Közel volt: tovább vadássza a győzelmet Mölgg! Rebensburg nyerte a söldeni óriást

audifisskiworldcupsoeldenladiesgiantyehry6nbhw1l

Mint azt megszokhatta a sportszerető közönség, a söldeni óriás-műlesiklással vette idén is kezdetét a téli sportszezon. A versenyen egy olimpiai, egy világbajnok és egy 269. Világkupája után is nyeretlen veterán között dőltek el a dobogós helyek. Viktoria Rebensburg aratta le a babért, mögötte a címvédő Tessa Worley végzett, elsősorban fergeteges második futambeli versenyzésének köszönhetően. A pódium harmadik fokára Manuela Mölgg állhatott fel, mindezt tette úgy, hogy délelőtt még ő vezette a listát.


67 síző csatolt lécet az idénynyitón. A legnagyobb hiányzók közé sorolandó Federica Brignone, 2015 söldeni győztesének az egyik combizma húzódott meg a napokban. Szintén maródi a szám két osztrák klasszisa, Anna Veith és Eva-Maria Brem, valamint az ifjú svájci Simone Wild.

Felemás idő köszöntött a helyszínre. Ragyogóan sütött a nap, a hőmérsékletre sem lehetett panasz, bőven alatta maradt a fagyponton. Csak az a fránya szél, az ne fújt volna oly erősen, s kiszámíthatatlanul… Az Atle Skaardel – féle versenyrendezés így a rajtállás alacsonyabbra helyezése mellett döntött. A fair verseny utáni vágy ezt megkövetelte.

audifisskiworldcupsoeldenladiesgianttpzsff3vwfol

Öt perc várakozás után megkapta a zöld jelet Viktoria Rebensburg (3.), elindulhatott a szezon első futama. Tesztpilóta szerepével nem lehetett különösen megelégedve, s nem csupán a célban látott mimikája mondatja ezt velünk. Az első két szektort még jól teljesítette, a végére azonban látványosan szétesett, nem jöttek ki jól a kanyarok. Mikaela Shiffrin (2.) rögtön igazolta megérzéseinket. Az összetett címvédője csaknem másodpercnyi hátrányát fordította a maga javára a végső lapos szakaszon.

audifisskiworldcupsoeldenladiesgiantkjhckfwmx4zl

Nem kicsit tompán kezdett az amerikai, a harmadikként érkező Marta Bassino gyakorlatilag megsíelte a német részidőit, a záróharmadban viszont jött egy komoly bizonytalanság, minek végén nem tudta pályán tartani léceit. Manuela Mölgg (1.) nevéhez fűződött az első igazán összeszedett menet. Sehol nem ment kimagaslóan, de nem is hibázott érdemit. Minimális előnnyel élre állt. Giovanni Luca tűzése neki kedvezett igazán.

audifisskiworldcupsoeldenladiesgiantsxmdiljnwqll

Tessa Worley (6.) vérbeli Sölden- specialista, ám ez délelőtt nem látszott menetén. Egyetlen szektorban sem volt jobb a veterán olasznál, 6 tizednyi hátránnyal folytathatta. 260 nap elteltével tért vissza a Világkupa vérkeringésébe Lara Gut. Mozgásán meg is látszott mindez, nehezen tartotta íven magát, míg az utolsó meredeken pályán kívül nem rekedt. Sofia Goggia zárta az elitcsoportot, méghozzá megszokott vagány sízésével. Fönt még csak-csak koordinálta a dolgokat, középre érve komoly térvesztések követték egymást, nem ért sokunkat meglepetésül kiesése. (Addig szorosan követte honfitársát.)

audifisskiworldcupsoeldenladiesgiantrsxlhwrtr7bl

Tina Weirather (5.) – immáron egy osztrák trénerrel a stábjában – egészen elégedetten integetett a célban, s valóban, a vállalt tempót hibátlanul végigvitte, s bő 5 tizednyi elmaradással zárta a délelőttöt. Szokatlan, bordós árnyalatú síruhában érkezett Sara Hector (4.), egy jó 2 tizeddel gyorsabban hajtotta végre ugyanazt, mint a liechtensteini. Finoman szólva nem remekeltek a norvégok, Nina Haver- Løseth (18.), majd Ragnhild Mowinckel (10.) erőlködött egy nagyot. Nem csúsztak jól léceik, vaxolási gondok is felmerültek. Másodpercen kívül zártak.

