Dürr elhappolta a rekorddöntést, de Shiffrin a hétszeres szakági győztes

Napra pontosan 10 évvel a moszkvai városi versenyen aratott, eddigi egyetlen Világkupa-sikere után a müncheni sportoló egy végletekig kicentizett menettel hat századdal megelőzte Mikaela Shiffrint délután, ezzel közel 11 év elteltével vágta ki a prímet német női szlalomos a VK-ban. Shiffrin egyébként ezzel a 2. hellyel is bebiztosította hetedik szakági elsőségét szlalomban. A dobogó harmadik fokára karrierje során először, s távolról sem utoljára Zrinka Ljutić állhat fel, ezzel egy másfél évtizedes rossz sorozat ért véget horvát szemszögből. S alighanem egy sikerkorszak első állomását láthattuk.

53 versenyző nevezett a mai szlalomra, melyre bőven fagypont alatti, szélcsendes, napos időben kerülhetett sor. Amerikai, illetve német edző jelölte ki a futamok nyomvonalát.

Ana Bucik kezdte a mai napot, döcögős kezdés után szemre egész jól belelendült (8.). Petra Vlhová is kissé álmoskásan kezdett, az alján is megakadt egyszer, így épphogy átvette a vezetést (6.). A szlovák hibáit használta ki Anna Swenn-Larsson, fél másodpercet pakolt a legjobb időre (4.). Katharina Liensberger szokás szerint pár ligával lejjebbi tempót ment, most legalább a továbbjutásért nem kellett aggódnia (22.). Lena Dürr viszont minden szektorban remekelt, így az alján egy kis megdöccenés is belefért (2.). Mikaela Shiffrinnél a pálya feléig remélhettük, hogy ma végre lesz némi izgalom, aztán rápakolt kétharmad másodpercnyi előnyt – úgy tűnt, ma is pár perc alatt eldőlt egy kétfutamos verseny (1.).  Wendy Holdener ma is a dobogóért mehetett volna, de pár kapuval a vége előtt lekésett egy kaput. Visszagyalogolt, de 6 másodperces hátránnyal nem lehetett továbbjutni (45.).

Forrás: The San Diego Union-Tribune

Leona Popović jó kezdés után a laposon rengeteget kapott, zárásként beesett a célba, így is Vlhová elé került (5.). Sara Hector 2 másodpercen túli hátránnyal ért célba (17.), Katharina Truppe pedig még őt is alulmúlta (23.) – sőt, Liensbergert is. Hanna Aronsson-Elfman fél másodperces hátrányban, a pálya közepén búcsúzott, ahogy gyakorlatilag Thea Louise Stjernesund is – igaz, a norvég visszagyaloglás után lesíelt a célig (47.). Ali Nullmeyer az utolsó szektorban akadt meg csúnyán, 3,5 másodperces hátránnyal aggódhatott a második futamért, nem lett meg neki (37.). Michelle Gisin lagymatag menete ma egész jónak tűnt, hisz legalább nem hibázott (11.). Paula Moltzan kevéssel a svájci elé sorolt be (9.).

Forrás: Gol.hr

A következő blokkot Martina Dubovská nyitotta, az aljára beleveszett a kapukba, így 2 másodperc fölé került (14.). Zrinka Ljutić a pálya második felére fordulva kissé ritmust tévesztett, ott vesztett 7 tizedet, a menet többi része viszont halovány reménysugárt jelentett, hogy egyszer még lehet itt újra kérdéses a győztes kiléte (3.). Mina Fürst Holtmann a rendben lesíelők közül csak az osztrákokat előzte meg (21.), ráadásul hamarosan osztrák szendvicsben találta magát, hisz Franziska Gritsch pár századdal megelőzte (20.). Camille Rast 2 másodpercen belüli menete egész jónak tűnt (12.), Laurence St-Germain pedig még nála is jobbnak bizonyult (10.). Amelia Smart zárta a blokkot, elég harmatos síeléssel (27.). Nastasia Noens elképesztően gyenge menete (39.) után Maria Therese Tviberg biztonsági menete már felüdülésnek tűnt (24.), majd Katharina Huber osztrákként váratlanul jó, épphogy 2 másodpercen túli hátránnyal ért célba (13.). Emma Aicher bejött a mezőny közepére (19.), majd honfitársa, Jessica Hilzinger pár századdal nála is jobbnak bizonyult (18.). Aline Danioth a hátsóbb régiókban csatázott (24.), csakúgy, mint Elena Stoffel (26.) – ezt a futamot Svájc sem teszi ki az ablakba. Neja Dvornik már 3 másodpercen túli hátránnyal zárta a top-30-at (32.), reménykedhettek a magasabb rajtszámmal indulók.

Szégyenszemre egy olasz sem indulhatott az első 30-ban, ezen felpaprikázódva sorjáztak a magasabb rajtszámmal továbbjutó taljánok. Anita Gulli közülük is kiemelkedik, 46-ossal jött be a 7. helyre. Marta Rosetti (15.), Lara Della Mea (28.) és Vera Tschurtschenthaler (29.) továbbjutása pedig azt jelentette, hogy ugyanannyi olasz várta a folytatást, ahány osztrák… Továbbment még Melanie Meillard (15.) és Andrea Filser (30.).


