Shiffrin 87. VK-sikere után elkezdődött a rekordépítés korszaka

Egy nappal azután, hogy beérte, ma megdöntötte Ingemar Stenmark VK-győzelmi rekordját az amerikai kiválóság. Mikaela Shiffrin tükörsimán nyerte az Åre-i szlalomot, ezzel kétezer pont fölé tornázva szezonteljesítményét. A dobogóra még Wendy Holdener és Anna Swenn-Larsson állhatott fel, miközben az osztrákok gyengélkedése nem akar abbamaradni: Truppe 17. helye volt ma a csúcs. Laurence St-Germain igazolta, egészen jó formának örvend, s nem csak a vébé erejéig vált belőle élsíző. 5. helyen zárt, ez eddigi legjobb szereplése a VK-ban.

Årében minden Mikaela Shiffrinről és a Stenmark-rekord beállításáról, majdani megdöntéséről szól. Az összetett elsőség a zsebben, az óriás-műlesikló kis kristálygömb a zsebben, a szlalomos trófea már hetek óta. A nap tétje a 87. Világkupa-elsőség begyűjtése. A szakági dobogóért zajlik kiélezett küzdelem Holdener és Vlhová között, per pillanat pontazonossággal állnak. No, s persze a VK-finálés kvalifikációt sem szabad figyelmen kívül hagynunk. A realitást számon tartva öt helyért küzdöttek a lányok a hátsó fertályban, a TOP25 végén két német foglalt helyet (Aicher és Hilzinger), de benne volt a pakliban, hogy egyikük sem kerül több, ha Noens, Stoffel, vagy bravúrosabb szerepléssel Huber elveri őket.

Forrás: Südostschweiz

Szép idő, jeges pálya fogadta a résztvevőket. A szlovén tűzésű pályán Wendy Holdener (3.) a felső letörésnél belefékezett egy nagyobbat, egyébként jó dinamikával tudta le a nyitómenetet. Ana Bucik (7.) kevésbé mutatkozott pattogósnak a meredekebb szakaszon, súlyos tizedeket szedett be ott a svájcitól. Petra Vlhová (12.) fergeteges nyitányt produkált, aztán viszont megbicsaklott, megjárta a bukóteret, amivel ki is szállt a versenyből. A végén szintén zöld szektort ment: erős futamot dobott el a szlovák. Paula Moltzan (5.) szokatlanul visszafogottan kezdett, vélhetően műtött keze miatt. A hullámos lejtőt összességében mégis jól oldotta meg, hiszen nem szakadt le Holdenertől. Mikaela Shiffrin (1.) egészen fölényes csúszást mutatott be, a szokottak szerint erős alaptempóját mindinkább fokozta, eközben szinte rezzenéstelen volt mozgása. Kiosztott a svájcinak szűk másodpercet… Anna Swenn-Larsson (2.) igyekezett kiszolgálni a közönséget, a lejtő bizonyos szakaszain, különösen a meredeken mondhatni tartotta az amerikait. Beért a második helyre. Lena Dürr (8.) kevésbé remekelt ugyanott, csupán Vlhovát előzte meg.

Forrás: Chron

Katharina Liensberger (27.) bizonytalanul, álmatagon haladt lejtmenet, úgy kapott majdnem 3 s-et, hogy látható hibát nem követett el. Sara Hector (9.) a stangliktól távol, szemre jó ritmikával síelt. A megtett több méter azért jelentkezett időhátrányában. Franziska Gritsch hamar kapura lépett, mentségére legyen szólva, hogy nála legalább látszik az önbizalom jele az osztrákoknál. A szám friss világbajnoka, Laurence St-Germain (6.) a maga tempójában tisztesen lehozta a pályát, a beszedett másfél másodperchez hízelgő helyezés párosult. Zrinka Ljutić ismét elment a falig, ami a rizikót illeti. S megint nem fejezte be… A letöréseknél rendre megbillent, a rendkívül sűrű alsó fertályon teljesen belebonyolódott a stanglirengetegbe, mire elvesztette a kontaktot a hóval. Leona Popović (16.) súlypontja hasonlóan hátra került a sűrűbb részen, de ő menteni tudott, még ha ez – a túlkoordinált meredekkel karöltve – nem is ért jó pozíciót délutánra. Ami a horvátnál még ritkán működik, arra Hanna Aronsson Elfman (4.) remekül ráérzett. Gondolunk itt az optimálisan erős tempóra. Egyszerre volt kellően gyors, s egyszerre nem csapott át zaklatottba. Úgy festett, ma ő is dobogóért küzdhet. Katharina Truppe (13.) középszerűen ment, így is jócskán megverte Liensbergert.

