Csúcsot döntött, Odermatt a Szuper-G idénybajnoka

A svájci ma sem remekelt a felső csúszó szakaszon, de ez is elegendőnek bizonyult az üdvösséghez, mivel a kanyarokban megint elsőrangút nyújtott. Hatodik svájciként hódította el a szezonelsőséget, s egyben ő az első síző, aki egy idényen belül nyert (eddig) öt Szuper-G-t. Összességében huszadszorra nyert a Világkupában. Andreas Sander lévén megszületett a németek idei második dobogója, csupán öt századdal került Odermatt mögé. A pódium harmadik fokára pedig Aleksander Aamodt Kilde állhatott fel. Babinsky, Meillard, s nagy meglepetésre az 53-as rajtszámú liechtensteini Nico Gauer fért még a TOP6 közé.

A férfiak tengerentúli kiruccanásának záróakkordja az Aspenben megrendezett Szuper-G volt. A papírforma szerint bajnokavatásra kellett felkészülni, minthogy Marco Odermatt előnye bőven meghaladta a száz pontot, s Kildén kívül nem látszott más, aki adott esetben elébe tudna kerülni, a számára hátrányos, tojástartásra építő felső szakasz jórésze pedig nem tartozott a mai nyomvonalhoz. A tűzést kanadai sporttárs végezte el, határozottan tempósabb kivitelben. Ami az időjárást illeti:  enyhén fagypont alatti hőmérséklet, napos, enyhe szélmozgás volt jellemző. Ez nagy szó ahhoz képest, hogy a meteorológusok erős vihart vártak mára.

Forrás: RTS

A nyitófutam ezúttal Jeffrey Readnak (21.) jutott. Furcsa, bizonytalan íveket húzott, a sebességátvitellel voltak gondjai. Ennek megfelelően a sokkal jobb kanyargörbülettel síző Justin Murisier (7.) jócskán, csaknem fél másodperccel megverte őt. Minthogy az aspeni lejtő továbbra sem említhető egy lapon a nagy VK-klasszikusokkal, ez az időkülönbség temérdek helyet jelentett. Elmondása szerint kellő információ híján nem mert túl agresszív lenni. Marco Schwarz próbálta kicentizni a dolgokat, már fent volt egy nagyobb megakadása, majd nem sokkal később jókorát esik, miután egy balosban keresztbe álltak a lécei. Megúszta a dolgot. Loïc Meillard (5.) a csúszó részen 3 tizedes előnyt gyűjtött össze, ami már önmagában jelezte, jobban felkészítették ma a lécmesterek a matériát a tegnap ott szemlátomást gyengélkedő svájciaknak. A kanyarokban meglepetésre nem kiesett néha a ritmusból, alul aztán ismételten gyorsabba siklott. Bő két tizeddel élre állt, amikor következtek a szakág legjobbjai.

Forrás: Nevasport

Elsőként Stefan Babinsky (4.), aki a harmadik szektorban jócskán erőteljesebben jött a helvétnél, ezt a minimális előnyt tartotta meg a célig. Négy század formájában. Marco Odermatt (1.) ma sem érzett rá a csúszó részre, igaz, a 16. legjobb szektoridő máris sokkal jobb, mint a tegnapi volt. A hosszú, nyújtott kanyarokban viszont ma is ellenállhatatlannak bizonyult, így fél másodperccel vette át a vezetést. Aki reális esélyt akart magának, odafent kellett nagyon elverni a svájcit. Andreas Sander (2.) negyed másodperccel állt jobban egy szektort követően, s minthogy a kanyarokat is jó dinamikával húzta meg, szorosan tartotta Odermattot. Öt századdal szorult csak mögé.

Forrás: Kicker

James Crawford (9.) veretes kezdés után közel volt a svájcihoz egészen addig, míg egyetlen benézett kanyarral jókora teret, s így sebességet nem vesztett. Onnantól beszedett nyolc tizedet, nem volt miről beszélni. Még Alexis Pinturault (9.) is kisíelte a szokásos előnyt odafent, ám egy kiszélesített balossal sokat elad a harmadik szektorban. Végül Crawforddal századra azonos idővel végzett – dobogón kívül. Aleksander Aamodt Kilde (3.) nyilván pontosan tisztában volt a realitással, ennek jegyében iszonyatosan odapakolta a nyitószektort. 48 százados előnynél a kritikus balos nem sikerült optimálisra, majd Crawford után ő is rontott ugyanott, így mintegy háromtizedes hátrány lett a vége. Vagyis Babinskyt azért letaszította a dobogóról, ám ezzel együtt biztossá vált Odermatt szakági győzelme.

Forrás: RSI

Daniel Hemetsbergernek nem vált kedvencévé az aspeni lejtő. A csúszással még elboldogult, aztán viszont sorra kapta a tizedeket, míg túl szélesre nem vett egy ívet, menthetetlen helyzetbe hozva magát. Dominik Paris az első, alacsonyabb tempó miatt kisebb ugratót túltolta, majd letarolt egy kaput. Szerencsére lábon kihordta a nehéz pillanatokat. Raphael Haaser már a nyitószektorban hátrányba került, lássuk be, ez sem volt kis bravúr. Az még nagyobb volt, amint pár kanyarral később spárgából vissza tudott állni, s nem esett hatalmasat. Két kiesés után Stefan Rogentin (24.) került a tabella utolsó helyére. Az addigi leglassabb kezdést egy necces kapuvétel követett az ominózus balosban. Vincent Kriechmayr (7.) sem sziporkázott legfelül, s minthogy a kanyarokban sem tudott domináns lenni, végső soron kikapott Babinskytől.

