Norvégia ismét nyert, de csak egy hajszállal!

Kevésen múlott, hogy Titisee-Neustadtban megszakadjon a norvégok győzelmi sorozata a csapatversenyeken, ugyanis hatalmas versenyt vívtak a lengyelekkel az elsőségért, ám végül ha csak tizedekkel is, de megőrizték idei veretlenségüket. A lengyelek ezzel Wisła után ismét szereztek egy második helyet, míg a 3. helyet a házigazdák szerezték meg.

A hóesés és a kavargó szél jellemezte eddig a hétvégét Titisee-Neustadtban, ami nem könnyítette meg sem a szervezők, sem a versenyzők életét. Többek között a péntekre tervezett kvalifikációt is el kellett halasztani szombatra, amely így közvetlenül a csapatverseny elé került. A kvalit végül is Forfang nyerte Kubacki és Freitag előtt, csapatszinten viszont egyértelműen a lengyelek látszottak a legerősebbnek, hiszen 5 ugrójuk is ott volt a legjobb tíz között.

A lengyelek mellett esélyesnek számított még a szezonban az eddigi mindkét csapatversenyt megnyerő Norvégia és az utóbbi hetek jó teljesítményét követően a  német négyes is.

Ehhez képest az első csoportot követően meglepetésre Szlovénia vezette a rangsort Tilen Bartolnak köszönhetően, aki a kedvező körülményeket kihasználva 138.5 méterrel kezdett. Mögöttük a lengyelek következtek Zyła 133.5 méteres ugrásával, majd a németek (Eisenbichler 134.5 m) és a norvégok (Johansson 134.5 m) jöttek a 3-4. helyen.

neust

A szél ezután is tényező maradt a versenyen, többek között ennek köszönhették a norvégok, hogy kicsit meg tudtak lógni a többiek elől a második körben, ugyanis Daniel Andre Tande kedvezőbb körülmények között próbálkozhatott, mint a riválisok, amit kihasználva 139.5 métert repült. A lengyeleknél Maciej Kot ettől jócskán elmaradva 128.5 mért ugrott, ám a fehér-vörösök így is maradtak a második helyen, megelőzve a szlovénokat (Peter Prevc csak 125.5 métert ugrott) és a 123 méterig jutó Geiger által képviselt németeket.

Ezután viszont inkább a lengyeleknek kedvezett az időjárás, ugyanis ezúttal Kubacki kapott egy jó szembeszelet, amit meglovagolva 141.5 métert repült, ezzel gyakorlatilag ledolgozta a hátrányukat még azzal együtt is, hogy a landolása nem sikerült a legszebben. Igaz, Fannemel 133 méteres ugrásával a norvégok 7 tizeddel még vezettek, de ezen a ponton teljesen nyílt volt a verseny az elsőségért. Wellinger 139.5 méteres ugrásával közben a németek is megelőzték a szlovénokat, akik ezzel a negyedik helyen álltak, miután Semenic 129.5 métert repült.

sto

Az első sorozat végén úgy tűnt, hogy a lengyeleknek áll a zászló, ugyanis Kamil Stoch 142.5 méterrel olyat ugrott, amire nem nagyon volt válasza a többieknek. Közrejátszott ebben ugyan az is, hogy a norvégoknál Forfang kapott egy kis hátszelet, így már 133 méternél landolni kényszerült, mindenesetre ezzel 13.3 pontos lengyel előnnyel mentünk a szünetre. Freitag 134.5 méterrel eközben biztosan hozta a németeknek a 3. helyet, míg Damjan a brutális hátszél ellenére is 124.5 méterig jutott, ezzel Szlovénia fordult a 4. helyen.

Az 5. helyen az osztrákok álltak, akiknél egyedül Kraft nyújtott kiemelkedőt (138.5 métert repült elsőre), majd Japán, Finnország és Svájc következett a még továbbjutó 6-8. helyen, míg a cseh, az olasz és az orosz csapattól négy ugrás után búcsút vettünk.

Az 1. sorozat eredménye

A második sorozatban folytatódott a norvég-lengyel csata a győzelemért, amelyben az első „asszó” a norvégoké lett, ugyanis Robert Johansson 137.5 métert ugrott, miközben Zyła egy kisebb megbillenést követően csak 134.5-et, ezzel négy tized pontra csökkent az előnyük az északiakkal szemben.

Ha nem is ekkorát, de egy kicsit ismét léptek a norvégok a győzelem felé a második ugrások során, Daniel Andre Tande ugyanis 139.5 métert repült, amivel Maciej Kot ugyan 137 méterrel többé-kevésbé tartotta a lépést, ám 1.7 ponttal ekkor már Norvégia vezetett a versenyben. A harmadik csoportban viszont úgy tűnt, hogy eldőlt a küzdelem, ugyanis Fannemel igencsak elkapta a második ugrását, és 141.5 méterig vitorlázott, míg a lengyeleknél Kubacki ugyan szintén nem ugrott rosszat (136.5 m), de a két csapat között ekkor már 9.7 pont volt a különbség, ami egy ugrással a vége előtt nehezen ledolgozhatónak tűnt.

ger

Kamil Stoch előtt ezzel nem kis feladat állt befejező emberként, hiszen közel akkora ugrást kellett volna bemutatnia, mint elsőre, ha a lengyelek még reménykedni szerettek volna a győzelemben. Ez a kedvezőtlenebb szélviszonyok miatt is végül nem volt elérhető távolságban, habár 135.5 méterrel éppenséggel rosszul sem szerepelt Stoch, de nem tűnt ez egy olyan kísérletnek, amivel összejöhet a fordítás. Hanem a szél Forfangot sem kímélte, aki emiatt csak 129.5 méterig jutott, így majdnem kicsúszott a norvégok kezéből a győzelem, ám végül kicsit a szerencse is rámosolygott a Stöckl-csapatra, akik 0.8 pont előnnyel megnyerték az idei harmadik csapatversenyt is és immár vezetik a Nemzetek Kupáját.

pol

Ami a többieket illeti, a németeknek nem okozott nehézséget a harmadik hely megvédése, ugyanakkor az első két csapattól végig elég messze voltak, habár a második sorozatban mind Wellingernek (141 m), mind Freitagnak (143.5 m) volt egy-egy remek ugrása, amivel bizakodhatnak, hogy holnap az egyéniben ott lehetnek majd a legjobbak között. A szlovénok végül megtartották a negyedik helyüket, ami azt jelentette, hogy Ausztria csak az 5. helyen végzett, hiába ugrott náluk Kraft ismét jól (140.5 m), Fettner és Poppinger ettől jócskán elmaradtak és egyelőre a visszatérő Schlierenzauer sem lendített igazán a csapaton. A 6. helyet Japán, a 7-et Finnország szerezte meg, míg a sort a svájciak zárták a 8. helyen.

Végeredmény

Hely Csapat Pontszám
1. Norvégia 1083.6
2. Lengyelország 1082.8
3. Németország 1054.7
4. Szlovénia 1011.5
5. Ausztria 1010.9
6. Japán 957.4
7. Finnország 864.9
8. Svájc 831.3

Részletes végeredmény

Nemzetek kupája

norA hétvége programja holnap 15:30-tól az egyéni versennyel folytatódik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s