Kristoffersen az elemekkel is dacolva győzött Wengenben

Mostoha időjárási viszonyok, gyorsan romló pálya, és az utóbbi évek legnehezebb tűzése nehezítette a szlalomosok dolgát Wengenben. Mindezt a nehézséget Henrik Kristoffersen kezelte a legjobban, így 36 év után sem született ismét svájci győzelem a klasszikus szlalomversenyen. Pedig Loïc Meillard vezette a versenyt az első futam után, de Kristoffersen klasszis menetével szemben kicsivel ugyan, de alulmaradt. A harmadik helyet Lucas Braathen szerezte meg. A norvég egyébiránt jubilált, harmincadik alkalommal végzett világkupaverseny élén.

Ahogy már hosszú évek óta megszokhattuk, a műlesiklás egy klasszikusa zárja a wengeni hétvégét. „Minden szlalomok anyja”, ahogy Ivica Kostelić, a szlalomlejtő legsikeresebb sízője hívta a pályát a héten. Nem véletlen, csakúgy, mint Kitzbühelben, Wengenben is a legendás lesiklópálya mellett egy nem kevésbé neves szlalompálya is minden évben várja a sízőket. A wengeni különlegessége, hogy meredek és lapos szakaszok váltakoznak, ráadásul oldaldőlése is folyamatosan változik, ahogy a pálya ide-oda kanyarog az erdőben. Ami verseny érdekessége, hogy két pályán rendezik, a Jungfraun és a Männlichenen. A kettő csak annyiban tér el egymástól, hogy a pálya tűzése melyik oldalról kerüli a középső hüttét.

Ami a világkupát illeti, a norvégok emelkedtek ki idén a mezőnyből, Braathen, Kristoffersen rendszeres szereplői a dobogónak, de McGrath is felfért már egyszer. Közel tökéletes szezonjukba a svájciak rondítottak bele, Yule Madonnán tudott győzni, de Meillard is rendszeresen dobogó környékén végzett. Rajtuk kívül egyelőre Feller és Straßer az, aki igazi tényező tudott lenni idén, de ahogy azt megszokhattuk az utóbbi években, továbbra is még vagy egy tucat sízőnek van reális esélyes a dobogóra.

Az egész heti enyhe idő nem segítette a hó minőségét a Wengenben. Jelentős mennyiségű sóval kellett kezelni a pályát. A stanglikat brit edző tűzte, az előzetes interjúk alapján rendkívül technikásra, és kanyargósra. A hírek szerint olyannyira, hogy a FIS egyes kanyarokat kiegyenesíttetett. A sízők egyöntetűen azt várták, a puha hó és a nehéz tűzés egy nehéz, küzdelmes délelőttöt hoz majd számukra. A várakozások már Lucas Braathen (3.) menete alatt igazolást is nyertek. Nehéz volt megmondani, hogy az egyébként szemre tetszetős menet mire lehet elég tempó szempontjából.

forrás: sport1.de

Linus Straßer (4.) remekül bekezdett, de a cél előtti laposon tűzött 4-5 stangli előtt hibázott, így botozásra kényszerült. Loïc Meillard (1.) megmutatta, felül még Straßer is csak óvatoskodott, fél másodperccel verte Braathent. Ugyan középen kissé lassabbnak bizonyult, a záró labirintust ügyesen oldotta meg, így volt miért örömteli hangzavart csapnia a wengeni közönségnek. Nem volt ekkora örömre oka a svájciaknak a folytatásban: Daniel Yule (8.) rendkívül megszenvedte a pályát. 2 másodpercében nem kizárt, hogy némi elvaxolás is közrejátszott már. Atle Lie McGrath (5.) először síelhetett ilyen előkelő rajtszámmal, ami a mai körülmények közt, még a gyengébb kezdéssel együtt is sokat hozott a fiatal norvégnak.

