EYOF: Raich-győzelem, magyar helytállás szlalomban

A férfiaknál Emile Baur, a nőknél Leonie Raich győzött szlalomban. Mindkét verseny izgalmas forgatókönyv szerint zajlott le, az érmesek köre nem alakult ki a délelőtti futamokat követően. A fiúknál Bányai Attila egy negyven közeli helyezéssel hangolt erősebb számaira, míg a lányoknál Szeghalmi Fanni és Kovács Blanka is a mezőny első felében végzett.

A rossz időjárás miatt felborították a versenyprogramot az EYOF tarvisiói alpesi síversenyein, ami a gyakorlatban annyit jelentett, hogy a leggyorsabb és a legtechnikásabb szám napját megcserélték, illetőleg egy nappal eltolták a kezdést. Ennek jegyében kedden rendezték a fiúk szlalomját, amelyen kereken száz európai síző próbált szerencsét, köztük három magyarral.

Az ifiranglista első hat helyezettjéből három ott volt a startállásban, így néhány nagy hiányzó ellenére jó színvonalra volt kilátás. Az első futam után a svájci Aurelio Wyrsch (1.) vezette a versenyt, miután nyitóemberként rögtön remek dinamikát mert vállalni, s különösen a lejtő második felében bizonyult verhetetlennek. Filip Aronsson Elfman (34.) relatíve erős bevezető szektor után kifordult a pályáról, majd bevállalt egy hegymászást a helyezésért. A név önmagáért beszélt, Hanna öccséről van szó. A skandináv térség elsősorban a norvég és svéd, másodsorban a finn sízőkről ismeretes, de jó lesz odafigyelni az izlandiakra is, szlalomban például ketten is tíz között végeztek az EYOF-on. Matthias Kristinsson (4.) masszív éremreménnyel várhatta a délutáni folytatást, hiszen alig fél másodpercet kapott a futamgyőztestől.

Forrás: Sardona24

Az északiak sormintáját a német Lukas Krauss (6.) szakította meg. A német nem igazán tudott tisztán síelni a letörést követő kanyarokban. A svéd Gustav Wissting (2.) FIS-pontok tekintetében korosztálya legjobbjának számít. Ennek jegyében topszektorral nyitott, a vége előtt nem sokkal viszont többször besokallt, így három tized híján elúszott a vezető hely. Peder Lunder (9.) le sem tagadhatta volna, hogy a norvég iskola gyümölcse. Pergősén technikás sízésébe ugyanakkor be-becsúszott pár megingás. A svájci Giuliano Fux (15.) kiszállt az éremcsatákból, a spanyol Aleix Aubert Serracanta (7.) hátránya lomhább kezdése miatt csúszott másodpercen kívülre. A legjobb olasz síző, Jakob Franzelin korán kapura lépett, az osztrákok zsenipalántája, Moritz Zudrell (3.) viszont a meredeken megmutatta a benne szunnyadó tehetséget. 14-es rajtszámmal ígéretes pozícióba terelte magát a francia Emile Baur (5.). Kétségkívül nem délelőtt kívánta megnyerni a versenyt, megfontoltabb habitusa szűk 6 tizedes hátrányt eredményezett.

A magyarok közül Bányai Attila (56-ossal a 41.) szerepelt a legjobban. Ati nem az a kiköpött műlesikló alkat, mint láttuk a junior-vb-n, inkább a gyors számokban eredményes, ehhez mérten egész tisztességes dinamikával haladt a stanglik közt. Közel öt s-et kapott. Vass Dániel (75-össel a 68.) nyolc, míg Szabó-Szélyes Szilárd (86-ossal a 76.) kilenc és feles hátrányból várta a folytatást.


Forrás: Le Dauphiné Libéré

Csúnya ferdítés lenne leírni, hogy sziporkáztak a srácok a délutáni etap elején. Előrelépések persze történtek, egymás kárára helyet cserélgettek, de a VK-szinten, vagy akár a világversenyeken megszokott topidő sem valósult meg az elején. Jellemző, hogy két TOP10-idő született ekkortájt, de sem Andersen (22.), sem pedig Palosäri (21.) nem került összevetésben a legjobb húsz közé. Az első figyelemreméltó menetig egészen sokáig kellett várnunk. A bizonyára a karibi térségből származó francia Tommy Houhou Dunand (11.) nevéhez fűződött az a siklás, amivel közel került a TOP10-hez. Egyébként ő is csupán három helyet javított.

A legjobb tíz nyitányán Philip Jonsson (6.) ment egy akkorát, amivel már-már a dobogósok veszélyeztette, a sorozókapuknál remeklő svéd simán verte Lundert (10.), majd az izlandi Haukssont (9.), a kompakt pályát lehozó Aubert Serracanta (5.) ellen viszont már nem volt hatásos a teljesítménye. Krauss (7.) éremesélye sok apró pontatlanságával úszott el, a franciák utolsó mentsvára, Emile Baur (1.) ugyanakkor kihozta helyzetéből a maximumot. Remek sebességet mentett át a pálya végére, olyat ment, amit a környékén indulók lekövetni is alig-alig tudtak. Kristinsson (8.) mozgása korrekt kezdés után rettentően szétesett, az osztrák Zudrell (3.) léctartása végig tiszta volt, sebességben viszont elmaradt a franciától. Wissting (2.) jócskán zöldült nyitószektort követően is egészen jól tartotta a lépést az éllovassal, a mintegy másfél tized apróságokon ment el. Wyrsch (4.) maradt a végére, az ifjú svájci pedig egy bődületesen ütős félpálya után látványosan elvesztette a fonalat, egyik pillanatról a másikra csapott át menete kontrolláltból szenvedősbe. Hat század híján még az érmét is elbukta.

