Vickhoff Lie győzött Kvitfjellben, két kristálygömb is gazdára talált

Kajsa Vickhoff Lie karrierje első győzelmével hazai siker született Kvitfjellben, ráadásul első alkalommal végzett első helyen norvég női lesikló a világkupában. Sofia Goggia második helye révén bebiztosította a szakági elsőségét, míg a harmadik helyen Corinne Suter végzett. Mikaela Shiffrin 6. helyével, és azzal, hogy Gut-Behrami előtt végzett, matematikailag is megnyerte a 2022-2023-as Alpesi Sí Világkupa összetettjét.

Péntek után ezúttal lesiklást rendeztek Kvitfjellben, a világkupadöntő előtti utolsót. Az utóbbi években rendre a férfi mezőny állomásaként szolgáló, 1994-ben a lillehammeri olimpia alpesi számainak is helyet adó lejtőre hosszú idő után tértek vissza a hölgyek. A pálya pedig a nyilatkozatok alapján egyértelműen elnyerte a mezőny tetszését.

Lévén, hogy az andorrai szezonzáró előtti utolsó lesiklást rendezték, több kérdésre is választ kaphattunk ma. A pontverseny elején arra vártunk választ, hogy az egész szezonban domináló Goggia bebiztosítja-e már ma elsőségét Štuheccel szemben. Ráadásul nemcsak a szakági, de az összetett is eldőlhetett, ehhez az kellett, Shiffrin a verseny után is 700 pontos távolság felett tartsa a legközelebbi üldöző Gut-Behramit. A szakági másik felét tekintve ilyenkor mindig a világkupadöntős szereplés biztosítása a másik nyitott kérdés. A verseny előtt 25. Ager és a 26. Miradoli közt mindössze 1 pont volta különbség, a francia azonban az utolsó edzésen megsérült, ami miatt ma el sem indult. Egy jobb szerepléssel még Siebenhofer reménykedhetett a 25-be kerülésben.

A hölgyekre ma is ragyogó idő várt, a látási viszonyokra semmi panasz nem lehetett. A versenyt két svájci, Joana Hählen (14.) és Priska Nufer (10.) nyitotta. Előbbi több kövér kanyarívet is húzott, a záró dobogón pedig meg is billent. Ezek a hibák meg is látszottak a Nufer által kisíelt előnyben is, de utóbbi menete sem volt tiszta, különösen a pálya vége okozott számára kihívást. Kajsa Vickhoff Lie (1.) remek kezdést követően a kanyargós szakaszokon szinte parádézott. Ráadásul a végén sem vesztett sok tempót, így másodperc körüli előnnyel ugrott az élre. Mindezt a helyi közönség hatalmas ovációja fogadta.

Mikaela Shiffrin (5.) egy jobbost jócskán elmért, méterekre került a kék vonalon kívülre is. A pálya végén viszont jelezte, ezen a részen még Lien is lehet hozni pár tizedet. Ramona Siebenhofer (5.) parádésan kezdett, már 4 tized előnyt is jelzett az óra. A technikás középső részen viszont láthatóan szétesett, így végül Shiffrinnel azonos, szűk 8 tized hátrány lett a vége. Cornelia Hütter remek íveket síelt, közel volt Liehez. A pálya közepén azonban túlságosan szűkre akart venni egy kaput, ami miatt kibillent és így oldalán csúszva pár métert kaput tévesztett. Corinne Suter (3.) remek sebességgel csúszott végig a pályán, ami a záró szakaszon hozott is némi időt számára. A középső kanyarokban azonban akadtak kisebb hibái. Így bár a norvégra ő sem volt veszélyes, a pillanatnyi második hely, és összességében a végső dobogó így is meglett a svájcinak.

forrás: blick.ch

Az újdonsült világbajnok, Jasmine Flury (17.) következett, aki viszont a kvitfjelli pályára láthatóan nem érzett rá. Sem sebessége, sem kanyarvételei nem voltak igazán ütőlépesek. Nina Ortlieb (9.) több kanyarban is arra fókuszált, hogy sebességét megtartsa, viszont ennek ívei látták kárát. Több széles kanyarvétele miatt egyre inkább távolodott Lietől. Ilka Štuhec (4.) személyében újabb nagy nevet pipálhatott ki Vickhoff Lie. A szlovén két kanyart is jócskán elmért, a rutin és a komoly lesiklótudás eredményeként viszont még így is megcsípte a pillanatnyi dobogó legalsó fokát. Elena Curtoni (13.) a kulcsnak számító jobbkanyarban ügylet nagyon a nyomvonalra, ennek viszont a pálya végi lendülete látta kárát, másodpercen kívüli hátránnyal ért csak célba.

