Shiffrint ismét legyőzték! Vlhová kihívóvá léphet elő?

audifisalpineskiworldcupwomenslalomdbkumzol6mql

Sölden után két héttel Lappföldön, a levi szlalommal folytatódott az Alpesi Sí Világkupa 2017/2018-as kiírása. A versenyen váratlanul izgalmas párviadal került sorra, mi több, az első futam után vezető, favorit Mikaela Shiffrint alaposan megfricskázta egyik kortársa. Petra Vlhová karrierje harmadik VK- győzelmével jelezte, méltó kihívójává léphet elő idén az amerikainak. A dobogó harmadik fokára Wendy Holdener állhatott fel – a várakozásoknak megfelelően, azonban jelentős, másfél másodperces elmaradással.


audifisalpineskiworldcupwomenslalomvunjphigew_l

Itt-ott ködös, behavazott táj fogadta a rajtlista 71 szereplőjét. Nem szerepelt rajta a visszavonulását márciusban bejelentő világbajnoknő neve, Šárka Strachová mellett Veronika Vélez-Zuzulová távolmaradása a fájó, a szlovákok klasszisa térdsérülése miatt hagyta ki a hétvégét. S jó eséllyel az idény érdemi részét.

audifisalpineskiworldcupwomenslalombnvc7gihjh1l

Hannes Zöchling, az osztrákok trénere tűzte az első futam pályáját, túlnyomórészt a megszokott sémák szerint, a laposabb részeken kissé az óriás-műlesiklást idézte a nyomvonal. Frida Hansdotter (3.) korrekt menettel nyitott, pár aprócska késést nem számolva. Nina Haver-Løseth (5.) majdnem kifogott az egyik igencsak technikás kapu, nagyot mentett, s még ritmusához is hamar visszatalált. Mikaela Shiffrin (1.) remekelt a lapos részeken, valósággal szárnyalt, a meredekebb részeken ugyanakkor akadtak problémái, két erős fékezéssel jelezte ez az avatatlanabb szemeknek. De leért, nem is tudta más megelőzni.

audifisalpineskiworldcupwomenslalomg20joaj8dn_l

Wendy Holdener (4.) jó kezdés után még komolyabb bizonytalanságokat mutatott be a meredeken, másodpercen kívülre került, kiszállt a győzelemért való vetélkedésből. Emélie Wikström (7.) pattogósan kezdett, de az óriásra tűzött lapos nagyon megtörte a lendületét. És ez a meredeken nagyon sokba került. Bernadett Schild egy teljes szektort sem tudott síelni: egy kisebb letörés után lába közé vett egy stanglit.

audifisalpineskiworldcupwomenslalomtzkethpaiu0l

Petra Vlhová (2.) szinte már szárnyalt. A meredeken egy nagyobb bizonytalanságot leszámítva közel állt a tökéleteshez. A végén egy kis sebesség hiányzott csak, hogy átvegye a vezetést. 21 század választotta el az amerikaitól. Katharina Truppenek hamar mentenie kellett, de pár kapuval később elidegeskedte, kiesett egy újabb osztrák. Chiara Costazza (22.) túlságosan mereven ment végig, így hiányzott a kellő sebesség menetéből. Az addig megérkezettekkel nem volt említhető egy ligában. Resi Stiegler (27.) az előbbit is alulmúlta, igaz ehhez neki egy méretes hiba is kellett. Kettejük közt Irene Curtoni pottyant ki a pályáról.

audifisalpineskiworldcupwomenslalomv_wysholdyel

Maren Skjøld (17.) túl sok élt használt a fordulóknál, így a meredek után nem maradt lendülete az utolsó, laposabb szakaszra. Ana Bućik (9.) összességében korrekt menetet síelt, de pár helyen nagyon nagy késésbe került, ami megdobta hátrányát Melanie Meillard (11.) a pálya első felében még a dobogóért meccselt, de a meredeken több kapun át cipelte a hátán egy késés következményeit. A pálya kifogott Michelle Gisinen (20.), folyamatosan nőtt egyre nagyobbra hátránya.

audifisalpineskiworldcupwomenslalomb7egvmum3ujl

Az első reklámszünet után Lena Dürr (6.) nagyon bekezdett, a meredek végén elszenvedett tempóvesztést sajnálhatja csak. Marie-Michele Gagnon (8.) elég konzervatív elválasztással oldotta meg a végső hátrány szempontjából kritikus meredeket. Igaz, pozíciója igazolta döntését. Carmen Thalmann (25.) ugyan nem esett ki, de egy nagyot hibázott még a lapos részen, ez után pedig rettentő idegesen ment végig. Michaela Kirchgasser (15.) hatalmas technikai tudását azzal tudta megvillantani, hogy három necces szituációban is versenyben tudott maradni. Merő kínlódás volt az osztrák csapat délelőttje. A németek képviseletében Marina Wallner még rosszabbul járt, pár kapu után elmért egy fordulót, kiesett.

