Az időjárás döntött: osztrák söprés Kvitfjellben

Az időjárás alapjaiban meghatározott mindent, a húszon túl startolók nagyságrendekkel jobb (látási) viszonyok közepette síelhettek. Ezzel együtt az osztrákok kiválóan ráéreztek a lejtőre, ez is kellett a söpréshez, amire 14 éve nem volt példa a nőknél. Nina Ortlieb eleddig csupán hét pontocskát gyűjtött a szezonban, mától kétszeres VK-futamgyőztesnek mondhatja magát. Amekkora felzárkózást mutatott a télen, Stephanie Venier is rászolgált egy dobogóra, akárcsak a leginkább a technikai számokban jeleskedő Franziska Gritsch. A nap vesztese Sofia Goggia, aki áldatlan körülmények közt is remekül tette dolgát, ám a tovatűnt havazás miatt az élről a dobogóról is leszorult. Nagy bravúr a még bőven junior-korú Emma Aicher 5. helye, amit 33-as rajtszámmal ért el. A „rajtszámlottó” pozitívuma: a szakági pontverseny elbolyát nem fordította a feje tetejére, mind az öten rosszul jártak.

Két szuperóriás fogta közre a szombati lesiklást Kvitfjellben. Tegnap koronázásra került sor, mert hiába győzött egy hazai síző Lie személyében, Goggia egy második hellyel bebiztosította elsőségét a királyszámban. Erre, mármint a győztes kihirdetésére ma nem kellett számítani. Szuper-G-ben öten álltak harminc pontos differencia környékén az elejében, de némi felfordulással mások is a kristálygömb esélyesévé léphettek volna elő.

A rossz látási viszonyok, az erősödő szélmozgás és a fokozódó hóesés okán benne volt a levegőben a meglepetés esélye. A nyomvonalat amerikai edző állította össze, ami az Olympiabakkenen kevésbé releváns, lévén a hegy alapjaiban meghatározza a menetirányt. Hiányzott a rajtlistáról a sógorát gyászoló világbajnok Bassino, az edzésen keresztszalag-szakadást szenvedett Miradoli, valamint a szintén sérült Gagnon. A kanadai többeknek megadta esélyt a legjobb 25 közé jutásra, vagyis a soldeui VK-döntős szereplésre. Részletekbe nem mennénk, arrafelé is roppant szorosan állt a pontverseny.

Forrás: WFMZ

Jasmine Flury (6.) már-már hószakadásban volt kénytelen elrajtolni. Ez így duplapech volt a svájcinak, neki, s még pár sízőnek jutott az ideális ív letisztításának hálátlan szerepe. A finis egészen technikásra lett tűzve, ott rondán megtaszajtotta egy kapu, de előtte sem ment tiszta íveken. Ramona Siebenhofer (36.) több tempót vállalt az elejétől fogva, ez nem vált be a kanyarokban, ahol rendre kiszélesítette az íveket az osztrák. A végére rettenetesen lelassult. Alice Robinson komoly késésbe került az őrült tempó közepette, de valahogy csak befordította magát az aktuális kanyarba. A Parabolica után már nem úszta meg az újabb megbillenést. Eldobta az erőhatás a lejtő legmeredekebb szakaszán, s háttal vágódott frontálisan a védőhálórendszerbe. A hózápor nem lankadt a kényszerszünetben, sőt Joana Hählen (25.) még rosszabb helyzetben síelhetett. Meglátszott léctartásán a pályára hullt friss hó negatív hatása, jobbára hókotróként üzemelt, ugyanakkor az utolsó két szektorban több mint egy másodpercet adott Flurynek – jelezvén, hogy menete bőven verhető. Csakhogy a hegy tetején komoly gondok voltak, Laura Gauché (39.) szintén beszedett ott két szekundumot. Nála a nagy javítás elmaradt.

Forrás: News4JAX

Bár feljegyeztünk Tessa Worley (35.) meneténél két durva túlfordulást, fenti hátránya azzal nem volt magyarázható. Mikaela Shiffrin (7.) magabiztosabban állt lécein, ezzel együtt lekésett egy kaput, s az ugratónál nagyon mélyre került. Máskülönben csak az utolsó szektorban 9 tizedet osztott ki Flurynek, így zárkózott mögé egy tizedre. Michelle Gisin (32.) nem volt a stabilitás szobra odafent, az igazsághoz tartozik, hogy ott mért sebességben nem lehetett felvenni a versenyt a szerencsés rajtszámot kapott Fluryvel. Corinne Suter (12.) a helyzethez mérten erősen teljesített fent, alig kapott két tizedet honfitársától. A fenyves által szélvédett kanyarokban ugyanakkor nem tudta azt hozni azt, amit Shiffrin, egy kicsivel kikapott az amerikaitól.

