Díjátadó robot, töküres lelátók, hiányos mezőny: Suter győzött Garmischban

Erősen hiányos mezőny síelt ma a Kandaharon, de ha nem így lett volna, akkor is nehéz lett volna ma megverni a világbajnoknőt. Corinne Suter bő fél másodperccel utasította maga mögé honfitársát, az olimpia előtt szintén felfelé ívelő formát mutató Jasmine Fluryt. A dobogó harmadik fokára Cornelia Hütter állhatott fel, 2018 decembere óta ismételten. Századokkal, de leszorult a pódiumról a hazaiak kedvence Kira Weidle, míg a visszafogottabb sízést bemutató olaszok részéről Nadia Delago ötödik helye volt ma a plafon.

Az olimpia közeledtével igencsak foghíjas mezőny gyűlt össze a garmischi Kandaharon. Az alapesetben topfavorit Sofia Goggia súlyos térdsérülése utáni rehabilitációját tölti, halvány remény még mutatkozik az olimpiai indulására. Breezy Johnson két januári bukása után még rosszabbul járt, az amerikai egész biztosan nem utazhat el Pekingbe. A harmadik nagy hiányzó pedig a mentális nehézségekkel, s kicsit talán edzéshiánnyal is küszködő Lara Gut-Behrami. Ledecká, Bassino, Mowinckel, s úgy általában a skandináv sízők szintén távolmaradtak a következő két versenytől. Eredetileg Ramona Siebenhofer is kihagyta volna a hétvégét, s inkább a maratoni hosszúságú olimpiai programjára hangolt volna. Ám említett három vetélytársa kiválásával egy csapásra esélye lett két szakági kristálygömb megszerzésére is, márpedig ilyesmit az ÖSV nem szokott veszni hagyni…

GARMISCH PARTENKIRCHEN, GERMANY – JANUARY 29: Nadia Delago of Team Italy in action during the Audi FIS Alpine Ski World Cup Women’s Downhill on January 29, 2022 in Garmisch Partenkirchen, Germany. (Photo by BEZARD Hans/Agence Zoom)

Akárhogyan is, de mindössze 41 síző csatolt lécet a mai napon. Borongós időben, sokrétű hóviszonyok közepette tartották a szezon hatodik lesiklását. Ismételten Marie-Michéle Gagnon (9.) síelhetett le elsőként, ez a világranglista 10. helyezettek keresztje a gyors számokban… Aránylag biztosan tartotta az íveit, a kékvonalon belül maradt, épp a sebessége nem tűnt mindenhol ütőképesnek. Ariane Rädler (7.) – túl a koronavíruson – tisztábban hozta a tojástartást, ami a valamivel talán agresszívabb léchasználattal együtt némi tempófölényt és kevéske előnyt hozott az osztrák malmára. Újabb osztrák olimpikon következett. Tamara Tippler (15.) a csúszós részeken felülmúlta csapattársát, a keresztsízésre építő szakaszon viszont volt pár nagyon mély kanyarvétele. Priska Nufer (14.) szintén a Höllén vesztett sok időt, a svájci inkább a túl direkt ívek miatt járt pórul, igaz, Tipplert egy kevéssel azért megelőzte. A szintegyenetlenségekkel többen megszenvedtek a nap, no, ez Nadia Delago (5.) sízésére kezdetben nem volt elmondható. Parádés tempóban húzta meg atombiztos íveit, egészen a lejtő komplikáltabb részéig. Két kiszélesített kanyarvétel, s máris alig-alig maradt valami bő fél másodperces előnyéből.

Forrás: Sky Sport Austria

Cornelia Hütter (3.) az edzések alapján ott volt az esélyesek közt. Azzal együtt tartotta a lépést az olasszal, hogy a fenti passzázson rakoncátlankodott lábai alatt a jobb léce, a kék vonalat is átlépte egy éles jobbosban. A további hibák elmaradtak, a századok is szerették, így a határon sízés jutalmául élre tudott állni.

Corinne Suter (1.) szereti ezt a lejtőt, amit az előző két nap is igazolt. Ahol a többiek kínlódtak egy sort, ott, az S-kanyarban egy határozott ívváltást mutatott be, amivel új lendületre tett szert. A tökéletes sízést súrolta mutatványa, a csaknem nyolctizednyi fór önmagáért beszélt. Elisabeth Reisinger (6.) nem veszélyeztette a dobogósokat, ami viszont érdekes volt, hogy a zárószektorban két tizedet kiosztott Suternek.

Forrás: Ottumwa Courier

Hiába nem engedtek be nézőket az arénába, a Kandahar oldalán akadtak helyiek, akik bíztatni tudták kedvencüket, Kira Weidlet (4.). Mint mondani szokás, szuboptimális nyomvonalat választott az éles kanyarulatok során, ami rendre kiszélesítéshez vezetett. Pár századdal legalább leszorította Delagót a dobogós helyről. Stephanie Venier (12.) szép emlékek, élete eddigi egyetlen VK- győzelme köti Garmischhoz, így annak dacára várhattunk tőle valami extrát, hogy az olimpiai csapatból való kiszorulása miatt aligha repdeshet a boldogságtól. Végül azt hozta, mint idén mindig, vagyis képtelen volt két méretes belefékezés nélkül lehozni a pályát.

