Az olimpiai bajnok első idei sikere: Noël győzött a Planai-on

Fordulatos versenyt hozott a schladmingi éjszakai szlalom, ahol az első futam dobogósait egytől egyig túlvállalták magukat, így 4-6. helyezettek ünnepelhettek fordított sorrendben. Clèment Noël mindössze 7 századdal előzte Ramon Zenhäusernt. Lucas Braathen 3. helyével megőrizte a szakági vezetést, miután Kristoffersen az élről síelt pocsék futamot. Feller a 2. helyről csúszott vissza a dobogósok mögé, de ezzel az osztrák válogatott legalább elkerülte a kitzbühelihez hasonló lebőgést.

A szokásoknak megfelelőenen Schladmingban, villanyfényes szlalommal folytatódott a világkupa programja Kitzbühel után. A világ legjobb szlalomosainak mindössze két napjuk volt pihenni az újabb versenyig. Úgy tűnik, a későn jött tél otthonosan érzi magát az Alpokban, a teljesen behavazott Enns-völgybe érkező Planai szolgáltatta a helyszínt. A hőmérséklet fagypont körüli volt, a pálya pedig kellően jegesre lett előkészítve.

Az első futam pályáját horvát edző tűzte, de láthatóan nem Ante Kostelić hagyományaiból építkezve. A meredek végéig ugyan éles fordítókkal volt tarkított a pálya, igazán trükkös kapu nem akadt. A cél előtti lankásabb részén pedig hosszasan kellett bujkálni a kapuk közt.

Forrás: Norway Posts English

Az estét Henrik Kristoffersen (1.) nyitotta, és bár csóválta a fejét a célban, látható nagy hibát nem vétett. Sőt, kimondottan ritmusosnak tűnt menete, a meredeken is ura volt léceinek. A fejcsóválás minden bizonnyal a benne maradt 1-2 tizednek szólt. Annak ellenére, hogy a felső szakaszon Manuel Feller (2.) hátrabillent, hamar korrigálni tudott, és alig maradt el a norvégtól. Daniel Yule (8.) folyamatosan lecsúszkált a kapuk tövétől, meggyűlt a baja a lécei feletti uralmával. Lucas Braathen (4.) szokás szerint őrületes tempóban síelt, de apróbb rontásai miatt Fellert sem előzte meg. A tavalyi győztes Linus Straßer menete mindössze két kapuig tartott… a másodiknál tévesztett. Az, hogy Kristoffersen valóban hagyott a pályában, Loïc Meillard (3.) menete alatt derült ki. A svájci még a Steilhangon is előnyben volt, a cél előtt viszont sokat kapott a norvégtól, így a futamgyőzelem elmaradt.

Clèment Noël (7.) idegesen síelt, folyamatosan apró hibákat vétett, de másodperc alatt tartotta hátrányát. Dave Ryding (6.) kontrolláltan síelt, de ehhez valamelyest a tempóban kellett kompromisszumot kötnie. Dobogós reményei viszont ezúttal méginkább megmaradtak, mint Kitzbühelben az első futam után. Marco Schwarz (12.) rendre távol került a kapuk tövétől, a hosszabb út pedig természetesen több időbe is került. Ramon Zenhäusern (5.) kezdését szinte nézni is rossz volt, után viszont mintha mi se történt volna, újult meg. A Steilhang is egész jó volt, de a pálya végi bújócskán fogott igazán értékes tizedeket. Sebastian Foss-Solevåg (15.) rögtön az első kapuban nagyot hibázott, és bár ki nem esett, a ritmust a folytatásra sem találta meg.

Forrás: Eurosport

Albert Popovnak sokáig kinézett egy újabb top10,  de nagyjából a pálya felénél kaput tévesztett. McGrath (13.) is hamar rontott komolyat, és bár ezután még tudott újítani, a letörésnél újabb súlyos tizedeket kapott. Tommaso Sala (11.) a szokott magabiztossággal síelt, de a széttűzött kapukkal meggyűlt a baja. Alexis Pinturault (31.) végigszenvedte magát a Planaion: korai rontás után szinte folyamatosan késésben volt, 4 másodpercnél állt meg az óra.

