Kettős svájci győzelem a szélfútta Sankt Moritzban

audifisalpineskiworldcupwomensuperfygmdjnudndl

Változékony időjárás közepette rendezték meg a hölgyek idénybeli második Szuper-G- versenyét. Amit egy kevés választott el attól, hogy irreálisnak lehessen titulálni. A szerencsének nagy szerepe volt, jó néhány klasszis futamát törték derékba tőlük független körülmények. A svájciak viszont Lara Gut újabb bukásának dacára örvendhettek, elvégre kettős sikert könyveltek el. Jasmine Flury révén ráadásul új Világkupa- győztest avattak, mögötte Michelle Gisin végzett. A tiszteletbeli svájciként kezelendő Tina Weirather újabb dobogójával megerősítette vezető helyét a szakági tabellán. Miklós Edit célba ért, de távolmaradt a pontszerző helyektől.


Szikrázó napsütésről szombaton sem volt szó, s bár az előző napi köd szerencsére tovatűnt, változó intenzitású szélmozgás közepette, felemás látási viszonyok közt került megrendezésre a szezon második szuperóriás-műlesiklása. S úgy mellékesen kutyahideg uralkodott Sankt Moritzban. A rajtlista 30. helyén egy régi ismerőst találtunk, Julia Mancuso 2015 márciusa után csatolt újra sílécet a Világkupában.

audifisalpineskiworldcupwomensuper2zidz2nsdbel

Andreas Fürbeck révén német edző állította össze a bő 500 méter szintkülönbségű és szűk 2000 méter hosszúságú pálya nyomvonalát. Ennek megfelelőképp erős alapidőt állított fel Viktoria Rebensburg (6.). Szűk íveken haladt, s a tempójára sem lehetett panasz. Christine Scheyer (38.) közel sem volt versenyképes, rendre elhagyta a kék vonalat, a pontszerzéstől is messze került. Cornelia Hütter (15.) tejködben volt kénytelen kínlódni a pálya felső hányadán. Jogosan rázta fejét a célban, nem szabadott volna leengedni őt. Az osztrák után felfüggesztették a versenyt.

audifisalpineskiworldcupwomensuperu6ibbsetgq_l

Lindsey Vonn (24.) már nem panaszkodhatott a körülményekre, ehhez mérten az utolsó szektort kivéve (ahol abszolút legjobb időt síelt) messze elmaradt a várakozásoktól. Erőlködött, de nem jöttek úgy az ívek, mint – mondjuk ki – fénykorában. Egy darabig elterülve fintorgott a célban, míg stábjának egy tagja el nem vitte onnan. Mint kiderült, elég komoly hátfájdalmai voltak, utóbb a győzteshez is csak apja kíséretében bírt odamenni egy gratuláció erejéig.

Nicole Schmidhofer (13.) közelítette meg leginkább az éllovas németet, érdemi hiba nélkül, kiegyensúlyozottan teljesítette a lejtőt. Mikaela Shiffrin (20.) ívvételei nem voltak oly határozottak, mint hazai havon egy héttel ezelőtt, többek közt ennek köszönheti, hogy már aktuálisan sem fért rá a dobogóra.

audifisalpineskiworldcupwomensuperetcudw0ppkxl

Ellenben Tina Weirather (3.) igazolta klasszisát, a szakági címvédő liechtensteini a lejtő fölső részét kivéve masszívan verte a németet. Győzelemre érdemes futamot láthattunk. Ragnhild Mowinckel (10.) szokott lelkesedése lényegesen több figyelemmel párosult. Lara Gut nincs jó passzban, mert bár múlt vasárnap úgy tűnt, kezdi áttörni azt a bizonyos mentális gátat, ma újabb bukást szenvedett el. Két gyönge részidő után túlvállalta magát, a hálóban kötött ki. Szerencsére volt alkalma mérsékelni az esés mértékét. Az első tízest egy másik svájci, Joana Hählen (43.) zárta. Halovány menete után búslakodhattak a svájciak. Aligha hitték ekkortájt, hogy kettős hazai győzelmet ünnepelhetnek…

audifisalpineskiworldcupwomensuperbw3qt7uxpcvl

Szó se róla, elkélt az óriás-műlesikló skill a mai napon, mint igazolta Tessa Worley (8.) a reklámszünetet követő folytatásban. Elemében volt a kanyargós szektorokban a kis francia, egy aktuális dobogós helynek örülhetett. Nem sokáig…

audifisalpineskiworldcupwomensuperimylefdkhnbl

A hazai lejtő előnyének is betudhatjuk azt a 9 századot, amivel beelőzte Weirathert Michelle Gisin (2.). Igaz, ami igaz, ügyesen egyensúlyozott a fenti szélviharban, s topsebességgel érkezett a záró negyedbe. Igen, ekkortájt nem a látási viszonyokkal voltak problémák, ami meglátszott az eredményeken is. Stephanie Venier (11.) szezonbeli legjobbját nyújtotta, nemhiába az olimpiai kvótáért lassanként alkotni is kell valamit.

audifisalpineskiworldcupwomensuperhszt8yrtedvl

Jasmine Flury (1.) is így gondolta. Az első pár szektor még messze nem sikerült tökéletesre, a folytatásban azonban ellenállhatatlan módon dolgozta le szűk 4 tizednyi hátrányát, s fordította a maga javára 10 század formájában. Az utolsó ugrató például eszményire sikerült. Nagy volt az öröm a svájciaknál, Gisin például olyan kitörő lelkesedéssel fogadta Flury célba érkezését, mintha nem épp őt ejtette volna le a dobogó tetejéről.

