Fölényes siker Aspenben: Kilde kezébe kerül a királyszám kristálygömbje

Aleksander Aamodt Kilde szezonbeli hatodik lesikló győzelmével megvédte szakági elsőségét a királyszámban. Az aspeni versenynap abszolút fair körülmények közt zajlott le, a norvég pedig bizonyos szektorokban hagyott esélyt a többieknek, de összességében magabiztos hattizedes előnnyel húzta be a napot. Mellette James Crawford és Marco Odermatt állhat fel a dobogóra, kettejük közt két század döntött. Kriechmayr hét századdal szorult le a pódiumról, az osztrák mögött Clarey, Hintermann és a Paris-Schieder páros végzett a legjobb nyolc között. Ma búcsúzott az élsporttól Val Gardena háromszorosan megkoronázott királya, Steven Nyman.

Finoman szólva hányattatott sorsa van az aspeni hétvégének. Az első edzést törölték a hétközepén, mivel a zsűri és a szervezők egybehangzó álláspontja szerint a lejtő nem volt kellőképp előkészítve. Ilyen se volt még, de még előttünk volt a pénteki lesiklás. Egy VK-színvonalúnak épp nem nevezhető, az első felében/kétharmadában kifejezetten lapos, tojástartásban megoldható lejtőn, aminek teteje ráadásul erősen ki van téve a szélmozgás aktuális állásának és erejének. Tegnap az elsőként startolt Adrian Smiseth Sejersted fogta ki az aranyhalat, igaz, a szerencséje ténylegesen ütőképes menettel párosult. Az őrület ezután következett: súlyosan megsérült pályamunkás, viharos szél, hóesés, hózápor, átláthatatlan helyzet. Minekután a rajtházban álldogáló sízők közül jónéhányan – Christof Innerhoferrel az élen – kijelentették, ők bizony nem hajlandók lecsúszni, a zsűri lefújta a napot.

Időszűke miatt pótlásra nincs mód, így ma dőlt el például, melyik 25 síző indulhat el a soldeui VK-finálén a királyszámban. Allegre, Roulin, Monney aggódhatott leginkább a kvalifikációért, hiszen pozíciójukért például két VK-győztes, Alexander és Dreßen, valamint Murisier, Hrobat, Sander, vagy épp Innerhofer dobta ki a célkeresztet. Két verseny volt tehát vissza lesiklásban, Kilde előnye több mint másfélszáz pont – a címvédés napirenden volt.

Otmar Striedinger (13.) tisztességes menettel adta meg az alaphangot. Ugratói nem sikerültek épp rezzenéstelenre, emellett párszor túlhaladt a kékvonalon, sebessége viszont nem tűnt rossznak. Florian Schieder (7.) többet vállalt, ennek megfelelően megküzdött a kompresszióval, a talajfogással, végtempója sokkal jobb volt az osztrákénál. Csak az utolsó két szektorban odalökött neki fél másodpercet. A dél-tiroli kifejezetten zaklatottnak mutatkozott a felső keresztcsúszó kanyarkombinációban, Thomas Dreßen négy tizeddel múlta felül ott. Az alsó letörésnél aztán úgy megbillent a német, hogy közel volt egy súlyos bukáshoz, de szerencsére lábon tudott maradni. A VK-fináléról viszont le kellett mondania. Cameron Alexander (22.) meneténél nem lehetett nem észrevenni a német végzetét jelentő kanyarban a mélyedő vájatokat. A tegnapi friss hó megtette hatását, pláne lent előnyben voltak a korán indulók. A vb-bronzérmes végül befért a TOP25-be. Romed Baumann (11.) léceit a jelek szerint a csúszós részekre kalibrálták: ott bő 6 tizedet osztott ki Schiedernek. A kanyarokban már kevésbé volt acélos, pár századdal így kikapott tőle.

Forrás: Eurosport

Dominik Paris (7.) nem volt valami meggyőző a nagyjából 40 másodpercen át tartó tojástartó szakaszon, s úgy festett, a driftelős stílusa nem idomul megfelelően a pályához. Ehhez képest az agresszív kanyarokban egészen jót ment, századra azonos időt ment honfitársával. Aleksander Aamodt Kilde (1.) hirtelenjében beárazta az addig látott meneteket. A csúszós részen a tegnapi ellenszélben sem volt problémája, ezúttal bőven fél másodpercen túli előnyt vitt át a kanyargósabb részre. Kegyetlen agilitással viseltetett ott, több esetben érintőre vette a kapukat. Tempója fergeteges volt, közel egy szekundumot osztott ki a két olasznak. Kijelenthető volt, hogy a győztes menetet láttuk.

