Megtört a jég! Meillard versenyt nyert óriásban

Egyáltalán nem látszott a svájci csapat eredményességén Marco Odermatt hiánya. Kettős győzelmet arattak az első, teljes egészében villanyfényes óriás-műlesikláson a schladmingi Planaion. Loïc Meillard először győzött klasszikus számban, hozzá legközelebb Gino Caviezel végzett, a dobogóra még Marco Schwarz tudott felállni – csak úgy a házigazda osztrákok megnyugtatására. Alexander Steen Olsen a maga 4. helyével egyfelől megnyerte a norvég háziversenyt, másrészt alighanem bebiztosította szereplését a közelgő felnőtt világbajnokságon.

Különleges estére alkonyult ma Schladming, a patinás éjszakai szlalom színhelyén került sorra az első villanyfényes óriás-műlesiklás. Az eredetileg Garmisch-Partenkirchenbe zárt óriást az ottani tavaszias időjárás miatt passzolták át az osztrákoknak, akik kapva kaptak az alkalmon, s megmutatták, tényleg nem rossz buli a hosszabbik technikai számot is főműsoridőbe pakolni.

Az elmúlt napok legnagyobb kérdése Marco Odermatt egészségi állapota körül forgott. Az egyes sajtóhírek szerit meniszkuszzúzódást szenvedett a kitzbüheli első lesikláson, amikor hatalmas mentést mutatott be a Steilhangon. A svájci tegnap havas edzésen vett részt, ezután döntött úgy, hogy nem kockáztatja meg Schladmingot. Az is hamarosan kiderül, hogy a hétvége Cortina d’Ampezzo-i hétvégén elindul-e a Szuper-G-ken. Odermatt egyébként a helyszínen szorított csapattársaiért.

Forrás: Sport.sk

Lucas Braathen (13.) indította a menetek sorát. A csúszási fázis magabiztosan pörgött a szakág legjobb juniorkorú sízőjénél, a kanyarívekben azonban bele lehetett kötni. Alexis Pinturault (6.) vagányabb íveket húzott, méghozzá érdemi megakadás nélkül, így több mint négy tizeddel állt élre. Henrik Kristoffersen (3.) hozta szokott extrém agresszív stílusát, ami a kanyarbemeneteket illeti. Odermatt távollétét kutyakötelessége volt kihasználni, ezt meg is tette, mert egy lenti ritmustévesztéssel együtt bő 6 tizedet osztott ki a franciának. Žan Kranjec (5.) látványos stílusában, viszonylag tiszta íveken tudta le a pályát. A „viszonylag” belekerült fél másodpercébe. Loïc Meillard (1.) még egy fokozatot csavarni tudott kanyardinamikában, ami a makulátlan ívekkel kombinálva meglepően nagy, egy komplett másodperces előnyt jelentettek a számára. Odermatt lepacsizott a svájci stábbal, Kristoffersen pedig felvont szemöldökkel biccentett – senki sem értette ezt a különbséget! Manuel Feller (4.) szokás szerint őrült módjára, driftelve közlekedett óriásban, ami különösen a lejtő végén átcsapott csúnya túlcsúszásokba. Sebességét azonban nem vesztegette el, a másfeles távolság az új felállás szerint TOP3-ba irányította a legjobb osztrákot.

Forrás: FIS-SKI

Luca de Aliprandini (45.) a kritikus kanyarokban rettentően le tudott maradni a kapukról, a második letörést szinte fenékkel oldotta meg. Esélye nem volt a továbbjutásra. Stefan Brennsteiner (9.) direkt ívekkel építgette tempóját, ám minthogy lent is volt jónéhány megingása (szerencséjére a banánkaput így oldotta meg jól), a dobogó aljától is súlyos tizedeket szedett be. Hirtelenjében kettős svájci győzelem alakult ki – még egyszer leírjuk, Odermatt nélkül! Gino Caviezel (2.) kapcsán ehhez fogható kockázatvállalást még nem láttunk. A szűk ívvételek eredményeként 4 tizeddel, simán befért Kristoffersen elé. Alexander Schmid (7.) hátfájdalmakból tért vissza, ez meglátszott óvatos, lomha mozgásán. Justin Murisier (40.) már nem tudta lekövetni honfitársait, hibákkal tarkított menetével az immár 4 s-es hátránnyal álló olaszt tudta csak megelőzni. Filip Zubčić (16.) sízése kifejezetten darabos volt, Atle Lie McGrath (9.) kapcsán az élvonalbeli és a hibáktól roskadozó szakaszok váltották egymást, míg Marco Schwarz nem igazán talált rá az olasz edző tűzte pálya ritmusára.

Forrás: Kleine Zeitung

Aleksander Aamodt Kilde (8.) természetesen nem volt rest elindulni Schladmingba, látta az esélyeket a mai versenyben. Az ambícióval nem volt gond, a lendületes kapukombinációkat pazarul oldotta meg, s bár nem ment minden kanyar tükörsimán, ott is hozta formáját. Maradt esélye még nagyobb pontmennyiségre is. River Radamus (12.) ezúttal ésszel adagolta a tempót, ami – minő meglepő – erős kiindulási pozíciót eredményezett. Harmincig jól mentek az osztrákok, Raphael Haaser (24-essel a 11.) és Roland Leitinger (26-ossal a 14.) is bőven rajtszáma „felett” teljesített. Nem írunk azzal meglepetést, hogy harmincon túlról Alexander Steen Olsen (34-essel a 17.) síelte a legnagyobbat, rajta kívül még ebből a dimenzióból jutott tovább Stefan Luitz (31-essel a 29.), Semyel Bissig (32-essel a 30.), Livio Simonet (35-össel a 24.), Adam Žampa (40-essel a 22.), az amerikai Brian McLaughlin (42-essel a 28.), s végül a dél-tiroli Hannes Zingerle (58-assal a 26.).