Denise Feierabend (30.) menetéből elsősorban egy kis kockázat hiányzott, ami miatt rendes tempó sem volt meg. Mázlija volt, pár századdal épp befért a második futam mezőnyébe. Erin Mielzynski (24.) hasonló taktikával síelt, a stopper vele kicsit jobb barátságban volt. Manuela Mölgg (29.) szlalomban már nem tudja azt hozni, mint óriásban, lassú menetében egy jelentős rontás is akadt.

Julia Grünwald (35.) korrekt kezdés után nagyon besokallt a meredeken, így a végére sem maradt kellő lendülete. Idővel búcsúzott az osztrákok ígérete. Maruša Ferk (12.) kapcsán úgy tűnt az egyik kapunál, mintha rosszul memorizálta volna a pályát, ez került számára súlyos tizedekbe. Kár, hiszen régi időket idézően remekelt egyébiránt. Anne-Sophie Barthet (38.) említésre sem méltó módon fejezte be szereplését, nem úgy Maren Wiesler (13.), a németek specialistájának menetében volt kraft, igaz, hiba is rendesen. Katharina Gallhuber (26.) gyarapította az osztrákok létszámát a délutáni folytatásban, egyéb pozitívumot nem tudtunk menetéről feljegyezni. Igaz, Ricarda Haaser (33.) számára még a TOP-30 sem jött össze. Egy feltörekvő többszörös VK- dobogós zárta az első harmincast, Nastasia Noens (22.) egész korrektül szerepelt rajtszámához mérten.

audifisalpineskiworldcupwomenslalomsvivy2xfif-l

Harmincon túlról nagyot alakított egy svéd és egy fél-svéd, Anna Swenn-Larsson (10.) rajtszáma persze nem fedi valós tudását, mint ahogy Estelle Alphand-ról (18.) is sokat fogunk még hallani. Az osztrákok szájízét Katharina Huber (42-essel a 14.) és Stephanie Brunner (53-assal a 21.) meglepően erős pozíciója édesítette egy kicsit. Csak bekerült egy cseh lány a második sorozatba, Martina Dubovská (37-essel a 16.) mellett a kanadai Laurence St-Germain (47-essel a 18.) és a norvég Mina Fürst Holtmann (51-essel a 28.) tette teljessé a TOP-30-at. Mutatóban három finn lány is szerencsét próbált a hazai Világkupában, s Riikka Honkanen (60-assal a 36.) egészen közel került a továbbjutáshoz.

—————————————————————————————————————————————-

A második futam idején már beköszöntött a megszokott lappföldi szürkület, a villanyfény mellett persze ebből mit sem érzékeltek a versenyzők. A szlovén Denis Steharnik pályája valamivel rizikósabbnak ígérkezett a délelőttinél.

audifisalpineskiworldcupwomenslalomoj-ckynfkdll

Jól használta ki a szűzpályát Denise Feierabend (16.), komoly előrelépés volt a láthatáron. Sokáig mégsem maradt élen, mert bár Mölgg (22.) középszerű valamije nem jelentett még rá veszélyt, Mina Fürst Holtmann (13.) élete legjobbjával jelezte, van jövő a norvég szlalomban a Løseth-nővérek világán túl. Az őt követő hat síző nem alkotott maradandót, sorrendben Stiegler (21.), Gallhuber (23.), Thalmann (24.), Mielzynski (27.), Costazza (28.) és Noens (26.) következett – gyakorlatilag a lista legvégét ők bérelték ki a verseny végeztével.

stephaniebrunneraudifisalpineskiworld-pqalmh_qfel

Stephanie Brunner (8.) törte meg a kínos csöndet, méghozzá egy roppant fölényes menet formájában. Nagyon bevállalóson síelte a meredeket, nemhiába, nagyon odavert a többieknek. A nap legjobb osztrákjaként zárt, tette mindezt 53-as rajtszámmal a síruháján. Gisin (15.) a pálya első kétharmadáig még csak-csak tartani tudta az osztrákot, a legvégén már a legkevésbé sem. Alphand (25.) délutáni menete semmiben nem idézte a délelőttit, szörnyen visszafogott kezdést bizonytalan folytatás követett. St-Germain (17.) és Skjøld (17.) a lejtő elején még nagyon jól mentek, de a meredekbe mindkettejüknek beletört a bicskája. Nemhiába, századra azonos idővel zártak. Reklámszünet.

