Universiade: spanyol aranyérmesek kombinációban, Majtényi Hanna a 23.

Taroltak a spanyolok alpesi összetettben, a nőknél némi meglepetésre Celia Abad, még a fiúknál Albert Ortega nyerte a kombinációt a Lake Placidben zajló Téli Universiadén. Mögöttük francia és német, illetőleg litván és cseh sporttárs fért még fel a dobogóra. A magyarok közül Hozmann Szonja és Nagy Bence bíztató szektoridők után kiesett a vasárnapi Szuper-G-futamon, míg Majtényi Hanna két megbízható menettel a szép 23. helyen fejezte be a versenyt.

Sűrű programra készültek a Whiteface Mountainen a hét utolsó napján, hiszen a pénteki törlés következtében a kombináció mind a négy futamát le szerették volna zavarni. A délutánra kedvezőtlenné váló időjárás miatt aztán úgy döntöttek, hogy a hétfői szünnap terhére áttolják a szlalomokat.

Örömteli fejlemény volt, hogy a szombati ködös idő a múlté lett, verőfényes napsütésben tartották meg az első, szuperóriás-műlesikló futamot. A csillagfényes éjszakával együtt szinte farkasordító hideg uralkodott a környéken, de ez a tengerentúli helyszíneken elő szokott fordulni.

Czech Republic’s Jan Zabystran’s first place finish during Alpine Skiing Combined Super-G at the 2023 FISU World University Games on January 15th, 2023 in Wilmington, New York. (Photo by Vivian Porter/FISU Games)

A tegnapi győztes, mai is favorit Zabystřan honfitársa, Klinský (14.) adta meg az alapidőt. Bátrabban merte tenni léceit, mint tegnap, ezzel együtt erélytelennek tűnt némelyik kanyarban. Yanick Mani (7.) jóval direktebb íveinek hála háromnegyed másodperccel állt élre. A svájci teljesítményének értékét jelezte, hogy a tegnapi ezüstérmes Luca Taranzano (3.) alig-alig keveredett eléje. Pedig mindent megpróbált, sziklaszilárd tojástartással, agresszív kanyarokkal operált. Az időmérő rendszer ma sem volt a helyzet magaslatán, nehéz volt így kivenni, pontosan hol is vesztett szűk három tizedet a hazaiak legjobbja, Tanner Perkins (8.). Andri Moser (5.) mindössze négy századdal szorult a második helyre, annyi világossá vált, hogy ha valahol meglehet verni az olaszt, akkor az a lejtő végi csúszós rész. A másik talján pár érintőre vett, egyensúlyából őt kibillentő kapu miatt beszedett másfél másodpercet. Resinelli (21.) tehát a sor végére került.

Albert Ortegát (6.) alaposan megváratták, mivel a célvonalra helyezett stoppert szerelni kellett, az erősödő szél pedig megtépázta a kapukat. A spanyol remekül elkapta a fonalat, ritmusos sízésével két szektor után vezetett, a célban a századok nem vele voltak. Hiába kapott alig egy tizedet, az csak a pillanatnyi harmadik helyre volt elegendő. A francia Lagier (23.) rendre lesodródott a pályáról, tőle nem volt miért tartania a legjobbaknak. Jan Zabystřantól (1.) annál inkább! A cseh testi épségét sem kímélve támadta a pályát, dinamikája közelítette a Világkupa-színvonalát. Alulról, de a közel négytizednyi előny egy kevesebb, mint egyperces futamon jelentősnek volt mondható.

Két amerikai követte egymást, Spencer Wright (17.), majd Jacob Dilling (15.) rettentően zaklatott sízésükkel nem mentek semmire. Eric Wylert (2.) még feltétlenül meg kellett várnunk az előzetes eredményhirdetéssel. Előtte Giovanni Zazzaro bukása borzolta a kedélyeket, az olasz letarolt egy kaput, de saját lábán hagyta el a helyszínt. A svájci különösen a középső részen ment remekül, minek hála 8 századra meg tudta közelíteni az éllovast. A továbbiakban még a kanadai Caeden Carruthers (10.) és egy újabb svájci, Federico Toscano (9.) maradt másodpercen belül. Nagy Bence egy 35. részidő után sajnos nem tudott pályán maradni. Túl direkt vett egy kaput, így nem fért be a következőbe. Elmondása szerint edzésmunkája 70%-ára a szlalom ment rá, egy éve összeszedett sérüléséből visszatérve inkább a jövő héten mutathatja meg magát igazán.

