Eddig tartott a sérülés miatti kihagyás: Odermatt győzelemmel tért vissza Cortinán

A meniszkuszsérülés már a múlté, Marco Odermatt gyakorlatilag tükörsimán húzta be a szezon ötödik szuperóriását. A Cortina d’Ampezzó-i hétvége első futamán minden tekintetben felülmúlta riválisait, elsősorban Kildét a svájci fenomén, így továbbnövelte előnyét összetettben. A dobogó harmadik fokára egy hazai versenyző, Mattia Casse állhatott fel. A javuló látási viszonyok és a sok élvonalbeli kieső többeknek nagy esélyt kínált, öten is harminc feletti rajtszámmal kerültek a TOP10-be. Szőllős Barnabás 3 és feles elmaradással a 45. helyen végzett.

A női mezőnyben gyakran megszokhattuk, hogy egy szuper-G pálya sokkal inkább emlékeztet a technikai szakágakra, mint lesiklásra. Férfiaknál kevésbé, de most minden jel arra utalt, hogy eljön ez az idő. Eleve, a cortinai lejtő a hölgyek mezőnyének állandó helyszíne, ráadásul Pinturault edzője jelölhette ki a nyomvonalat – cseppet sem meglepő módon a lehető legkanyargósabbra. 61 síző nevezett a mai versenyre, amelyen felhős, hideg idő fogadta a résztvevőket. A mai nap egyébként hivatalosan a decemberi grödeni verseny pótlása volt.


Romed Baumann vághatott neki elsőként a lejtőnek, de csak egyetlen ugratóig jutott, egyszerűen benézte az irányt. Nils Allegre (26.) ezen a részen gond nélkül túljutott, később azért voltak hibái, mindenesetre megadta az alapidőt. Loïc Meillard menete rögtön azt is megmutatta, mennyire jók lehetnek itt a technikai sízők: 1,24-es előnnyel fordult az alsó szektorra, igaz, egy balosban végül kiesett. Daniel Hemetsberger hatalmas késésekkel végül ugyanott és ugyanúgy esett ki, ahol a svájci. Sokkal óvatosabb volt Blaise Giezendanner (20.), célba is ért, 2 tizeddel átvette a vezetést. James Crawford (15.) további 2 tizedet pakolt a legjobb időre, de ez a menet is még nagyon messze volt a tökéletestől. Alexis Pinturault (12.) síelésétől is hiába vártuk, hogy Meillard szektorait idézze, nagyot bírkózott a pályával és Crawford idejével, épphogy átvette a vezetést.

Forrás: Dagsavisen


Gino Caviezel (24.) egy nagy fékezéssel sokat vesztett, csak Allegrét tudta megelőzni. Raphael Haaser (17.) sokáig nem tudott versenyre kelni az élen állókkal, az utolsó szektorban azonban valamit nagyon eltalált, így besorolt Crawford mögé. Aleksander Åmodt Kilde (2.) hozta a kötelezőt, nagyobb hiba nélkül, az alján is jó tempóval 0,74-gyel vette át a vezetést. Tegyük, hozzá, az utolsó szektorra még ő is 2 tizeddel rosszabb idővel fordult, mint a kiesett Meillard… Andreas Sander (22.) ma is igencsak harmatosan síelt, majd Vincent Kriechmayr (5.) a pálya feléig tudott lőtávolban maradni, végül 4 tizedes hátrányt szedett be. Stefan Rogentin (19.) is hasonlóan jól kezdett, utána viszont nagyon csúnyán eltűnt a kanyarokban. Marco Odermatt (1.) az elején tartotta a norvég tempóját, majd 3 tizedes előnyt hozott össze a 3. szektorban, igaz, ennek felét rögtön eladta. Az alján nagy sebességgel épphogy befért egy ugrató után, de megérte: 35 százados előnnyel ért célba, és nyugodtan kijelenthettük: megnyerte. Ryan Cochran-Siegle (21.) főleg a pálya alján tűnt elveszettnek, majd másfél másodpercet kapott.