Marie-Michéle Gagnon (15.) középszerű menete után végre elrajtolhatott az első hazai versenyző. Stephanie Brunner (9.) szűk íveken próbálkozott, aránylag stabilan végigvitte a pályát, másodpercen belüli hátrányával elégedett lehetett. Petra Vlhová (17.) távolkerült ettől a szinttől, no meg az ideális ívtől. Ana Drev a kiesők táborát gazdagította, hátfájdalmai miatt – Guthoz hasonlóan – ő is inkább tesztként fogta a mai indulást.

A reklámszünet után két svájci hölgy került sorra. Wendy Holdener (12.) a lemaradók közé került, Melanie Meillard (7.) ellenben kereken 8 tizedet kapott csupán. Katharine Truppe (20.) felejtős menete után a Curtoni- lányok viaskodtak egymással és a pályával. Irene (19.) sok technikai hibát vétett útközben, Elena (30.) pedig szimplán lassú volt. Ricarda Haaser (15.) és Tina Robnik (11.) a másfél másodpercet ostromolta – kinek sikerült, kinek nem.

kristinlysdahlaudifisskiworldcupsoeldenryqth65zvryl

Bernadette Schild (26.) rövid szünet után rajtolt, más egyébre nem volt képes, minthogy elkerülte a sereghajtó pozíciót. Újabb svéd, még mindig a szokatlan „norvégos” ruhába. Frida Hansdotter (13.) bő másfél másodpercet kapott, ami korrektnek tűnt. Semmering óta vártuk Taïna Barioz (21.) visszatérését. Két szekundumon túl zárt. Kemény negyedik VK- startjánál tart Kristin Lysdahl (8.). A norvégok reménysége nagyot dobbantott, beelőzte tapasztaltabb kollégáit. A szlovén utánpótlás jól üzemel, Meta Hrovat (27.) ittléte is ezt igazolja. Délelőtt nem váltotta meg a világot, cidriznie kellett a második futamért. A kanadai Valeria Grénier búcsúzni kényszerült, stabil sízésébe a lehető legrosszabb helyen kerül homokszem. Elisabeth Kappauer (14.) mintha túlzottan tisztelte volna a lejtőt, végére aztán önbizalmat is kapott, csatlakozott az 1,50-es klubhoz. Az első harmincast Alex Tilley zárta Nagy-Britannia képviseletében. Szokott helyen került pályán kívülre.

audifisskiworldcupsoeldenladiesgiantrr6cnj-bxw4l

Még két nagy visszatérőre kellett figyelnünk. Carmen Thalmann (24.) inkább szlalomban eredményes, de óriásban is voltak a múltban szép helyezései. Távolkerült a 2 másodperctől. A nap legnagyobb meglepetése Lindsey Vonn (34.) rajtja volt. Az amerikai sílegenda 5 év elteltével indult újra Söldenben. A valószerűtlen várakozásokból aztán tesztverseny kerekedett, óvatoskodott, bőven 3 s-en túl zárt, esélye nem volt továbbjutni.

A második futamba került még Ando Asza (29.) Japánból, az olasz Laura Pirovano (28.), a német Maren Wiesler (41-essel a 25.), a norvég Gjelsten Kristine Haugen (41-essel a 21.), s végül, de nem utolsósorban a franciából lett svéd Estelle Alphand (53-assal a 21.).

—————————————————————————————————————————————–

Elena Curtoni (27.) nyitotta a délutánt. Nem tudott megújulni az Alois Prenn (svájci) fémjelezte nyomvonalon sem, nem volt nagy meglepetés, hogy Ando (25.) rögtön elébe került. Öröme érthető volt, első Világkupa-pontjait szerezte. A valós alapidőt azonban nem a japán, hanem Pirovano (19.) mutatta meg. Néhány túlcsúszással együtt is kereken 9 tizeddel állt a lista élére. Hrovat (28.) szépen szorongatta az olasz lányt, az egyik pálya végi kapuval viszont meggyűlt a baja, ritmusát pedig nem tudta már visszaszerezni. Bernadette Schild (12.) egészen más frekvenciával síelt, hibái ennek is szóltak, verhetetlennek azért nem tűnt a menete. Wiesler (26.) nem rúgott labdába, majd Thalmann (20.) mutatott be egy technikai hibáktól hemzsegő sízést. Barioz (17.) irgalmatlanul elrontotta a felső szektort, a folytatásban azért jelezte, bőven faragható még az osztrák ideje.

audifisskiworldcupsoeldenladiesgiantpfnyuehqxzhl

Haugen (23.) biztonsági menetet tervezhetett, Estelle Alphand (14.) már jóval többet kockáztatott, hajszálnyival került csak Schild mögé. Két kanyarban elvesztegette dinamikáját, ott bukta el elsőségét a honfitárs Truppe (18.). Curtoni (14.) sebességét vesztegette el a végére, Løsethnek (22.) egy pillanatig nem volt esélye. Vlhová (16.) egyetlenegy szektorban veszélyeztette az osztrák vezetését, Gagnon (24.) meg mondhatni hozta söldeni formáját, nagyon nem ízlik a kanadai számára ez a lejtő.

