Egy árnyalatnyi meglepetés: Marta Bassino a Szuper-G világbajnoka; Szőllős Noa a legjobb 30 között

Szuperóriásban mindig kardinális kérdés a pálya jellege, nos, ezúttal a helyzetről mindent elárult, hogy a legjobb tíz között hat-hét óriás-műlesikló végzett. Marta Bassino részéről számos mértékadó lesiklást láthattunk már ahhoz, hogy ne essen le a padlóig az állunk mostani sikerétől, de mégis csak egy olyasvalakiről beszélünk, aki korábban sosem nyert gyors számban VK-versenyt. A kétszeres világbajnoknő mögött szoros csatában végzett Mikaela Shiffrin kiköszörülte a csorbát a hétfői balul sikerült kombinációs szlalom után. A dobogó harmadik lépcsőjén holtverseny alakult ki két elsőbálos, Cornelia Hütter és Kajsa Vickhoff Lie között. Szőllős Noa minden tehertől mentesen síelt egy jót, ez ma a 29. helyre volt elegendő.

Elérkeztünk a világbajnokság harmadik napjához, amivel ismét a lányok szállták meg a Roc de Fert, az 1992-es olimpiai lejtőt. Csodálatos idő várta a sízőket, a ragyogó napsütés gyakorlatilag szélcsenddel párosult. Az előzetes várakozások szerint állt össze a 37-es mezőnyt, egyedül a szám 16 esztendős junior-világbajnoknője hiányzott. Lara Colturi még a tegnapi lesikló edzést megelőzően, vélhetően a bemelegítés közben sérült le, a család tájékoztatása szerint elülső keresztszalag-szakadást szenvedett jobb lábában. Minden bizonnyal műtét vár rá, őt már nem látjuk síelni a télen.

Forrás: Szőllős Péter

Roland Platzer, a svájciak trénere állította össze a mai szuperóriást, nyilvánvalóan a címvédő Gut-Behrami ízlésének megfelelően, vagyis technikásra. Lelőjük előre a poént: a TOP10-ben hét-nyolc óriás-műlesikló foglalt helyet, ám Lara nem ott, ahova szánták…

A Világkupában tapasztalt módon bonyolították le a mai rendezvényt, vagyis az első öt síző után következtek a szakág legjobbjai egészen a 20-as rajtszámig. A szervezők megadták a módját, francia vadászgépek légi-showjával vezették fel az éremcsatát. Mint azt hétfőn is láthattuk, hullámos, izgalmas lejtőről van szó, az „Angolok ugratója” pedig már a start után nem sokkal döntő jelentőséggel tud bírni.

Forrás: Norway Posts English

Ramona Siebenhofernek (17.) jutott az a nehéz feladat, hogy rövid pályabejárás után, de tesztfutam nélkül elsőként megnézze, hol és mit bír el a pálya. Agresszivitása sok-sok korrigálással járt együtt, különösen az utolsó kanyaroknál tűnt zaklatottnak. Kira Weidle (23.) jóféle tempóval nyitott, de a lejtő egyik legmeredekebb pontjára természetesen került szűk fordítónál megremegett alatta a belső síje. A továbbiakban is sokat pontatlankodott. Michelle Gisin (10.) a csalódást keltő kombináció után abban a számban próbált vigasztalódni, amiben talán a legjobban teljesített a télen. Szokás szerint élmény volt nézni síelését, a külalak a végére közel négytizedes előnnyel párosult. Szép szűken vette az íveket, de agilitásban azért még lehetett fogni menetén, különösen az extrán kanyargós részen. Kajsa Vickhoff Lie (3.) e szempontból referencia volt, hiszen egy rendkívül vagány sízőről van szó. A sebességmentő középső részen negyed másodpercet fogott a svájcin, amit az intenzív kanyarokban további 4 tizeddel fokozott. Végtempója valamivel gyatrább volt, de az első hely sorsa nem volt kétséges. Jasmine Flury (22.) kanyarhúzásai kevésbé mentek gördülékenyen, ez a norvég topszektorában közel másodperces hátrányt jelentett.

Forrás: Bundesministerium für Inneres

Cornelia Hütter (3.) „Vollgast” ígért, úgy is kezdett. A közbülső letörésnél tempója mégis elmaradt a norvégétől, de nem annyira, hogy jóval dinamikusabb zárószegmenssel ne tudja egalizálni az időkülönbséget. Holtverseny alakult ki tehát az élen. Elena Curtoni (15.) két tizedet hagyott a startjában, íveit a továbbiakban enyhe hóspriccelés kísérte, ami a rendszeres korrigálásokból fakadt. Azonnal eldőlt, hogy ő ma nem áll dobogóra. Marta Bassino (1.) kiesett a kombi első futamában, a középső letörésnél sodródott túl. Dupla akkora hátránnyal fordult ugyanezen részre, mint az előtte induló honfitárs. A szűk letörést újszerű íven oldotta meg, ami parádés szintre tornázta tempóját. Minthogy a nyújtott GS-kanyarokat úgy hozta meg, mint legszebb napjain, harmad másodperccel ugrott a lista élére. Különösen fent verhető menete végső soron aranyérmet ért.