Forrás: SiOL


A következő blokkot Dominik Paris (42.) nyitotta, egy nagy mentés után már csak a célbaérésre hajtott. Travis Ganong betegség miatt nem indult el, így Justin Murisier (11.) következett, váratlanul jól síelve: épphogy másodpercen túlra csúszott, megelőzte Pinturault-t. Mattia Casse (3.) ma is nagyot robbantott az elején, két tizedes előnye is volt, és bár a kanyarokban beszedett tizedeket, így is kevéssel maradt el Kildétől. Adrian Smiseth Sejersted (14.) folytatta a szép menetek sorát, igaz, az alján végül ott hagyott 7 tizedet. Stefan Babinsky (4.) is másolta az előző meneteket, neki jobban sikerült sebességet őrizni a végén, ő lett ma a legjobb osztrák. Brodie Seger (18.) a mezőny hátsó felével küzdött, Rogentin elé sorolt be.

Forrás: Sportmediaset


A top-30 utolsó blokkját Josef Ferstl (37.) nyitotta, gyenge részidővel nagyon elszállt az ugratónál, csak Parist előzte meg. Martin Čater (41.) nagy hiba nélkül is gyengén síelt, majd Niels Hintermann (39.) folytatta a verseny erősen leszálló ágára utaló meneteket. Guglielmo Bosca (40.) sem lógott ki a sorból, Christof Innerhofer pedig remek részidővel, másodpercen belüli hátránnyal a kritikus ugratónál fejjel szállt bele a kapuba, és a hálókba csúszott. Szerencsére talpra állt, sőt, lesíelt a célig. A hálók rendberakása után jöhetett Daniel Danklmaier, igaz, nem sokáig jutott: egy jobbosban lesodródott, és sérülése utáni első versenyén nem erőltette tovább. Broderick Thompson gyors kiesése után Simon Jocher zárta a legjobbak sorát, borzalmasan elvétve a kritikus ugratót, esélye sem volt a folytatásra.

Forrás: Sky Sport Austria

A sok kieső sok elkerülhető hibára hívta fel a később startolók figyelmét, ami a jóval naposabb idővel karöltve meghökkentő eredményekhez vezetett. Marco Schwarz (9.) gyorsasági formája ígéretes a vb közeledtével, különösen ami a kombinációt illeti. Azon sem kaptuk fel fejünket, hogy Cyprien Sarrazin (8.) remekelt, dacára egy héttel ezelőtti csúnya kitzbüheli bukásának. Erős pontokat gyűjtött Gilles Roulin (38-assal a 16.), majd Andreas Ploier (41-essel a 13.), az igazán nagy bravúrt azonban Lukas Feurstein (43-assal a 6.), majd utána Jeffrey Read (44-essel a 7.) mutatta be. Ők ketten néhol dobogósokat ídéző tempót diktáltak. Matteo Marsaglia (49-essel a 10.) szintén magas rajtszámmal tett csodát. A pontszerzők listáját Matteo Franzoso (39-essel a 28.), Florian Loriot (48-assal a 22.), Alexis Monney (51-essel a 29.), Miha Hrobat (53-assal a 25.), River Radamus (59-essel a 27.) és Dominik Schwaiger (60-assal a 30.) tette teljessé. Jellemző a mezőny erősségére, hogy bőven 2 s-en belüli idő kellett a VK-ponthoz. Ettől Szőllős Barnabás (61-essel a 45.) még relatíve messze került, ám voltak kifejezetten erős, pontszerzésre érdemes szektorai, kanyarjai. Holnap további javulás várható tőle.

Részletes eredménylista

Forrás: Ski Racing

Marco Odermatt immáron a hetedik győzelmét aratta az idei szezonban. Összességében 18-nál tart. Kilde a 15. alkalommal állt dobogóra Szuper-G-ben, míg Mattia Casse ezt először mondhatja el magáról. Élete telét síeli az olasz, hiszen mindhárom TOP3-as helyezését ezekben a hetekben gyűjtötte.

Holnap újabb Szuper-G-vel zárul a cortinai program.

A címlapkép forrása: The Seattle Times

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s