Odermatt első lesikló győzelmével megszerezte első világbajnoki aranyérmét!

Marco Odermatt klasszis futammal uralta a L’Éclipse-t, szinte külön ligában síelve nyerte karrierje első felnőtt világbajnoki címét a mai lesikláson. A svájci 48 századot adott legfőbb riválisának, Aleksander Aamodt Kildének, aki szintén könnyedén szerezte meg az ezüstérmet. A harmadik helyért parázs csata alakult ki, egy ideig a sokáig élen álló Florian Schiedernek állt a zászló, majd előbb James Crawford tudhatta magáénak a bronzot, mígnem Cameron Alexander megelőzte honfitársát. Nem sokon múlt viszont, hogy kiénekeljék a sajtot a kanadaiak szájából: Marco Schwarz hatalmasat síelt az éremért, végül 4 századdal maradt csak le róla

Kitűnő, napos idő várta a világ legjobb lesiklóit a courcheveli L’Éclipse lejtőn. A fény-árnyék játékról elnevezett pályát, a korábbi három edzéshez hasonlóan, ismét teljes, szűk kétperces hosszában síelhették meg a versenyzők. A rajtlistán összesen 45-en szerepeltek. A nagyobb nemzeteknél volt még a korábbi napokban harc az indulásért. Talán a leghangosabb döntés az olaszok háza tájáról érkezett: az első két edzésen 1., ill. 2. helyet szerző Innerhofert végül nem nevezték a mai versenyre. Az osztrákoknál Babinsky és Schwarz harcolta ki az indulás jogát, így Haaser maradt le a napról. Míg a svájciak Roulin és Rogentin ellenében Murisier és Monney mellett tették le voksukat.

A mai versenyt Florian Schieder (7.) nyitotta, aki annak ellenére síelt igen komoly alapidőt, hogy az egyik kulcskanyarban jócskán lecsúszott. Igaz, ezt utána sokan rontották, feltehetően az edzésekhez képest jobban lejegesedő pálya miatt. Ryan Cochran-Siegle (24.) lassabb sebességgel sem tudott olyan tiszta íveket húzni a pálya felső szakaszán, mint az olasz, így ma sem termett neki sok babér.  Adrian Smiseth Sejersted (16.) a magas tempója révén teljesen más íveket húzott a középső, árnyékos kanyarokban. Már-már akkora sebességet vállalt, amit láthatóan nem is tudott teljes mértékben kontroll alatt tartani. Romed Baumann (19.) a felső szakaszokon szép íveket húzott, viszonylag jól adagolta a sebességet a fordítókban. A végén megvolt az esélye a fordításra, és így a vezetésre, de rendkívül lelassult, így még hátrébb is csúszott.

Otmar Striedinger bátran kezdett és sokáig egy kövér kanyart kivéve komolyabb rontás sem volt – pályázott a vezetésre. Egy meredek szakaszon viszont keresztbe fordultak lécei, és oldalára borulva szánkázott a pályán. A hálót elkerülte, egyből felpattanva csúszott le a célba. A címvédő Vincent Kriechmayr (11.) nyitotta a legjobbak sorát. A pálya feléig kontrolláltan síelt, utána viszont szétcsúsztak lécei. Menteni tudott, majd az elbukott 2 tizedet még vissza is hozta, de kevésbé volt a szokottnál magabiztos a folytatásban is, így végül 7 századdal lemaradt a vezetésről. Egy rendkívül erős, de be nem fejezett, majd egy erős közepes osztrák menet után jött Daniel Hemetsberger (14.). Sokaig szépen tartotta Schiedert, tempója sem volt rossz, de egy kanyarban ő is nagy mentésre kényszerült.