Forrás: Liechtensteiner Vaterland

Fent változó intenzitással és iránnyal fújdogált a szél, a reklámszünet után érkezett Nils Allegre (9.) a kellemesebb időszakot fogta ki. Minimális előnnyel jutott el a kanyarokig, ahol szintén nem ment rosszul, az aljára viszont elfogyott a tempó. Mattia Casse (19.) hátránya túllépte a másodpercet, Gino Caviezel (14.) egy kiegyensúlyozottnak mondható menettel épp csak benne maradt. Ryan Cochran-Siegle (18.) a kanyarokat megfelelő intenzitással oldotta meg, fent viszont váratlanul lassúnak bizonyult. Őt ismerve ez a szélnek tudható be. Adrian Smiseth Sejersted hasonlóan lassú kezdés után megcsúszott egy balosban, Josef Ferstl (34.) pocsék formában a tökutolsó helyre került, míg Romed Baumann (13.) bíztató kezdés után a végére bukta el sebességét, ezzel együtt egy TOP10-es helyezés reményét.

Ezután már főként a VK-fináléért zajlott a küzdelem. Két veterán, Christof Innerhofer (23.) és Matteo Marsaglia (20.) nem teljesítette a küldetést, utóbbinak elvileg ez volt utolsó VK-futama, mert az idény végén visszavonul. A taljánok Paris és Casse mellett Guglielmo Boscát (25.) tudhatják a legjobb 25 között, dacára annak, hogy ma kikapott házon belül. Szintén lemaradt a nagydöntőről Blaise Giezendanner (29.), Andreas Ploier (33.), Niels Hintermann (17.), valamint két kieső, Martin Čater és Johan Clarey. Legalábbis ami a szuperóriást illeti.

Harmincon túl egy darabig csak morzsák jutottak a sízőknek, Daniel Danklmaier 32-essel a 29., Gilles Roulin 33-assal a 22. míg Henrik von Appen 37-essel a 25. helyen végzett. Idővel azonban megszűnt  a szél felül, ami megadta az esélyt, hogy némi vagánysággal megspékelve egy-egy bravúrra. Nils Alphand hatodik szektoridő után még búcsúzni kényszerült, az amerikaiak, név szerint Jared Goldberg (45-össel a 14.), majd Bryce Bennett (46-ossal a 28.) két-három tizedes előnnyel érkeztek a kanyarokba. Ott azért nem volt esélyük az elejében maradni. A Szuper-G a bátorságról szól, arról, ki mennyire meri engedni léceit. Ez a kanadai Riley Segernek (51-essel a 10.) nagyon ment, egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy épp a felső szektorban bizonyult az átlagnál lassabbnak. Az amerikai Erik Arvidsson (52-essel a 14.) a többször emlegetett kék kanyart nézte be, a liechtensteini Nico Gauer (53-assal a 6.) ugyanakkor szinte a semmiből ment egy maga szintjén tökéletes futamot. Az égiek megsegítették, de mindez nem lehet véletlen: Marco Bücher után lesz újabb ásza az alpesi törpeállamnak? Zárásként még Giovanni Borsotti (54-essel a 27.) hozott néhány pontot az olaszoknak.

Részletes eredménylista

Forrás: Ski Racing Media

Marco Odermatt idei teljesítményéről csak szuperlatívuszokban lehet írni. Megszerezte 20. győzelmét a Világkupában, ebből a kilencediket ezen a télen. Ami a Szuper-G-t illeti, még soha senkinek nem sikerült egy szezonon belül ötöt nyernie a szakágban. Dominanciáját jellemezi, hogy emellé egy második és egy harmadik helyet gyűjtött be. A szakági kristálygömböt hatodik svájciként emelheti majd magasba Soldeun: Pirmin Zurbriggen, Paul Accola, Franz Heinzer, Didier Cuche és Mauro Caviezel után éri ez a megtiszteltetés.

Andreas Sander két éve meglepetésre ezüstérmet szerzett a cortinai világbajnokságon, a Világkupában viszont ezidáig nem sikerült dobogóra állnia, dacára annak, hogy a maival együtt harminc (!) alkalommal végzett a legjobb tíz között. Ez a pechszéria ért véget ma. A szezonban ez a második német dobogó a férfiaknál, Linus Straßer harmadik helyen zárt Madonna di Campiglión. Aleksander Aamodt Kilde huszadik alkalommal állt dobogóra Szuper-G-ben, ennek negyedét idén érte el.

A férfiak a VK-döntő előtt még átteszik székhelyüket Szlovéniába. Kranjska Gorán két óriás-műlesiklás vár a mezőnyre. A pontállást figyelembe véve Odermatt gyaníthatóan mind a szakágiban, mind összetettben be fogja biztosítani szezongyőzelmét.

A címlapkép forrása: CBC

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s