A második futam pályáját a franciák részéről Kevis Page állította össze. Tizenöt sízőt követően az addigi toronymagasan legimpresszívebb menettel Steen Olsen (4.) vezetett fölényesen, az ifjú norvég titánt Zubčić (13.) és az elsők közt startolt Zingerle (14.) követte a listán. A reklámszünet után kitört az ováció a publikumból, Marco Schwarz (3.) pedig masszívan rászolgált a buzdításra. Régóta nem látott – jó értelemben vett – arroganciával tolta végig a lejtőt, simán felülmúlta a szám tavalyi világbajnokát. Leitinger (20.) közel sem tudta ezt a nívót hozni, némely kanyarban a túlélésért küzdött, leért, de eltűnt a középmezőny sűrűjében. Braathen (10.) ezúttal sem tartalékolt semmit, a rendíthetetlenség azonban egyáltalán nem jellemezte produktumát, még Steen Olsen is előtte maradt. Radamus (21.) őrülten sok rizikót vállalt, ami egy rendkívül zaklatott menetet eredményezett. A két egymást követő osztrák közül Haaser (12.) sízése itt-ott passzívnak tűnt, ami különösen a meredeken beszedett hátránynál volt tetten érhető; míg Brennsteiner (11.) kapcsán elsősorban a tisztaságot hiányolhatták szurkolói. Mindenesetre egyikük sem sorolt az akkori TOP3-ba, akárcsak a nagyon korán a pályán kívülre sodródó McGrath.

Forrás: Norway Posts English

A legjobbak előtt tehát Schwarz betonbiztos vezetésére állt a verseny, mellette még mindig a két norvég fiatal foglalt helyet a virtuális dobogón. Ha ránézünk az összetett állására, elmondható volt, hogy Kilde (8.) részéről egy vaskos pontszerzés jelenthetett volna valódi előrelépést. Ehhez pedig bitangul támadni kellett. Rápörgött a feladatra, szó mi szó, de a sok mélyről vett kapu éreztette hatását a kerek 1 s-es hátrány formájában. Schmidet (9.) egy „teljes gáz!” felkiáltással engedte útjára stábja, na, ez kevésbé látszott menetén, még a dobogóról is lecsúszott. Pinturault (7.) becsülettel küzdött minden egyes kanyarban, de az a makulátlan technika még mindig várat magára, amit csúcsformája idején láthattunk tőle. Kildét ugyanakkor egy hellyel hátrébb lökte. Kranjec (6.) már sokkal inkább a dobogóért harcolt. A nyitószektorban azonban rendre lecsúszott az ideális ívekről, jelentős időt veszítve. A letörés is távol volt a tökéletestől, ennyi pontatlansággal pedig nem csoda, hogy még Steen Olsen is elébe került.

Forrás: News in France

Az osztrák vezető helyet a következő induló nem veszélyeztette. Feller brutális lendülettel viseltetett, mint a régi „szép” időkben, ezt ma sem lehetett teljes pályán lesíelni. A külső síléce megbokrosodni látszott, s már esélye nem volt befordulnia. Kristoffersen (5.) látványos sízése elejétől a végéig távol volt az optimálistól. Fent rögtön elbukott hat tizedet, volt, hogy kis híján térdtámaszt eszközölt kanyarátmenetkor, a vége pedig kifejezetten dadogósra sikerült. Ekkor dőlt el, hogy Steen Olsen lesz a nap legjobb norvégja, ezzel alighanem bebiztosítva a vb-indulást.

Schwarz dobogója biztossá vált, a svájciak viszont már nem hibáztak. Caviezel (2.) nagy adagokban tékozolta el hozott fórját, a súlypontáthelyezésekkel megszenvedett, ám a legvégén újítani tudott. Meillard (1.) tehát egy tehertől mentesült, hiszen nem rajta állt, vagy bukott a helvét napi siker. Higgadtabb kezdés után a meredeket szépen megnyomta, a zárásnál pedig csaknem visszaépítette előnyét. Megszületett az első klasszikus számban elért VK-sikere!

Forrás: 24 Heures

Loïc Meillard-nak korábban egy szem VK-elsősége volt, az is parallelben, de dobogók tekintetében sem volt tehetségének megfelelően ellátva, ez mindössze a 14. a sorban. Meglehet, a tegnap történtek áttörik benne azt a bizonyos gátat. Gino Caviezel harmadik alkalommal állt VK-dobogóra, tette mindezt két harmadik hely után, vagyis ez karrierjének a legjobb eredménye. Marco Schwarz 16 TOP3-helyezésnél tart, óriás-műlesiklásban korábban még sosem állt pódiumon.

A férfiak a hétvégén Cortina d’Ampezzón szerepelnek, ahol két szuperóriást rendeznek. Egyet Lake Louise, egyet pedig Gröden pótlásaként.

A címlapkép forrása: Austria Alpine Skiing World Cup

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s