Johan Clarey (23.) az eddigi menetekben is kritikusnak vélt középső nagy fordítóban igen magasan tudott maradni, de az itt nyert 3 tized sem tudta kompenzálni a fent elrontott kezdést. A franciához hasonlóan Niels Hintermann (12.) is a rajt után bukott sokat. Lejjebb jöttek eredeti ívek, és így faragott is, de egy újabb hiba miatt a vezetés neki sem jött össze. Egyre inkább bizakodhatott Schieder, érkezett azonban Marco Odermatt (1.)! A svájci a felső kanyarokat tanítani valóban húzta meg. A kulcskanyarban nagyon magasan maradt, ráadásul a záró tempó is tökéletes volt. Nem volt kérdés, hogy vezetni fog, csak az, hogy mennyivel. Végül 1 másodpercet mutatott a zöldellő óra. Az olaszok Mattia Cassétól (20.) többet várhattak előzetesen, mint Schiedertől. Ennek ellenére a mai menetben mi sem látszott Casse idei jó formájából – folyamatosan messze került a gyorsnak számító ívektől.

Az aranyérme után James Crawford (5.) mindenféle nyomás nélkül síelhetett ma. A kanadai ennek megfelelően is síelt. Ugyan Odermattra nem volt veszélyes, de magabiztos íveivel, és nagyobb hiba nélküli sízésével hátrébb tudta tolni a sokáig vezető Schiedert. Travis Ganong (28.) a lassú kezdés után még úgy tűnt, talán újítani tud, de a pálya közepétől ismét elmaradtak a figyelemreméltó szektorok. Dominik Paris (8.) agresszívan kezdett. Fent egész eredeti ívei voltak, de a folytatásban igyekeznei kellett, hogy a dobogóra megtartsa esélyét. A lentebbi szakaszokon fogyott el viszont a lendület, így Schiedertől kikapott pár századdal.

Odermatt aranyérmére reálisan egy ember jelenthetett veszélyt, Aleksandar Aamodt Kilde (2.). Bivalyerős kezdést követően viszont a kanyarokban viszont eladta előnyét. A kritikus fordítóban lejjebb csúszott, mint Odermatt, így már szinte biztos volt az ezüst a norvégnak. A befejezés remek volt, így az “üldözőknek” esélye sem maradt, de Odermattnak sem kellett már izgulnia. Thomas Dreßen (10.) a harmatgyenge kezdésen bánkódhatott. Az árnyékos részektől kezdve már igazán elemében síelt, onnantól bőven pillanatnyi dobogóra érdemes volt a menet, csak a lehetőség az bizony fent elment…

forrás: radio-canada.ca

Josef Ferstl (27.) nem tudott rögtön még egy erős német futamot domborítani. A pálya teljes egészében relatíve lassan síelt, kiemelkedő szektora nem igazán akadt. Jared Goldberg (26.) nem tudta kozmetikázni az amerikaiak eddig nem túl acélos teljesítményét, messze elamradt a legjobbaktól. Matteo Marsaglia (15.) meglehetősen közepes menete után felmerülhetett talán a gondolat az olasz szakvezetésben, hogy biztos Innerhofert kellett-e hazaküldeni. Gyengébb meneteket követően ismét felpörgött a verseny: Cameron Alexander (3.) azon kevesekhez tartozott, akik felül tudták tartani a tempót Odermatt-tal. Az itt felépített alapokkal pedig jól gazdálkodott a kanadai, korrekt hajrájának köszönhetően megelőzte honfitársát, és fellépett a pillanatnyi dobogóra. Igaz, onnan 2 perccel később kis híjén le is taszították: Marco Schwarz (4.) rontott rajtot követően hihetetlenül ráérzett a pályára. Remek sebességet talált, amit a kanyarokon is parádésan vitt át. Az érem végül fent, valamint lejjebb egy rutintalanul vett ugratón ment el.

forrás: skysportaustria.at

Nem volt eddig jó napjuk a hazaiaknak, és Adrian Théaux (34.) sem örvendeztette meg őket egy kiemelkedő menettel. Sokáig viszont nem kellett bánkódnia a francia közönségnek. Maxance Muzaton (6.) repülőrajtot vett, és még féltávnál isvolt pár század előnye Odermatthoz képest! Bár az aranyat így is nehéz volt elképzelni, az érem innen nagyobb hiba nélkül meglehetett volna. Viszont a francia a végén belehibázott, és lassulása révén folyamatosan egyre távolabbinak tűnt a dobogó. Justin Murisuer (12.) is több szektorban sziporkázott, a gyorsabb ámde technikás kanyarokban elemében volt. A végén viszont ő sem tudott elég gyorsan csúszni, így viszont a tízből is kikerült.