Forrás: NWT

Michelle Gisin (18.) az ötszáz pontos határ elérését tűzhette ki célként, ebben az esetben ugyanis minden számban elindulhatna a VK-döntőn. Ehhez minimum egy hatodik helyre lett volna szüksége, na, erről már délelőtt lemondhatott. Ali Nullmeyer (22.) hátránya szintén a 3 s-et súrolta, igaz, Liensbergernél ők is jobbnak bizonyultak egy kevéssel. Mina Fürst Holtmann (11.) egy nagyságrenddel erősebben ment, a nagyjából 2 szekundumos elmaradás megint a hátsó traktus sűrűsödött. Martina Dubovská (19.), a parallel világbajnok Maria Therese Tviberg (25.), végül pedig Katharina Huber (31.) sorakozott fel eme dicstelen sorba. Utóbbi hátránya átlépte a 3 s-et, az osztrákok közül tehát az utolsó helyen járt, s gyakorlatilag biztosra vehette, hogy itt ma nem szerez VK-pontot, vagyis búcsút inthetett Soldeunak.

Forrás: Idaho Press

A 14. és a 20. helyezett közt alig két tized feszült, e tekintetben Camille Rast (20.) a századok jó végét fogta. Nastasia Noens (33.) ment a lista végére, gyaníthatóan ez volt karrierje utolsó futama. Amelia Smart (43.) eleve gyengén ment, majd a legvégén teljesen elbukta sebességét. Emma Aicher (14.) sok-sok ambícióval, pár kövér kapuval együtt meggyőzően síelt. A TOP10-et célba vehette ilyen teljesítménnyel délután. Jessica Hilzinger (30.) VK-fináléba kerülése már csücskösebben alakult, különösen úgy, hogy egyik riválisa, Elena Stoffel (23.) egészen jól szerepelt. Az élő tabella szerint egyetlen ponttal a svájci állt jobban. Neja Dvornik (32.) bőven 3 s-en túl zárt, Andrea Filser (38.) pedig csupán Smartot tudta megelőzni. Ők ketten lemondhattak a TOP25-ről.

Forrás: Blick.ch

Habár mélyültek a kádak a kapuk tövében, a vagányság még mindig kamatozódott. Marta Rossetti (31-essel a 27.) még „csak” a stabil továbbjutásnak örülhetett, a felzárkózni látszó egykori nagy svájci ígéret, Melanie Meillard (33-assal a 15.) kockázatvállalása nagyon bevált. A svéd utánpótlás másik ikonja, a még ifi Cornelia Öhlund (36-ossal a 20.) elsőízben került második futamba a VK-mezőnyben, majd kettővel később Marie Lamure (38-assal a 10.) hengerelt. Veretes szektorokat síelt, hibátlanul, ambiciózusan. Miközben Noens kiesése biztossá vált, egy ifjú francia berúgta az ajtót. Nicole Good (41-essel a 23.) remek hajrával biztosította be továbbjutását, Ando Asza (45-össel a 17.) ennél többet tett: japán nőtől ennyire meggyőző szlalomot jó régen nem láttunk. A délutáni mezőnyt Anita Gulli (49-essel a 29.) tette teljessé.


Délután egy szlovák edző feladata volt a nyomvonal kialakítása. Hilzinger (20.) korrekt nyitómenettel állította fel az alapidőt, ami a pálya első felében nagyot hibázó Gulli (26.), valamint Liensberger (21.) ellen bőven elegendő volt. Rossetti (19.) huszáros hajrával fordítani tudott, az olasz vezetést pedig nem veszélyeztették a norvégok. Stjernesund (25.) sok teret vesztett a záró harmadban, Tviberg pedig a felső letörésnél lépett kapura. Stoffel (15.) igencsak elemében volt a technikásabbra tűzött pályán. Megelőzte Hilzingert, ezzel gyakorlatilag biztossá tette soldeui szereplését. Nagy elégtétel ez azok után, hogy kurta-furcsa módon lemaradt a vb-ről. Hamarjában kettős helvét vezetésre állt a verseny, mivel Good (12.) magas frekvenciával síelt, eközben érdemben nem hibázott. Nullmeyer (22.) sokszor késésbe került a meredeken, Rast (24.) pedig nem kicsit bátortalanul kanyargott, amit jól jelzett a másfél másodperces időkülönbség. Öhlund (10.) másodjára sem adta alább lendületileg, egy ritmussal végigtolta a pályát, ami a vezetés átvételét, egyben az addigi legjobb futamot jelentette a számára. Dubovská (16.) rendre kövér kapuvételekkel operált, így még az aktuális dobogóról is lecsúszott. Gisin (18.) másodjára egy árnyalattal többet vállalt, különösen a pálya végén gyorsult be. Eredménye így sem volt kielégítő. Ando (23.) komoly egyensúlyproblémákkal küszködött, a széles ívek folytán a szimpla pontszerzésen túl másra nem volt érdemes. Popović (8.) agresszív, nem túl tiszta menettel szőrmentén állt a lista élére. A végére többekkel együtt besokallt, ott bőven verhető volt.

