Shiffrin-dilemma: elég lesz-e két szám a címvédéshez, vagy univerzális sízővé lesz még idén? (Szezonelőzetes)

20160210-ski-duell-vonn-gut

Minap még a vénasszonyok nyarát élve egy szem pólóban sétálgattunk a természetben, a hét aztán elénk tárta az elkerülhetetlent: hamarosan beköszönt a tél. Emiatt mi persze a legkevésbé sem szomorkodunk, elvégre az ablakra fagyott jégvirágok, az újonnan horgolt kesztyűk, a hógolyócsaták és a hóangyalkázás mellett visszatért végre a télisportok ideje. Olimpiai szezont nyitunk e hétvégén Söldenben, mert ha a koreai válság nem eszkalálódik tovább, jövő februárban ötkarikás játékoknak fog otthont adni Pjongcsang. Alábbiakban a telet nyitó sportág, az alpesi síelés előzetesét olvashatjátok – a nők szemszögéből.


A 2017/2018-as versenynaptár:

2017.10.28-29. Sölden (Ausztria) GS női és férfi

2017.11.11-12. Levi (Finnország) SL női és férfi

2017.11.25-26. Killington (USA) SL, GS női

2017.11.28-12.3. Lake Louise (Kanada) 5xDH, SG női

2017.12.8-10. St. Moritz (Svájc) 3xSG, AC női

2017.12.14-17. Val d’Isere (Franciaország) 3xDH, SG női

2017.12.19-20. Courchevel (Franciaország) SL,GS, PSL női

2017.12.28-29. Lienz (Ausztria) GS, SL női

2018.01.6-7. Maribor (Szlovénia) SL, GS női

2018.01.9. Flachau (Ausztria) SL női

2018.01.11-14. Bad Kleinkirchheim (Ausztria) 3xDH, SG női

2018.01.18-21. Cortina d’Ampezzo (Olaszország) 3xDH, SG női

2018.01.23. Kronplatz (Olaszország) GS női

2018.01.27-28. Lenzerheide (Svájc) SL, GS női

2018.02.1-4. Garmisch Partenkirchen (Németország) 4xDH női

2018.03.3-4. Crans Montana (Svájc) 2xSG, AC női

2018.03.9-10. Ofterschwang (Németország) SL, GS női

2018.03.12-18. Világkupa-döntő: Åre (Svédország) 6xDH, GS, SG, SL női és férfi

654910286

Új éra köszöntött az alpesi síbe? – Shiffrinen mindenki célkeresztje

A legnagyobb fanyalgók érvkészletébe vissza-visszatérő elem, amikor a sokrétű alpesi sízők után sóvárognak hangosan. A jelen két domináns versenyzőjének, így közvetve a komplett mezőnynek azt róják fel egyesek, hogy két szakággal el lehet hódítani a legnagyobb kristálygömböt, az Alpesi Világkupa győzelmét.

Tény, mind Mikaela Shiffrin, mind Marcel Hirscher technikai specialista, pontjainak túlnyomó többségét e két szakágban szorgoskodták össze. Igen ám, de kiegészítő szakágaikban is egyre ütőképesebbek. Jelesül, címszereplőnk beverekedte magát a Szuper-G bő élmezőnyébe, s keveseket lepne meg, ha legalább egyszer dobogón látnánk a kanyargósabb gyorsasági számban.

Márpedig amennyiben sorra kerülne a tőle elvárt szintlépés, s eközben nem veszítene dinamikájából szlalomban, s a kelleténél több pontot nem rabolnának tőle riválisai óriás-műlesiklásban, képtelenségnek látszik őt legyőzni összetettben.

Az igazsághoz hozzátartozik az évről évre unásig ismételt mantra. Nevezetesen a technikai szakágak durva túlsúlya. A nőknél 22:16 arányban „győztek”, nem számolva a kombinációt. (A parallel és az éjszakai versenyforma eleve a szlalomba kerül beszámításba, s jellegét, meg a statisztikát figyelembe véve sem erről álmodoznak a lesiklók.) Márpedig ez idén is nagy előnyt jelenthet Shiffrinnek.

Bár a kisebb sérülések őt sem kerülték el az utóbbi időben, számba vehető riválisai közül ketten komoly kihagyás után térnek vissza (Veith és Gut), valaki hosszas huzavona utána visszavonult már (Maze), más pedig az utolsó nagy dobás egyikére, elsősorban az olimpiára készül (Vonn).

