Ez vár ránk a télen! – Síugró szezonelőzetes I. rész – a versenynaptár

Az idei síugrószezon számos apróbb változást hoz magával a naptárban is. Ez persze részben annak is betudható, hogy olimpiai szezonnak nézünk elébe, ami februárban beékelődik majd a világkupa naptárába. Ezen felül pedig sírepülő VB-t is láthatunk majd januárban.Gabesz19 írása

Kezdésként egy igen különleges helyszínt választott a szövetség a jövő hétvégére: Wisłai sáncot, ami azt jelenti, hogy a megszokott északi kezdéssel ellentétben Lengyelországban állnak rajthoz, egyből egy egyéni és egy csapatversenyen. Mivel a lengyel helyszínek a magyar szurkolók kedvelt célpontjai is, ezt mindenképp érdemes még most az eszünkbe vésni!

wsl2

Az északi sí együttes rajtját, a megszokottaknak megfelelően, Rukában rendezik meg, ahol a síugrók mellett az északi összetettezőket és a sífutókat is láthatjuk majd. Ráadásul az egyéni verseny mellett egyből megrendezik a szezon második csapatversenyét is. December első hétvégéjén egy éves szünet után visszatér a naptárba az orosz Nizhny Tagil, két egyéni versennyel, majd egy hétre rá Titisee-Neustadt következik egy újabb egyéni-csapat párosítással.

Szintén a hagyományoknak megfelelően látogatnak a versenyzők Engelbergbe, a harmadik adventi hétvégén, ami ismét a karácsony előtti utolsó verseny a naptárban. Ami pedig azt jelenti, hogy az utolsó erőpróba is a 66. Négysáncverseny előtt. A versenyek kezdése szempontjából érdekes, hogy a második engelbergi verseny lesz a szezon első, nem esti versenye, azaz december közepéig csak villanyfényes, késő délutáni-esti versenyeken izgulhatunk kedvenceinkért.

vst2

A 66. Négysáncverseny lesz a szezon első fénypontja a sok közül. A sáncokat és a helyszíneket a legtöbbeknek talán már nem kell bemutatni, de a rend kedvéért álljanak itt sorrendben: Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen. Az oberstorfi verseny ezúttal a lehető legkésőbbi időpontban, december 30-án kerül majd megrendezésre azért, hogy hétvégére essen a versenynap. A „Neujahrsskispringen” hagyományosan újév napján délután lesz majd, ami után a versenyzők egy pihenőnapot kapnak. Január 4-én már a Bergieselen ugranak a versenyzők, majd vízkeresztkor, azaz január 6-án végleg eldől, ki lesz idén a négysánc királya (mivel ez a nap szombatra esik, így az osztrákok hangereje szinte garantálható). A K.O.-rendszer miatt itt fontosak a kvalifikációk is, ezek természetesen mindig a verseny előtt egy nappal kerülnek majd megrendezésre.

A mezőny Bischofshofen után is marad Ausztriában: Bad Mitterndorfban rendezik meg a szezon első sírepülő versenyét. A két versenynap egyben az egyetlen felkészülés lesz az egy héttel későbbi VB előtt. A sírepülő világbajnokság apropóján a versenyzők visszatérnek Oberstdorfba, hogy január 18. és 21. között eldöntsék ki a világ legjobb sírepülője egyéniben és csapatban.

A VB utáni hétvégét ismét írja fel minden hazai szurkoló a napatárba: ugyanis január utolsó hétvégéjén Zakopanéban rendezik meg a mindig fergeteges hangulatú egyéni és csapatversenyt. A lengyel verseny után új versenysorozat debütál majd a világkupában, a Willingen Five! A németek a FIS Team Tour törlése óta igyekeznek egy újabb, többfordulós különverseny indításával, ennek eredménye a willingeni hétvége. Ahogy azt a neve is sugallja, öt ugrás alapján kalkulálják majd az összetettet. Ezek a pénteki kvalifikáció, és a szombati, valamint a vasárnapi egyéni versenyek két-két ugrása. Különlegesség, hogy a vasárnapi versenyre nem rendeznek külön kvalifikációt. A hétvége összetett győztese 25.000 euróval fog gazdagabban távozni.

pyeo

Willingen egyben az utolsó erőpróba lesz a szezon legnagyobb eseménye, az olimpia előtt. Az ötkarikás versengéseknek a dél-koreai Pyeongchang ad majd otthont. Az ugrók itt az Alpensia névre keresztelt síugró komplexumban versenyezhetnek majd a négy aranyért. A férfiak a normál- és a nagysánc egyéni, valamint a nagysánc csapat érmeiért versengnek majd. Mellettük pedig a hölgyek is megmérkőznek a normálsánc bajnoki címéért.

Az ugrók a világkupába már márciusban térnek vissza, Lahtiban rendeznek egy egyéni és egy csapatversenyt. Majd ezt követi a tavaly nagy sikerrel megrendezett Raw Air norvég versenysorozat második kiadása. Ismét a Holmenkollen, Lillehammer, Trondheim és Vikersund ad majd otthont a 16 ugrásnak, mely dönt a sorozat bajnokáról. Az összetettbe ezúttal is beleszámít a négy egyéni verseny mellett a négy kvalifikációs ugrás és további két csapatverseny egyéni ugrásainak eredménye is. A világkupa zárásaként a mezőny végül Planicára látogat majd, ahol a két egyéni sírepülő verseny között egy csapatverseny is helyet kap majd.

IMG_1611

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a versenyek lebonyolítását érintő általános változás lesz, hogy a FIS a sikeresnek ítélt nyári tesztek után télre is megszüntette az összetettben 10 legjobban álló versenyző selejtezőbeli védettségét, vagyis így senki nem engedheti meg magának, hogy kihagyja a kvalifikációs ugrást.

Összességében rendkívül sűrű szezonnak nézünk elébe: a versenyzők 23 egyéni (ebből 5 sírepülő) és 8 csapatverseny (közte 2 sírepülés) során küzdhetnek majd a győzelemért. Jelentős számú versenyt rendeznek majd meg a három széria valamelyikének keretében is. Ez még nehezebbé teszi majd az olimpiára való készülés jegyében azt, hogy a versenyzők egy-egy ugrást kihagyjanak. Ráadásul az így is sűrű világkupa programba még két világverseny, az olimpia és a sírepülő világbajnokásg is közbeékelődik.

Világkupa Naptár 2017/18

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s