Forrás: Idaho State Journal

A második futamot Filser nyitotta, a német tűzésű pályán gond nélkül leért (29.). Tschurtschenthaler nagyot meccselt a némettel, az alján viszont nagyon befékezett (30.). Sokkal nagyobb tempót vállalt Della Mea, majd egy másodperccel vette át a vezetést (19.). Smart majd fél másodpercet adott el a pálya második felében, egyetlen századdal kapott ki végül (20.). Stoffel mögéjük sorolt be (25.), Tviberg viszont rápakolt még egy lapáttal, és fél másodpercet javított a legjobb időn (10.). Danioth másodjára is gyengén síelt (28.), Truppe bőven kikapott Tvibergtől (15.), majd Liensberger remek alsó szektorral – egy másodperc alá hozta vissza a hátrányát (26.). Nagy itt a baj…

Holtmann hibákkal teli menettel hátrazuhant (27.), Gritsch viszont fél másodperccel átvette a vezetést (6.). Ő síelte meg a legjobb délutáni időt. Aicher erősen biztonsági menetet produkált (14.), Hilzinger pedig csúnyán hátraesett (21.), náluk sem volt tehát haszna a saját edző által kijelölt pályának. Hector megismételte lagymatag első futamát (12.), és már el is jutottunk a mezőny feléig.

Meillard bátortalan volt a meredeken, eltűnt a mezőnyben (24.). Rossetti is vesztette a tizedeket, végül a századokkal se volt szerencséje (17.). Dubovská is a biztonságot választotta a jó eredmény helyett (18.), hazai pályán elég nehezen magyarázható módon. A célban elég kényszeredett is volt a cseh lány mosolya. Huber besorolt Hector elé (11.), majd Rast keserítette egy újabb biztonsági menettel a svájciakat, nagyon mélyre zuhant vele (23.). A totális svájci betlitől Gisin mentette meg a helvéteket, igaz, ő is kikapott Gritschtől (9.). St-Germain már fél másodperces előnyt adott el, 7 századdal ő is kikapott (7.). Moltzan a laposon nem kanyargott elég gyorsan, Gisin elé azért ő is befért (8.).

Forrás: Spiegel

Bucik folytatta a rontott második futamok sorát, érthetetlenül lassan botorkálva tette szinte semmissé mai napját (22.). Gulli legalább akart, de nem érzett rá a ritmusra, egészen Truppéig zuhant hátra (15.). Vlhovának javítania kellett volna, ehhez képest a második szektorban fidzsi-szigeteki élsízőket idéző mozgással tiporta szét a csehszlovák időkön révedező szurkolók reményeit (13.). Popović is szenvedett a kapuk sorozásával, de 1 másodperces előnyéből 7 tizedet könnyedén megőrzött (5.). Swenn-Larsson két tizedes előnyét hamar eladta, viszont nagy mázlival, egyetlen századdal átvette a vezetést (4.). Ljutić a pálya felére fél másodpercre növelte előnyét, és bár a lapos nem volt az igazi, 34 század megmaradt, végre nem izgulta el a dobogót (3.). Dürr kihozta a maximumot saját magából, no meg a német tűzésből, fél másodpercet vert a horvátra (1.). Shiffrinnek így is gyakorlatilag csak annyi dolga volt, hogy célba érjen, ám már a felső részen eladott 4 tizedet. A laposon sem tudott feljebb kapcsolni, a célban pedig 6 század lemaradást mutatott az óra.

Forrás: Bayerischer Rundfunk

Nagy sztori íródott volna Špindlerův Mlýnen, amennyiben Mikaela Shiffrin pont ott, egykori VK- debütálásának helyszínén éri be Ingemar Stenmark rekordját. Ehelyett egy másik statisztikai érdekesség valósult meg: tíz évvel a moszkvai “városi versenyen” aratott első, s mindmáig egyetlen VK- sikere után ismét Lena Dürr tiszteletére hangzott el a német himnusz a Világkupában. Ami a szlalomot illeti, a legutóbbi német női szlalomsikerhez még egy évet kellene visszamennünk az időben. Maria Riesch 2011 januárjában győzött Flachaun. A dobogó harmadik fokára karrierje során először, s távolról sem utoljára Zrinka Ljutić állhat fel, ezzel Ana Jelušić 2007 novemberi pódiuma után zárt újra horvát női síző TOP3-ban a Világkupában.

No, azért Shiffrin is döntött egy rekordot. A parázs finálé után már-már elfeledtük, hogy az amerikai klasszis – elsősorban Holdener és Vlhová gyengélkedése miatt – bebiztosította újabb szakági elsőségét. Fontos ez neki, mert három “nyeretlen” évad után húzta be. Hetedjére. Ezzel beelőzte Vreni Schneidert, vagyis e tekintetben is ő minden idők legjobbja.

A hölgyek legközelebb már a világbajnokságon síelnek.

A címlapkép forrása: FNP

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s