Forrás: Italia 24 Press News

Mikaela Shiffrin (2.) elszúrta a hétfői kombis Szuper-G-t, a jelek szerint akkor fizette meg a tanulópénzt. Kegyetlenül bekezdett, közel négy tizeddel vezetett az első szektorban, aminek java a kanyargós részig kitartott. Ott azonban túl sok élt használt az amerikai, amire végső soron ráment tempója. Egy tizeddel kikapott az olasztól, aki az utolsó banánkaput oldotta meg úgy, mint senki más. Lényegébe ott nyerte meg a versenyt. Romane Miradoli (16.) nyilván mindent beleadott menetébe, ez gyakori lecsúszkálással és a végén a párhuzamos léctartás feladásával járt együtt.

Forrás: Aftenposten

Lara Gut-Behrami (5.) bátran vezette léceit a felső szakaszon, feszesen tartott a választott nyomvonalat. Két szektor után közel fél másodperccel vezetett, csakhogy ezután túlontúl tiszta íveket húzott, amire teljesen ráment a kanyardinamikája. Peche volt, négy századdal csúszott le az éremről. Fogta a fejét ő is, és Shiffrin is. Az amerikai – immáron hivatalos ezüstérmesként – elérzékenyülve második helyének jogosságát firtatta, tekintettel arra mennyi gyors lány pályázott arra. A címvédésről lecsúszott svájci pedig kiemelte, hogy a futam pikantériáját az adta, hogy nem volt egyetlenegy tökéletes nyomvonal, sízőtől függően jöttek az újabb, s újabb megoldások. Corinne Suter (20.) a fenti csúszós részen ugyanezt az előnyt építette fel, csakhogy a kanyarokban nem volt meg a fókusz, a szögletes és a kikerekített kanyarívek követték egymást, így teljesen eltűnt a süllyesztőben.

Forrás: Südostschweiz

Nagy meglepetésre egyáltalán nem érezte komfortosan magát a kanyarokban Federica Brignone (8.), Curtoninál is jobban tolták el a havat a lécei. A sebessége tehát legalább adott volt, de ívtartása igencsak ingatagra sikeredett. Ragnhild Mowinckel (4.) ördögi tempóban nyitotta menetét, amit igyekezett tartani, ám a hullámokon, majd egy lentebbi piros kapunál is kikerült egyensúlyából. Larát egy századdal verte, Hütter és Lie duójától, így a bronzéremről pedig 3 aprócska századdal maradt le. Mirjam Puchner (19.) kegyetlenül megszenvedett a jó lécváltás és a tempóátvitel örök problematikájával. Saját bevallása szerint fel kell építenie önbizalmát a szombati lesiklásig. Nem Laura Gauche (14.) szája íze szerint állt össze a mai pálya, ehhez mérten a lendületes óriás-műlesiklásra hajazó részen egész lüktetően haladt át.

Tessa Worley (9.) ellenben nem rossz esélyekkel vágott neki a lejtőnek, pláne azok után, hogy három tizeddel vezetett a testméretei okán nem rászabott első két szektort követően. A letöréshez tűzött éles fordító azonban kibabrált vele, súlypontja hátra került, a talajfogást is elbukta pár másodpercre. Nagy kár, mert anélkül legalább a holtversenyes duót verte volna, a kanyarokat ugyanis remekül húzta. Joana Hählen (13.) a realitásokat felismerve megnyomta az elejét, de nem harcolt ki kellő előnyt a ritmusos kanyarokig. Tamara Tippler (21.) megfontoltabb kezdés után egész jól haladt át a legkeményebb részen, csakhogy egy bukóteres akcióval sutba vágott mindent. Sofia Goggiában (11.) lobogott a harci vágy, jó darabig szépen tartotta magát. A kanyargós rész nyitányán aztán csúnyán belefékezett, a tempóhátrányt már lehetetlenség volt annullálni.

Forrás: bloximages.com

Az első húszasról találtunk csak videófelvételt, a folytatásról csak adatok és nyilatkozatok fényében tudunk beszámolni. Isabella Wright két középszerű szektor után rekedt pálya szélén, Marie-Michéle Gagnon (26.) egy érintőre vett kapuval hajszál híján menekült meg ugyanettől. Ilka Štuhec (12.) két brutális topszektorral nyitott, de hiába volt félmásodperces előnye, a nyújtott kanyarokban nem mozgott otthonosan. A lesiklásra vonatkozóan viszont bizakodhat. Valérie Grenier papíron jó nap elé nézett, de még az S-kanyarokat megelőzően besokallt a kanadai. Emma Aicher (18.) egy relatíve tiszta csúszással tisztes eredményt ért el, míg Breezy Johnson (24.) vehemens kezdés után a kanyargós részen – várható módon – nem volt elemében. Maryna Gaşienica-Daniel nem érte el a számára kedvezőbb második felét a lejtőnek, a bosnyák Elvedina Muzaferija (25.) szektoridői alapján stabil futamot síelhetett. Karen Smadja Clément alighanem helypótlásként került a vb-keretbe, a kombináció után ma sem ért el helyezést. Alice Robinson (7.) agilitásban nem okozott csalódást, s ezúttal a súlyos hibák nélkül száguldott le a célig. Harcban volt a dobogóért, de a végén ő sem konkurált az olasszal.

