Hirscher végérvényesen visszatért: megnyerte a Val d’Isére-i szlalomot

audifisalpineskiworldcupmenslalomn7ck8pxhwirl

Egy futam után még csak nyolcadik volt, elkövetett egy nagyobb hibát, délután viszont már szokott klasszisát hozta. A méretes hózápor sem zavarta, ellenállhatatlanul nyerte idénybeli második versenyét Marcel Hirscher. Kristoffersen zárt a másik, míg Myhrer a harmadik helyen. Az összetettbeli egyik nagy rivális, Pinturault pedig kiesett, így elmondható, tökéletes napot zárt az osztrák.


audifisalpineskiworldcupmenslalomooqjsotxefhl

Szakadó hóesésben, jószerivel villanyfényes versennyel köszöntött be a szezon második műlesikló viadala. Mint ismeretes, Levi győztese egy edzésen elszenvedett baleset okán minden bizonnyal kidőlt, Felix Neureuther hiányában az oddsok az elmúlt két Val d’Isére-i szlalomot megnyerő Kristoffersen és a lábtörése után minimum biztató formának örvendő Hirscher párviadalát jósolták.

Hetvenhárom síző csatolt lécet a mai napon, a rajtlistán találtuk 61-es számmal Samsal Dalibort is. Ott találtuk, de valami oknál fogva mégsem állt rajthoz, neve mellé a DNS rövidítés került. Stefan Kronberger, a norvégok osztrák trénere volt felelős délelőtt a tűzésért, munkájának eredményeként 58 kapu várta a sportolókat, ebből 56 járt irányváltozással.

audifisalpineskiworldcupmenslalommzat5vop4cyl

Manfred Mölgg napja rövidre sikeredett. Nem találta a pálya ritmusát, egy korai kapura lépéssel búcsúzott a versenytől. Michael Matt (2.) baja is meggyűlt több helyen a tűzéssel, több megtorpanással együtt legalább leért a célba. Alapideje több helyütt verhető volt, mint ezt igazolta Fritz Dopfer (7.). Igaz, miután a németek jó formában visszatérő technikai sízője épp a lankás szektor előtt bukott sok sebességet, a legvégén mégis csak az osztrák hátát nézhette. Stefano Gross (1.)nem tette meg ugyanezt a szívességet, egy-két kövérre vett kapuval együtt is élre tudott állni.

Marcel Hirscher (8.) megküzdött a körülményekkel. Erősen kezdett, aztán viszont rendre távolkerült a kapuktól, a ritmusból is ki-kizökkent. Így gyűlt össze bő fél másodperc a végére. Alekszander Horosilov (19.) szörnyen enervált, bizonytalan sízéssel rukkolt elő. Alighanem a NOB hétközi, az orosz sportolókat érintő döntése nagyban közrejátszhatott ebben…

audifisalpineskiworldcupmenslalom_tdu7y5nnail

Henrik Kristoffersen (5.) nagyon oda akarta tenni magát, mondhatni, előre akart menekülni riválisaitól. A lejtő legkeményebb részein jöttek a hibák gazdagon, amit nem lehetett extra sebességgel kompenzálni. 4 tizedes hátrányból várhatta a folytatást.

Julien Lizeroux (10.) egészen az utolsó szektorig pazarul síelt, pár direkt ív azonban épp elég volt ahhoz, hogy a tizednyi különbség meghatszorozódjon a legvégén. A meredek első egynéhány kapuján igencsak elvesztette a fonalat, a kiesés széléről menekült meg, a folytatás már ígéretesebben alakult Alexis Pinturault (9.) számára. Az ott elvesztegetett 6 tized jelent meg a célban is. Daniel Yule nagy lendülettel kezdett, másfél tizednyi előnyét egy besokallt kapuvétel azonban semmissé tette.

audifisalpineskiworldcupmenslalomgn2tcmmjb5jl

Mattias Hargin (4.) szépen erőre kapott a meredeken, az első bizonytalanságok után besorolt a virtuális dobogóra. Manuel Feller kiesésére alacsony nyereséggel fogadásokat tehettünk volna. Ehhez mérten a pálya feléig tökéletes precizitással uralta léceit. 25 századnyi előnye birtokában csak utolérte végzete, kirobbant a pályáról. André Myhrer (3.) megfontoltabb meredeket síelt, de végső soron bejött neki, egy megnyomott záró szektorral beelőzte honfitársát a dobogó harmadik fokáért vívott csatájukban. Dave Ryding (15.) másodpercen kívül találta magát, inkább a biztonságra törekedett, a kelleténél többször korrigált csuklójával a meredeken. A legjobbakat Luca Ärni zárta, erős végsebességének hála nem került oly távol a legjobbaktól.