audifisalpineskiworldcupwomensuperja_fa32x-cnl

Belendült a szélvihar, a célvonalat határoló bigyót tépte ki a helyéről. Két kényszerszünet közt Sofia Goggia próbált szerencsét. A szezont ritka indiszponáltan kezdő olasz nem jutott sokáig, késéssorozatai vége nem is lehetett egyéb, mint egy újabb kiesés. Percekig álldogált a rajtállásban, így nem érhetett senkit váratlanul Nadia Fanchini (34.) gyengélkedése. Federica Brignone (4.) nem emelhetett panaszt, elkapta egy kellemesebb percét a napnak. Néhány aprócska század feszült csupán közte és Flury közt. A végére nem maradt elég lendülete, a dobogóról leszorult, ezzel együtt igencsak elégedetten integetett a célban. Impozáns startját nem tudta átmenteni a folytatásra Laurenne Ross (30.), igaz, ő is ma tért vissza a VK vérkeringésébe. Corinne Suter (9.) építethette volna tovább a svájci dominanciát, kár azokért a kövérre vett kapukért.

audifisalpineskiworldcupwomensuperrt4j-m2avhml

Kétségkívül sokat javultak a körülmények, Johanna Schnarf (7.) rutinosan ki is használta a lehetőséget, tiszta sízéssel besomfordált az elitbe. Újabb reklámblokk után kijutott a jóból végre az osztrákoknak is. Bajnokuk, Anna Veith (5.) súlyos sérülése után először tartósítani látszik jó formáját. Agresszív, bátor, amolyan rá jellemző sízéssel alaposan megszorongatta a dobogósokat.

audifisalpineskiworldcupwomensupervvdzfeh-ceal

Nyílt ég alatt rendezik az alpesi síelést, így törvényszerűen előfordul néha, hogy egyesek joggal átkozhatják balszerencséjüket. Nos, Veith után megint visszatért a lejtő bizonyos pontjain a versenyzésre kevésbé alkalmas idő. Ennek megfelelően hiába erőlködtek, sem Valerie Gréniernek (39.) sem Priska Nufernek (31.) nem lehetett beleszólása a pontszerző helyek sorsába. A rendezők újfent a kivárásra játszottak. Breezy Johnson (29.), s a 25-ödikként érkező Tamara Tippler (21.) leginkább ennek a ténynek köszönhette pontjait. Az amerikai csapat pocsék napját Jacqueline Wiles tette teljessé, aki egy vélhetően épp csak TOP-30-as idővel kecsegtető futam végén, közvetlenül a cél előtt tévesztett pályát. Ramona Siebenhofer (27.) középszerű produktuma után Riccarda Haaser hozta a frászt a nézőkre: lecsatolódó léce után is lábon tudott szerencsére maradni. Tiffany Gauthier (22.) egész vállalható menettel jelezte, léteznek még francia lesiklók.

Az első harmincast Julia Mancuso zárta. Alig három kapuig bírta a gyűrődést. 2015 márciusa óta küzd a visszatérésért, vagyis korainak semmiképp nem mondható mostani szerepvállalása. Értelmetlennek viszont annál inkább.

Harmincon túlról többen is beverekedték magukat a pontszerzők közé, nem egy esetben tisztes pontmennyiséget dobtak zsebre. Így tettek a svájciak, Wendy Holdener (19.), Rahel Kopp (40-essel a 12.) és Denise Feierabend (59-essel a 16.). A franciák közül Romane Miradoli (17.) és Jennifer Piot (48-assal a 17.) és Laura Gauche (26.), az olasz csapatból Anna Hofer (28.), Marta Bassino (25.) és Elena Fanchini (58-assal a 14.), míg az osztrákok közül Stephanie Brunner (23.) alkotott igazán maradandót. Bár nem láttuk, ezen eredményekben gyaníthatóan benne volt az idő jobbra fordulása is.

Miklós Editen (53-assal a 47.) sajnos ez sem segített, többszörös VK- dobogósunknak egy pillanatig nem volt esélye pontot szerezni ma, a célba érők közül hét versenyzőt sikerült maga mögé utasítania.

A futam részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

audifisalpineskiworldcupwomensupert73zpylq4kql

Jasmine Flury mögött mindössze 27 Világkupa áll, legnagyobb eredménye egy vb- 12. hely és egy svájci bajnoki cím. Na jó, az Európa Kupában is pallérozódott rendesen, egy ott elért összetett harmadik helyet sem szabad lebecsülni. A Világkupában azonban mindezidáig csak négy TOP-10 helyezése volt, igaz, mindahány ebben a naptári évben. Olimpián még nem járt. Ha nem sérül le, ezek után biztos jegye lehet Pjongcsangba. Melynek főpróbáján egy 5. és egy 7. helyet szerzett március elején…

Michelle Gisin gyors egymásutánban második (összesen harmadik) dobogóját jegyezte, s mint írtuk róla többször, könnyedén valós szereplője lehet az összetett pontversenynek. Tina Weirather a 34. alkalommal állt fel dobogóra, Lake Louise-i győzelme után mindinkább úgy fest, ő veheti át Lara Gut helyét a szakágban.

Holnap egy újabb Szuper-G-t rendeznek, ami egyben az FIS döntése értelmében a szuper-kombináció első futama is lesz.

szuperg

tabella1

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s