Shiffrin duplázott Kronplatzon

Mikaela Shiffrin ma sem ismert irgalmat, bezsebelte 84. VK-győzelmét a második kronplatzi óriás-műlesikláson. Mowinckel még megúszta másodpercen belül, ez Sara Hectornak például már nem sikerült. Vlhová, Gut-Behrami, Worley, Moltzan és Brignone a további sorrend a TOP8-ban. Két versennyel a vége előtt Shiffrin előnye több mint száz pont a szakági tabellán, immáron nem a ma nullázó Bassinóval, hanem a második futam legjobb idejét szállító Gut-Behramival szemben.

Egyáltalán nem szerencsés a hét kellős közepén versenyt rendezni, pláne nem munkaidőben. Kronplatzon ráadásul menten megkettőzték a hétközi fordulót, a kevés hó miatt amott GS-re alkalmatlan csehországi lejtőről átköltöztették az óriás-műlesiklást a Dolomitokba. Ott nincs hiány semmiből, hiszen kb. a teljes téli szezonban különféle versenyeket rendeznek az Ertán.

Svéd edző tűzésében jelent meg a lejtő délelőtt, a 45 kapuból 43 volt fordító. Egyedül a pálya tetején a változó erősségű köd okozott kisebb gondot a résztvevőknek.

Marta Bassino (3.) nyitómenete a publikum mellett az érintettet is elégedettséggel töltötte el. Tény, benne volt az energia, a nagy rontás kevésbé, ám erősen benne volt a pakliban, hogy pár még elébe kerülnek. Tessa Worley (6.) nem tartozott közéjük, a meredeken sok térvesztést könyvelt el a francia. Lara Gut-Behrami (13.) pedig meglehetősen összeszedetlen volt a tempós nyomvonalon, különösen a második letörésnél esett szét rettentően a mozgása. A másodpercen túli időkülönbség nem mutatott jól, főleg, hogy a nagy esélyes Mikaela Shiffrin (1.) csak ezután startolt el. Méghozzá frenetikus lendülettel támadta kezdettől fogva a kapukat, a végén úgyszintén foghatatlannak bizonyult az amerikai. Összesen 65 századot osztott ki az olaszok egyik kedvencének, svájcinak pedig 1.80-at.

Forrás: Aftonbladet

Petra Vlhová (7.) kevésbé mozgott komfortosan a fenti ködben, ottani körülményeskedésével megágyazott egy bőven másodpercen túli differenciának. Sara Hector (2.) maradt a legközelebb Shiffrinhez. Na, azért egyetlen olyan szektor sem akadt, ahol felülmúlta volna a jenkit, de legalább határozott fordulókkal ott tudott maradni a nyomában. Már amennyiben az 5 tized annak nevezhető. Federica Brignone (5.) végső lendületét nem érheti kritika, eleve nagy önbizalommal síelt az olaszok második mai reménye. Ezért cserébe ötödikként, egyben utolsóként szekundumon belül maradt.

Michelle Gisin (32.) cinkesen lassan gurult le a célig, s ezúttal Valerie Grénier (20.) sem alkotott maradandót délelőtt. Thea Louisa Stjernesund (17.) itt-ott zaklatott menetével a középmezőnyt erősítette. Ana Bucik a pálya derekán, Maryna Gaşienica-Daniel pedig a záró szektor nyitányán került pályán kívülre. A lengyel lány egyébiránt gyaníthatóan bőven másodpercen belül végzett volna. Ragnhild Mowinckel (4.) példásan erős véghajrájával remekül zárkózott, s nagyjából ugyanezt mondhatjuk el Paula Moltzan (9.) menetéről is.

A 15-22 közöttiek sora felemásan szerepelt. Frasse Sombet (38.), Siebenhofer (33.) és Truppe (35.) kiesett, Haaser (23.) és Liensberger (23.) századra azonos idővel folytatta tovább a vegetálást, Holtmann (28.) pedig éppen csak továbbkerült. Alice Robinson (10.) ellenben ismét nagyot alakított, az új-zélandinál a jelek szerint kezd összeállni a stabil, már csak az élvonalbeli tempó kanyartechnika hiányzik. Maria Therese Tviberg (8.) szintén a legjobb tíz között találta magát.

Forrás: MeinBezirk.at

Összesen hat osztrák jutott tovább, ami önmagában nem rossz szám. A helyezésbe lehet belekötni, nem is kicsit. Jellemző, hogy legjobbjuk az a Julia Scheib (38-assal a 11.) lett, aki közülük a legmagasabb rajtszámmal keveredett kevés híján a TOP10-be. Harmincon túl megint egymásnak adták a kulcsot a juniorok. A friss (3-szoros) világbajnok Hanna Aronsson Elfman (48.) speciel fáradtnak tűnt, nem csoda, hiszen tegnap még Sankt Antonban versenyzett. Továbbjutott viszont egyebek mellett Zrinka Ljutić (43-assal a 29.), vagy épp Lara Colturi (46-ossal a 30.). Mint látható, némi szerencsével. Bucik kiesésével Neja Dvornik (50-essel a 27.) maradt az egyetlen hadra fogható szlovén délutánra.