Sofia Goggia (2.) ezúttal is a szokott vadsággal állt hozzá a pályához. Viszont olyan hatékonyan ezúttal még ő sem tudta adagolni a technikát és a sebességet, mint Lie. A pálya végére ugyan még be tudta gyújtani a rakétákat, de ez a pillanatnyi második helyre volt elég. Ez viszont azt is jelentette, hogy Štuhec előtt végez, azaz bebiztosította a szakági kristálygömböt. Mirjam Puchner (11.) a felső szakaszon még a dobogóra is veszélyesnek tűnt, a középső technikás részben, és különösen a kulcsnak számító Parabolica kanyarban bizonytalan volt. Kira Weidle beakadt a felső csúszó szakasz egyik kapujába, ami miatt állóra kellett fékeznie. Folytatta még ugyan egy ideig, de végül kiesett. Weidle hibája miatt 1-2 percig állt a verseny, amíg az elkaszált kaput újra visszarakták a hóba. Ragnhild Mowinckel (18.) zárta a legjobbak sorát, azonban különösebb veszélyt ő sem jelentett élen álló honfitársára.

forrás: blick.ch

Michelle Gisin (29.) a pálya közepén hatalmasat rontott, még az addigi utolsó Mowinckeltől is kapott közel 1 másodpercet. Lara Gut-Behrami (21.) az idei szezonban nem volt igazán ütőképes lesiklásban, és ez a mai nap sem változott. Mivel Shiffrint nem tudta megelőzni, így maradt a 700 pont fölötti különbség köztük az összetettben, azaz az amerikai bebiztosította elsőségét az összetett világkupában. Federica Brignone (7.) hátránya csak kisebb mértékben növekedett, a technikás rész végén pedig tartani is tudta a tempót Lievel. Breezy Johnson (8.) lényegében csak a rosszul sikerült Parabolicában szedett össze hátrányt, ott viszont 8 tizedet. Ezzel együtt erős pontszerzéssel zárta a mai napot.

Laura Pirovano (15.) remekül kezdett, de ahogy a technikásabb részekre ért, elszállt a lendület. Ezzel együtt is jóval ponterősebb eredményt ért el, mint Nicol Delago (26.), akinek századokon múlt, hogy biztosítsa a VK-döntőt érő 25. helyezést a szakági tabellán. Isabella Wright (12.) a pálya alján villant meg, amivel biztosította magának a jó eredményt. Elisabeth Reisinger (35.) ma is lemaradt a pontszerzésről, ahogy ezúttal Laura Gauche (31.) is. Christina Agernek (20.) mindenképp szüksége volt a pontszerzésre, hogy Andorrában is versenyezhessen majd. Ennek megfelelően síelt, biztosította is helyét a legjobb 25 között. Stephanie Venier (16.) a technikás részeken bizonyult igazán erősnek, amivel remek eredményt ért el. Tamara Tippler a tegnapi kiesés után ma nem állt rajthoz. A VK-döntős helyét végül épp csak meg tudta tartani. Emma Aicher (23.) menetében talán a pálya végét érdemes kiemelni. Az már a verseny előtt is szinte biztos volt, hogy az olimpiai bronzérmes Nadia Delago (33.) lemarad a világkupadöntőről, és mai teljesítményével sem tudott csodát tenni.

Harmincon túli rajtszámmal Stefanie Fleckenstein (19.) teljesített a legjobban, ráadásul ma ő volt a legmagasabb rajtszámmal pontot szerző síző – 46-ossal síelt. Pontot szerzett még Alice Robinson (22.), az andorrai Cande Moreno (25.), Stephanie Jenal (27.), Franziska Gritsch (28.) és Keely Cashman (29.).

Kajsa Vickhoff Lie cortinai második helyezését javította meg eggyel, ami nemcsak saját első győzelmét jelenti, de norvég hölgy még soha nem nyert világkupa futamot a leggyorsabb számban. Bármilyen meglepő, még csak a dobogó sem gyakori a norvégoknál, az eddigi 9 alkalomból hármat idén szereztek – Vickhoff Lie kettőt, Mowinckel egyet. A szám 2018-as davosi junior világbajnoka a tavalyi, sérülés miatt kihagyott szezont követően láthatóan parádés formában tért vissza: VB előtt megszerezte első lesikló dobogóját, majd Méribelben bronzérmes lett szuperóriásban. Sofia Goggia szezonbeli hetedig dobogóját szerezte – a nyolc lesiklásból mindössze egyszer, a cortinai kiesése alkalmával nem végzett az első két hely valamelyikén. Corinne Suter idei 5., összességében 25. dobogóját ünnepelhette.

Sofia Gogga ma dobogójával bebiztosította a szakági elsőségért járó kis kristálygömböt, amit majd Andorrában vehet át. Ilka Štuhecet már szintén nem tudják letaszítani a második helyről, a harmadikért viszont Curtoni és Suter még összecsaphatnak. Összetettben pedig Mikaela Shiffrin pedig 700 pont felett tartotta előnyét a második helyezett Gut-Behramival szemben, így az amerikai immár matematikailag is magáénak tudhatja karrierje 5. nagy kristálygömbjét. Az örökranglistán, e tekintetben, már csak Annamarie Moser-Pröll van előtte, 6 sikerrel.

Holnap szuper-G-vel folytatódik a program Kvitfjellben.

Borítókép forrása: neue.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s