Shiffrin karrierje érdemi töréspont nélkül ívelt eddig felfelé, így némi malíciával számolnunk kell egy másik kérdéssel is. Mi történik, ha profi pályafutása során először porszem kerülne a tökéletesnek tűnő gépezetbe? Hiába a professzionalizmus netovábbja, ami körüllengi a húszas éveibe alig-alig beköszönt Shiffrint és stábját, Mikaela mégiscsak nőből van, egy fiatal lány, akit elragadhatja a népszerűség hulláma.

Ambícióban mindig is tobzódott, kötve hisszük, hogy pont az olimpiai szezonban venne vissza némileg a tempóból. De ha nem ez, épp a sokszínűség felé vezető út térítheti le a nyerő pozícióból. Ha igazak a hírek, kipróbálná magát lesiklásban is, a Szuper-G kapcsán pedig vérmes reményeket dédelget magában, márpedig az alpesi síelés históriája megannyi klasszisnál bizonyította az alapszabályt: két lovat nehéz egyszerre megülni.

Habár a kristálygömbje nem forgott veszélyben, a számok alapján csökkent fölénye szlalomban. A több másodperccel nyert versenyek ideje lejárt. Na, jó, ebben Holdener és a szlovák lányok előretörése is közrejátszott. Is. Merthogy Mikaela kapuk közbeni pattogós stílusa mintha picit megkopott volna, saját elmondása szerint is vesztett pörgőségéből a lesikló edzéseken. Kérdés, mit lépett erre a stábja. Nyilatkozatai fényében, újra nagyobb hangsúlyt kaptak a technikai számok.

m_dhot

Aki megszorongathatja az amerikait: Lara Gut

Sokak nagy örömére két szezonnal ezelőtt beteljesítette egyik nagy álmát Lara Gut: elhódította a legnagyobb kristálygömböt, méghozzá az alpesi síelés élő legendájával szemben, vállvetve zajló küzdelemben.

A következő lépcsőfok az olyannyira áhított világbajnoki cím lett volna, amit ráadásul hazai havon, Sankt Moritzban szerezhetett volna meg. Formája bizakodásra adott okot, elvégre Shiffrinnel ketten kiegyenlített csörtében nyüstölték egymást január végével bezárólag. Aztán megérkezett a vb helyszínére, nyakába akasztottak egy bronzérmet Szuper-G-ben, a kombináció szlalomján viszont elérte a végzet. Keresztszalagja bánta a bukást, számára véget ért az idény.

A svájciak bohókás egykori tinisztárjának mára benőtt a feje lágya, stábjával közösen úgy határoztak, nem siettetik a visszatérést. Általában már július derekán síre szokott állni Gut, ehhez képest idén ez szeptemberig váratott magára. A Világkupa Killingtonban, november végén veszi kezdetét a svájci számára, vagyis sok más sztárral együtt ő is kihagyja a söldeni nyitányt.

Céljai azonban változatlanok, olimpiai bajnok szeretne lenni, továbbá az idény végén kristálygömbbel, esetleg többel gazdagodna. Felkészülésére, edzéseredményeire állítólag nem volt panasz, sőt. Ám ritkán láttunk már olyan visszatérést, ami gördülékenyen, a csúcson zajlott le. Márpedig Shiffrin ellenében óvatos becslések szerint is 100 ponton túli hátránnyal kalkulálhat Sölden és Levi után, s mint az előbbiekben tisztáztuk, a folytatás sem ígérkezik könnyebbnek.

Amondóak vagyunk, a már 26 esztendős sportolónő is Pjongcsangra hegyezné ki csúcsformáját. Reális éremesélye a két gyorsasági szakágban lehet, s ha valóban „több figyelmet szeretne testének”, kötve hisszük, hogy túltolná az óriást, pláne a kombináció érdekében a szlalomot. Márpedig ennek híján valós összetett esélyről nem beszélhetünk.