Henrik Kristoffersen (2.) a letöréseket jól rugózta ki, és a laposra is remek tempót mentett át, így befért Braathen elé a 2. helyre. Manuel Fellerről ugyan már lekopott a folyamatos kiesések béklyója, de a mostani kockázatvállalásának kapura lépés lett a vége – idén először esett ki. Ahogy sokan, úgy Tommaso Sala (6.) is pálya elején volt igazán elveszett, utána azért korrekten síelt. Johannes Strolz (11.) négy kiesést követően próbált célba érni. Ez ugyan sikerült, de annyi késéssel, hogy hátránya a 3 másodpercet verdeste. Timon Haugan viszonylag jó második szektor után lovagolt meg egy kaput, majd egy perccel később Sebastian Foss-Solevåg billent ki oldalra. Clèment Noël (7.) a meredek szakaszokon sok élt használt, majd az utolsó letörésen elkövetett hibája miatt szabályosan sífutnia kellett a célvonalig.

forrás: ledauphine.fr

Alexis Pinturault (12.) szinte minden kanyarban szenvedős fékezésekkel fordította be léceit. Elsőként került 3 másodpercen kívülre. A pálya „címzettje”, Dave Ryding (14.) következett, de a világot ő sem tudta megváltani. Korrekt kezdés után háromszor is hátrabillent, Pinturault-t sem előzte meg. A hétvégén egyedüliként minden versenyt teljesítő Marco Schwarz (10.) az elmúlt percek meneteihez képest jobb időt síelt, de 2 másodpercen belülre kerülnie már esélye sem volt ez egyre jobban kádasodó pályán. Kristoffer Jakobsennek (15.) a reklámszünet adhatott volna némi esélyt, de a svédnek egy hiba után felfelé kellett síelnie egy pillanatig, így Ryding mögé, a ranglista pillanatnyi végére írták fel a nevét. Albert Popov (41.) egyébként sem szokta szeretni a túl puha pályákat, ráadásul belehibázott a pályába. Becsületből ugyan lesíelt, de a továbbjutásra esélye sem volt.

Alex Vinatzer (13.) az utolsó meredeken sok élt használt, de a záró szakasz laposát ügyesen sorozta le. Ramon Zenhäusern (9.) a puha pályákat szeretni szokta, de az ennyire technikás pályákat kevésbé. Látszott már eddig is, fejben elkezdte rendezni tavalyi hullámvölgyét, okos kockázatvállalással alig kapott ki a 25 perce már célba érő Yule-tól. Adrain Pertl (17.) a pálya közepi hütte mellett hatalmas rodeóval örvendeztette meg a nézőket, de ezt maximum a kürtök díjazták az óra semmiképp. Giuliano Razzoli (23.) annak ellenére múlta alul még az osztrákot is, hogy különösebb hibát nem vétett, egyszerűen lassú volt. Fabio Gstrein volt a délelőtt negyedik kiesője, kibillent egyensúlyából. Michael Matt (19.) számára már a „pályafelújítás” sem hozott sokat, az utolsóelőtti szektorban már lassan 2 másodpercet kapott mindenki.

forrás: rts.ch

Feltehetőleg a svájciak negyedik VB-helyéért küzd egymással Luca Aerni (21.) és Marc Rochat (18.), akiknek a bíztatására a nézők mindent bevetettek. Aerni korrekt nyitány után nem tudott mit kezdeni a romló pályával, Rochat viszont késései ellenére is igazolta remek formáját, messze rajtszámán felül teljesített. Filip Zubčić (20.) épp az egyre romló középső részt síelte valamivel jobban, a laposra viszont nem volt lendülete. Luke Winters (22.) annak ellenére ért be a célba, viszonylag vállalható idővel, hogy a szürke időben és buckás pályán egy stangli kiütötte a szemüveglencséjét. Joaquim Salarich (31.) sokat hibázgatva már 5 másodperc feletti hátránnyal ért célba. Stefano Gross egy vertikális kombináció egyik stangliját vette lécei közé. A legjobbak sorát Erik Read (16.) zárta, és ésszel síelve, messze rajtszámát felülmúlva ért célba.

