Shiffrin már holnap beérheti Stenmarkot

Mikaela Shiffrin mindkét futamot megnyerve simán győzedelmeskedett a csehországi versenyhelyszínen, ezzel már csak egyetlenegy siker választja el Ingemar Stenmark rekordjától. Az amerikai mögött Lena Dürr és Wendy Holdener végzett a rangsorban, míg a rajongók százai által támogatott Petra Vlhová lecsúszott a dobogóról.

Špindlerův Mlýn (németül Spindlermühle) alkalmi vendég a versenynaptárban, a lengyel határ mentén fekvő síterepen eredetileg óriás-műlesiklást is rendeztek volna, de a hóhiány miatt inkább azt átpasszolták Kronplatzra, itt pedig a zágrábi második szlalom pótlására került sor. A svéd edző alaposan megbolondította az alapjáraton is különleges lejtőt, amin két meredek szakaszt egy totál lapos, az ORF által csak „focipályának” titulált rész fog közre.

Forrás: ESPN

Anna Swenn Larsson (8.) szemre jól oldotta meg a nehéznek titulált szélesre tűzött kék kaput, s úgy általában szépen ment, a tempója már kevésbé volt átütő. Mikaela Shiffrin (1.) szokás szerint egészen más dimenziót képviselt, előnye bőven túllépte a másfél másodpercet. Elmondása szerint a pályabejárást követő edzői tanácsok nyomán itt-ott változtatott a nyomvonalon, s ez nagyon bejött neki. Érdekesség, hogy ötvenedik alkalommal zárta élen az első futamot a Világkupában. Petra Vlhovát (3.) hazai publikum fogadta, csodálatos hangulatban, szlovák zászlót gyűrűjében síelhetett le. A legtöbb, amit elmondhatunk, hogy versenyben maradt. Nem kapott öt tizedet, a közbülső lankán valamivel még gyorsabb is volt, a meredeken viszont ő is csak tartani tudta amerikai vetélytársát.

Lena Dürr (2.) rendre a kapuk tövében kanyarodott, ez pedig pattogós sízéssel párosult. Végtempója meglepetésre felülmúlta Shiffrinét, egy kevéssel még a szlováknál is jobbat ment összességében. Wendy Holdener (4.) kevésbé érzett rá a nyomvonalra, szekundumot bőven túlhaladó időhátránnyal vérmes reményei nem lehettek. Katharina Liensberger (26.) borzasztó idényét annak derekán egy edzőváltással tetőzte. Livio Magoni távozása óta az ÖSV kötelékében készül az osztrák világbajnoknő, nem csoda tehát, hogy rendkívül indiszponáltnak tűnt, és senkit nem előzött meg az addigiak közül. Az osztrák csapat egyébként mindösszesen 5 főt számlált cseh földön, amire emberemlékezet óta nem volt precedens. A két sérült mellett a bevethető sízőiket inkább az Európa Kupában indították tegnap és ma.

Forrás: Sportnet

Ana Bucik (13.) inkább a meredeksízés egyénisége, egyáltalán nem érezte komfortosan magát a lejtőn. Sara Hector (9.) nem igazán érvényesült edzőjének extravagáns tűzése közepette, Katharina Truppe (5.) már jóval többet mert vállalni, általa megcsillant a fény a gyászos osztrák tendenciában. Hanna Aronsson Elfman (7.) – immáron háromszoros junior-világbajnokként – tért vissza a Világkupába. Itt-ott túl direktnek tűntek ívei, de a sebességgel nem voltak gondjai. A másfeles differenciából bőven célba vehette élete első dobogóját. Ali Nullmeyer (19.) sok teret veszített nagy igyekezetében, Thea Louise Stjernesund (14.) szintúgy megküzdött a pontossággal. Paula Moltzan (11.) mozgásában sok volt a ritmustörés, a meredekvégi sorozókapuknál ez különösen kiütközött, nagyon mélyről fordult rájuk. Michelle Gisin (12.) szépségdíjas futamából az átütőerő ezúttal is hiánycikk volt, Leona Popović (20.) jóval több energiát adagolt menetébe, ezzel együtt többet is rontott a svájcinál.

Martina Dubovská (28.) frenetikus hangulatban síelhetett, de egyrészt nem örvend valami jó formának, másrészt a hazai közeg mintha még feszültebbé tette volna. Akárhogyan is, néha mintha ólomlábakon kanyarodott volna, ment a lista legvégére, komolyan izgulnia kellett a továbbjutásért. Mina Fürst Holtmann (17.) kissé konzervatívnak tűnő sízése után felüdülés volt látni Zrinka Ljutić (6.) csúszását. A kezdő meredek óvatossága után a lankákon remek átmeneti tempót diktált, alig kapott egy-két tizedet az éllovastól. Besorolt a másfeles időtávolságra sorakozók közé, Aronsson Elfmant egy századdal előzte meg. Camille Rast (24.), majd Amelia Smart (22.) felejthetően teljesített, Laurence St-Germain (18.) kapcsán a vagányságot legalább ki lehetett emelni. Maria Therese Tviberg sem az a visszafogott fajta, ma kapura lépés lett a sok rizikó eredménye.

Harmincig felemásan szerepeltek a lányok. Noens (27.) és Aicher (30.) a továbbjutást épp csak kiharcolták, Hilzinger (31.) egyetlen századdal, Lysdahl (44.) sokkal többel maradt le róla. Dicsérhető volt ellenben osztrák részről Franziska Gritsch (10.), aki különösen a lankán ment meggyőzően, illetve a szlovénoktól Neja Dvornik (14.). Huber (23.) biztosan kvalifikált délutánra, Aline Danioth viszont a kevés kieső közé került. A későbbiekben két svájci név szerint Nicole Good (33-assal a 20.) és Elena Stoffel (34-essel a 14.), aztán Ando Asza (44-essel a 29.), valamint egy szem olaszként Anita Gulli (46-ossal a 25.) folytathatta.


