Rekordbeállítás és újabb kristálygömb: Shiffrin elérte a bűvös 86-os számot

Eljött a nagy nap: beérte Mikaela Shiffrin a svéd legenda, Ingemar Stenmark utolérhetetlennek vélt rekordját, megszerezte 86. Világkupa-győzelmét. Hab a tortán: a rekordbeállításhoz szakági kristálygömb párosult, Gut-Behrami kiesésével biztossá tette elsőségét óriás-műlesiklásban. Impozáns dobogó állt elő, hiszen a világbajnoknő mellé a vb-ezüstérmes Federica Brignone és az olimpiai bajnok Sara Hector állhatott fel.

Lévén, hogy a világkupadöntő előtti utolsó óriás-műlesiklást rendezték a hölgyek számára, a szokásos téten túl ma az utolsó pár „kiadó” jegyért is többen síeltek. A 25 helyen Kappauer és Brunner állt holtversenyben, ráadásul előtte kis előnnyel következett Siebenhofer és Scheib is. Így akár egy osztrák házi székfoglalós verseny is kilátásban volt a VK-döntős indulásért. Viszont hátrébb is csak pontok választották el a sízőket a 25. helytől, így O’Brien, Gisin, Alphand, Rast, Zenere és Wild is bőven reménykedhetett még a verseny előtt.

Ami a szakági pontverseny elejét illeti, itt Shiffrin előnye már a verseny előtt meghaladta a 100 pontot, azaz az egy győzelemnyit. Így csak arra kellett figyelnie, hogy Gut-Behrami, Bassino és Vlhová előtt végezzen. Vagyis a svájcit kivéve az is elég volt az amerikainak, hogy ne legyen sok helyezés köztük, amennyiben alulmarad a velük szemben. Ha mindezeket sikerül teljesítenie Shiffrinnek, az azt jelentette már a verseny után, hogy számára tét nélküli a soldeu-i verseny, ami a szakágit illeti.

Forrás: CONI

Szürke, borongós idő várt a sízőkre, ami viszont a verseny szempontjából különösen bíztató volt, hogy Skandinávia ezen részét elkerült a Közép- és Nyugat-Európát uraló, már-már későtavaszias időjárás. Trükkös kombinációkkal fűszerezett nyomvonalat jelölt ki a szebb napokat is látott osztrák válogatott egyik technikai mestere. A pálya egyik kulcsa a beláthatatlanra tűzött első letörés volt, ami a mezőny jelentős részével kibabrált.

Petra Vlhová (10.) síelte meg az alapidőt. Alapvetően korrekt futam, kisebb egyensúlyvesztéssel, amit egy kapuval való találkozásnak köszönhetett. Lara Gut-Behrami az első letörésnél rossz irányba pattant el, emiatt tévesztette el a rákövetkező bal-jobb kombinációt. Ugyanez a letörés kibabrált némiképp Ragnhild Mowinckellel (16.) is. A norvégot ráadásul a pálya alsó szakaszán lelassította, hogy elemelkedett a hóról. Federica Brignone (6.) remek lendületben síelte a pálya közepi kapukat, ráadásul a finisben sem volt megingása, így nem volt kérdés, hogy az élre ugrik. Az már inkább, meddig marad majd ott, abban a bizonyos Audis székben.

Forrás: Luxemburger Wort

Az iménti olasznak nem kellett izgulnia a rákövetkező menete alatt – Marta Bassino (12.) menetéből hiányzott az az átütő dinamika, ami honfitársánál megvolt. Nagyobb hibát viszont nem vétett, így a dobogós esélyei nem szálltak el. Sara Hector (6.) remekül rajtolt, majd a folytatásban is épp csak elmaradt Brignone szektoraitól. A svéd a végén is tartotta remek lendületét, mindössze szűk 1 tizeddel szorult a második helyre. Mikaela Shiffrin (1.) menetére megmutatta magát az eddig rejtőzködő Nap is. Ez is segítette, de kellett az átütő lendület, és a mindezzel párosuló hatalmas sebesség is, hogy másodperc feletti előnnyel ugorjon az élre.