estellealphandaudifisalpineskiworldzuocolrk09ml

Ricarda Haaser (11.) nagy lendülettel vetette bele magát a pályába, és dacára a fent elvesztegetett súlyos tizedeknek, a továbbiakban tartani tudta a lépést, így pár századdal elébe került honfitársának. Kettős osztrák vezetéssel vonulhattunk tehát reklámszünetre.

audifisskiworldcupsoeldenladiesgiantltw9rpgc02al

Kappauer (13.) teljessé tette a sógorok dobogóját adott pillanatban, észrevehető hiba nélkül sorolt Haaser és Schild mögé. Hansdotter még nem tudta elcsendesíteni a hazaiakat, ez a feladat Wendy Holdener (6.) reszortja volt: csaknem fél másodpercet adott az addigi éllovasnak. Rögtön utána Robnik (9.) küldte még egy hellyel hátrébb az osztrák kontingenst. Sok panasz nem lehetett a szlovén menetére, Wendy tényleg remek pályát teljesített. Mowinckel (7.) másodjára beletanult a követelményekbe, igaz, pár túlcsúszás miatt elmaradt az éllovastól, a többieket azért maga mögött tartotta. Stephanie Brunner (4.) a határokat feszegette végig, s a kilátogatók nagy örömére végigbírta fejben és testben egyaránt. Négytizednyi előnyben jelent meg mindez.

stephaniebrunneraudifisskiworldcupsoeldennvtz84w02tdl

Fel volt adva a lecke az első futam legjobbjainak. Kristin Lysdahl (8.) lábai megremegnek (még) a nagy esély kapujában. A felső szakaszon egymást érték a késve vett kapuk, egy nagyobb fékezés is becsusszant. A folytatásban így már hiába állt össze mozgása. Na, jó, legjobb karriereredménye így is összejött. Melanie Meillard „mindent vagy semmit” alapon esett a lejtőnek. Nem sokáig bírta, a legmeredekebb szakaszon hátrakerült testsúlya, s már nem tudott fordítani a dolgok menetén. Métereket csúszott tehetetlenül, nemhiába, pokolian meredek ez a lejtő.

audifisskiworldcupsoeldenladiesgianttca6rxioljol

Nem volt zökkenőmentes Tessa Worley (2.) menete, de a bődületes tempó megtette jótékony hatását. Jó fél másodperccel állt a lista élére a világbajnoknő. Nem volt mese, bejelentkezett a győzelemért. Tina Weirather nem rúgott labdába. Kezdetektől távol volt a kapuktól, majd amint gyorsított volna a dolgok menetén, azonnal pályán kívül találta magát.

Sara Hector nem bírta megismételni összeszedett délelőtti futamát, rendre elkóválygott az ideális ívről, a legjobb 6-ba sem fért be. Viktoria Rebensburgra (1.) nem lehetett ilyenféle panasz. Századok döntöttek a javára, ahogy előzőleg, ezúttal is összerakott egy hibátlan menetet. Ennyi kellett, nem több.

audifisskiworldcupsoeldenladiesgianttruwy241ukml

Mikaela Shiffrin (5.) például másodjára sem bírta ezt lehozni. Méretes térvesztés és tempóveszteség után már csak kereste önmagát, a virtuális dobogóról is lecsúszott. Szokatlan fejlemények ez a fiatal amerikai kapcsán.

Manuela Mölgg (3.) maradt csak hátra, s a német rajongóin kívül kb. mindenki érte szorított, hogy 269. Világkupa-rajtján sikerüljön végre győznie. A felső szektor zaklatottra sikerült, eladta előnye zömét, s a folytatásban már hiába talált ritmust, Rebensburg legerősebb szektoraiban nem lehetett esélye, sem ellene, sem Worley ellen. Brunnert, a legjobb osztrákot viszont leszorította a dobogóról.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

audifisskiworldcupsoeldenladiesgiantpwd5w1nmsnfl

Viktoria Rebensburg túl kétszer Világkupa-induláson megszerezte karrierje 14. győzelmét, ebből tucatnyit szerzett kedvenc szakágában. A rend kedvéért leírjuk, a levi szlalomig ő vezeti az összetettet. Tessa Worley a 21., Manuela Mölgg pedig a 12. dobogós helyezését jegyezte a VK-ban.

Holnap a férfiak is bemutatkoznak Söldenben!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s