Örömteli, hogy mindhárom magyar helyezést szerzett. Bányai Attila (43.) hasonló színvonalat ütött meg, mint délelőtt, Vass Dániel (56.) valamivel jobban felpörgette magát, akárcsak Szabó-Szélyes Szilárd (65.) – legalábbis időhátrányuk fényében.


Másnap, tehát szerdán a lányok szlalomoztak ugyanazon a lejtőn. Náluk is népes mezőny gyűlt össze, szám szerint 88 próbálkozó volt aznap. Az ifista elitből két svéd és egy német lány tisztelte meg részvételével a rendezvényt, az amúgy fixen TOP100-as Colturi és Öhlund például nem utazott el Tarvisióba.

Elsőként épp az egyik nagy esélyes, Laila Illig (4.) csúszott le a lejtőn. Ő a junior-vb-n is szerepelt, vagyis hosszú napok vannak mögötte. Elsőrangú kezdés után nem bírt ritmusban maradni, ezzel bizony nagy esélyt adott a többiek kezébe. A svéd Louise Lundquist (6.) menete épp fordított módon állt össze: bizonytalanul kezdett, s a végére jött bele, olyannyira, hogy bő hét tizedet osztott ki a németnek. A házigazdák napja cudarul indult, hiszen Giorgia Collomb korán rontott. Ellenben a svédeké! Ők erődemonstrációt tartottak. Moa Landström (1.) szinte makulátlan sízést mutatott be: fent jószerivel tartotta a német lányt, a folytatásban pedig több mint egy másodperccel terhelte őt. Malva Helm (2.) rögtön odacsücsült honfitársa mellé. Stabil, megbízható menet volt az övé, beszedett 6 tizedet tőle, de  a kettős svéd vezetésben már nem állt elő fordulat.

Forrás: Svenska Skidförbundet

A norvég Sylvester-Davik (15.) nem konkurált a legjobbakkal, a korábbi Pokal Loka-győztes Leonie Raich (3.) jóval meggyőzőbb ívsebességet produkált. A névazonosság nem rejt családi kapcsolatot Raichékkal. A svájci Kuster és a francia Charbonnier idejekorán búcsúzott, a német Fritz (8.) és a luxemburgi Ten Raa (9.) másodpercen túli hátránnyal került a TOP10-be. Pár század volt csupán a különbség a javukra, de a dél-tiroli Tatum Bieler (6.) és a francia Jessica Murtagh (5.) már eme lélektahi határon belül zárt. A magyarok közül a junior-vb-n szépen helytállt Körtvélyessy Dóra (57-essel) sajnos korán kiesett, Kovács Blanka (66-ossal a 44.) jónéhány környékén indulónál egyértelműen magasabb szintet képviselt, ez különösen igaz volt Szeghalmi Fannira (85-össel a 47.), aki nagyon a végéről sorolt a középmezőnybe. A lányok 6,48-os, illetve 7,26-os hátrányból várták a folytatást.


Forrás: Olympia.at

A fiúkkal ellentétben a lányok versenyén többen éltek a korai indulás előnyeivel. Ilyen volt Dora Ljutić (21.), Zrinka húga, ill. a lengyel Zieba (18.) – előbbi a hatodik, utóbbi a második időt síelte délután. Jelentős előrelépés így sem történt, eléggé együtt volt a mezőny, az első húsz másfél szekundumon környékén teljesített. Két svájci lánynak mégis összejött a tízhelyes javítás, ám a TOP10 sem Anderesnek (12.), sem pedig Fauschnak (11.) nem sikeredett. A délután legjobb idejét a német Christina Leitner (5.) szállította. Ezzel számos élmenő ellen sikeres volt, a végére kissé széteső kolleginája, Jana Fritz (4.) egy tizedet azért csak megőrzött hozott előnyéből.

Ekkor már az érmekért zajlott a küzdelem, ennek jegyében Lundquist és utolsó olaszként Bieler is túlzásokba bocsátkozott, mindkét esetben kapura lépés lett a mutatvány vége. Az élen tényleg csak századok döntöttek, e téren nem volt szerencsés Murtagh (6.), nála egy-két, a kelleténél talánizmosabb belefékezésen ment el a történet. Az addig is szépen szereplő német csapatnak végül Laila Illig (2.) szállította az érmet. Eléggé bizonytalan volt ő is az izgatottságtól, de 3 századdal csak maga mögött tartotta honfitársát. A továbbiakban ezen kicsinyke távolságba még egy síző azért csak belefért. Leonie Raich (1.) ellenben nem kérdezett, hanem összerakta a legjobb délutáni menetet. Az osztrák gyakorlatilag más ligában játszott a saját szűk 50 másodpercében, kérdést sem hagyott, ki lesz aznap a bajnok. A svédek századra ugyanazt az időt síelték délután, ezzel kaptak mintegy másfél szekundumot a győztestől. Ez Helm (8.) esetében jelentős hátraesést, Moa Landströmnek (3.) legalább egy bronzérmet hozott a konyhára. Két századdal kapott ki a némettől, szegény Fritz pedig egyetlenegy egységgel szorult le a dobogóról.

A magyar lányok megharcolták a magukat, s leértek. Kovács Blanka (36.) hét, Szeghalmi Fanni (35.) 5 és fél másodpercet kapott, s mint látszik, helycsere történt kettejük között a tabellán. Mindketten a mezőny első felében végeztek, ami feltétlenül jó szereplésnek számít tőlük.

A címlapkép forrása: Race ski magazine

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s