Borult a papírforma: Jasmine Flury lesikló világbajnok!

Eddig sem a papírformáról szólta VB, de az igazán nagy meglepetés egészen a mai napig váratott magára. Jasmine Flury egy remek menetnek és a korai rajtszámának köszönhetően megnyerte a világbajnokság lesikló számát! A svájci mindössze 4 századdal előzte meg Nina Ortliebet, míg a dobogó legalsó fokára a két évvel ezelőtti bajnok Corinne Suter állhatott fel. Az eddigi gyengélkedést egy csapásra feledtető svájciak mellett az amúgy is remeklő osztrákok is jó napot zártak: a 4. helyen Puchner és Hütter végzett holtversenyben. Goggia egy egyébként sem tökéletes menetbe hibázott bele, amivel az éremről is lemaradt, míg Štuheccel a magas rajtszám babrált ki.

A világbajnokság első hétvégéje menetrend szerint a királyszámé a lesiklásé. Az utóbbi napok programjába iktatták be a 3 tervezett edzést, ahol néhány válogatott a szétlövést is megtartotta. Az osztrákok az eredmények alapján Ortliebnek szavaztak bizalmat Tippler és Siebenhofer helyett – utólag derült csak ki, milyen jól döntöttek… Míg a svájciaknál Nufer került a csapatba, Gisin pedig fejben már a technikai számokra koncentrálhatott.

A versenyzőket szombat délelőtt is verőfényes napsütés fogadta a méribeli Roc de Feren. Az utóbbi napok sarkvidéki fagyos ideje viszont tovaszállt, már csak pár fokkal maradt fagypont alatt a hőmérséklet. Ez, mint utóbb kiderült, a pálya állapotát és a versenyt is befolyásolta valamennyire: a napsütötte felső részeken kissé olvadásnak indult a pálya, így azok reménykedhettek igazán, akik korai rajtszámokkal indulhattak ma.

Stephanie Venier (7.) pontos, precíz volt, az igazán nagyot egyébként a pálya végén repesztette. Utólag azt lehet mondani, alapidőnek sem volt rossz a csúszás, csak nagyon hamar túl is adott ezen az időn a későbbi világbajnok… Talán még maga Jasmine Flury (1.) sem gondolta a rajtban állva, mennyit fog profitálni a korai rajtszámból. Rögtön a rajttól jó lendülettel vágott neki a pályának. A középső, napsütötte tempós kanyarokban pedig jól balanszírozott a kellő sebesség és élhasználat közt. Utólag kiderült, összességében is stabil menetében ez a szakasz jelentette a differenciát a többiekkel szemben. Romane Miradoli (15.) épp középen tartotta egész szépen a svájcut, de előtte és utána is rendkívül idegesen síelt. Láthatóan agyonnyomta a hazai VB jelentette nyomás. Nem okozott sokkal több örömet a hazaiaknak Laura Gauche (12.) sem, aki a dadogósan megsíelt hullámok miatt még a top10-ről is lemaradt.

Először izgulhatott igazán Flury, amikor a célban várakozva meglátta Nina Ortlieb (2.) felső részidőit. Az osztrák rendkívüli mód bekezdett, és bár a középső, tempós kanyarokban lenullázta addigi előnyét, a továbbiakban is megvolt a kellő sebesség. Épp a cél előtt hibázott egy kisebbet, ami azokat a végső századokat jelenthette. Sofia Goggia szinte végig közel volt a vezető időhöz. Ugyan látszott, hogy a szokott vadság hiányzott valamennyire. A végén azért kezdett magára találni, de egy huplinál hirtelen előrebucskázott. El ugyan nem esett, de teret vesztett. A kaput jelző két stangli közt csúszott át bal léce, így kaputévesztés miatt kizárták. Mirjam Puchner (4.) jó kezdést követően került messzire az ideális nyomtól, onnan pedig a sok kockázatvállalás újabb hibára sarkallta. A pálya végén azért ismét rátalált a jó tempóra.

Annak ellenére, hogy címvédőként állt rajthoz, sem Corinne Sutertől (3.) vártuk az igazán nagy eredményt. Erre viszont rá tudott cáfolni, a pálya végén nem sok hiányzott, hogy előnybe fordítsa menetét a közepén elkövetett kisebb hibák után. Kira Weidle (8.) a pálya elején vesztett jelentősen teret, ráadásul a pálya alján sem tudott úgy megújulni, mint az sikerült eddig sokaknak. Cornelia Hütter (4.) a korai nagyobb kanyarokkal megküzdött kissé, és bár a vége rendkívül tetszetősre sikerült, azt a fenti 2-3 tizedet már nem tudta itt ledolgozni. Ragnhild Mowinckel (10.) fent elsősorban sebessége miatt került jelentős, fél másodperces hátrányba. A sebessége lejjebb ugyan már igen erős volt, viszont a pálya ezen részén kisebb korrekciókra volt szüksége.