A folytatásban Adrian Pertl (18.), majd Alex Vinatzer (14.) mentek viszonylag átlagos menetet, rajtszámukhoz képest. Johannes Strolz (9.) viszont végig uralta léceit, amivel a top10-be is befért. Csakúgy, mint Timon Haugan (10.), aki ugyan lassabban érzett rá a pálya ritmusára, utána viszont remek tempóban síelt végig. Köztük Kristoffer Jakobsen (16.) felejthetőbb menetét láthattuk.

A soron következő hazaiak mérlege felemásnak bizonyult: Fabio Gstrein (16.) megvetette lábát a középmezőnyben, Michael Matt (35.) viszont tovább sem jutott. A svájciak közül Luca Aerni (25.) és Marc Rochat (20.) is továbbment. Ugyanígy tett Stefano Gross (25.), Erik Read (22.) és Joaquim Salarich (26.) is, ahogy Aleksander Steen Olssen (19.) is megbecsülte az újdonsült előkelő rajtszámot. Filip Zubčić viszont a pályát sem tudta teljesíteni, míg Luke Wintersnek (37.) az óra okozta a vesztét.

A romló pálya nem segítette a magasabb rajtszámmal érkezőket. A legjobban a 39-es Armand Marchant (23.) teljesített, míg a legkésőbb Juan del Campo (54-essel 29.) menete ért továbbjutást. Utóbbi révén két spanyol is helyet kapott a folytatásban. Továbbjutott még Samuel Kolega (27.), Sebastian Holzmann (28.) és Benjamin Ritchie (30.) is.


Az háromnegyed 9-es folytatást Benjamin Ritchie (23.) nyitotta, kereken 4 másodperces hátrányából. Megismerhettük a norvég edző tűzte pályát, mely joval egyenesebb, gyorsabb nyomvonallal került kialakításra, a meredek előtt és után is hosszas sorozókkal. Juan del Campo (22.) ezt a hibát bőven meg is büntetve, keveset védekezve épített ki nagy előnyt. Sebastian Holzmann (18.) meg ezt is felül tudta múlni a pálya végi remek hajrázással. Samuel Kolega (21.) révén még is szakadt az a sorozat, hogy mindenki az élre tudott állni.

Joaquim Salarich (15.) a meredeken nyújtott kiemelkedőt, így vissza is vette a vezetést a sapnyoloknak. Stefano Gross (20.) lendületét megtörte a meredek utáni sorozó első kapuja, így épp a laposra lassult le. Luca Aerni (17.) nem hibázott bele a meredek végébe, de addig odavesző előnyét már a végén sem tudta visszaépíteni. Armand Marchant (14.) nagy sebességet mert vállalni, ráadásul a meredeken Salarichot is felülmúlta itt. A laposon viszont nagyon lelassult, így épp csak az élre tudott állni.

Erik Read (18.) a letörés előtt került akkora hátrányba, hogy a pillanatnyi dobogóról is lecsúszott. Helyezésben viszont sokat nem vesztett, mert előbb Tanguy Nef esett ki, idén már sokadjára, majd egyből utána Marc Rochat-nal (24.) kellett egy kis ideig másznia a versenyben maradásért.

Alexander Steen Olssen (8.) ezúttal is megmutatta tehetségét, rendkívüli mértékben növelte egyébként is meglévő előnyét. Különösen a laposabb szakaszon nyújtott kiemelkedőt.

Adrian Pertl világbajnoki ezüstérmesként is eredménykényszerben van a VB előtt, és ezt nem is bírta el, a hangos hazai közönség előtt lépett kapura. Kristoffer Jakobsen (7.) a letörésig konkurált Steen Olssen-nel, a meredeken pedig még gyorsabb is volt. Ugyan a laposabb maradt egy kevés, de a vezetéshez ez is elégnek bizonyult. Pertl kiesésével adott volt a lehetőség Fabio Gstrein (9.) előtt a bizonyításhoz. Derekasan helyt állt, de a századok ma nem az ő oldalán álltak.