Forrás: Schwetzinger Zeitung

Ilka Štuhec (27.) senkit nem tudott megelőzni a reklámszünet után. Többször megjárta a bukóteret a szlovén, de eleve óvatoskodott lejtmenet, bizonyára hátfájdalmai is közrejátszottak ebben. Jasmine Flury (2.) egész más dimenziót képviselt. Dominálta léceit, uralta a pályát. Egyedül a huplikkal teli szakaszon történt megbicsaklás és térvesztés róható fel neki, egyébiránt tán Suterre is komolyabb nyomást helyezett volna. Ramona Siebenhofer (17.) fergetegesen nyitott, aztán fura módon a lankásabb szakaszon csapott át direktbe sízése, amivel el is dobott súlyos tizedeket. Összességében felejthető menetet produkált.  Christine Scheyer (10.) kiegyensúlyozottabban síelt, a szükséges extra hiányzott belőle. Akárcsak Mirjam Puchnernél (13.), nála is érződött, hogy fejben már Pekingben jár. Joana Hählen (8.) a nyújtott kanyarokat ragyogóan húzta meg, a vége egy átlagon felüli teljesítmény lett tőle. Elena Curtoni (16.) szintén nem szaggatta túl az istrángot.

Forrás: ArcInfo

Romane Miradoli (11.) pénteki edzéselsősége után agilisan kezdett, de talán a változó pályaviszonyok, talán materiális gondok (vax) miatt, netán a hosszabb pálya okán, de elmaradt ma az igazán nagy durranás. Federica Brignone (18.) szemlátomást tesztként kezelte a mai versenyt. Bizonyos kulcskanyarokra odafókuszált, egyébiránt visszafogta magát. Nicol Delago határozottan jó formának örvend, a lejtő feléig még az éllovast is tartani tudta, aztán jöttek bár a zaklatott kanyarok, de benne volt egy erős nap a menetében. A zárószektorban aztán túlzottan mélyre került, majd pörgés-forgás kíséretében csúszott métereket a bukótérben.

Sabrina Maier a lankán, a túlvállalt sebesség miatt rekedt pályán kívül. Jasmina Suter (20.) és Nadine Fest (19.) is lemaradt az olimpiáról, ami ellentétes hatást generált rájuk. A svájci nem tűnt valami motiváltnak, az osztrák ugyanakkor bátor sízéssel rukkolt elő. Igaz, kettejük közt így is csupán századok döntöttek. A sok hiányzó miatt idejekorán sorra került Julia Pleskova (29.), de nem élt az eséllyel, így új sereghajtó lett. Noémie Kolly (24.) sízésében simán benne volt egy TOP10, kár, amiért a szűk fordítónál gyakorlatilag újra kellett indulnia, annyira kisodródott. A középszerűen teljesítő Francesca Marsaglia (26.) és Laura Gauche (22.) mellett három amerikai is sorra került. Közülük Jacqueline Wiles (21.) teljesített a legjobban, Keely Cashman (31.) és Alix Wilkinson (24.) bizonyította, miért nem kaptak volna egy normál VK- versenyen rajtszámot az első harmincból.

A maradék tizenegy sízőből hárman szereztek néhány pontot, név szerint Tiffany Gauthier (31-essel a 23.), Maruša Ferk Saioni (33-assal a 30.) és Karoline Pichler (40-essel a 28.). S ami a legfontosabb, az olimpia előtt hat nappal senki nem sérült le.

Forrás: Le Temps

Corinne Suter negyedik alkalommal győzött a Világkupában, legutóbb 2020 decemberében, Val d’Iséreben végzett az élen. Három lesiklásban szerzett elsőség mellett egyszer Szuper-G-ben vitte a prímet, két éve épp itt, Garmischban. A fő vetélytársak közül Suter használta ki igazán Goggia távolmaradását, hiszen majdhogynem nyílttá tette a szakági versenyfutást. Jasmine Flury második dobogós helyét ünnepelheti, 2017 decemberében hazai lejtőjén, Sankt Moritzban diadalmaskodott jókora meglepetésre Szuper-G-ben. Cornelia Hütter hosszú eredménytelen, sérülésekkel teletűzdelt időszakot hagyott végre a háta mögött. Tizenötödik pódiumánál tart, a legutóbbit a 2018-as Lake Louise-i lesikláson érte el.

A pódiumceremónia egyébiránt szürreális módon zajlott le. A trófeákat ugyanis a képen látható robot adta át a sízőknek.

Forrás: ORF

A tervek szerint holnap Szuper-G-t rendeznek a hölgyeknek.

A címlapkép forrása: 247newsbulletin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s