Mattia Casse (16.) elejétől fogva Parisékkal volt partiban, két szögletesebb ívvétellel szúrta el az aktuális dobogót. Johan Clareynál (5.) topsebességet mértek a csúszós szakasz végén, ezzel együtt ő is megkapta a maga tizedeit Kildétől. A kanyarokban látott stabilitásával tartotta a norvégot. Végtempóban már kevésbé, 8 tizeddel a jelenlegi második helyre futott be. Daniel Hemetsberger (20.) belső lábon mentette a helyzetet az egyik nyújtott kanyarban. Sebessége pazar volt végig, túlzottan direkt ívei miatt azonban nem ment vele semmire. Mi sem állt távolabb Marco Odermatt (3.) testfelépítésétől, mint az aspeni lejtő?! Felül összeszedett bő 7 tizedet, langaléta alkatával esélye nem volt megfelelő alaptempót menni tojástartásban. A lejtő másik felében egy hangyányival jobban ment Kildénél, ami egy második helyre volt elegendő.

Forrás: Baseljetzt

James Crawford (2.) szintén nem az az izomkolosszus, a nyújtott kanyarokban viszont jó negyed másodpercet harapott le négytizedes hátrányából. A letörésre tűzött szűk fordítónál kicsit belefékezett, végtempója azonban rendben volt. Egyetlen századdal beelőzte Odermattot. Niels Hintermann (6.) nagyobb hiba nélkül, megbízhatóan oldotta meg menetét, egy kicsivel szorult Clarey mögé a rangsorban. Kildén kívül még Vincent Kriechmayr (4.) tudott nyerni a Világkupában, s az osztrák volt a norvég kristálygömbjének utolsó akadálya. A csúszós részen beszedett hét tized után illúzióink nem lehettek, dacára annak, hogy kiváló iramot diktált a kanyarokban. Hét századon múlt dobogója – Kilde lett tehát a királyszám szezonbajnoka! A szezon végén visszavonuló Travis Ganong (17.) egész masszív nyitóetapot húzott, csak aztán nem volt kellőképp magabiztos kanyarodás közben. A sok korrigálás miatt eltűnt a középmezőnyben.

Forrás: Radio-Canada.ca

Matteo Marsaglia (29.) szintén befejezi pályafutását, könnyen lehet, hogy már a holnapi szuperóriáson. Lesiklásban ugyanis nem kvalifikált Soldeura, mivel bágyadt menetével a tökutolsó pozícióba sorolt. Adrian Smiseth Sejerstedet szemlátomást felpaprikázták a tegnap történtek. Tojástartásban konkurált Kildével, akinek legbizonytalanabb szektorában nullszaldóra hozta a differenciát. A határokat azonban túlfeszítette, a többeket megtréfáló széles fordító előtt túl mélyre került, így esélye nem volt azt bevenni. Stefan Rogentin (14.) relatíve kulturált, itt-ott biztonsági menete után Josef Ferstl (18.) szenvedett meg iszonytatóan a vájatokkal teli kanyarokban a lécen maradással. Ryan Cochran-Siegle (27.) „rossz viccként” értékelte menetét, avagy a pálya állapotát. Nem nagyon volt erősnek mondható szektora. Miha Hrobat (43.) került elsőként 2 s-en túlra, Maxence Muzaton (21.) még gyengébben kezdett tojástartásban a szlovénnál, a kanyarokban már jóval acélosabb teljesítményt nyújtott.

Forrás: Freie Presse

Dominik Schwaiger (52.) mindenkitől leszakadva ment a lista végére, Gilles Roulin (40.) bátran, gyorsan, de sok-sok túlcsúszással haladt lejtmenet. Az amerikaiak nagyon tudnak csúszni, Bryce Bennett (10.), majd utána Jared Goldberg (19.) közel tudott maradni Kildéhez. Noha Goldberg egálra hozta az időkülönbséget a norvéggal, két vonalvezetési hibával az igazán jó eredményről lemaradt. Bennett kicentizte, de jól megoldotta a kanyarokat, így a TOP10-be került. Érdekesség, hogy az amerikai vb-ruhájában síelt az onnan lemaradt sportoló. Vagy sértődésből, vagy az ő szerkója sem érkezett meg/vissza a tengerentúlra. Adrien Théaux (25.) erős végtempójából építkezhet, s legalább folytathatja Soldeun a szebb napokat látott Christof Innerhoferrel (22.). A veterán dél-tiroli jó kezdés után mind nagyobbakat hibázott. Andreas Sander (9.) edzéselsősége után megnövekedett önbizalommal vágott neki a lejtőnek. Féltávig a dobogóért harcolt, két kanyarkiszélesítés után meg kellett elégednie a TOP10-zel.

