Szlovén ünnep Planicán: Timi Zajc a világbajnok a nagysáncon!

Timi Zajc nyerte a férfiak nagysáncos egyéni versenyét a planicai világbajnokságon, ezzel a harmadik férfi ugró lett hazájában, aki VB-n aranyérmes tudott lenni. Az ezüstérmet Ryoyu Kobayashi, a bronzérmet Dawid Kubacki szerezte meg.

Ezidáig nem volt igazán jó világbajnoksága a házigazda szlovénoknak, hiszen versenyzőik hiába ismerik a planicai sáncokat úgy mint a tenyerüket, eddig midösszesen egy bronzéremre futotta vegyes csapatban és valahogy — legendás helyszín ide vagy oda — a körítés sem volt egészen az igazi, az elmúlt napokban ugyanis többet lehetett horribilis jegyárakról és az amiatt elmaradozó nézőkről hallani, mint a sírepülő hétvégéken megszokott fantasztikus hangulatról.

Péntek este viszont mind az eredményeket, mind a hangulatot illetően sikerült azért sok mindent bepótolni. Timi Zajc ugyanis azok után, hogy az edzéseken remekelt és a csütötrtöki kvalifikációt is megnyerte ezúttal, ellentétben a normálsánccal, ahol hasonló ígéretes felvezetés után a versenyen nem sok babér termett a hazaiaknak, az első sorozatban is a leghosszabb ugrást mutatta be 137,5 méterrel (a jegyzőkönyv kedvéért: Geigerrel holtversenyben, viszont alacsonyabb belőből indulva). Igaz, az elsőséghez ez ekkor még kevés volt, Ryoyu Kobayashi ugyanis 135 méterrel és némi hátszélért járó kompenzációval 7 tizeddel a szlovén előtt, az első helyről fordulhatott a fináléra. Zajc ugyebár második volt, míg a virtuális dobogó alsó fokán Halvor Egner Granerud állt, aki nem túl jó körülmények között is 131 métert ugrott, megelőzve ezzel a szelet illetően hasonló cipőben járó Dawid Kubackit (129 m 4.). Mögöttük a már említett Geiger volt “féltávnál” az 5., illetve Kamil Stoch (131,5 m) a 6.

A második sorozatban ebben a hatosban láthattunk csatát az érmekért. Kamil Stoch egy 134,5 méteres, kifejezetten jól sikerült második ugrással, miután átvette az első helyet az akkor vezető Eisenbichlertől, rögtön oda is dobta a többiek lába elé a kesztyűt, Geiger pedig (133,5 m) nem is tudta megelőzni a lengyelt, aki így még reménykedhetett egy éremben. Dawid Kubacki viszont fél méterrel túlszárnyalta honfitársát (135 m) és átvette Stochtól a vezetést, vagyis lengyel szempontból ekkor remekül festett az eredménylista, hiszen az 1-2. helyen álltak, ugyanakkor hárman fent voltak még a sánc tetején.

Közülük elsőként Granerud ugrott, akinek a VK formájához képest nem sikerült eddig túl jól ez a világbajnokság, már ami az egyéni sikereket illeti, és ezúttal sem jött össze az érem, 130 méterrel végül a 7. helyen zárt, Kubacki pedig ezzel már dobogót ünnepelhetett. Jött viszont Timi Zajc, aki ezen a napon egyszerűen nem tudott rosszat ugrani, és 137 méterrel több, mint 12 ponttal vette át a vezetést a lengyeltől. Kobayashitól ezek után valami hasonló földöntúli ugrás kellett volna az aranyéremhez, ami ezúttal nem sikerült a japánnak, tegyük hozzá, erősebb hátszele is volt, és végül 129,5 méterrel az ezüstérmet sikerült megszereznie. Kubacki lett így a bronz, Stoch pedig éppen lemaradt az érmekről.

Timi Zajc ezzel 22 évesen a második lett a szlovén világbajnokok sorában, vagy harmadik, ha idevesszük Franci Petek siekrét is, aki még jugoszláv színekben nyert 1991-ben. Azóta csak egyszer, Rok Benkovic révén tudtak nyerni (2005 Oberstdorf), ami akkor hatalmas meglepetés volt. Zajc sikere ehhez képest azért nem volt előzmény nélküli, hiszen az elmúlt években már lehetett helyenként látni, hogy hatalmas tehetség, és a vikersundi sírepülő vb-ről volt már egyéniben érme (ezüst) világversenyről is.

A hivatalos eredménylista

A VB programja szombat délután a férfi nagysánc csapatversennyel zárul.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s