Forrás: TIO

Ragnhild Mowinckel (15.) csalódást keltő hétvégét zárt, célba érkezésekor eldőlt, nem áll dobogóra ma sem. A Parabolicában bizonytalankodott, s noha végsebessége acélos volt, Suterék zárószektorát nem sikerült lekopíroznia. Mirjam Puchner két szektor után gyakorlatilag egálra állt, meglehet, addigra kotorták le a sízők az ideális nyomot. A letörésre tűzött kanyart azonban benézte, túl mélyre került, esélye nem volt kék vonalon belül maradni. Elena Curtoni (12.), mint szakági listavezető startolt el. A felső részen nagyon lassú volt, s egészen a Parabolicáig a kanyarok sem mentek zökkenőmentesen. A vége viszont eszményire sikerült, másfél körüli hátrányról felküzdötte magát a dobogóra. Ami fontosabb, Sutert és Mowinckelt megelőzte. Federica Brignone (21.) dinamikusabban nyitott, ami Shiffrinhez hasonlóan nem fizetődött ki az éles bal-jobb kombinációban, amit sikeresen lekésett, szinte orra esett. Sokat faragott a végén, de nem eleget, hiszen minden leért riválistól kikapott. Dühösen csapkodott a célban. Cornelia Hütter (14.) jól állt két szektor után, csakhogy mélyre került az ominózus kombinációban, amire ráment még két kanyarja. A vége egészen pazarra sikerült, több mint egy másodpercet hasított le hátrányából, így a semmiből alig-alig szorult le a dobogóról. Lara Gut-Behrami (20.) szép íveket húzott, ez alacsonyabb tempójából fakadt, ami a végére sem tudott igazán felpörögni. A szakági riválisok közül csak Fedét verte, míg az éllovas Curtoni teoretikus előnye ekkor harminc pont fölé nőtt.

Forrás: Sportmediaset

Sofia Goggia (4.) kiszorult a legjobbak közül Szuper-G-ben, a potenciál azért benne volt. Őt aztán nem érdekelték a körülmények, kezdettől fogva bátran vágta kanyarívre léceit. A Parabolicát egészen fenomenálisan oldotta meg, ott fél másodpercet fogott a svájcin. Aztán ugyanott, az ugratónál megint hátra került a súlypontja, akárcsak a szombati lesikláson. Így a legjobb zárószektoroktól elmaradt, ez azért esélyt adott a többieknek. Kajsa Vickhoff Lie (18.) parádés nyitányt produkált, erős alaptempóját nem tudta belevinni a kanyarokba, a már említett Parabolicánál pedig kinyílt az olló. Tamara Tippler (28.) középszerű, de legalább stabil menete után Kira Weidle (9.) mutatta meg, hogy akár fent is lehet fogást találni Goggián. A szupergyors kanyarokban sem mondott ezúttal csődöt, így élete legjobbját nyújtott Szuper-G-ben. Nicole Schmidhofer (31.) életerős kezdése után átcsapott zaklatottá mozgása, így már nem tudott konkurálni. Fent javultak a látási viszonyok, némileg lanyhult a hóesés, ez sokaknak megadta az esélyt. Wendy Holdener (8.) négytizedes előnyt gyűjtött fent, s nyilván a technikás kanyarokban sem mondott csődöt. A végére viszont elfáradt, így végtempóban nem vette fel a kesztyűt a legjobbakkal. Pár századdal kapott ki a dobogó alját birtokló Shiffrintől. Ilka Štuhec (16.) ígéretes felső szakasz után kisebb eréllyel oldotta meg a Parabolicát, mint Goggia, majd meglepetésre tempótartásban sem jeleskedett a végén. Pedig erősen benne volt a dobogó lehetősége…

Forrás: ZüriToday

További időjárásjavulás benne volt a pakliban, jóféle sízők voltak még a startházban, vagyis nem dőlhetett hátra Goggia. Gyakorlatilag egy új verseny vette kezdetét… A reklámszünet után Valérie Grenier vert tizedeket az olaszra, de besokallt, a többször említett kék kapunál a porhanyós hóban rekedt. Priska Nufer (34.) sehol nem alkotott kiemelkedőt, nem úgy Nadine Fest (11.). Elsőrangú félpályát síelt a gyakorlatilag már csak szemerkélő hóesésben. 7 tizeddel érkezett a Parabolicához, onnantól fogva hiányzott nála a tapasztalat. Franziska Gritsch (3.) neve mellé valószerűtlen másfél másodperces előny került. Csak érzékeltetés végett: Fluryre is vert ott 7 tizedet, ami azért jelzi, az osztrák extrán jól ment a hegy tetején. Innentől már nem volt kérdés, hiba nélkül élre fog állni, ami meg is valósult!