audifisalpineskiworldcupmenslalom4vt1dhmgrlfl

Méretes rontásokkal teli, felettébb zaklatott menettel keserítette az osztrák szíveket Marco Schwarz (28.), 2 másodperces hátránya birtokában gyorsan el is menekült a kamerák kereszttüzéből. Sebastian Foss-Solevåg (6.) a svéd módszert követve nem vállalt felesleges kockázatot a legdurvább részeken, a végét azonban nagyon megnyomta. S lám, ő is besorolt a dobogóra esélyes sízők közé. Jean-Baptiste Grange (11.) szintúgy szép íveken abszolválta a pálya nehezebb pontjait, csakhogy nála a vége nem sikerült fenomenálisra. Ha a pozícióval nem is lehetett elégedett, a bő élmezőny szorosan alakult, s ebből ő sem maradhatott ki. Juasza Naoki hasra vágódott az első kemény kanyarban. Jöttek a norvégok, Jonathan Nordbotten (13.) esetében a sok rontás mellé némi dinamika is párosult, Leif Kristian Nestvold-Haugen (16.) sízéséből ez is hiányzott. Victor Muffat-Jeandet (14.) volt a hazaiak utolsó reménye délelőtt. Elsőrangú meredek után nagyon visszafogta léceit a végén.

Patrick Thaler (40.) 39 esztendősen igyekszik eljutni az olimpiára. Több kell tőle a folytatásban; távolról kísérte csak a stanglikat, hátránya már a 3 másodpercet súrolta alulról, esélye nem volt pontot szerezni ma. Ramon Zenhäusern (34.) csupán a veterán olaszt tudta megelőzni. Jócskán kevesebbet mert vállalni a hórihorgas svájci, mint az őt követő Linus Straßer (32.), más kérdés, hogy a gyengén sikerült utolsó szektor miatt a német sem került érdemben előrébb. Az osztrák elit második vonala került sorra, Marc Digruber (22.) megúszta másfelen belül, példának okáért a magasabban jegyzett Schwarzot is maga mögé utasította; míg Christian Hirschbühl (17.) egy kicsavarodó stanglit is kikerülve egy kevéssel még nála is jobban teljesített, közel került a TOP-10-hez. Erik Read (26.) által végre kanadai szlalomos is sorra kerülhetett a mai napon, harmatosabb záró szektora után a biztos pontszerzésen túl egyébben nem reménykedhetett. Az USA képviseletében David Chodounsky (18.) következett, s nem vallott szégyent. Nagy kár, amiért egy térvesztés után alig bírt becsordogálni a célba, sokkal jobb eredmény volt kilátásban. Giuliano Razzoli (34.) súlyos hibák tömkelegével tudta csak abszolválni a meredeket.

audifisalpineskiworldcupmenslalomc9idau-gjwgl

Harmincon túlról többeknek kijött a lépés. Pavel Trihicsev (33-assal a 20.) például kevés híján beelőzte Horosilovot. Jól mentek a németek, hárman is beverekedték magukat a pontzónába, jelesül Dominik Stehle (45-össel a 21.), Philipp Schmid (55-össel a 22.) és David Kettener (32-essel a 29.). A legjobb harmincast a francia Clement Noël (51-essel a 24.), a svájci Loïc Meillard (35-össel a 25.), a veterán olasz Cristian Deville (49-essel a 27.) és a szlovén Štefan Hadalin (47-essel a 30.) tette teljessé.


Stefano Costazza révén az olaszok szája szerinti tűzés került a lejtőre délután. Hadalin (16.) egész harmonikusan ráérzett a pálya ritmusára, a délelőtthöz mérten is durvább hózápor ellenére is. Kettener (26.) egy jókora hiba után gyakorlatilag újraindult a meredekről, onnantól fogva csak a célba érésre fókuszált. Kiköszörülte a délelőtti csorbát Marco Schwarz (9.), a tempó és a koncentráció egyaránt megvolt nála. Deville (23.) óvatosabbra vette a figurát, így is közel került párszor a kieséshez. Lassan két év teltével szerzett újra pontot a Világkupában.

marcoschwarzaudifisalpineskiworldcup94-ajlj-6ol

Read a vertikális kapuknál bukta el ugyanezt, túl széles ívről érkezett, mintha nem véste volna igazán a pálya nyomvonalát. Meillard (14.) a szakadék széléről visszatérve versenyben maradt, így viszont hiába síelte jobban a lejtő javát, nem tudott az osztrák elé kerülni. Nyugodtabb menetet tudhatott maga mögött Noel (20.), a fiatal francia biztonsági sízése pontokat érdemelt. Digruber (21.) túlontúl megfogta léceit, így történhetett meg, hogy drámai hiba nélkül is beszedett bő másfél másodpercet honfitársától. Nála is visszafogottabban teljesített Schmid (25.), csupán Kettenert sikerült maga mögött tartania. Nagyságrendekkel eredményesebb volt Stehle (18.), mert ha dinamikában nem is vette fel a versenyt az osztrák éllovassal, legalább viszonylag tisztán lehozta a pályát.