Sebastian Foss-Solevåg (13.) egy  szektor elejéig villantott meg valamit igazi tehetségéből, de a korábbi átütő sízés most sem volt meg. Alex Vinatzer (27.) a vezetésre is esélyes menetbe hibázott bele a meredek végén: kapura lépés miatt mászott közel 20 másodpercen keresztül. Atle Lie McGrath (6.) a meredek végéig stabilan őrzött előnyéből, és bár a vége neki sem volt eget rengető, a vezetésre elég volt. Marco Schwarz (25.) a letörés után billent meg, így neki is néhány másodpercig másznia kellett, de ezzel legalább pár pontot elcsípett.

Forrás: Zürcher Unterländer

Láthattuk, a viszonylag egyszerű, tempós pályán nem egyszer túlvállalták magukat a sízők. Tommaso Sala (26.) is néhány másodperc után katapultált el a pályáról. Az ő mászás viszont nem ért pontot. Timon Haugannak (10.) Steen Olssen ellenében is eredményt kellett felmutatnia a VB-jegyért. A meredek viszont nem volt tökéletes, így ismét kikapott a junior világbajnoktól. Johannes Strolz (16.) is majdnem a többi osztrák sorsára jutott. Ugyan nagyokat mentett, de így jelentős hátránnyal ért célba.

Daniel Yule nagy rontással nyitott, és bár a letörésig rendezte mozgását, a meredek végén kirúgta a saját lábát és kiesett. Következtek azok, akik már másodpercen belüli hátránnyal zárták az első futamot. Közülük elsőként Clèment Noël (1.) indult, és korábbi, klasszis futamait idézve sorozta le a kapukat a pálya teljes hosszában. Dave Ryding (12.) a letörésig remekül síelt, de a meredeken hatalmasat rontott, ami miatt jelentősen hátra csúszott. Ramon Zenhäusern (2.) a meredekkel ugyan ismét küzdött, de a laposokon ismét remekelt – 7 századon múlt a vezetés. Ezzel a kétméteres svájci továbbra is az egyetlen, aki pontot szerzett az összes idei műlesikláson.

Forrás: Rutland Herald

Lucas Braathen (3.) jó tempóban kezdett, de meredek kissé visszaesett, majd épp a laposon kezdett késésekbe kerülni. Loïc Meillard (5.) fél másodperces előnnyel rajtolt, de ráment a győzelemre. Ennek viszont egy rontás lett az ára a meredeken, amivel a pillanatnyi dobogó is elment. Ismét Manuel Feller (4.) vállát nyomta a teher, hogy megmentse az osztrákok csapatteljesítményét. Nagy lendülettel nyitott, viszont a meredeken túlságosan visszafogta magát, így ő is lecsúszott a dobogóról. Henrik Kristoffersen (11.) előnye 77 századra rúgott a rajtban, de egy korrekt szektor után hatalmasat rontott, már csak a harmadik helyért küzdött. Az elhibázott meredek révén viszont ő is lecsúszott a dobogóról.

Forrás: Watson

Clèment Noël kereken tizedik sikerét ünnepelte, de csak az elsőt olimpiai aranya óta. Madonnát leszámítva már minden jelentős szlalomlejtőről van győzelme.

Ramon Zenhäusern csaknem két év után küzdötte vissza magát a dobogóra, 11. alkalommal végzett a legjobb 3 közt, ebből nyolcszor szlalomban. Lucas Braathen jóval rövidebb karrierje során ugyanúgy 11-szer volt dobogós, mint a svájci. Idei ötödik szlalom-dobogóját szerezte.

Az üldözők, Kristoffersen és Yule mai hibájával Braathen lélegzetvételnyi előnyhöz jutott a szakági élen, de még további 3 forduló van vissza a szezonból. Az összetett élen a helyzet változatlan.

Holnap villanyfényes óriást rendeznek Schladmingban, míg a szlalomosok jövő szombaton Chamonix-ban folytatják.

A címlapkép forrás: Le Dauphiné Libéré

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s