nrtut-t-_400x400

Az összetett dobogójára jók lehetnek

Anna Veith (leánykori nevén Fenninger) hasonló cipőben járt, mint Gut. Komoly sérülésből térne vissza, szeptemberben kezdődtek nála is a havas edzések. Egy különbség azonban el nem hanyagolható: Veith 2014/2015-s idény vége óta csupán néhány hetes aktív versenyzést tudhat lábaiban. Bal térdében krónikus gyulladás keletkezett, újra műtőasztalra kellett feküdnie. A Világkupa első két állomását biztosan ki fogja hagyni, de egyes osztrák források szerint a két ünnep közti versenyek előtt aligha tér vissza. Maga Veith is óvatosan fogalmazott, igyekszik lerántani magáról az esélyesség terhét, mondván neki már nem kell bizonyítania senkinek.

anna_fenninger_jl_2947-1-1000x800

Dominanciája leáldozóban van, reklámértéke viszont változatlanul az egekben. Lindsey Vonn felkészülése a megszokott mederben csordogált, masszív erőnléti edzések, hangzatos nyilatkozatok a férfiakkal való megmérettetésről. (Kapta is az ívet rendesen úgy szakemberektől, mint versenytársaitól…) Céljai természetesen magasröptűek: a kilencedik lesikló kristálygömb, olimpiai éremszerzés 8 év elteltével. S a legfontosabb: Ingemar Stenmark rekordjának megdöntése! (Ettől még 10 VK- győzelem választja el.) Összetettben nagyon kevesen számolnak vele, a realitás azt mondja, a két gyors számban képes már csak versenyképes teljesítményre minden idők legeredményesebb Világkupa-sízőnője.

S mire ezt leírtam, érkezett a hír csütörtökön, miszerint általános meglepetésre 2012 után ismét rajthoz áll Vonn a söldeni óriás-műlesikláson. Merthogy stábjának szakvéleménye szerint kimagasló eredményeket produkált a felkészülési időszakban. Okosabbat nem tudunk írni, minthogy: majd meglátjuk!

Vonn szerepét teljesen váratlanul Ilka Štuhec vette át az előző idényben. A szlovén szinte a semmiből robbant be a nemzetközi elitbe. Hat futamgyőzelmet szerzett, behúzta a lesikló kristálygömböt, tetejében ugyanezen számban világbajnokká avanzsálódott. Az újabb lépcsőfokot idén léphette volna meg, erre jött a múlt heti pitztali bukás, minek következtében bal térdében elülső keresztszalag-szakadást szenvedett. A Világkupa-idény jelentős részét, vélhetően teljes egészét ki kényszerül hagyni, olimpiai indulása is erősen kétséges.

sofiagoggiaaudifisalpineskiworldcuppd1qqvmqscxl

Előbbiek hiányában az olaszok törhetnek előre. A legszebb Isolde Kostner-féle hagyományok sejlettek fel az előző télen, úgy konkrét versenyeken, mint összességében szintet léptek az olasz lányok. Az edzői karban végbement vérfrissítésnek folyományaként specialisták helyett mindinkább komplex sízőket kezdtek nevelni a női válogatottjukban. Első példaként Federica Brignone került színre, aki elsőrangú óriás-műlesiklóból lett tényező Szuper-G-ben, majd gyűjtögette szorgosan pontjait szlalomban. Az új seprű azonban még jobban sepert, Sofia Goggia tavaly csaknem 1200 pontot szorgoskodott össze, ő a Szuper-G elismert művelőjéből lett klasszis lesiklóvá, vb-bronzérmes óriás-műlesiklóvá, s végül mértékadó kombinációs sízővé. Ha fejlődése töretlen marad, s nem csupán egy kifutott szezonról volt szó esetében, az összetett 3. helyét idén egy még szebb helyezésre válthatja.

Jelentős formajavulással esetleg még Tina Weirather sorolható a TOP-3-ra esélyesek táborába, a jobbfajta óriás-műlesiklók és szlalomosok meglátásunk szerint nem vágyakozhatnak ilyen magasságokba.

