Kubacki 5/5! Mindent elsöprő teljesítménnyel a lengyelé a Nyári GP!

Dawid Kubacki Hinzanbach után Klingenthalban sem talált legyőzőre, ezzel megőrizte 100%-os mérlegét a GP sorozatban, egyúttal sok izgalmat nem hagyva a végére megnyerte az összetett versenyt is, ezzel hazájából a harmadik ugró lett akinek ez sikerült!

Hibátlan teljesítményt tudhat magáénak ezen a nyáron Dawid Kubacki, valahány GP versenyen elindult ugyanis, mindig ő állhatott a végén a dobogó legmagasabb fokán, ezzel pedig még úgy is simán övé lett az összetett győzelem is, hogy a sorozat csaknem felén a felkészülést előtérbe helyezve nem is állt rajthoz.

kub6
Forrás: przegladsportowy.pl

Éppen ez az egyébként, ami miatt előzetesen akár még izgalmakat is remélhettünk a sorozat utolsó két versenyére ráfordulva az összetettet illetően, hiszen Hinzenbach előtt 3 győzelemmel Kubacki csak harmadik volt összesítésben Anze Lanisek és Junshiro Kobayashi mögött, 31 ponttal lemaradva a szlovén éllovastól. Vasárnap az Aigner-Schanzén aztán hamar kiderült, hogy a lengyel nem csak az említett riválisokhoz képest, hanem az egész mezőnyt tekintve is kirobbanó formában van, ugyanis annak ellenére, hogy az első sorozat után még csak ötödik volt, megnyerte a versenyt, és hogy a lengyel öröm teljes legyen ráadásul Piotr Zyla lett a második, míg a dobgót Roman Koudelka egészítette ki.

Hinzenbachi eredmények

Lanisek eközben 12., Kobayashi pedig 14. lett, így Klingenthalban már ismét Kubacki viselhette a sárga trikót. Ráadásul a záróversenyen ritkán látható dominanciát láttunk a lengyeltől, ugyanis az a mód, ahogy az edzéssorozatokat és a kvalifikációt is beleértve az összes értékelt sorozatban ő volt a legjobb már-már a legnagyobb klasszisokat idézte. Kubacki mögött ezúttal Wellinger és Forfang állhattak dobogóra a napi értékelésben. Őket Tande követte 4. helyen, de említést érdemel a nyáron keveset látott Schlierenzauer kellemes meglepetést okozó 5., és Ammann összességében szintén pozitív 6. helye is.

Klingenthali eredmények

Az összetettben végül csaknem 150 pont előnnyel nyert Kubacki Lanisek előtt, ezzel Adam Małysz és a tavalyi győztes Maciej Kot után a harmadik lengyel ugró lett, akinek ez sikerült. Lanisek egyébként annak ellenére tartotta meg a második helyét, hogy az utolsó versenyen nem sikerült pontot sem szereznie, akárcsak a 3. helyen végző Kobayashinak.kil_gp.PNG

Az összetett listát böngészve egyébként a kiemelkedő lengyel szereplés mellett (négyen is ott vannak a top10-ben), leginkább az szembetűnő, hogy az igazán nagy sztárok mennyire hiányoznak az elejéből. Igazság szerint persze ez utóbbi nem igazán újdonság, hiszen ha kicsit nagyobb távlatokban nézzük, akkor nehezen tagadható, hogy maga a GP-sorozat úgy általában kicsit válságba került elmúlt években. Különösen azóta érzékelhető ez a folyamat, hogy Hakuba mellé most már jónéhány éve bekerült legalább egy távolabbi helyszín (idén Chaikovsky), ahová az élmenők a távolság miatt eleve kevésbé motiváltak elmenni. Mindez együttesen oda vezet, hogy inkább érdemes sokszor külön-külön egy-egy versenyt önmagában értékelni, mintsem a sorozat egészéből következtetéseket levonni.

Mindezek ellenére Kubacki teljesítménye olyan volt ezen a nyáron, amit nemigen kell magyarázni (olyannyira – lásd a nyitóképet -hogy még Adam Małyszt is szelfizésre késztette), és bizony ezek után már akár a téli versenyekre is odasorolhatjuk legalább titkos esélyesnek. Mindezt annak ellenére, hogy a 27 éves zakopanei ugró legjobb téli eredményei eddig csapatversenyekről származnak (ebben világbajnoki bronz és aranyérmes), de könnyen lehet, hogy ahogy tavaly Kotnak, úgy az ő karrierjén is hatalmasat lendít majd a Grand Prix-győzelem. Ha pedig így lesz, akkor az ismét igazolná, hogy a lengyelek jó vásárt csináltak egy éve, amikor Stefan Horngachert szerződtették szövetségi kapitánynak. Hogy mindez kiderüljön, arra persze legalább még november végéig, a VK wisłai nyitányáig várnunk kell.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s