Breezy Johnson felsőteste egész biztató kezdést követően csavarodott ki egy kanyarban. Szerencsére nagy esés nem lett belőle, de kiesés igen. Kár érte, mert a Flurynak igen jól sikerült középső részek után is mindössze 1 tized hátrányt mutatott az óra az amerikai neve mellett. Szinte plusz időt sem kellett a rajtban várnia az iménti perecelés miatt Elena Curtoninak (13.). Az olasz ennek ellenére is szinte minden szektorban jelentőset hibázott. Már az elején sem volt esélye egy dobogóra sem. Lara Gut-Behrami (9.) látható hiba nélkül kapott fel másodpercet a fenti csúszó szakaszon. Innentől sem jött a szükséges megújulás, messze elmaradt a dobogótól.

forrás: paris-normandie.fr

Kinézőben volt a hatalmas meglepetés, de Ilka Štuhec (6.) még a rajtban várt. Felül viszont ő sem tudott konkurálni Fluryval, és bár a pálya végén kimondottan jól csúsztak lécei, a dobogó is távolinak tűnt már az előzmények fényében. Ugyan a legjobbak leértek, de az edzéseredmények és a forma alapján esteleg még Kajsa Vickhof Lie (15.) megkeseríthette volna a svájci örömöt. A norvég viszont már rögtön a kezdés után igen bizonytalan volt, a hátrányát pedig szektorról szektorra növelte. Nicole Delago (17.) végig a top10 végéért küzdött, az utolsó kanyarban viszont hatalmasat hibázott, kis híján a cél előtti kapuba sem tudta befűzni magát.

forrás: blick.ch

A svájciak igen erős csapatteljesítményéhez a hátralévő kettős már nem tudott hozzátenni. Joana Hählen (17.) konstans gyenge szektorokat síelt, míg Priska Nufer (11.) egész biztató rajt után lassult le. Kettejük közt síelt Laura Pirovano (14.), aki egyedül egészen gyors záró szakaszával vétette észre magát. A meglehetősen szűkös rajtlista azt is jelentette, hogy 20 síző után nyugodt szívvel kezdhetett ünnepelni Flury, és persze a többi dobogós is. A folytatásból Isabella Wright (19.) teljesített a legjobban. A középső szakasznál is még csak 1 másodperc volt a hátránya, amit a célig sem hízlalt tovább túlságosan. A franciák harmadik sízője, az egyszeres VK-pontszerző Anouck Errand (21.) is helytállt, nem sokkal kapott ki a jóval eredményesebb bosnyák Elvedina Muzaferijától. Hasonló szintet képviselt az andorrai Cande Moreno (22.), az amerikai Tricia Mangan (23.) és az ausztrál Greta Small (24.) is. Valahova ide csatlakozhatott volna Emma Aicher is, ha nem esik ki. Ezzel viszont a román Ania Monica Caill (25.) és a kenyai Sabrina Simader (26.) léptek eggyel előrébb.

A 29 éves Jasmine Flury eddig mindössze egyszer állhatott dobogóra lesikló világkupán, tavaly Garmischban lett második. A királyszámban győzni még nem tudott, de 5 éve egy időjárás által is némileg befolyásolt szuper-G-t nyert St. Moritzon. A davosi lány 3. VB-jén szerepel, legutóbb Cortinán viszont nem fért be a versenyekre nevezettek közé. Idén inkább a 10-20 közt szerepelt erősebbik számában, de St. Moritzban mindössze 11 századdal szorult le a dobogóról. Egyértelműen karrierje legnagyobb sikerét aratta, ráadásul hazájának is épp jókor jött a siker: egészen eddig a várakozásoktól elmaradva, Holdener révén egyetlen érmet szereztek csak a svájciak. Lesiklásban egyébként nem épp ritkaság, hogy egy addig nyeretlen síző vigye el a világbajnoki címet: 1993. Pace, 2003. Kostelić, 2013. Rolland – ebben a tízéves sormintába csatlakozott ma Flury. De sormintától függetlenül említhetnénk Mittermaiert, Zrydet, Goitschelt és Haast is a korábbi évtizedekből.

Nina Ortlieb is hasonlóan kurta eredménylistával rendelkezik. Albertville olimpiai, és Sierra Nevada világbajnokának, Patrick Ortliebnek a lánya, aki eddig egy szuper-G-t nyert a VK-ban, mellette pedig kétszer állt dobogón lesiklásban. Igaz utóbbiból az egyiket az idei szezonban szerezte Lake Louiseban. Juniorok közt egyébként kétszeres világbajnok volt, szuper-G-ben és óriásban nyert 1-1 aranyat. Corinne Suter eredménylistája csak a világversenyeket tekintve is bővebb, mint a dobogóra felálló két társáé. A szám regnáló olimpiai bajnoka, cortinai világbajnoka, szuper-G-ben és lesiklásban is szerzett immár 1-1 ezüst, ill. bronzérmet.

Holnap a férfiak lesiklásával folytatódik a világbajnokság programja. A női gyorssízők pedig a mai nappal búcsúznak. Akik óriásban (vagy esetleg parallelben) nem indulnak, azok innentől ismét fókuszálhatnak a világkupa utolsó fordulóira.

Borítókép forrása: muswellbrookchronicle.com.au

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s