Ladies’ Super G

Színes versengéssel kecsegtet a királykategória

Ilyen az, amikor az egyszeri posztírónak újra kell gondolnia az egész gondolatmenetét. Merthogy készült a lesiklás felvezetéseként egy cikkrészlet, melyben azt ecseteltük, mekkora favoritja is a lesiklásnak Ilka Štuhec. Erre jött a minden szlovén sportszeretőt megrázó hír szlovén kedvencük súlyos sérüléséről. A regnáló világbajnoknő kiválásával alapjában véve átíródtak az esélyek.

codydownard-women27sdh-worldchamps2015-03895b75d

Kérdések persze akadnak bőven, Lindsey Vonn teherbírását, párját ritkító fizikumát és nehezen adaptálható mentalitását ismerve a legtöbb pénzünket rá tennénk minden bizonnyal. A Lajos-tó partján esedékes dupla forduló után leszünk majd okosabbak, ott ordítóan nagy esélyes az amerikai sportoló. (18 sikert könyvelhetett már el Kanadában.) Cortina d’Ampezzo is kedves helyszín a számára, elvégre idén növelheti tucatra ott győzelmeinek számát. S az sem szól ellene, hogy jövő februárban dupla versenyre kerül sor Garmisch-Partenkirchenben. Még úgy sem, hogy oda kötődik a mindinkább karrierfordítónak tűnő szerencsétlen bukás 2013-ból.

5292_g08_w01

A vetélytársakról szólva nyilván Lara Gut kívánkozik legelőre. Nagy bravúr lenne ez a kristálygömb, testi adottságaitól ugyanis mi sem áll távolabb, mint a lesiklás. Legalábbis ahogy évekkel ezelőtt gondolni véltük. Komoly munkabírású, fineszes sízőről van szó, aki ha a lejtők mindegyikén eltalálja a megfelelő íveket, stábja sem nézi be a léckezelést, s nem utolsósorban nem veszti el kiegyensúlyozottságát, ringbe szállhat azért a kristálygömbért.

Sofia Goggia szezonja lehet az idei, még inkább, mint a berobbanást hozó előző. Persze emlékszünk még arra a schladmingi majdnem vb-bronzra, de a sérülések akkoriban keresztülhúzták számításait. Tavaly tért vissza a nyerő útra, nem kevesebb, mint 11-szer ünnepelhetett dobogón a Világkupán, s ami a lesiklás szempontjából különösen üdvözítő, egészen eltérő karakterisztikájú lejtőkön egyformán tudott remekelni, illetve csupán két alkalommal betlizett. Vagány, ambiciózus sízőről van szó, aki nem retten meg a tét súlya alatt. Peter Fill duplázása után a nőknél is Itália földjére viheti az egyik legfontosabb szakág serlegét.

Az olasz csapat tőle függetlenül is igencsak erős, a sokadik virágzását élő Johanna Schnarf mellett a Fanchini- lányok is képesek lehetnek egy-egy kiugró eredményre. (Nadia súlyos térdoperációja után villámgyógyuláson esett át, a mi Editünkhöz hasonló módon.)

12000189_web

A megfiatalodó osztrák lesikló csapat megtépázott renoméját Christine Scheyer mentette meg januárban, amikor is hosszú hónapok elteltével szállított újra hazájának győzelmet lesiklásban. Nem úszta meg bukás nélkül ezt a felkészülést sem Nicole Schmidhofer, a Szuper-G világbajnoknője a hírek szerint már teljes értékű munkával hangol a november végi kihívásokra. Adott a VK szintjén inkább Szuper-G-ben jeleskedő, ám a vb-n mégis lesiklásban ezüstérmes Stephanie Venier is. S a sógorok legnagyobb örömére visszatérhet a sípályákra legnagyobb ígéretük, Cornelia Hütter. „Conny” végzetét is Alternmark hozta meg januárban, felépülése szépen halad, Kanadában viszontláthatjuk őt is. A névsor folytatható, komoly versenyfutás várható az olimpiai négyesfogatba kerülésért.

Gyakrabban szerepelne a legjobb hat közt a németek kiválóság, Viktoria Rebensburg, s a tavalyinál több dobogóval kényeztetné rajongóit Tina Weirather. Az amerikai kontingens sem gyengült az előző idényhez képest, sőt, Julia Mancuso visszatért, s feltett szándéka egy nagy alakítás az olimpiai évadban. Rajta kívül Laurenne Ross és Stacey Cook képviseli még a rutint, míg Jacqueline Wiles a fiatalos lendületet a jenkiknél. Kajsa Kling és Miklós Edit egyformán egy-egy kihagyott félszezon után küzdené vissza magát oda, ahol helyük van.