Forrás: EPA Images

Breezy Johnson (19.) a zárószektorokban volt csak dicsérhető, Roberta Melesi () a fenti kék kapunál volt kénytelen jókorát belefékezni. Bizonyos helyeken már-már a nap kezdett el sütni, vagyis további nagy változásokra kellett felkészülni. Stephanie Venier (2.) magabiztosan lehozta a felső szektorokat, a Parabolicát pedig Goggia színvonalához közel teljesítette. Mint a mezőny egyik legjobb csúszó sízője, rezzenéstelen tojástartást produkált a záróetapon. Törvényszerűen átvette a vezetést 29-essel! Laura Pirovano topszektor után búcsúzott a többször emlegetett kombinációban.

Forrás: Eurosport

Még mindig nem dőlt el semmi, a hóesés teljesen abbamaradt! Nina Ortlieb (1.) szektorai sorra zöldültek, s bár bemutatott egy nettó síelési hibát a fölső kanyarokban, nem tört meg lendülete, az ugratónál ráadásul topsebességet detektáltak nála. Simán átvette a vezetést, immáron osztrák söprésre áll a helyzet. Christina Ager (17.) nyitószektora zöldült, onnantól fogva azért kijöttek a kvalitásbeli különbségek. Emma Aicher (5.) élete első pódiumáért volt harcban 33-as rajtszámmal. Kimunkált ugratók, légies ívek jellemezték menetét. A TOP3-at a nem túl mély tojástartásával bukta el. Élete legjobbja így is megvalósult. Elisabeth Reisinger (22.) abszolút legjobb nyitószektor után több kanyart elmért, az igazán jó eredmény esetében elmaradt.

Normálesetben a pontszerzés környékére sem került volna, ma mégis TOP30-ban zárt Nicol Delago (35-össel a 26.), Katrin Hirtl-Stanggaßinger (36-ossal a 29.), az ifjú svájci Delia Durrer (40-essel a 24.), a francia Camille Cerutti (41-essel a 23.), s zárásként Maryna Gaşienica-Daniel (44-essel a 30.). Aki kiemelkedőt nyújtott, ő Stephanie Jenal (39-essel a 10.). S ha nem szúrta volna el a többekkel kibabráló kék kaput, még előrébb végzett volna a helvét lány. Az időjárás egyébiránt a verseny legvégére újra rosszabbodott, de ez már nem vigasztalta a legjobbakat…

Részletes eredménylista

Forrás: Der Standard

Nina Ortlieb két évvel ezelőtti brutális sérüléséből igazából ezen a télen tért vissza oda, ahol akkortájt tartózkodott. Az élmezőnybe, legalábbis lesiklásban. Lake Louise-ban rögtön dobogóra állt, a vb-n értékes ezüstéremmel gazdagodott. Szuper-G-ben viszont nagyon nem érezte a dolgot, eleddig csupán hét pontot szerzett. Anno a 2020-as La Thuile-i SG-n győzött legutóbb a Világkupában az olimpiai és világbajnok Patrick Ortlieb lánya. A hétvégéig nyeretlen osztrák lányok két győzelmet húztak be Kvitfjellben, közte ma egy söprést. Erre 14 éve nem volt precedens. A 2009-es cortinai óriás-műlesikláson Zettel győzött – megelőzve Kirchgassert és Görglt. (A férfiaknál egy 2015-ös garmischi lesikláson fordult elő ilyesmi, mégpedig Mayer-Baumann-Reichelt felosztásban.) Stephanie Venier hetedik alkalommal állt dobogóra a Világkupában. Három éve Crans-Montanán harmadikként zárt lesiklásban. Ami a Szuper-G-t illeti, 2017-ig kell visszamenni az időben a legutóbbi pódiumig. Franziska Gritsch harmadik egyéni TOP3-ánál jár. 2019 végén parallelben, 2020 februárján kombinációban állt dobogóra. A négy kiemelt szakág tekintetében most debütált.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szakági versenyfutást érdemben nem befolyásolta a mai nap. Magyarul mindegyik esélyes szívott, az első öt között nincs ötven pont különbség. A legizgalmasabb finálé ebben a számban várható. Ami a pontverseny közepét illeti, Ortlieb – eddigi hét pontocskáját egy százassal megtoldva – bevágódott a TOP25-be, akárcsak a nála azért több egységet szerzett Gritsch és Holdener duója. Épp csak besurrant a VK-fináléra Gauché és Robinson, ellenben szegény Tipplernek és Pirovanónak egy-egy ponton ment el ugyanez. A „rajtszámlottó” fő kárvallottja Marie-Michéle Gagnon, akit már aligha fogunk síelni látni.

A lányok maradnak Skandináviában, Åre pénteken óriás-műlesiklásnak, szombaton szlalomnak ad otthont.

A címlapkép forrása: Tiroler Tageszeitung

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s