A világranglista legjobbjait követően Thea Louise Stjernesund (7.) következett, aki különösen a pálya alsó szakaszán mutatott remek sízése révén szorosan tapadt a Brignone vezette üldözők élmezőnyére. Nem így Tessa Worley (9.), akinél a pálya elején több bizonytalanságot is láthattunk még, bár a végére ő is erősíteni tudott, még ha nem is olyan mértékben, mint az imént a norvég. Ana Bucik (14.) esetében voltak bíztató szektorok, de ezt a lendületet a teljes pályán nem tudta hibák nélkül végig vinni. Paula Moltzan (18.) a VB-aranyat érő kéztörését követően tért most vissza. A pálya közepén komoly korrigálásra kényszerült, ráadásul a letörésnél ő is megszenvedett a tűzéssel.

Forrás: Alpine Canada

Coralie Frasse-Sombet (13.) menete kimondottan kétarcúra sikeredett. Egy hibákkal tarkított szektort követett egy jól megsíelt. Alice Robinson (18.) ezúttal a gyengébbik oldalát mutatta az első futamban, Moltzannal holtversenyben, a pillanatnyi utolsó helyet jelezte a célban lévő óra. Maryna Gasienica-Daniel (5.) remek íveken kerülgette a kapukat, már féltáv környékén látszott, erős menet lehet ez, ha végig is tudja vinni. A lengyel pedig nemcsak hogy hozta a folytatásban is lendületet, de a pálya végén ugyanolyan jól hajrázott mint Shiffrin, így elcsípte a pillanatnyi dobogó legalsó fokát. Sokáig viszont nem örülhetett neki, mert Valerie Grenier (2.) bődületes középső szakasza révén még vezetett is Shiffrinnel szemben is. Ami viszont sikerült az előbb a lengyelnek, az neki nem, azaz a pálya végén sokat kapott. Ez viszont legfeljebb az első, esetleg szoros második helyébe kerülhetett, de így is eddig egyedüliként került másodpercen belülre.

Sokat elmond az osztrák technikai válogatott jelenlegi mélységéről, hogy első sízőjük csak a reklámszünet et követően rajtolhatott. Ekkor viszont egyből jelenleg legjobb formában síző tagjuk Franziska Gritsch (3.) következett. Az osztrák végig magabiztosan síelt, különösebb hiba nélkül tartotta a nagy sebességet, így épp másodpercen belül tudott maradni. Wendy Holdener (8.) egy magához képest egész jó óriást teljesített, ha az idei eredményeiből indulunk ki. Ha az idei eredményekből indulunk ki Michelle Gisin (23.) értékelésekor is, akkor nem igazán kell meglepődni, hogy senkit nem tudott megelőzni. Ramona Siebenhofer (21.) is igen enerváltan síelt, mindössze az imént célba érő Gisinnel tudott versenyre kelni.

Forrás: Idaho State Journal

Mina Fürst Holtmann egy viszonylag korrekt menettel tartott a cél felé, amikor attól nem túl távol megbillent, és oldalán csúszva esett ki. A folytatás sem tartogatott fényesebb eredményeket, még ha a kiesést el is kerülték a sízők. Előbb Katharina Liensberger (45.) síelt eddig messze a legpocsékabb formában, hátrányával még Gisinét is megfejelte másfél másodperccel. Mindössze ez a futam segítette Andera Ellenbergert (40.) abban, hogy ne a tökutolsó helyen érjen célba, 4 másodpercen még éppen belüli hátrányával. A norvégok napja eddig sem volt túl dicsőséges, mindezt pedig Maria Therese Tviberg kiesése tovább tetézte. A cél előtt nemsokkal pördült meg 180 fokkal, aminek nem kis esés lett a vége. Hosszú percekig áll a pórul járt norvég miatt a verseny. A kényszerszünetet követően Camille Rast (38.) síelt, minden bizonnyal a várakozás is közrejátszott nagy hátrányában, amivel nem is jutott tovább. Remekül sikerült viszont Nina O’Brien (15.) futama, aki ideges kezdést követően a pálya második felében már kimondottan elemében volt.