ALPINE SKIING – FIS Ski WC Courchevel Meribel COURCHEVEL,FRANCE,12.FEB.23 – ALPINE SKIING – FIS Alpine World Ski Championships, downhill, men. Image shows Barnabas Szollos ISR. PUBLICATIONxNOTxINxAUTxSUIxSWE GEPAxpictures/xDanielxGoetzhaber

A folytatásban előbb Martin Cater (35.) harmatgyenge menete következett, majd Brodie Seger fejezte be idő előtt a versenyt. A kanadai egy ugratóról leérkezve csapta oda lábait a földhöz, vélhetően itt szakadhatott valami a térdében, mert a következő kanyarvétel után már nem folytatta a versenyt. A verseny emiatt meg is állt, a hosszabb kényszerszünet pedig nem használt az előző VB ezüstérmesének, Andreas Sandernek (29.). Az utolsó igazán nagy csúszás viszont még hátra volt a délelőtt: Miha Hrobat (8.) egy erős közepes kezdést követően lendült bele egyre inkább. A pálya közepétől csak alig nőtt hátránya. A legjobb 30 nevezett sorát Alexis Monney (18.) és Nils Allégre (21.) zárta.

A későbbiekben még Jeffrey Read (30.), a finn Elian Lehto (25.), a chilei Henrik von Appen (22.) fértek be a legjobb harmincba. Mi viszont a leginkább Szőllős Barnabás (37.) menete tartott még a képernyők előtt. Barnabás 40-es rajtszámmal tisztes teljesítménnyel, egy nagyobb korrigálással síelte le a L’Éclipse-t. 4,43-os hátránnyal a 37. helyen végzett, megelőzve észt, brit, ukrán és lett ellenfelét a célba érkezettek közül. Szép volt Barni, gratulálunk a mai csúszáshoz!

Marco Odermatt az összetett világkupa és az olimpiai bajnoki cím mellé megszerezte az utolsó hiányzó trófeát: 25 évesen immár világbajnok is, ráadásul lesiklásban (jövőre jönnek az igazi klasszikus lejtők bajnoki címei?). A korábbi hatszoros junior világbajnok svájci két szezon óta üldözi a győzelmet a leggyorsabb számban. Eddigi 8 VK-dobogójából hétszer végzett a második helyen. Végül épp a világbajnokságon szerezte meg a hőn áhított lesikló győzelmet, nem is akármilyen menettel! Nem mellesleg az eddig várakozások alatt teljesítő svájciak két nap alatt két lesikló bajnoki címmel hallgattatták el a kritikusokat.

Aleksander Aamodt Kilde továbbra is a világversenyek peches embere: Pekingből két éremmel, arany nélkül utazott tavaly haza, ezúttal pedig mindkét gyors számban ezürtérmet nyert. Ma az vigasztalhatja, hogy nem 1 századdal kapott ki, a balszerencse révén, hanem egy érinthetetlen Odermatt-tól. Cameron Alexander tavaly márciusban robbant be a köztudatba, amikor a javuló körülményeket remekül kihasználva, Hintermann-nal holtversenyben megnyerte a kvitfjelli lesiklást. Ezen kívül egy kitzbüheli 6. hellyel vétette észre magát idén a lassan 26 éves kanadai. Az mindenestre szemmel látható, a megszokottak szerint a kanadai csapatot továbbra is doppingolja a világbajnoki közeg.

Holnap pihenőnap következik, míg kedden és szerdán a férfiak is átteszik székhelyüket Méribelbe, előbb a csapatverseny, majd a parallel miatt.

Borítókép forrása: spiegel.de

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s