Harmincon túl két, a lesiklás felé kacsintgató jóféle összetett síző került sorra. Marco Schwarz (11.) remekül ráérzett idén az extrán gyors kanyarokra, ma is élvonalbelit nyújtott ott. Alexis Pinturault-nak még alaposan rá kell feküdnie a szimplán csúszkáló részekre, tömérdek időt vesztett el a pálya első harmadában. A kádak kemény kihívás elé állították a sízőket, annak folyományaként a két látványos esés történt eztán. Előbb Simon Jochert dobta meg annyira egy szintegyenetlenség, hogy kettétörte egyik lécét, majd a hálórendszeresen túlra katapultált. A német a záró kanyarban, Alexis Monney egy fordulóval korábban forgott meg, hanyatt vágódott a védőhálóba. Mindketten látszólag sértetlenül jöttek ki bukásukból. Az amerikai szervezőket a lassú kármentés és orvosi vizsgálat miatt érheti kritika, az meg, hogy az osztrákok helyszínen lévő lesikló legendáját Franz Klammert „Svájcba száműzték” a közvetítés egy pontján, egy széles mosollyal elintéztük.

No, de vissza a versenyre… Nevezett két esés között Nils Allegre (34-essel a 26.) szerzett néhány pontocskát, ezzel bebiztosítva VK-döntős szereplését. A hazaiak részéről Sam Morse (38-assal a 14.) két szektor alapján még a dobogóért volt harcban, a kanyartechnikáján azért még lesz mit javítania. Két kanadai, Broderick Thompson (39-essel a 30.) és Jeffrey Read (44-essel a 28.) mellett még életében először az ifjú svájci Marco Kohler (49-essel a 24.) szerzett pontot a továbbiakban.

Forrás: Eurosport

Valaki, nevesítve a kétszeres junior-vb-ezüstérmes helvét Franjo von Allmen (50-essel a 46.) tegnap debütált a Világkupában, más pedig akkor búcsúzott el végleg a nézőközönségtől. Steven Nyman farmerben és mellényben teljesítette zárófutamát. A VK-helyszínek kitűzőivel felspékelt síző anno a 2000-es évek derekán – Bode Millerrel, s Lindsey Vonn-nal karöltve – nagy hatást gyakorolt arra, hogy egyáltalán fennmaradt a jenkiknél az alpesi síelés. Ha demagógok akarnánk lenni, akkor nélkülük nem látnánk Shiffrint versenyezni. Fergetegesen tudott csúszni, Val Gardenát pedig a tenyerén hordozta, a legjobb lesiklókat is gyakorta kínszenvedésnek kitevő lejtőn ő háromszor győzött. Máshol nem. Jellemző, hogy élete utolsó éles futamát ugyancsak a Saslongon mente. Azon a bizonyos edzésen döntötte el, élsportolói karrierjének vége.

Részletes eredménylista

Forrás: Aspen Daily News

Aleksander Aamodt Kilde 21. győzelmét aratta a Világkupában. Tucatnyit lesiklásban, ennek felét ebben az idényben. Minthogy hozzájuk két Szuper-G-s elsőség társult, a mostani a norvég legerősebb idénye e tekintetben. Az amerikai hó hagyományosan kedvez a norvégoknak, Kilde is nyert korábban négyszer a Birds of Preyen. A királykategória pontversenyének elsőségét megvédte, negyedik kis kristálygömbjét majdan Soldeun veheti át.

James Crawford negyedszerre állhatott fel dobogóra, ami a Világkupát illeti. Az első alkalomra szinte napra pontosan egy éve, Kvitfjellben került sor. A december eleji Beaver Creek-i harmadik helye mellett három második pozíció jutott eddig a Szuper-G világbajnokának. Marco Odermattnak tizenhét jutott dobogóból – csak ezen a télen. Lesiklásban ötödszörre zárt a TOP3-ban, ehhez jött a csúcs, a vb-cím Méribel/Courchevelben. Összetettben kb. három és fél futamgyőzelemnyi előnnyel vezet, tehát a címvédés puszta formalitássá vált. Könnyen lehet, hogy a mai Szuper-G-n is eldől a szakági elsőség kérdése: ehhez egy dobogó kellene a svájcitól.

A címlapkép forrása: SportNews.bz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s