Nem sikerült ilyen jól Katharina Truppe (29.) menete, akinek izgulnia kellett még egy darabig a végső továbbjutást illetően. Stephanie Brunner (20.) ennél nyugodtabban várhatta folytatást, az ő második futama nem forgott veszélyben, ahogy Julia Scheibé (17.) sem. Elizabeth Kappauer (22.) szintén továbbjutást érő futamot síelt, de a sok osztrák inkább a 20-30. hely környékén gyülekezett. Az igazán nagyot viszont Estelle Alphand (11.) síelte. A svéd lány különösen a rajt után volt igazán versenyképes, amit remek eredményre tudott váltani a délelőtt folyamán.

A legjobb 30-at rögtön két olyan síző követte, akik az összetett helyezésük jogán kaptak előkelő rajtszámot. Végül csak nem sokkal maradt le a továbbjutásról Sofia Goggia (34.) és Lena Dürr (32.) sem. Ami viszont nem sikerült a másik számok sztárjainak, az sikerült számos más sízőnek. A legjobban a 43-assal síző Roberta Melesi (24. teljesített), de a legmagasabb rajtszámmal nem ő, hanem a közvetlenül utána síző Zrinka Ljutić (28.) jutott második futamba. Rajtuk kívül az olasz Elisa Platino (28-assal 25.), Melanie Meillard (35-össel 26.), a hazai Lisa Nyberg (39-essel 27) és Hilma Lövblom (34-essel 29.) örülhettek.

Ami ekkor a pillanatnyi kilátásokat illette a szakági versengésben, az azt mutatta, hogy a 4 pályázó osztrákból 3 is kihullana a legjobb 25-ből. Az igen erős első futamot teljesítő Alphand és O’Brien volt ekkor épp befutó helyen.


Délután a svájci tréner 4-5 másodperccel lassabb pályát állított össze, ami egészen más elvárásokat támasztott a lányok elé, mint az első nyomvonal. Szegény Truppe (24.) speciel itt sem tudott villogni, csupán egyik honfitársát és a délutánra vele századra azonos idővel forduló Lövblomot (25.) előzte meg. Ljutić többet akart, s mint oly sokszor, túlvállalta magát. Egész pontosan a cél előtt nem sokkal túldöntötte léceit. Nyberg (21.) jellemzően a biztonságra helyezte a fókuszt, Meillard pedig középszerű menet közepén sodródott ki. Az olasz újhullám képviseletében előbb Platino (19.) lépegetett előre néhány helyet, majd Melesi (20.) ment egy egészen dinamikus, a végére térvesztésekkel tarkított pályát. Gisin (22.) végtelenül enervált szereplése nem ért VK-döntőt, ahogyan Kappaurer (26.), majd Siebenhofer (23.) is kicsúszott a legjobb huszonöt közül.

Stephanie Brunner (9.) ellenben hamvaiból született ujjá. A világbajnokságról lemaradó egykori nagy tehetség megcsillogtatott valamit tudásából. Valósággal berobbant a pályára, kanyartempója köröket vert minden korábbi kísérletre. Az egymásodperces előny jókora javítást, ezzel együtt VK-finálét ért a számára. Több nagyhalat kifogott az extravagáns lány, például Moltzan (15.) is fennakadt horgán. Igaz, esetében ez érthető, lévén a vb után műtétet hajtottak végre kézfején. Alice Robinson (7.) látványos rakkolást mutatott be, s bár a meredeken beszedett pár tizedet, finise Shiffrinét idézte – egy laza hat tizedet osztott ki ott az osztráknak. Innentől adta magát a helyzet, hogy bár Scheib (18.) és Mowinckel (14.) is szerzett pártizednyi előnyt a meredeken, végtempóban megközelíteni sem tudták az új-zélandit.