43-as rajtszámmal remek kiinduló helyzetbe hozta magát a listán Andrej Drukarov (4.). Hátránya kevesebb mint négy tized úgy, hogy ő alapvetően inkább technikai sízőnek számít.


Kifogástalan időben zajlott le a másnapi szlalom, melynek nyomvonalát a csehek edzője tűzte, mégpedig kellemesen ritmusosra. Nem volt cél a fiatalemberek szivatása, ennek megfelelően kevés szemnek bántó sízést láthattunk. A legjobb idő egy darabig a francia Ulysse Cretin (10.) nevéhez volt köthető, a francia szépen előre is araszolgatott a rangsorban. Többek közt a két osztrák kollégát is megelőzte. Nyugati szomszédunk nem vette igazán komolyan az Universiadét, Szuper-G-ben például egy szem indulójuk sem volt. Szlalomban azért érződött, nem ügyetlen sem Ronner (16.), sem Pöll (15.), még ha VK-csapatba közelébe sem nagyon fognak kerülni. Jeremie Lagier (7.)csaknem egy teljes másodpercet osztott ki honfitársának. Mozgásából kikövetkeztethető volt, hogy egy műlesiklóról van szó. Ellenpólusként darabos mozgásával hívta fel magára a figyelmet a késéssorozat végén kiesett kanadai Poitras, vagy épp az olasz Resinelli (31.).

Tizenöt sízőt követően nem változott a helyzet az élen, vagyis kettős francia vezetéssel fordultunk a második félre. Akadt pár kiesés, jellemzően túlzott önbizalomból kifolyólag, illetőleg az amerikai és olasz sporttársak a kapuk tövétől méteres távolságra húzták meg íveiket. Jacob Dilling (5.) menetéig tartott a gallok uralma. Az utolsóelőtti amerikai okosan sáfárkodott előnyével, kevés fékezéssel, a második legjobb idővel lehozta a pályát. A finn Keranen (6.) még egészen közel tudott maradni hozzá, Böhm és Chable (9.) pattogósnak indult sízését nem igazán bírták tartani a meredeken. Előbbi lába közé vett egy kaput. A lesiklókra külön szót nem érdemes vesztegetni, nyilván ügyetlenkedve vették az akadályokat.

Albert Ortegára (1.) már fokozottan figyelni kellett, mivel egyfelől felnőtt vb-ről volt egy 12. helyezése, másrészt 9 tizedes előnyről startolt el. A spanyol srác pedig nem tartalékolt, jó ritmussal szelte a kanyarokat, egy kevéssel még az amerikait is verte szlalomban. Márpedig hátránya alig volt 4 tized az éllovashoz képest, magyarán nagy terhet rótt a többiekre. Andri Moser (4.) az elejét elóvatoskodta, lényegében ott bukta el az érmét. A meredek már magabiztosra sikerült, az akkori második helyre simán befért. Andrej Drukarov (2.) számára kötelező alapfeladat volt a svájci megelőzése. Ezt megoldotta, az extra azonban hiányzott menetéből, lecsúszott párszor az ideális ívről. Nem nagyon értette a litván, miért kapott ki majdnem fél másodperccel… Taranzano lesikló könnyed tempót vállalt, így is túl korán kanyarodott az egyik stanglira. Eric Wyler (8.) szintén nem mozgott otthonosan a sűrűs tűzés közepette. Egy kérdés maradt csupán: érvényesíti-e a papírformát Jan Zabystřan (3.)? A nemleges válasz leginkább a meredeken dőlt el. Nem nézett ki jól, sok apró belefékezés, széles ívek jellemezték ott, pechére egyetlen századdal még a litván is elébe került.

