Kettős német győzelem óriásban, Junia Brigitta a középmezőnyben

Kettős német győzelem született női óriás-műlesiklásban a Lake Placidon zajló Téli Egyetemi Világjátékokon. A kombinációban bronzérmes Leonie Flötgen győzött megelőzve a Szuper-G bajnoknőjét, Fabiana Dorigót. A bronz ezúttal a svéd Emma Hammergaardnak jutott. A három magyar indulóból Junia Brigitta szerzett helyezést, a 80 fős mezőnyben a 42. helyen végzett. Megelőzött tíz célba érőt, hátránya egy nagyságrendre helyezte három kanadai lánnyal. Élete első felnőtt világversenyén ez igenis szép eredmény. Hozmann Szonja az első, Majtényi Hanna a második futamban esett ki.

Az Universiade alpesi síversenyeinek negyedik napján óriás-műlesiklást rendeztek a lányok számára. A mezőny természetszerűen jóval népesebb volt, mint akár Szuper-G-ben, akár kombinációban. Kereken 80 sportoló csatolt sílécet a helyi idő szerint 15:35-kor kezdődő megmérettetésre. Köztük volt megannyi egzotikus nemzet képviselője, s ezúttal már három magyar induló. Hozmann és Majtényi mellett bemutatkozott ma Junia Brigitta.

Verőfényes napsütés, az előző napokhoz mérten szinte szélcsend uralkodott a Whiteface Mountainen. Az első futam nyomvonalát egy német edző állította össze. Maradjunk annyiban, meghökkentő variációval nem kellett szembenéznie a lányoknak, ami az Egyetemi Világjátékok eszmeiségét alapul véve teljességgel érthető. Zuzanna Czapska (21.) volt az első induló. A pekingi olimpia 30. helyezettje kulturált menettel nyitott, gyanúsan szép volt legtöbb kapuvétele a lengyel lánynak. Fabiana Dorigo (2.) rendkívül zaklatott csúszásával, késések tömkelegével is rávert 2 és fél másodpercet. A Szuper-G aranyérmese után a svéd Emma Hammergaard (3.) küzdött meg a több helyütt Világkupát idézően meredek lejtővel. Végig szorosan tartotta a németet, köztük nem dőlt el semmi. Tea Lamboray (6.) nagyságrendileg ugyanazt nyújtotta a meredeken, mint az éllovas (inkább időben, mert az ő ívei konszolidáltabbak voltak), a végére azonban elfogyott nála a lendület. A sebesség átmentése kulcskérdés ezen a lejtőn, ezt már megtanulhattuk.

Az ausztrál Madison Hoffman (10.) kerek másodpercet szedett be a némettől, a honfitárs viszont – minden jel szerint önmagát is meglepve – állt élre. Leonie Flötgen (1.) két széles kapuvétellel együtt markánsan gyorsabb volt a meredeken, s bizony az az 5 tized mértékadó különbségnek tűnt. Axelle Chevrier (7.) hátránya túllépte a szekundumot, a 3 évvel ezelőtt junior-világbajnokságot nyert Sara Rasknak (40.) pedig egy teljes befékezés után gyakorlatilag újra kellett indulnia. A francia hölgyek felsorakoztak az élmezőnyben, de a németek ellen egyelőre hatástalannak bizonyultak. Louison Accambray (4.) a meredeken szedte be 9 tizedes hátrányának garmadáját. Julia Socquet Dagoreau motiváltan állt a középső szektorhoz, aminek rossz vége lett. A bukótér porhanyós részéből nem volt visszaút. Az olasz nők dominálják a Világkupát e szakágban, Carlotta Maria Marcora (9.) pedig hengerelt a kombinációs szlalomon. Ma nem konkurált a legjobbakkal, bőven kicsúszott a másodpercen kívülre. Érdekes egyébiránt, hogy az óriás-műlesikló pálya jó 10 másodperccel hosszabb volt, mint pár napja a Szuper-G-k. A németeknek speciel nem volt panaszuk, Nora Brand (5.) révén már harmadik indulójuk került a TOP5-be. Az amerikai legnagyobb esélyese, Ainsley Proffit korai búcsúja az első kanyaroktól fogva borítékolható volt.

A továbbiakban bár akadt néhány, adott szakaszon erőteljes menet, azok elkövetői vagy kizúgtak (mint a svéd Marklund, a kanadai Timmermann, vagy épp a kombináció bajnoka, Abad), vagy pedig komoly időveszteségbe hajszolták magukat. Svájci részről Sarah Zoller még beverekedte magát a TOP10-be, a többieknek lassanként a 2 s-es időhátrány sem volt elérhető. Feltűnően gyöngén teljesítettek, s kinézetre is rettenetesen síeltek az osztrákok, Denise Dingsleder (11.) 1,79-es hátránya volt a plafon délelőtt.

