Döntött az új szabályokról a FIS: nem lesznek prekvalisok!

A Nemzetközi Síszövetség ma Zürichben a szokásos őszi kongresszusán véglegesítette az új szezonra vonatkozó szabályokat, amelyek közül a legfontosabb, hogy eltörlik az összetett legjobbjainak kvalifikáció alóli mentességét. Ennek értelmében ezentúl a selejtezőben minden ugrónak kötelező lesz a részvétel, a versenyre pedig mindenféle kiemelés nélkül a legjobb 40 van 50 versenyző jut tovább.

A módosítást a FIS a Nyári Grand Prix alatt már – nagyobb visszhang nélkül – tesztelte, ennek ellenére a beszámolók szerint a nagy nemzetek nem különösebben örülnek neki, olyannyira, hogy több meghatározó ország képviselője nem is támogatta azt, de a küldöttek többségének szavazatával végül is elfogadták a javaslatot. A javaslat mellett érvelők elsősorban a kvalifikáció tévés és helyszíni nézettségének növekedését várják a változtatástól, de biztos, hogy lesznek egyéb „mellékhatásai” is, például ezzel lehetetlenné válik az a fajta taktikázás a Négysáncversenyen, amikor egy top10-es ugró a selejtezőt kihagyva a kvalifikáció legjobbját „hívja ki” a KO-rendszerben.

A kongresszuson emellett a jövő évi előzetes naptárakról is megállapodtak, a 2018-19-es szezonban hosszabb szünet után újra versenyt rendezhetnek a csehek Liberecben (nyáron és télen is), a romániai Rasnov pedig először adhat majd otthont Nyári GP futamoknak.

Nyári Grand Prix naptár 2018 (előzetes)

Világkupa naptár 2018/19 (előzetes)

A willingeni verseny lebonyolítása viszont már idén módosul, a szervezők ugyanis Willingen Five néven egy új versenyformát álmodtak meg, amelybe lényegében a Raw Air mintájára a pénteki kvalifikáció és a két verseny (így jön ki a névben szereplő ötös) eredményeit számolnák bele.

Az idei VK szezon, ahogy az már a nyáron eldőlt, november 17-én kezdődik Wisłaban.

Világkupa naptár 2017/18

Döntött az új szabályokról a FIS: nem lesznek prekvalisok!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s