3c6640f400000578-4145580-lara_gut_remains_the_defending_overall_world_cup_champion_in_sup-m-14_1485112583054

Szuper- Lara és a többiek – nehéz jóslatokba bocsátkozni a Szuper-G- idény előtt

Eszményien, triplázással indult az előző idény Lara Gut számára. Egy darabig úgy tűnt, Cortinán is folytatódhat a széria, aztán bekövetkezett egy baki, elragadta a hév, nullázással hangolt a vb-re. Arra a világbajnokságra, ahol menthetetlenül tovaszálltak vb- és VK- reményei egyaránt. A szakágat mintha a kis svájcira szabták volna, stílusában kiválóan egyesült a dinamika és a ruganyosság kettőse. Vetélytársakban viszont nincs hiány.

Štuhec hiányában elsőként a szakági trófeát tavaly elhódító Tina Weirather emelendő ki. A liechtensteinit konzisztens teljesítménye mellett egy jó adag szerencse is segítette a szlovénnel való összevetésben, de ha valaki, ő rászolgált erre a sikerre. A vb-ezüst után így már csak egy olimpiai érem hiányzik vitrinjéből. Könnyen lehet, ő is erre építi fel idényét.

Ha lehet, még a lesiklásnál is erősebb csapatot vonultatnak fel az olaszok. Ha koncentráltsága nem hagyja el, Sofia Goggia kristálygömbig viheti, de egynéhány verseny erejéig pazar formát foghat ki Federica Brignone és Elena Curtoni is. Az osztrák lesiklók híresen remek technikával rendelkeznek, így itt is veszélyesek lehetnek bárkire. Előbb említetteken kívül még Ricarda Haaser alkothat nagyot a télen. A svájci fiatalság (Corinne Suter, Flury, Hählen) mellett érdemes lesz még odafigyelni két óriás-műlesikló klasszisra, mind Rebensburg, mind Worley sokat lépett előre a gyorsasági szakágakban.

92624_g08_w01

Összejöhet-e a duplázás a technikai számokban? (Óriás-műlesiklás)

A leginkább aktuális szakág következik, elvégre az idény legeslegelső futamait óriás-műlesiklásban rendezik a hölgyeknél, meg úgy általában véve is.

Váratlan, de annál örömtelibb fejleménye volt az előző szezonnak Tessa Worley visszatérése az elitbe, ami végső soron egy világbajnoki aranyéremben és élete első Világkupa-trófeájában nyilvánult meg. Új edzésmódszer vezette sikerre a franciák törpenövésű sportolónőjét, így óvatosságra intenénk azokat, akik kifutott eredményként kezelnék az előző télen történteket.

Könnyű dolga persze véletlenül sem lesz, heroikus küzdelemben kellene megvédenie címét. Mikaela Shiffrin kanyarközi dinamikája szintet lépett tavaly, ennek köszönhetően tudott duplázni Semmeringen. A kellő stabilitás viszont hiányzott belőle, néha nagyon túltolta, be-becsusszantak a jelentős hibák. S így feszült kettejük közt kemény 80 pontocska…

shiffrin_mikaela_112616_800x425

Akkor sem lennénk meglepve, ha Sofia Goggia még az amerikainál is veszélyesebb riválisnak ígérkezne. Semmeringen betlizett egy jókorát, egyébiránt nem lehet sok panasz rá, épp a győzelmet nem sikerült kivívnia. Félelmetes módon harap a pályán az azon kívül is roppant energikus olasz leányzó; ha valamiért érdemes óriás-műlesiklást nézni, akkor az ő stílusa miatt mindenképpen. Az olasz csapat eleve rettentően erős. Federica Brignone egyelőre nyerőbb alkat, de míg nem sikerül levetkőznie magáról a feszültséget, aligha visz el nagyobb trófeát. Marta Bassino előtt is fényes jövő áll, a berobbanáson már túl van, de egyelőre inkább az alkalmi parádé jellemzi, mintsem a konszolidált versenyzés.  S ott van a sokadik virágzását élő veterán, Manuela Mölgg is, de a sor akár még folytatható is lenne.