Top three during alpine skiing: men’s alpine combined slalom at the 2023 FISU World University Games on January 15, 2023 in Wilmington, New York. (Photo by Sammy Swiss/FISU Games)

Norway’s Carmen Sofie Nielssen rounding the gate during Alpine Skiing Combined Super-G at the 2023 FISU World University Games on January 15th, 2023 in Wilmington, New York. (Photo by Vivian Porter/FISU Games)

A női mezőny egy fővel fogyatkozott meg tegnaphoz képest, a 34 főt számláló lista végén a két magyar lány szerepelt, messze nem azzal a céllal, hogy ott is végezzenek. Szombati sízésük inkább az „élvezetről” szólt, mint Barbai Áron csapatvezető fogalmazott, így is szép számban előztek meg sízőt. Ehhez képest mára 5-10 helyes javulást várt a szakember tőlük. A lányok versenyéről sajnos csak foszlányokat sikerült elcsípnünk, de azért igyekeztünk összerakni a mozaikokat valami egésszé.

Mértékadó alapidőt állított fel Michelle Hurni (6.), sőt egészen az utolsó kanyarokig a fölényes vezetés is benne volt a levegőben. A közbülső, széles ívekkel operáló részen senki nem bírta másodpercen belül megközelíteni a svájcit, csak aztán jött a vége, a szakasz, ahol tökutolsó időt síelt. Bizonyára jókorát fékezhetett, mert arrafelé csak a sebességtartáson volt a hangsúly. Tükörsima részsiker helyett azonnal át kellett adnia a vezető helyet, amire a német Leonie Flötgen (5.) vett át a maga konzervatívabb sízésével. Axelle Chevrier (2.) több tempót vitt kanyarjaiba, amivel további 3 tizeddel javította az etalont. Az olimpiát is megjárt Anasztaszja Sepilenko (4.) másodjára még magabiztosabban síelte meg a pályát, így remek pozícióból várhatta a szlalomot.

First place finisher Celia Abad of Spain speeding towards the finish line during Alpine Skiing Combined Super-G at the 2023 FISU World University Games on January 15th, 2023 in Wilmington, New York. (Photo by Vivian Porter/FISU Games)

A svájciak felejthetően mentek. Walz (17.) már a legelején elszúrta napját, Mosca (8.) szintén a kezdeti kanyaroknál került mélyre, nála legalább a folytatás jól sikerült. Még rosszabbul járt a tegnapi győztes; Fabiana Dorigo biztató nyitószektor után búcsúzott a meredek széles kanyarjainak egyikén. A német után a kanadai Timmermann (15.) zaklatott sízéssel került a mezőny sűrűjébe, majd a franciák képviseletében Socquet Dagoreau (9.) került épp másodpercen kívülre. Celia Abad (1.) tegnapi éremszerzése kiadós meglepetésnek számított. Na, ma igazolta a spanyol, piszkosul ráérzett a lejtőre. (Merthogy emlékem szerint tökugyanaz a nyomvonal várta ma a lányokat.) Ésszel ment egyébként Abad, bő kéttizednyi előnye így állt össze. A szombati dobogóról Carmen Sofie Nielssen (3.) szintén remekül szerepelt – ottani idő szerint – délelőtt, ezúttal pár századdal szorult a második Chevrier mögé. Rögtön utána Louison Accambray (7.) küzdött meg a lejtővel. Két remek szektor (a végén ő közelített meg leginkább Hurnit) között a legmeredekebb részt csúnyán elrontotta, így a nagy durranás elmaradt. A későbbiekben még Klára Gašparíková (10.) került a legjobb tíz közé, mégpedig 21-es rajtszámmal.

A magyar lányok közül ezúttal Majtényi Hanna (33-assal a 28.) startolt el előbb. Szektoridői tanúsága szerint kiegyenlített menetet síelt, bizonyára nem ment bele semmi kockázatosba. A célba érők közül egy ukrán és egy belga lányt előzött meg kb. 4 és fél másodperces hátrányával, további két síző volt még előzhető közelségben. Hozmann Szonja ellenben alaposan bekezdett, egész konkrétan tízedik részidővel nyitott, aztán ahogy nőtt a rádiusz, bizonyára jöhetett egy-két rontás, mert ottani ideje hátulról foglalta el a harmadik helyet. Az FIS élő eredménykövetése kezdetben a 24. helyen szerepeltette Szonját, majd pár perccel később már a kiesettek közé került. Mint megtudtuk magától az érintett sízőtől, három kapuval a vége előtt a levegőben kellett mentenie, majd nagy örömében, hogy nem esett semmi baja, inkább be sem vette a záró kapusort, és elcsordogált a célemelvény mögött. A bravúros mentésről a helyi szpíkernek egyébként Bode Miller jutott eszébe…