A rendkívül elhasználódó pálya nem igazán segített a 30 felett érkezőknek. A bejutási küszöböt Štefan Hadalin (30.) 5,65-ös hátránya jelentette. Ezt Simon Maurerger (34-essel 24.) múlta felül a leginkább. Az igazi szenzáció viszont a 62-essel síelő Sam Maes (26.) továbbjutása. Mire a belga érkezett, szinte csak folyamatos kieséseket láthattunk. Továbbjutott még Sebastian Holzmann (25.), Alexander Steen Olsen (44-essel 27.), Sandro Simonet (40-essel 28.) és Benjamin Ritchie (42-essel 29.).

forrás: skiweltcup.tv

Az időjárás a két futam közt eltelt időben sem kímélte a pályát. Ebéd utánra megérkezett a lehűlés, nagy pelyhekben esett a hó Wengenben. A második futam pályáját a norvégok edzője tűzte, közel 10 másodperccel rövidebbre, mint a brit mester. Bár a pálya gyorsabb volt, a letörések így is viszonylag trükkösre sikerültek. Elsőként Štefan Hadalin (14.) érkezett, aki egy kiesés közeli szituáció után rendkívül visszafogta magát. Benjamin Ritchienek így jó esélye volt átvenni a vezetést, de kapura lépett. A svájci szurkolók nagy örömére viszont Sandro Simonet már az élre állt, ráadásul 2 másodperces előnnyel. Aleksander Steen Olsen (27.) a jobb felső szakaszának köszönhetően viszont hamar el is küldte a svájcit a szponzorfal elől.

forrás: blick.ch

Sam Maes (28.*) volt az első futam egyik szenzációja, de délután kapura lépett. Visszamászott ugyan, de a pontszerzéstől így is súlyos másodpercekkel maradt le. Steen Olsen idén már mutatott be nagy előrelépést rossz időjárási viszonyok mellett, korán síelve. A korai rajtolók közt pedig a különbségek is szorosak voltak, így könnyedén ugrotta át előbb Sebastian Holzmannt (18.), majd Simon Maurbergert (20.), és a lényegében elesésből visszapattanó Giuliano Razzolit (26.). Egyre inkább úgy tűnt, a havazás ugyan megérkezett, de a pályával csodát nem tett: előbb Luke Winters (24.), majd Luca Aerni (25.) csúszott rendkívül hátra, annak ellenére, hogy hatalmas hibát egyikőjük sem vétett. Filip Zubčić (19.) menetéből viszont az látszott, egy erős menettel verhető a norvég. Csak épp Zubčić menete nem volt az. Az utolsó pár kapunál az is kérdéses volt, be tudja-e magát fűzni.

forrás: CroSki/Facebook

Michael Matt (15.) két letörésbe is túlságosan belefékezett, így remek alsó szakasza miatt is 5 századdal kikapott Steen Olsentől. Igaz, az osztrák hozott előnye már 9 tizedre rúgott a rajtban. Marc Rochat (17.) a meredek kanyarjaiban túl agresszívan fékezett, de az utolsó letörést az eddigi legjobb vonalvezetéssel síelte. Adrian Pertl (23.), csakúgy, mint délelőtt, ezúttal sem síelt túlságosan erősen, míg Erik Read (22.) mozgása a pálya aljára esett szét. Kristoffer Jakobsen ezúttal is a reklámszünetben bízhatott, de a kockázatvállalásnak sorozatban harmadik kiesés lett az eredménye. Dave Ryding (21.) már 1,8 másodperces előnnyel vágott neki a pályának, de a kikádasodott felső meredeken köze másfél másodpercet vesztett el, összességében bőven elsüllyedt a mezőny sűrűjében.

forrás: blick.ch

Alex Vinatzer (10.) sokat vállalt, mindezt pedig lényegi hiba nélkül. A meredeken alig vesztett, és az egyik letörésen elkövetett hibáját is szinte egyből korrigálta, így közel egy másodperc megmaradt az előnyéből a célban. Alexis Pinturault (13.) a meredek előtt remekelt, és mindössze a kádakkal tarkított részen maradt alul Vinatzerrel szemben. Ugyan a nagy havazás miatt a második reklámszünetet eredetileg törölték, egy kaput olyan hosszan javítottak a francia menete után, hogy végül még előre is hozták a kereskedelmi blokkot. Közel 5 perces várakozást követően rajtolhatott Johannes Strolz (12.) és meredeket leszámítva remekelt, így a pillanatnyi második helye révén idei első pontjait ünnepelhette.

