Odermatt duplázott, Kilde kiesett: a svájci pótolta a sérülése idején elhullajtott pontokat

A svájci ma sem ismert kegyelmet, 76 századot osztott ki az elsőként startolt Dominik Parisra. A dobogó harmadik fokát jelenleg Daniel Hemetsberger birtokolja, pár századdal megelőzve Sandert, Kriechmayrt, illetőleg Pinturault-t.  A ma extrán trükkösre tűzött Delta-kanyarban búcsúzott Kilde, így Odermatt hatalmas lépést tett a szakági kristálygömb felé. Szőllős Barnabás nagyot lépett előre tegnaphoz képest, hiszen alig 9 tizeddel szorult le a pontszerző helyekről, és számos specialistát maga mögé utasított.

November vége óta halasztódott az idénynyitó Lake Louise-i szuperóriás, nos, a vb-t megelőző utolsó gyorsasági versenynapon elérkeztünk ehhez a pillanathoz. A nap kérdése így hangzott: nyerhet-e végre valaki más az Odermatt-Kilde pároson kívül Szuper-G-ben? (A lesiklást számba véve még Kriechmayr ünnepelhetett, és kész, a lista lezárult.)

Verőfényes napsütésben rendezték a mai futamot, a svájci edző pedig valamivel technikásabb, két kapuval dúsított nyomvonallal kedveskedett a sízőknek, bizonyára elsősorban Odermattnak.

Forrás: Sportnews.bz

Örökösen elpuffogtatott körhely, hogy szuperóriásban hálátlan szerep elsőként startolni, minekután végigsíelésre nincs mód, itt pedig ugyebár őrült tempó közben kellene megtalálni az ideális nyomvonalat. Dominik Paris (2.) tűzkeresztsége olyan lett, amilyen. Az ugratókat elmérte, a kanyarívekről több helyütt lecsúszott, a belefékezéseket érzékelve Paris sem örvendett jó hangulatnak. A vagánysága némi meglepetésre sima dobogót hozott a konyhára. Blaise Giezendanner (14.) a szűkre tűzött, ugratóhoz igazított jobbos kanyarban a bukótér mélyéről kellett visszavergődnie, onnantól fogva nyilván esélye nem volt semmire. Romed Baumann (37.) fogcsikorgatva oldotta meg az első egynéhány trükkös kapukombinációt. Neccesen befért, de otthagyott uszkve 3 másodpercet. Adrian Smiseth Sejersted ugyanazt a kék kaput tarolta le. A versenyzők mások hibáiból szerezték az információkat, márpedig említett helyen egészen más megoldást alkalmazott a svájci tűzőmester, mint szombaton a kollegája. Mattia Casse már azt megelőzően bukott egy nagyobbat. A két szikla közti ugrató bizonytalanra sikerült, majd frontálisan vágódott a reklámmolinóba.

Forrás: News in France

Az élcsoport előtt beiktattak egy röpke kényszerszünetet. Vincent Kriechmayr (5.) teljesítményének nem tett jót a várakozás. Ugratói bizonytalanra sikerültek, az egyébként korrekt sebességgel együtt zaklatott kanyarívek jellemezték az osztrák világbajnok menetét. A végén szorított valamicskét az időkülönbségen. Andreas Sander (4.) brutális tempója dacára gyönyörű íven húzta meg a sokakat megtréfáló Delta-kanyart, közvetlenül a sziklákat követően. Pár oldalra billenés dacára korrektül lehozta a későbbi kanyarokat is, igaz, Parist így sem tudta megelőzni. James Crawford a szokott módon a Deltában került mélyre, s bár becsülettel kapaszkodott, nem tudta megakadályozni, hogy a kék kapun keresztül a hálóba vágódjék. Különösebb baja nem esett, de megint felfüggesztették a versenyt.

Gino Caviezel (23.) jelentős impulzussal vágódott a kanyarokba, azok kimenetei rendre bizonytalanra sikerültek. A hibák újabbakat szültek, a huplinál veszélyesen megemelkedett, így csupán Baumannt előzte meg. Alexis Pinturault (6.) óvatosra vette a figurát a felső részen, cserébe szép magasról, jó nyomvonalon vette be a kritikus kapukat. Ott fogott is valamicskét Parison, ám a végén hiányzott az extrasebesség. Peches volt a századokkal, három századdal jobb idővel befut másodiknak, így azonban a dobogós helyekről is lecsúszott. Marco Odermatt (1.) a magabiztosság élő szobraként viseltetett starttól célig. Kegyetlen tempót diktált, amivel nyilván kanyarkiszélesítések jártak, de különösen a végén kamatozódott a lendületi fölény. Több mint 7 tizeddel állt az élre. Stefan Rogentin túltolta a tojástartást a sziklákat követően, így már esélye nem volt beférni a Delta kék akadályába.

Forrás: WV News

Aleksander Aamodt Kilde szinte lemásolta a svájci hibáját, túlontúl erős tempót akart bevinni a kanyarokba. Elmondása szerint egy kődarab taszajtotta le az ideális ívről. Mai nullázásával gyakorlatilag eldőlt a szakági pontverseny Odermatt javára. Ryan Cochran-Siegle (35.) a végsőkig, azon is túl feszítette a húrt. Bődületesen zaklatott sízése végén a célba érés is bravúrnak számított. Raphael Haaser (8.) jóval lassabban kanyarodott az inkriminált részre, ami tisztább íveket és biztosnak tűnő vb-indulást hozott.

