annak is örülhetett, hogy bekerült a harmincba. Harmincegyessel láthattuk még a rajtban Lara Gutot (4.) is, aki korrekt futamot teljesített, de az, hogy holtversenyben végzett az első futamban Holdenerrel, nem emelte a legnagyobb esélyese közé.

Ana Bucik holt im Slalom 27 Plätze auf.

A második futamban Ana Bucik (3.) nagyszerűen használta ki, hogy elsőként rajtolhatott és a vezetést nagyon sokáig nem is engedte ki a kezei közül. Hosszú időn keresztül csak a szerb Nevena Ignjatovic (6.) tudott viszonylag közel maradni hozzá – tíz versenyző után is egyedül ő tudott másodpercen belül maradni Bučikhoz képest. Kirchgassernek lehetett volna még esélye a vezetésre is, de az osztrákok veteránja kiesett.

Anne-Sophie Barthet (7.) egy másodperces előnyt is eladott a szlován lánnyal szemben, végül Ignjatovicot sem tudta megelőzni. A franciánál jobb szlalomot teljesített meglepetésre a szuper-G-t rendkívül elrontó Ramona Siebenhofer (5.), akinek sízése lehet, hogy olimpiai indulási jogot biztosított számára alpesi összetettben is. Delago (16.) és Ager (13.) nem azok a versenyzők, akik igazán otthonosan mozognak a szűkre tűzött kapuk közt, ennek megfelelően Bučik már 14 versenyzőt előzött meg a második futamban.

Valerie Grenier (15.) jelentős rontások eredményeképp három másodperccel síelt lassabb futamot, mint az élen álló szlovén. Michelle Gisinnek (9.) már illett volna 1,34-es előnyét megőriznie, ennek ellenére jelentős hátrányt szedett össze két szektor alatt. Christine Scheyer személyében újabb osztrák búcsúzott, míg Priska Nufer (14.) egy ideig reménykedhetett az aktuális dobogóban, végül azonban ő is visszaesett a „sűrű mezőnybe”.

A horvát Leona Popović (21.) szenzációsan síelt az első futamban, azonban másodjára már nem tudott egy igazán jó műlesiklást mellé tenni – közel öt másodperccel volt lassabb Bučiknál. Johanna Schnarfnak jobb első futamra lett volna szüksége, végül azonban ki is esett, ugyanúgy, ahogy Riccarda Haaser.

Stephanie Veniernek (20.) két másodperc hozott előnnyel sem volt szinte semmi esélye, hogy átvegye a vezetést. Nagy meglepetésre Denise Feierabend (8.) is szektorról szektorra adta el előnyét, az aktuális dobogóra sem tudott felállni. Eddigre már sejthettük, a fagypont feletti hőmérséklet nem tesz jót a pályának. Végül Marta Bassino (2.) hozta a szenzációt: az eddigiekhez képest jobban teljesítette a felső szakaszt, a célig pedig egy századmásodpercet meg tudott őrizni előnyéből.

Wendy Holdener (1.) végre megmutatta, hogy kell rendesen szlalomot síelni: folyamatosan növelte előnyét, végül másfél másodperccel vehette át a vezetést. Mondani sem kell, a hely közönség szinte megőrült az események láttán. Lara Gut (12.) természetesen nem tudott úgy jönni, mint iménti honfitársa, végül a top10-es helyét sem tudta megőrizni.

Ragnhild Movinckel nagyszerű részidőkkel folyamatosan harcban volt a végső dobogóért, de végül nem bírta el ezt a tempót, kiesett. Ezután Federica Brignone egy nagyszerű szektort követően kaput tévesztve jutott a norvéghoz hasonló sorsra. Lindsey Vonn (4.) rendkívül óvatosan, a kapuktól távol síelt. Látszott, hogy biztonsági menettel védekezik bármilyen esetleges sérülés ellen – ezzel együtt is nem sokkal maradt le a dobogóról.

Das Siegerpodest: Marta Bassino, Wendy Holdener und Ana Bucik (v.l.n.r.)

Wendy Holdener karrierje harmadik VK-győzelmét aratta. Stockholmi parallel győzelme mellett a main kívül egy további sikere van szuper-kombinációan, szintén Lenzerheidéről. A svájcit elsősorban műlesikló-specialistaként tartjuk számon, azonban abból a számból 14 dobogója ellenére még sosem tudott győzni. Ellenben ha megnézzük kombinációs eredményeit, kijelenthetjük, az utóbbi néhány év szakági legjobbjáról beszélünk. Holdener a 2011-es Crans Montana-i junior VB-n egy ezüst- és bronzérem világbajnoki címet szerzett kombinációban, majd 2016-ban egy soldeu-i második és egy lenzerheidei első hellyel megszerezte a szakági kiskristálygömböt. Tavaly pedig St. Moritzban – ismét hazai pályán – világbajnoki címet is szerzett. Az olimpiai cím egyik legnagyobb várományosa is egyben. A 21 éves Marta Bassino elsősorban óriásműlesikló, tavalyról három harmadik helyet szerzett abban a szakágban. Mai második helyével karrierje legjobbját érte el, ráadásul bizonyította, hogy az óriásból kiindulva a technikai és gyorsasági irányba is sikerrel tud kikacsintani. Ana Bucik szintén technikai síző, szlalomspecialista. Eddig négy top10 helyezéssel rendelkezett; kettőt parallel versenyen, kettőt műlesiklásban szerzett, legjobbja egy hetedik hely volt. Így mai harmadik helyével először állhatott dobogóra világkupában.

Végeredmény és szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Hátrány Szakági VK pontszám
1. Wendy Holdener SUI 2:01,18 100
2. Marta Bassino ITA +1,55 80
3. Ana Bucik SLO +1,56 60
4. Lindsey Vonn USA +1,88 50
5. Ramona Siebenhofer AUT +2,00 45
6. Nevena Ignjatovic SRB +2,06 40
7. Anne-Sophie Barthet FRA +2,14 36
8. Denise Feierabend SUI +2,35 32

Összetett világkupa

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Shiffrin Egyesült Államok 1477
2. W. Holdener Svájc 686
3. V. Rebensburg Németország 634
4. T. Weirather Liechtenstein 601
5. L. Gut Svájc 581
6. S. Goggia Olaszország 570
7. P. Vlhová Szlovákia 562
8. M. Gisin Svájc 540

Folytatás szombaton óriásműlesiklással, továbbá a férfiak is rajthoz állnak a garmischi Kandahar-Abfahrton!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s