ALPINE SKIING - FIS WC Maribor

Óriásban dől el, csak dédelgeti lelke mélyén, vagy reális esélye is lesz az összetett VK elhódítására Lara Gutnak. Tavaly a maga szintjén középszerű idényt produkált (már amíg indulni tudott), még egy ilyen nem igazán férne bele. Viktoria Rebensburg is visszaesett egy évvel korábbi formájához képest, igaz, a német eleve libikóka módjára teljesít egykori kedvenc számában.

x-bionic_sponsorship_small_aus-brem-veithA norvég lányok (Løseth és Mowinckel) kitörnének az epizódszereplők népes táborából. Sa

 

ra Hector továbbviheti a remek svéd óriás-műlesikló hagyományokat. Súlyos sérülése utáni első teljes szezonja korrektül sikerült, egy-egy futamban kiválóan teljesített, ha ezt a számot kettőre növeli, nagy dobások fűződhetnek nevéhez.

Az osztrákok legerősebb szakágaként volt ismeretes jó darabig az RTL (ahogy a németek mondják), ehhez képest tavaly méretes arculcsapásként élhették meg a szezont. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a Worley előtti éra bajnokai, vagyis Anna Veith és Eva-Maria Brem egyáltalán nem mutathatták meg tudásukat múlt télen. Söldenben egyiküket sem látjuk, de Brem várhatóan november végén visszatérhet a síversenyek klasszikusába. Stephanie Brunner révén persze kopogtat már az új generáció is, de ha nem ő, akkor a szükséges pillanatban egy-egy nagy osztrák beégést mindig kozmetikázni tud majd Michaela Kirchgasser.

SHIFFRIN Mikaela

Nehezen törhető a hegemónia (Szlalom)

Mint már szó volt róla fentebb, még ha a pontszámok nem is ezt igazolják, kezd valamilyen szinten kiegyenlítődni a műlesikló mezőny a nőknél.

Mikaela Shiffrin uralma megkérdőjelezhetetlen összességében, de koránt sem engedhet már meg magának nagy hibákat, mert a többiek, elsősorban a szlovákok könnyen a nyakára érhetnek. Északi szomszédunknál csak nem akaródzik lezajlani a várt generációváltás, Veronika Vélez-Zuzulová állja a sarat, sőt január elején még úgy tűnt, akár az amerikait is meglepheti, olyan szintű futamai voltak, hogy csak ámult rajta a közvélemény. No, persze Petra Vlhovát sem kell sajnálnunk, a hórihorgas tót leány stílusa maga egy tanulmány, tehetségéről pedig már a korosztályos versenyeken megvilágosodhattunk.

Switzerland Alpine Skiing Worlds

Másodsorban a svájciak jelenthetnek veszélyt az amerikaira. Wendy Holdener pattogós stílusával, dinamikájával eddig sem volt gond, az előző idény aztán megmutatta, tehetségéhez agyat is növesztett. Nagyon összeállt nála minden. Michelle Gisin pedig világbajnoki címig vitte ugyebár, igaz, kombinációban, de nagyobbrészt remek szlalomjának köszönhetően. A bemutatkozás után most következhet az áttörés éve Melanie Meillard számára, friss ifjúsági olimpiai bajnokként fényes jövő állhat előtte a felnőttek közt is. A felkészülés finisében elszenvedett esés nyilván nem jött jól számára.

Szokatlanul sokat rontogatott tavaly Nina Løseth, ám tempójával nem volt probléma, a frissen asszonnyá lett norvég tünemény idén talán visszatér a helyes útra. Ha ő nem, hát akkor Maren Skjøld szállíthat néhány emlékezetes momentumot a norvég szlalomszeretőknek.

Vélhetően idén is csak epizódszerepre lesznek kárhoztatva a legjobb olasz és francia szlalomosok, mint ahogy az is a meglepetés erejével hatna, ha bármelyik német specialista hirtelen új erőre kapna. Ugyanebbe a kategóriába sorolandó az utóbbi időben mintha motivációját is vesztő Marie-Michéle Gagnon is.

Az osztrákok lélekben már beletörődtek, lecsengett a Schild- Hosp- féle éra, jelenlegi reprezentánsaik megközelítően sem ütik meg ezt a szintet. Sérüléséből visszatérve Carmen Thalmann azért domboríthat néha látványosat, s Bernadette Schildből is kinézünk szezononként pár kimagasló napot. Jolly jokerként „Kirchie” mindig jelentkezhet, pláne egy világverseny alkalmával…

Szombaton kezdünk a női szlalommal, a férfiak felvezetését az azt követő héten tervezzük publikálni. A Miklós Editről és úgy általában a magyar alpesi sí helyzetéről szóló írásunk ezt követően érkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s