Forrás: Kronen Zeitung

Az első tervezett pauza után svájci-osztrák tumultus jellemezte a rajtlistát, s bizony komoly versenyfutás zajlott a vb-jegyért. Loïc Meillard vb-startja speciális kérdés, mert egy ütőképes kombinációs gyors futam után egész biztosan benevezik a másnapi Szuper-G-re. A kockázatvállalás ma megbosszulta magát, követte a Kilde-féle receptet. Stefan Babinsky (13.) bizonytalan, túldöntött kanyarokat húzott a technikás részen, ami szemlátomást egyáltalán nem volt annyira ínyére, mint a tegnapi „átlagos” nyomvonal. A sok kiesés miatt szép helyezéssel zárt, Haasertől ugyanakkor súlyos tizedekkel kikapott. Daniel Hemetsberger (3.) a sok rontás és egy necces utolsó kapu ellenére pár századdal felkúszott a dobogóra. Ő maga sem értette, hogyan volt lehetséges ez. A válasz viszonylag egyszerű: vagánykodással ma meglepően jó eredményt lehetett elérni. Nils Allegre (11.) kapcsán a sziklás ugratónál hajszálon múlt egy hatalmas bukás, centiken múlt, hogy nem ütközik frontálisan a kapuba. Nem túlzás, az ott elhullajtott fél másodpercen egy dobogó ment el. Justin Murisier (7.) mindent beleadott, keményen engedte léceit, de pár tizeden elment a pódium – könnyen lehet, hogy a vb-indulással együtt. Marco Schwarz (12.) mozgásán érződött, hogy nem akarta széttörni magát egy jobb eredmény érdekében. Értsd, vb-indulása biztosnak mondható. S még így is megverte például Babinskyt. Christof Innerhofer (10.) szokás szerint nem kímélte magát, az őrült tempó egy aktuális TOP10-helyezést hozott.

A harmincig terjedő következő szekcióban előbb Josef Ferstl (30.) vesztette botját, miután széttört egy stanglit a lejtő felső szakaszán, majd pedig Niels Hintermann esett ki a szokásos helyen, búcsút intve ezzel a SG-startnak, ami a vb-t illeti. Brodie Seger (16.) rendezetten hozta le a pályát, szegény Lukas Feurstein viszont nagyot bukott, miután igyekezett azt a bizonyos utolsó szalmaszálat megragadni. Megdobta a kapu, kisodródva vágódott a védőhálóba. Beletelt sok időbe, míg kiszabadították onnan. Kissé bicegett, remélhetőleg megúszta súlyosabb sérülés nélkül. Jeffrey Read (23.) tőle merőben szokatlan módon rendezetlenül síelt, Simon Jocher szintén, a német nem érte el a célvonalat. Cyprien Sarrazin a relatíve ritmusos alsó részen került végzetes késésbe. Ott esett ki, ahol a többieknek nem voltak gondjai. Guglielmo Bosca (9.) elment a falig, ami a rizikóvállalást illeti, vagánysága akkortájt TOP10-helyezéssel kecsegtetett. Broderick Thompson (27.) az impozáns ugratónál került nehéz helyzetbe. Kár érte, a pálya vége például extrán erősnek bizonyult.

Harmincon túl is szép számban hullottak a sporttársak, a hatvan indulóból összesen 39-en értek célba. Johan Clarey (35-össel a 15.) extrát nyújtott a kanyargós pályán, ezzel garantálva vb-indulását. (No, nem mintha bárkinek kétsége lett volna afelől, hogyha a lesiklás egyik esélyese úgy dönt, ne indítanák el próbaversenyként Szuper-G-ben…) Martin Čater (36-ossal a 26.) szolid menete után akadtak még kiemelkedő produktumok. Nagyot ment Gilles Roulin (39-essel a 17.), Christoph Krenn (41-essel a 22.), az ifjú amerikai Kyle Negomir (46-ossal a 28.), kevésbé rutintalan csapattársa, Bryce Bennett (49-essel a 29.), aztán Florian Schieder (53-assal a 18.), két kanadai, Cameron Alexander (54-essel a 20.) és Riley Seger (55-össel a 25.), s végül az Universiade éremhalmozója, Jan Zabyštran (56-ossal a 19.).

Szőllős Barnabás szintet lépett tegnaphoz képest. A 60-as rajtszámmal startolt izraeli-magyar sportoló 3.81-es hátránnyal az előkelő 34. helyen végzett. A pontszerzéstől kevesebb mint 9 tized választotta el, s megelőzte Cochran-Sieglet, Arvidssont, Baumannt, Von Appent és Schwaigert. Minden elismerésünk, Barni!

Részletes eredménylista

Forrás: Skionline

Marco Odermatt a 19. győzelmét aratta a Világkupában, ebből a nyolcadikat ezen a télen. A meniszkuszsérülés nyoma sem eredményességén, sem pedig mozgásán nem érződik. Kilde kiesésével puszta formalitássá devalválódott a maradék két Szuper-G-verseny, ami a szakági kristálygömbért vívott küzdelmet illeti. Dominik Paris a vb közeledtével fokozatosan lendült mind jobb formába. Először állt idén dobogóra, Szuper-G tekintetében 2019 decembere óta nem volt rá példa. Daniel Hemetsberger pedig még sosem végzett TOP3-ban a kanyargósabb gyors számban. Eddigi legjobb eredménye bormiói 4. helye volt a szakágban.

A férfiak egy részének még hátravan egy szlalom Chamonixban jövő szombaton, aztán számukra is kezdetét veszi a világbajnokság.

A címlapkép forrása: LFM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s