Forrás: Sportnet-SME

Ennek megfelelően Robinson, Brunner, Mowinckel sorrendre állt a verseny tizenöt sízőt követően. O’Brien (16.) ma sem volt kockázatkerülő, menete átcsapott zaklatottba, de kis szerencsével így is utazhat Soldeuba. Bucik (17.) kanyarbemenetei nem volt kellően agresszívek a meredek szakaszon, innentől fogva ő is hátrébb csúszott a sorban. Frasse Sombet bődületes tempó mellett billent meg a lejtő legelején. Egyensúlyát vesztve bevágta fejét a keményhóba, de minden jel szerint megúszta az esetet. Bassino (11.) a családi tragédia árnyékában nyilván nem ment teljesen erőbedobással, ez végtempójában sok veszteséget jelentett. Alphand (13.) hasonló szektoridők után egy kevéssel az olasz mögé szorult a listán. Gut-Behrami kiesésével kb. Petra Vlhová (4.) volt az utolsó, aki adott esetben elnapolhatta volna Shiffrin szakági diadalát. A szlovák másodjára ennek szellemében teljesített, összerakott egy szinte perfekt pályát. Bízhatott a dobogóban, de 1.31-es hátránnyal többen aligha. Worley (5.) megfontoltabb kezdés után a meredek végére nagyon felért a szlovákra, de fordítania már nem sikerült.

Forrás: Sveriges Radio

A legjobb nyolcas előtt tehát Vlhová vezette a versenyt Worley és Robinson előtt. Holdener (12.) keményen megnyomta a meredeket, csakhogy a célarénába vezető fordítóról nagyon lekésett, ami komoly időveszteséget eredményezett. Stjernesund (8.) már a lankásabb átkötőnél elbukta előnyét, s bár voltak energikusabb kanyarvételei, még az aktuális dobogóról is lecsúszott. Sara Hector (3.) idén nagyritkán volt képes felidézni tavalyi formáját. Ez egy ilyen nap volt, pontosabban a második menete, különösen meredeke ütősre sikerült. Az addigi legjobb idővel, fél másodperces előnnyel állt élre szurkolói nagy örömére. Gaşienica-Daniel (9.) régóta érő VK-dobogójára tovább kell várni. A kanyardinamika nagyon hiányzott, még a mezőny utolsó harmadából zárkózó Brunner is megelőzte.

Forrás: Vail Daily

Federica Brignone (2.) élő ágyúgolyóként alaposan rávert Hectorra a pálya első felében, így bőven belefért, hogy pár térvesztés miatt végtempója nem volt az igazi. Ellenkező esetben még talán Shiffrint is megszorongathatta volna. Gritsch nagyon esetleg Hectorra lett volna veszélyes, mígnem a záró fordítónál elvesztette uralmát lécei fölött, s már nem tudott korrigálni. Grenier (6.) már odafönt bemutatott egy oldalra döntött mentést. Onnantól fogva egymást érték a túlfordulások. Jellemző, hogy csak ketten mentek nála rosszabbat délután. Mikaela Shiffrin (1.) rutinosan lehozta azt, amire szüksége volt. A meredeken nem vállalt extra kockázatot, lefelezett előnye még mindig 5-6 tizedre rúgott, onnantól fogva pedig nyilvánvaló volt, hogy nem lehet megverni.

A VK-fináléra papíron 26-an kvalifikáltak a szakági tabelláról, a 25. pozíciót ugyanis O’Brien és Tviberg kettőse foglalja el. Örülhetett még Scheib, Alphand, valamint a huszáros hajrát vágó Brunner. Siebenhofer, Gisin, vagy épp Truppe csak szurkolhat társainak GS-ben. (Na jó, Gisin egy holnapi TOP6-os eredménnyel túllépné az 500 pontos határt, de ez nem túl valószínű.)

Részletes eredménylista

Forrás: Vecer

Megszületett tehát a 86., beérte Ingemar Stenmark sporttörténelmi rekordját, ráadásul épp a fenomén hazájában, Svédországban. Ragozni nehéz ezt a mérföldkövet, Shiffrin számszerűleg is minden idők legjobbja lett, innentől a határ ismeretlen, bejáratlan terület.

Federica Brignone a 29., míg Sara Hector a 13. dobogóját szerezte óriás-műlesiklásban. Mindketten harcban vannak a szakági pódiumért. Jobb híján, mivel Shiffrin bebiztosította újabb kis kristálygömbjét. GS-ben korábban egyszer, 2019-ben húzta be a szezont. Egészen döbbenetes az idei dominanciája: az utóbbi nyolc versenyből (a vb-t is beleértve) hetet megnyert.

Holnap szlalomot rendeznek Årében. Lényegében tét nélkül, de hát a mágikus 87. siker kapujában ilyet nem szabad írni…

A címlapon szereplő kép forrása: Tulsa World

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s