Forrás: Direktno.hr

A sportolói vélemények szerint délután jóval tempósabb, élvezetesebb nyomvonal várta a mezőnyt a szlovén edző tálalásában. Aicher (28.) bizonytalankodásaival nem számolhatott érdemi javítással, Ando (23.) azonnal megelőzte. Az inkább biztonságit síző japán után Dubovská (21.) nyilván többet vállalt, így legalább egy darabig hazai síző vezette a versenyt. Noens (26.) kevésbé szűk ívekkel nem igazán rúgott labdába, s bár Liensberger (22.) némiképp összekapta magát, a két évvel ezelőtti szakági győztes kálváriája nem akar lezárulni. Anita Gulli (14.) bátor menetével felülmúlt minden korábbit, külön kiemelésre érdemesek a vertikális kombinációk, amiket szép magasan abszolvált az olasz. A nyitószektorban azért bőven fogható volt, Rast (25.) több mint 3 tizedet osztott ki neki. A folytatás már távolról sem volt optimális. Huber két erős szektorral keretbe foglalta a középszert: az ívváltások nagyon nem sikeredtek neki a meredeken. Smart (30.) támadott becsülettel, pechére egyetlen jelentős megingása a köztes lankán következett be. A tűzésváltással újjászületett Leona Popović (7.) . Kegyetlenül megnyomta a második futamot a horvát, a nagy lendület topidőhöz segítette őt. Good egy mégoly korrekt és lelkes csúszással sem rúghatott labdába, nem is szólva Nullmeyerről (19.) . A kanadai lány megfogta léceit a meredeken, onnantól kezdve a jó eredményről lemondhatott. St-Germain (15.) személyében a legjobb kanadait is tükörsimán verte Leona. Holtmann (27.) pedig, mint oly sokszor, tompának mutatkozott délután.

Forrás: Spiegel

A mezőny kb. felénél tehát horvát vezetésre állt a verseny, Popović mögött Good és Gulli foglalt helyet. Hármas holtverseny alakult ki a 14. pozícióban. Stjernesund (20.) a csúszási fázisban mindinkább nyugtalannak mutatkozott, Dvornik (17.) néhol késésbe keveredett, míg Stoffel (16.) párszor túl direkten selt. A svájci jött ki jobban a délutánból hármójuk közül. A horvát vezető helyéhez Bucik (10.) sem szagolt hozzá, akitől valamivel több rizikó azért belefért volna. Gisin (18.) részéről egész idényben hiánycikk a pörgős ívváltás. A pontossággal az égvilágon nincs gond, egyszerűen kevés az energia. Moltzan (5.) kockázatvállalása megtette hatását, az addigi második legjobb futammal élre állt az amerikai lány. Gritsch (9.) mozgása túlzottan nyugodt volt végig, ez csak az aktuális dobogó aljára volt elegendő. Ez a pozíció az utolsó reklámszünetig kitartott, Hector (13.) ritmustalan sízése ugyanis nem bizonyult versenyképesnek.

A délelőtt legjobbjait két svéd vezette fel. Swenn Larsson (6.) szoros versenyfutásban kapott ki az amerikaitól. Előre dőlve, jó ritmusban szelte az íveket, esetleg a lankán elfért volna még egy pici tempó.  Aronsson Elfman (8.) pár századdal lecsúszott a virtuális dobogóról. Az idei junior-bajnok ezúttal is stabilabbnak mutatkozott, mint a tavalyi aranyérmes Ljutić (29.). A fiatal horvát brutálisan bekezdett, majd jött egy megbillenés a meredeken, aztán egy ritmustévesztés a lankán. Ez utóbbi küldte a középmezőnybe a fiatal tehetséget. Truppe (11.) nem kis öniróniával azon örömködött az osztrák médiának, hogy „kivételesen nem áll az utolsó helyen”. Szó, mi szó, délután visszatért a régi kerékvágásba. Bizonytalanul mozgott, hozott előnye miatt nagyon azért nem esett vissza.

Forrás: BBC

Holdener (3.) szemlátomást élvezettel síelte végig a lejtőt, kiegyensúlyozottan, nagy időveszteséget igénylő hiba nélkül. Ez utóbbi volt a Vlhová (4.) viszonylatában, a szlovákok büszkesége ugyanis a záró etapon túlzásokba bocsátkozott, ott ment el a dobogóhoz szükséges két tized. Lena Dürr (2.) remek pályát síelt, a fenti szektor makulátlanra sikerült, gond nélkül élre tudott állni. Ám Shiffrin (1.) ellen ezzel sem ment semmire, aki egy fent elkövetett hibától eltekintve ismét fölényesen ment elejétől a végéig. A legjobb délutáni futam is a neve mellé került, kérdést nem hagyott nyitva.

Részletes eredménylista

Forrás: Ma7

Mikaela Shiffrin folytatja januári rekorddöntő akcióját. Behúzta a 85. Világkupa-győzelmét, vagyis holnap beérheti Ingemar Stenmarkot. Ne legyünk naivok, ez leginkább csak rajta fog múlni. Lena Dürr nyolcadik dobogós helyét szerezte, mostani második helye a legjobb a tavalyi courcheveli szezonzáró óta. Az újabb győzelmet viszont holnaphoz képest tíz éve üldözi, 2013-ban még parallelben robbant be. Wendy Holdener az óév végi két sikere után visszatalált a kevésbé üdvös útra. 33. szlalomban jegyzett dobogójából csak kettő volt győztes.

A holnapi szlalommal hangolnak a lányok a világbajnokságra.

A címlapkép forrása: TSN

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s