A rajtlista utolsó negyedében sorra kerültek a magyar lányok is. 63-assal rajtszámmal Hozmann Szonja nagyon korán búcsúzott, visszajátszásban nem mutatták meg kiesésének okát. Hárommal utána bemutatkozott Junia Brigitta (51.). Dadogós kanyarkimenetekkel, összességében simán leért, hátránya 8.36 lett a vezető némettel szemben. 68-assal Majtényi Hanna (44.) szintén elérte a célvonalat. Ő valamivel több energiát fejtett ki kanyarodás közben, 5.78-as elmaradásból várta a folytatást.

Az első futam teljes egészében


A délutáni futamon 15 sízőt követően a svájci Eliane Christen (14.) állt az élen három-három századdal megelőzve az osztrák Julia Gross (15.) és a szintén svájci Domenica Mosca (15.) párosát. Tőle a francia tűzésű pálya második legjobb idejével Anasztaszja Sepilenko (9.) vette át az elsőséget. Az olimpiát is megjárt ukrán lány többek közt a legjobb osztrákot, Dingsledert (12.) is simán megelőzve.

A legjobb tízre fordulva az ausztrál Madison Hoffman (6.) állt a lista élén, mégpedig a délután leggyorsabb csúszásával. A legkisebb kontinensről egyébiránt ketten kerültek a TOP10-be, korábban Parker (10.) mutatott be stabil sízést. Visszatérve a jobbik ausztrálra, egy oldalra dőlést kivéve precízen hozta le a pályát, pedig szemre is komoly lendülettel húzta meg a kanyaríveket. Marcora (11.) kevésbé találta az íveket, hol túl direkt, hol késve ért a kanyarbemeneti szakaszba. A svájci Zoller (19.) nagyot akart domborítani, ez a meredeken annyi belefékezéssel járt, hogy jelentősen visszaesett. Chevrier (7.) a meredek végéig tartotta előnyét, ott azonban két széles ívvel jelentős tempóveszteséget könyvelhetett el. Pár századdal szorult a második helyre. Meglepetésre a másik francia sem tudott élre állni, Lamboray (8.) már a meredeken visszafogottabb volt, így noha a végtempóba kevésbé lehetett belekötni, csak az aktuális dobogó aljára fért fel.

A tegnapi nem a franciák, sokkal inkább a németek napja volt. Egyszerűen azért, mert a mezőny fölé nőttek rámenősség, kanyartempó tekintetében. Nora Brand (5.) sem ment egyáltalán tisztán, sok volt a zaklatott forduló, ám jóval lendületesebben tudott menni, mint a többiek. Arra legalábbis elég volt, hogy élre álljon. Innentől egyébként mindenki tartotta hozott pozícióját az élvonalból. Accambray (4.) pár százados fórját írta jóvá a célig, ám különösebb nyomást nem fejtett ki a többiekre. Hammergaard (3.) több ambícióval startolt el, rögtön a második kapunál jól bele is kellett fékeznie. A meredek azonban másodjára is szépségdíjasra sikerült. Bebiztosította az érmét. Fabiana Dorigo (2.) már-már rutinosan kezelte 6 tizedes előnyét. Az ívekre ügyelt, a lendületátvitelre nem különben, ennyi elég is volt az előny nagy részének tartására. Leonie Flötgen (1.) ellen már kevés volt, annak ellenére, hogy egy fenti jobbos kanyarban kis híján keresztbe álltak lécei. Másfél tizeddel tartott vezető helyét.

Ezután még hátra volt 36 síző, sajnos futamaikat levágták a lenti linken elérhető videóból. A kádak szaporodtak és mélyültek már a tévés közvetítés ideje alatt is, így gyanítható, hogy a sok kiesés abból vezethető le. Majtényi Hanna is erre a listára került. Mivel szektoridőt nem jegyzett fel nála a rendszer, hamar búcsúzhatott. Junia Brigitta (42.) viszont leért végső helyezésének megfelelő idővel. A célba értek közül megelőzött ír, kazaz, belga, izlandi, ukrán, holland, tajvani és tájföldi sporttársakat, és az előtte végzett kanadai triótól sem maradt le sokkal, ami a hátrány dimenzióját illeti.

A második futam (1-30-ig)

Ma a fiúk óriás-műlesiklását rendezik, Nagy Bencével és Tausz Andrással.

A címlapkép forrása: adh.de

(A szegényes képanyagért pedig elnézést kérünk a szervezők helyében is. Sajnos a verseny vége után több mint fél nappal sem töltöttek fel egy darab felvételt sem.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s