Megtörtént a vb első nagy bukása. Az amerikai Tricia Mangan eleve zaklatott menete középtájon ért véget, oldalára esve vágódott a védőhálóba. Nagy baja nem esett, a versenyt persze pár perc erejéig megakasztotta. Ekkor már harmincon túl voltunk, tehát lassan a vége felé csordogáltunk. A román Ania Monica Caill (28.) aránylag megbízható futammal, tisztes hátránnyal ért célt, hasonló mondható a Kenyát képviselő osztrák Sabrina Simader (31.) esetében. Ő azért plusz két szekundumot összeszedett előbbivel szemben. Az ausztrál Greta Small (27.) kifejezetten kulturált kanyarokat húzott, meglátszott rajta a VK-rutin.

Szőllős Noa (29.) a biztonságra fókuszált, kiesési problémába egy pillanatra sem ütközött. A kombis Szuper-G-start környékén, s azt megelőzően bátran ment, a kanyargós szakaszban talán maradt egy kevéske. Tisztes menetéhez hasonló jelzővel illethető hátrány dukált. Ismét jeleznénk, hogy csak Aicher volt fiatalabb nála a mezőnyből pár hónappal. Bravó Noa! Zárszóként az ukrán Anasztaszja Sepilenko (30.) ért célba egy század híján 5 másodperces hátránnyal.

Részletes eredménylista

Marta Bassino immáron tehát kétszeres világbajnoknak vallhatja magát, a két évvel ezelőtt Cortina d’Ampezzón – Liensbergerrel „érdekes” holtversenyben – behúzott parallelsiker után ezúttal egy klasszikus szakágban is a világ tetejére ülhet. Erre korábban olaszként csak ketten, Deborah Compagnoni (ő a két óriás mellé szlalomban szerzett egy harmadikat) és Isolde Kostner volt képes. Utóbbi 1997-es parádéja óta nem nyert talján hölgy Szuper-G-ben vb-t. (Lesiklásban pedig 1932 óta, de ez más lapra és napra tartozik.) Bassino visszatalált régi önmagára ezen a télen, óriás-műlesiklásban ötször, Szuper-G-ben kétszer állt dobogóra. Január folyamán lépett szintet magabiztosság terén eddigi kiegészítő számában, s erősen benne volt a képletben, hogy egy technikásabb pályán megfricskázhatja a nagyokat. Ma húzott egy Kriechmayr-kártyát, s gyakorlatilag egy kiemelkedő és egy erős szektorral besöpörte a címet. A női mezőny képlékeny arcát mutatta eddig, így bár parallelben és óriásban is jó esélyei vannak Bassinónak, nem lennénk akkor sem meglepve, ha a maival leszüretelte volna az éremtermést. Ha tévednénk, akár sportági legendává nőheti ki magát egy héten belül hazájában.

Forrás: Orange Sport

Mikaela Shiffrin újabb elérzékenyülése feketén-fehéren bemutatta, hogy akárcsak egy éve az olimpiára, erre a vb-re is rástresszelt, a kombinációs szlalomos kiesése megint tarkón vágta. Szám szerint a 12-dik világbajnoki érmét szerezte, ebből zsinórban a harmadikat Szuper-G-ben. Négy éve arany, két éve bronz-, idén ezüstéremmel gazdagodott.

Cornelia Hütter megannyi sérüléssel tűzdelt pályafutása mindösszesen második vb-jén mindenkinél jobban rászolgált a mostani medáliára. Ráadásul az utóbbi napokban betegséggel küszködött, ez még fényesebbé teszi mai szereplését. Bár hat évvel fiatalabb nála, van párhuzam közte és Kajsa Vickhoff Lie éremszerzése között. A korábbi kétszeres junior-világbajnok norvég lány pár nap híján két éve törte totálkárosra térdét és lábszárát, hogy aztán eszement munkabírással előbb a járási, majd szép lassan síelési képességét visszaszerezze. Sankt Anton-i és különösen cortinai szereplése megmutatta, jó irányba haladt. Harminc éve Astrid Lødemel révén szerzett (először és) utoljára érmet norvég nő Szuper-G-ben.

Holnap a férfiak szuperóriása kerül megrendezésre, míg a hölgyek az elkövetkező két nap edzésekkel készülnek a szombati királyszámra.

A címlapkép forrása: Race ski magazine

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s