Régóta nem látott percek következtek, két orosz szlalomos mutatta meg tudását. Meglepetésre Trihicsev (17.) bizonyult jobbnak, lévén Horosilovval (22.) ellentétben nem rontott jelentőset, különösen nem a lankás rész kezdetén. Schwarz ideje ellen egyiküknek nem volt esélye, talán Chodounskynak se lett volna, ha a célegyenest bevezető vertikális kapukat nem vette volna lábai közé. Kettős osztrák vezetést jelzett nemsokára a tabella, Hirschbühl (11.) nagy versenyben, néhány századdal maradt csupán alul. Az első reklámszünet előtt Haugennek (15.) még jó esélye kínálkozott arra, hogy belerondítson ebbe, a cél előtt nem sokkal elkövetett térvesztésével azonban súlyos tizedeket bukott, s az akkori dobogóról is lecsúszott.

Kereken egy másodperccel gazdálkodhatott már Dave Ryding (19.), de ez sem volt elegendő. Mi több, ugyanennyivel később ért célba, mint az osztrák – érdemi hiba nélkül. Az időjárás a pályamunkások áldozatos munkájának dacára irreálissá tette a versenynapot…

audifisalpineskiworldcupmenslalomf30tldv8udbl

Hiába tett meg szemre mindent Muffat-Jeandet (24.), az elemekkel ő sem tudott megbirkózni, ő már csaknem 3 másodpercet kapott egyetlen futam alatt. Ám még mielőtt túlzottan elmerültünk volna a körülmények pocskondiázásában, Jonathan Nordbotten (5.) igazolta, van tér a javulásra, jó fél másodpercet megőrzött előnyéből a végéig. Ärni nagy igyekezetében rátrappolt a stanglira, a svájciak így egy szem helyezettel zárták a napot. Pazarul kezdte futamát Grange (13.), egy méretes túldőlés, majd mentés után azonban nemhogy a vezetést nem tudta átvenni, az osztrákok ellen sem lehetett sansza. Hasonlóan impozánsan nyitott Lizeroux (12.), nála nem egy méretesebb rontás okozta a pozícióvesztést, egész egyszerűen alacsony frekvenciával vette a kapukat.

audifisalpineskiworldcupmenslalom4louq13e1uel

Pinturault a vezetés átvételének reményében vágott neki a pályának. Hiába, túl korán tette be bal lécét az egyik kanyarba, rálépve így az útjába kerülő kapura. A versenyirányítás megvétózta a kereskedelmi szünetet, úgy vélték, ildomos mielőbb túlesni a futamon. Marcel Hirscher (1.) is így volt ezzel, keményen odatette magát. Védjegyévé vált stílussal száguldott végig a pályán, csaknem 7 tizedet osztott ki Nordbottennek. Fritz Dopfer (7.) más szinten teljesített, az aktuális harmadik helyével szemlátomást meg volt azért elégedve.

audifisalpineskiworldcupmenslalomkst8qp-i0s6l

Solevåg (9.) nagyot küzdött az elemekkel, pár ritmustévesztéssel megúszta, de dinamikában sem tartotta a lépést Hirscherrel. Schwarzcal azonos idővel zárt. Egy konkrét kapun ment el Henrik Kristoffersen (2.) futama, félresikerült mozdulatára érdes hang szólalt meg szájából. Bő 3 tized legalább elment ott, ennyi hiányzott ma Hirscherrel szemben. Mattias Hargin (8.) közel sem volt olyan éles, mint délelőtt. Távolkerült a kapuktól éppúgy, mint a dobogótól. Nem úgy André Myhrer (3.). A rutinos svéd minden tapasztalatát beleadva íven tartotta léceit, 4 tizednyi hátránnyal lelökte a dobogóról Nordbottent.

A pálya feléig úgy tűnt, megvalósulhat az osztrák duplázás, a folytatás viszont nem sikerült túl fényesre Michael Matt (4.) számára, végül a dobogóról is leszorult. Stefano Gross (6.) újfent elbukta a győzelmet első helyről! Rögtön az első kapuk egyikét elmérte, a meredeken is rontogatott, de a legvégén is nagyobb utat járt be, mint kellett volna. Végül a dobogónak is búcsút inthetett.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

audifisalpineskiworldcupmenslalomka4oe3vfmkxl

Túl a kétszáz rajton már a 110. dobogójánál tart Marcel Hirscher, győzelmek számában 47-nél tart. Levi után ismét másodikként zárt Kristoffersen, ez már a 33. VK- pódiuma. André Myhrer 24-nél jár, az aspeni idényzáró után találta magát ismét a dobogón.

Jövő héten a gyorsasági szakágaké a terep, Grödenben csapnak össze a férfiak.

szlalomtabella1tabella2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s