forrás: blick.ch

A folytatásban már nagyobb különbségekkel rajtoltak a sízők. Marco Schwarz (7.) viszont nem beosztotta hozott előnyét, hanem támadott. A meredeke parádésra sikerült, míg a lapost a végén szintén jó lendülettel síelte meg. Ramon Zenhäusern (9.) felül még tartani tudta Schwarzot, de a meredeken több kaputól is rendkívül távol került. A lapos sorozói nem szoktak gondot jelenteni neki, de Schwarztól így is 1 másodpercet kapott, ami még mindig elég volt a pillanatnyi második helyre. Ez is elég volt, hogy feltüzelje a svájciakat, akik egyből szurkolhattak Daniel Yule-nek (11.). Yule viszont még nagyobbat hibázott a meredeken, mint az előbb kétméteres honfitársa, így a dobogót sem csípte meg.

Clèment Noël (6.) gyorsabban kezdett, mint Schwarz, és a meredeken is megtartott pár századot az előnyéből. A vertikális kapukban és a laposabb részeken pedig a mezőny erősebbjei közé tartozik, amit most is bizonyított. Tommaso Sala (8.) a meredeken nagyon küzdött, ennek ellenére sokat nem vesztett a franciával szemben. A végén ugyan lassult, de a Schwarz és Zenhäusern közt tátongó űrbe bőven befért. Atle Lie McGrath (5.) remekül kezdett és a meredekre sem lehetett panasza. A laposba viszont belehibázott, így végül egy szűk tized maradt csak meg az előnyéből.

forrás: rts.ch

Linus Straßer (4.) a meredeken nem küzdött a kádak ellen, inkább engedte át rajtuk a léceit, így a letörés előttig elillanó előnyét egyből vissza is építette. Erre szüksége is volt, mert a laposon ismét lelassult. Lucas Braathen (3.) bődületes meredeket síelt, több mint fél másodpercet vert a németre. A végén is ütőképes maradt, így nagy nyomást helyezett a hátralévőkre. Henrik Kristoffersen (1.) viszont nem az a síző, aki ettől megretten. Végig tartotta Braathent, a végén pedig valósággal átszáguldott, így még növelte is előnyét összességében. Loïc Meillardon (2.) volt minden svájci szeme. A kérdés az volt, Joёl Gaspoz 36 évvel ezelőtti győzelme után születik-e ismét hazai szlalomgyőzelem. Meillard fent jól kezdett, de a döntő meredekre fordító, eddig is kulcsnak számító piros kaput elrontotta, így végül 2 tizeddel kikapott Kristoffersentől.

forrás: hrt.hr

Henrik Kristoffersen kereken harmincadik győzelmét szerezte, amivel a férfi örökranglista 11. legeredményesebbje, míg az összesített listán utolérte Janica Kostelićet. A wengeni szlalomon aratott harmadik győzelmével egyébként már a lejtő második legeredményesebbje, egy másik Kostelić, Ivica előzi e tekintetben. Loïc Meillard 13. dobogóját szerezte, a negyediket szlalomban. Klasszikus számban viszont továbbra sem sikerült még győznie. Lucas Braathen eddig 9-szer végzett a legjobb 3-ban, idén először úgy, hogy nem ő a győztes.

A szakági világkupában Kristoffersen visszavette a vezetést Braathentől, a kettejük közti különbség mindössze 10 pont. A két norvég viszont ellépett a ma nullázó Fellertől, és az utóbbi versenyeken gyengélkedő Yule-tól. Az összetett élén a helyezet változatlan, mindössze a 3. helyezett Kristoffersen szűkítette egyébként jelentős lemaradását Kildével szemben.

Wengen után jövő héten egyből újabb klasszikussal folytatódik a program. Pénteken már (egy várhatóan valamivel rövidebb) lesiklást rendeznek Kitzbühelben, míg a mai főszereplők jövő vasárnap a nem kevésbé ikonikus szlalompályán, a Ganslerhangon versenyeznek majd.

Borítókép forrása: skiweltcup.tv

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s