Dubovská (29.) széles kapuvételekkel mintha inkább a biztos pontszerzésre hajtott volna. Bár aligha kalkulált ilyen mérvű hátrazuhanással. Kirchgasser (11.) menetét ezúttal elkerülték a nagy mentések, igaz, a villámtempó is, a végén épp ő nem tudott hozni honfitársán, a kettős osztrák vezetés azért így sem maradt el. Sőt, rögtön hárman álltak a virtuális dobogón, Huber (13.) megtámadta a pályát, az elején ez nagyon sokat hozott, de a meredeken ez kevés rontást eredményezett. Wiesler (20.) szörnyen darabosan síelte a meredeket, nagyon visszaesett a listán a német. Nagyjából ugyanezt kopírozta le Ferk (17.).

melaniemeillardaudifisalpineskiworldmv5yqrj5pphl

Az osztrák tarolásról szőtt álmokat Melanie Meillard (5.) foszlatta szerte. Fantasztikusan kezdett a fiatal svájci, s a legvégén is tizedeket adott Brunnernek. A vezetést azzal együtt sikerült átvennie, hogy a meredeken cc. 8 tizedet bukott el. Anna Swenn-Larsson (7.) korrekt síeléssel végig a második helyért volt partiban, ami végső soron össze is jött a svédnek. Ana Bućik (9.) elég zaklatottan kezdett, nagyon sokat leadott, épp a meredekre tudta összeszedni magát.

Kis szünet múltán sorra kerültek a délelőtt legjobbjai. Maria-Michéle Gagnon (10.) a meredeken rontott egy méretesebbet, emiatt végül hátracsúszik. Ha a kanadai egy rossz értelemben vett bevállalós futam volt, akkor Wikström (14.) megmutatta, milyen az, amikor valaki dekoncentráltságból kifolyólag megy zaklatottan. Rettentő sokat kapott, zuhant is hátra rendesen. Lena Dürr (6.) tartani tudta a svájci meredekét, de a végső bújkálós szakaszon mégis elbukta a már-már neki álló vezető helyet. Az első kiesőre Haver-Løsethig vártunk, egy szimpla kaputévesztés után bravúrosan maradt talpon, igaz, a pályát addigra már elhagyta.

audifisalpineskiworldcupwomenslalomizwswfxg_d_l

Wendy Holdener (3.) megtámadta a pályát, semmit nem kockáztatott, a meredeken pedig végre egy igazán potens sízést mutatott be valaki. Ezzel jelezte, ő ma minimum a dobogóért jött. Frida Hansdotter (4.) nem mert igazán nekirontani a pályának. Nem voltak csúnya ívei, de nem síelt elég pattogósan. Folyamatosan adta el előnyét, végül a svájci mögé érkezett be. Petra Vlhová (1.) nagyon erősen kezdett, a meredeken kisebb hibákat lehetett látni, de ennek bődületes tempója volt az oka. Még hozzá is tett előnyéhez. Mikaela Shiffrin (2.) nyitására sem lehetett sok panasz, de a pálya több mint felében nem tudta hozni a szlovák szintjét, nem volt elég pattogós. Bő 2 tizednyi előnye így kereken 1 tizedes hátrányba fordult át.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

audifisalpineskiworldcupwomenslalomd7enxxnp7ykl

audifisalpineskiworldcupwomenslalom9btxcj6_9j3l

Petra Vlhová harmadik győzelmét aratta a Világkupában, 2015 Åre és 2017 Aspen után csapott oda újra a mezőnynek az egykori ifjúsági olimpiai bajnoknő és junior-világbajnoknő. Ha valaki, akkor ő akár képes lehet arra a nem kis bravúrra, hogy legyőzze a ma 45-ödik ízben dobogóra álló Mikaela Shiffrint. Wendy Holdener 14. pódiumát ünnepelte a Világkupában.

A hölgyek két hét múlva Észak-Amerikában folytatják, míg a férfiak – ha az időjárás is úgy akarja – holnap végre elkezdik az idényt. Marcel Hirscherrel a rajtlistán.

tábla

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s