Délutánra elillant minden fátyol, tökéletes látási viszonyok mellett tartották meg a döntő futamot. A tűzés ezúttal olasz kezekbe került. Colturi (17.) remekül kihasználta a kvázi-hazai pályát, hiszen a két kiesőtől függetlenül is jelentősen feljebb tudott lépni a tabellán. Ám ami Ljutić (25.) és Holtmann (27.) ellen bőséggel elegendő volt, az Dvornikkal (12.) szemben már kevésnek találtatott. Bátran, szűk rádiusszal, tűpontosa haladt a szlovén, csak egyetlenegy vetélytárs ment nála jobbat délután. Menetével jó darabig bebetonozta magát a szponzorszéken, többek közt egy kivétellel az összes osztrákot maga mögé utasította, de példának okáért Grenier (14.) is nagy fogásnak bizonyult. Hilva Hövblom (13.) már igazán közel volt a vezetés átvételéhez. A legmeredekebb szektorban 6 tizeddel állt már jobban, de a végsebesség, az a fránya végsebesség nála sem verdeste az egyeket.

Forrás ZüriToday

Nina O Brien (10.) szép lassan építette fel magát pekingi sérüléséből. Úgy fest, a vb-re visszaszerezheti magának az „underdog” szerepet. A vadóc amerikai vezette a versenyt, amikor elstartolt Lara Gut-Behrami (5.) fergetegesen ment, nagyon felspannolta volna gyönge délelőtti teljesítménye után. Szűk, életerős kapuvételek, a banánkapuknál is – egyszerűen beleköthetetlen volt, amit láttunk tőle, a délután legjobb futamával felzárkózott az élmezőnyhöz. Julia Scheib (11.) őrizte a legjobb osztráknak kijáró, per pillanat igencsak kétes értékű dicsőséget. Pozícióját megtartotta stabilnak mondható csúszásával. Robinson (9.) bátorsága dicsérendő volt, de a svájcival szemben egy pillanatig nem volt esélye. Moltzan (7.) szintén nem védett semmit, ezzel együtt két szektor után odalett amúgy nem jelentős előnye, a második hellyel is bízhatott némi javulásban.

Az utolsó reklámszünet után Tviberg menetrend szerinti kiesése került napirendre. Látványos kanyarok húzott, egészen addig, míg el nem vesztette a kontrollt támaszlécével. Vlhová (4.) a lehető legkisebb különbséggel beelőzte Larát, amit egyértelműen a rendkívül vagány meredekének köszönhette. Ha minden áron ki kell emelnünk valamit. Worley (8.) erélyesen üldözte a mind gyorsabb íveket, ám nem tudott pontos maradni. Vagy kalimpálással jelezte, nincs meg az egyensúly kanyarátmenetkor, vagy pedig érintőre vette a kapukat. Ez utóbbi a lejtő végén volt rá jellemző, addig zöld szektorai voltak.

Forrás: Ellensburg Daily Record

Brignone (8.) tegnapról brutálisan kemény fordulóit hozta át, mindez kellő precizitás híján ma nem ért toperedményt. Mowinckel (2.) az első méterektől kezdve szűk rádiusszal oldotta meg a kanyarokat. Ahogy szokták mondani, ő bizony tényleg elment a falig, de leért, méghozzá nagy előnnyel, aminek roppant örülni tudott a célban. Bassino nem adta könnyen magát. Nem volt olyan szektor, ahol pár századnál többet vert volna egyikük a másikra, az olasz könnyed stílussal tornázta fel, a fel tempóját. A végén alighanem jó lett volna a norvég ellen, ám egyetlen ritmustörés elég volt ahhoz, hogy telibe trafáljon egy kaput. Hector (3.) a kevésbé meredek szakaszon szedett be – szinte a semmiből – hat tizedet a norvégtól, a többiben simán tartotta őt. A biztos dobogót így is megszerezte. Shiffrin (1.) második nekifutásra is uralta a lejtőt, egy apró megingása volt talán, de ennyi, nem több. 8 tizedes előnnyel húzta be a napi versenyt, ő pedig fáradtan lehuppant a földre, a dobogósok emelték fel az eredményközlő ceremóniára.

Részletes eredménylista

Forrás: TV2

Mikaela Shiffrin a 84. győzelménél tart, vagyis a legjobb forgatókönyv szerint még e hét végén beérheti Ingemar Stenmarkot az örökranglista élén. Óriás-műlesiklásban 19 sikernél tart, egyetlenegy választja el a legjobb női eredmény tulajdonosától, Vreni Schneidertől. Ragnhild Mowinckel csaknem négy év elteltével állt újra dobogóra óriásban. Ezen a télen három pódiumnál tart. Hector tucatnyi TOP3-as helyezést gyűjtött össze eddig, ennek túlnyomó többségét az elmúlt másfél évben.

A hétvégén két szlalomot rendeznek a lányoknak Špindlerův Mlýnben.

A címlapkép forrása: NBC Sports

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s