Egy csöppet felhősebb égbolt fogadta a lányokat hétfő délután, ettől még tökéletes síidőről beszélhettünk. A szlalompályát kanadai edző állította össze, szintén barátságos kivitelben. A nyitómenetet komótos tempóban, kis hegymászással egy belga lány teljesítette. Az ifjabbik Sepilenko-lány sem szaggatta át az istrángot, így Majtényi Hannának (23.) simán át kellett vennie a vezetést. Ez meg is valósult, minthogy szép kulturált menetet síelt, különösebb megakadás nélkül. Az ukrán lányt 4 és fél másodperccel előzte. Az ausztrál Sophie Mahon (22.), akivel a közösségi média alapján összebarátkoztak az előző napokban, rögtön letaszította az élről, ezzel együtt további előrelépésre volt kilátás magyar szempontból. Ami mindenképp tiszteletet parancsoló tény, hogy Hanna egyáltalán nem lógott ki a mezőnyből. Négy embernél ment jobbat délután, s nem kapott 4 s-et a legjobb műlesikló időtől.

Amikor már csak 15 síző várakozott a startjelre, kettős olasz vezetésre állt a versenny. Carlotta Maria Marcora (5.) párját ritkító lendülettel, végig a határon síelve ért le, így majdnem egy teljes másodperccel verte csak szlalomban az amúgy szintén remeklő Martina Sacchit (14.). Jódarabig fikarcnyi esélye sem volt a többieknek, egészen Petra Hromcováig (10.), aki a szlovák műlesikló hagyományokat továbbírva befészkelte magát a két talján közé. A továbbiakban előbb a francia Lamboray (11.), majd a házigazdáktól Proffit (7.) kéredzkedett fel pár perc erejéig a dobogóra, majd a szintén gall Julia Socquet Dagoreau (2.) ment egy második legjobb időt, amivel magabiztos előnnyel átvette a vezetést. Kellemetlen meglepetésre a svájci Mosca hamar kizúgott, Accambray (4.) pedig egy pályavégi nagy rontásának köszönhetően biztos előnyről bukta el az elsőséget, ezzel együtt az érmet.

Ettől még két francia állt ekkor a tabella élén, igaz, az időkülönbségek egyre jelentősebbek voltak. A svájci Hurni (9.) ezzel sem ment semmire, mert látványosan több élt használt a meredeken, mint az aktuális dobogósok, akik közt változatlanul helyet foglalt a jobbik olasz lány. Épp az egyetlen versenyben maradt német, Leonie Flötgen (3.) taszította le onnan. Fejrázásából ítélve nem volt maradéktalanul elégedett, pedig még az egyik franciát is megelőzte. Az ismertebb Sepilenko-nővér (12.) tisztában volt képességeivel, így nem is kockáztatta a szép helyezést egy valószerű kieséssel.

A TOP3-ból Nielssen (6.) próbálkozott elsőként. Az első szektorban még tartotta kb. egyszekundumos előnyét, de a lényeg csak ezután következett, márpedig a meredeken komoly térvesztésekkel jutott túl. Ugyanez volt érvényes Chevrierre (8.) , aki tetejében jelentős lendületveszteséget könyvelhetett el. Celia Abad (1.) esélyeire nem vetett jó fényt, hogy már a rövidke első szektorban elbukott 2 tizedet előnyéből. Aztán a meredekre remekül ráérzett a spanyol lány, így a 3. legjobb szlalomos időnek hála mondhatni simán megszerezte az aranyérmet. Kevesebb, mint egy évvel azután, hogy műtötték elülső keresztszalag-szakadással.

Julia Socquet Dagoreau (left), Celia Abad (middle), Leonie Floetgen (right) place top three during alpine skiing: women’s alpine combined slalom at the 2023 FISU World University Games on January 15, 2023 in Wilmington, New York. (Photo by Sammy Swiss/FISU Games)

A címlapkép forrása: lakeplacid2023fisugames

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s