Forrás: SVT Nyheter

Féltávon tehát horvát vezetésre állt a nap, mögötte a 17 esztendős Öhlund és Nicole Good foglalt helyet. Meillard (7.) rajtszámjavításra tört, így nem adta alább délután sem. A meredeken dadogott pár íve, a végén így is masszívan odacsapott a horvátnak. Aicher (11.) konszolidáltabban mozgott a lejtő nagy részén, meglehet, hogy edzői utasításra. Truppe (17.) messze nem ment akkora iramot, mint az első pár helyezett, ez a lomhaság különösen a szűkösebb tűzésnél hátráltatta. Következett az, akire a nyomvonal készült. Ehhez képest Vlhová gyakorlatilag ugyanott, s ugyanúgy hibázott az első kapuk egyikén, mint délelőtt. Lekésett róla, a kiszélesítés után dacból átment rakétába, ennek középtájon kapura lépés lett a vége. Holtmann (14.) a stangliktól távol síelt, az első letörésnél ő is besokallt, pozíciója megtartására esélye nem volt. Lamure szintúgy elmérte a letörést, kiadós repülés után fűzte be magát valahogy a következő akadályba. Tüzetes vizsgálat után kiderült, szabálytalan kapuvételről volt szó, amiért kizárták. Hectornak (13.) a meredekkel nem volt gondja, a lankás átkötőtöknél tempója alábbhagyott, így nem szólt bele a Meillard-Popović-Öhlund dolgába.

Forrás: US Ski Team

Dürr (6.) már az elitcsoport színvonalát képviselte. Viszonylagos stabilitással csúszott le, a hullámokon azonban akadtak bizonytalanságok, ami testbeszédén is látszódott. Bucik (9.) ellen ennyi is elegendő volt, a szlovén lányt a bújócskázó részért lehetett dicsérni. St-Germain (5.) elemében volt a kevésbé széttűzött, valamivel gyorsabb pályán. Kiváltképp zárószektora sikerült kiválóra, a bő négytizedes előny tudatában benne volt a pakliban élete első VK-dobogója. No, arra még várnia kellett, Moltzan (4.) rögtön elébe került. Jobban rajtolt délután az amerikai, aki a meredeken tartotta a világbajnokot, pici előnyéből még kevesebb, pár század kitartott. A kanadai egyébként így is élete legjobb eredményét érte el szlalomban – mármint a VK keretében.

Forrás: CNN

Aronsson Elfman nagyon-nagyon akarta azt a pódiumot. Súlyos tizedeket vert meredeken az éllovasra, gyaníthatóan a délután legjobb menetét síelte volna, ha nem veszi lábai közé azt a kék kaput a hullámos részen. Holdener (3,) szintúgy merte engedni léceit, s ő van annyira rutinos versenyző, hogy koordinálni tudja mozgását annyira, hogy masszív előnnyel élre állhasson. Swenn-Larsson (2.) volt a hazaiak utolsó reménye a mai napra. Meglehetősen széles íveket húzott, pattogós stílusa kiválóan passzolt a lejtőhöz, amivel kis híján Holdenert is elkapta. Három század ide, meg oda, megszületett a hazai dobogó. Shiffrin (1.) menetében fel lehetett jegyezni két megakadást, nem ment minden olyan flottul, összességében egy pillanatig nem volt kétséges, ki nyeri a mai napot.

Részletes eredménylista

Forrás: SooToday

Mikaela Shiffrin tehát elérte 87. VK-győzelmét, amivel immáron ő áll az összesített örökranglista élén. 136 dobogós helyével pedig egyre megközelítette Lindsey Vonnt, vagyis gyaníthatóan a jövő héten ezt a rekordot, illetve a Hirscher neve mellett szereplő, eggyel nagyobb számot is túl fogja szárnyalni. (S talán már jövőre Stenmark 155 pódiumos mutatóját is.) Egyéni pontrekordja (2204 pont) szintén veszélyben van, Tina Maze 2414-es eredménye már kevésbé, ehhez ugyanis minden soldeui versenyt meg kellene nyernie. Bár az igazat megvallva, ki tudja?…

Wendy Holdener a 34. alkalommal állhatott dobogóra a szlalomból, ebből ugyebár kétszer sikerült győznie, mindkétszer az óév végén. Anna Swenn-Larsson – tehetségéhez mérten méltatlanul – csupán kilenc pódiumnál tart. Esetében a dobogó/elithelyezés mutató az alacsony.

Ami a szakági tabellát illeti, gyakorlatilag a második hely sorsa is eldőlt a svájci javára, Vlhová bronzérme sem igazán kérdéses. Úgy alakult, hogy a soldeui rajtlistára 26 síző kvalifikált a tabella alapján, mivel Hilzinger és Smart közt pontazonosság esete áll fent. Kellett ehhez Vlhová és Aronsson Elfman kiesése, mert ha bármelyikük leér, a német lemaradt volna a VK-döntőről. A karrierjét a mai nappal letáró Noens, valamint remek futamaik ellenére a svájci lányok (Meillard és Good) sem folytathatják Andorrán, ahol jövő szerdán kezdődik a versenyprogram.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s