Cseh és német siker Szuper-G-ben; TOP30-ban kezdték a magyar lányok az Universiadét

Jan Zabystřan neve volt a legismertebb a férfi mezőnyben, aranyérme ennek megfelelően nem volt nagy meglepetés, a holnapi alpesi összetettben aligha lehet őt megverni. A lányoknál Fabiana Dorigo sikerét hozta a Szuper-G, amin a magyar lányok szépen helytálltak.

Az előzetes tervek szerint tegnap rendezték volna meg mindkét nem számára az első egyéni számot, a szuperóriás-műlesiklást. Az időjárás azonban a tengerentúlon is közbeszólt, no, nem a tavaszias hőmérséklettel voltak gondok, mint a mi kontinensünkön, az masszívan fagypont, jellemzően mínusz 10 fok alatt alakult. Hózápor érkezett a keleti parton magasodó Lake Placidbe, ami a rossz látási viszonyokkal és az erős szélmozgással együtt nem tette lehetővé a rendezést.

Tomas Klinsky during men’s alpine skiing: super G at the 2023 FISU World University Games on January 14, 2023 in Wilmington, New York. (Photo by Sammy Swiss/FISU Games)

Így az a döntés született, hogy szombaton megtartják mindkét Szuper-G-t. A pályát lerövidítve síelhették csak meg a sízők, a férfiaknak nagyjából egy percükbe került leérniük. A Whiteface Mountainen az amerikai John Norton tűzte a nyomvonalat. A 28 kapupárból 25 volt fordító. A helyi idő szerint délután négykor kezdődő versenyen kereken 40 síző próbált szerencsét.

Elsőként Yanick Mani (18.), az egykori VK-síző, Nils Mani öccse síelte le a lejtőt. A nyitómenetek átka végigkísérte a svájci kanyarjait, a sok pontatlanság nem hozhatott jó eredményt. A hazai színeket képviselő, rendkívül zaklatott pályát síző Spencer Wright (26.) csupán az utolsó harmadban bírt meggyőzően menni. Az olaszok nyitóembere inkább rossz példát nyújtott honfitársainak, Thomas Dalla Libera (30.) csapnivaló sízése után viszont csere történt az élen. A cseh Tomáš Klinský (10.) körültekintőbben járt el a változó intenzitású szélmozgás miatt még kiszámíthatatlanabb terepen, így nem volt meglepetés, hogy a Világkupa-tapasztalattal rendelkező, két éve vb-22. helyezett Albert Ortega (5.) jó négy tizeddel átvette tőle a vezetést.

Andri Moser (8.) révén még egy svájci vetélytársat maga mögé utasított a spanyol, majd David Kubeš (13.) miatt sem kellett izgulnia. A harmadik helvét már jócskán ráíjesztett, pár századdal Loïc Chable (7.) menete is elmaradt az első helytől. A srác családneve ismerős lehet sokaknak, a nagy tehetségnek tartott, élsportolói karrierjét mégis dicstelenül lezáró, jelenleg az FIS médiakoordinátoraként dolgozó Charlotte Chable öccséről van szó. Két olasz követte ezután egymást – mindketten kiestek. Luca Resinelli a pálya felénél, Giovanni Zazzaro az első kapuk egyikében sodródott ki a pályáról. Tanner Perkins (5.) remekül megoldotta a nyomvonal technikásabb részét, a végére ugyanakkor elfogyott lendülete, így csak holtversenyben tudott élre állni.

A legjobb kanadai induló, Caeden Carruthers (10.) stabilan középmezőnybe való menete után kerültek szétosztásra a dobogós helyek. Jan Zabystřan (1.) abszolút kimagaslott a mezőnyből, léctartásán meglátszott, hogy több mint 20 Világkupán startolt el, illetőleg megjárt két olimpiát és három világbajnokságon, utóbbi műfajban pedig három TOP20-as eredményt tud felmutatni. Elejétől fogva masszívabb, szűkebb íveket húzott, a tempót is jól átmentette kanyarodás közben. Uszkve 7 tizedet osztott ki az addigi elsőknek. Utána Luca Taranzano (2.) következett, aki egyedül a záró szektorban tudta egy kicsivel megverni a cseh srácot. A nyitószektora azonban jóval bizonytalanabbra sikerült. A népes svájci küldöttség legjobbja ma Eric Wyler (3.) lett, aki egy kiegyensúlyozott siklással simán felkerült a dobogóra. A folytatásban egyrészt egy újabb helvétet, Gianluca Böhmöt (9.) kiemelni, aki 22-es rajtszámmal száguldott egy topszektort középen, de hiába, mert a csúszási fázisban nem bizonyult meggyőzőnek. Kettővel utána Andrej Drukarov (4.) parádézott. A litván technikai képzettségi kamatozódni látszott középen, csupán századokon múlt a pódium sorsa. Az már most kijelenthető, hogy VK-pontszerzőként ő lesz az óriás-műlesiklás legnagyobb esélyese.

Zabystřan háromszoros VK-pontszerzőnek vallhatja magát, mindannyit kombinációban szerezte. EK-szinten már rendszeresen feltűnik neve a lista első felében, a január eleji wengeni Szuper-G-n elért 6. hely eddigi legjobbja. Taranzano csak alkalmi pontszerzőnek számít, Wyler kapcsán pedig a tavalyi junior-vb-n csapatban szerzett bronzérmét, valamit a hónap eleji NOC-on jegyzett két TOP10-helyezését lehet kiemelni.


Három órával a fiúk startja után a lányok vették birtokukba a lejtőt. A 35 főt számláló mezőny végén két magyarért is szurkolhattunk. A hóesés nem áll le kezdésig, a célzónában erőteljesen ringatta a zászlókat a szél. Fentebb a pályát kísérő sűrű fenyves miatt ez kevésbé okozott gondot, a ködös idő már annál inkább fokozott belátásra késztette a lányokat. A szervezők a maguk reszortját elvégezték azzal, öt kapuval lentebbről indították el a lányokat.

A férfi verseny után kíváncsian vártuk, mire képes nyitóemberként a csehek embere, Aneta Vetrová (23.). Amint kibukkant a tv-n keresztül totál beláthatatlan nyitószakaszról, volt egy jókora megbillenése, ami nem életerős tempójából fakadt. Louison Accambray (9.) előnye a célban már a 2 másodpercet közelítette. Szemre beleköthetetlen sízést nyújtott a francia, kíváncsian vártuk, mire lesz ez elegendő a többiekkel szemben. Cheyenne Brown (15.) fent meglátogatta a bukóteret párszor, mondhatni, hozta az amerikaiakra jellemző stílust. Súlyos tizedekkel szorult a második helyre.

Fabiana Dorigo’s winning run during women’s alpine skiing: super G at the 2023 FISU World University Games on January 14, 2023 in Wilmington, New York. (Photo by Sammy Swiss/FISU Games)

Fabiana Dorigo (1.) sízésén pedig a német iskola érződött. Jól kimunkált léctartással, rezzenéstelenül süvített át a kanyarokon. A bőven másodpercen túli előnnyel alaposan beárazta az addig látottakat. A másik német, Sophia Eckstein (19.) nem igazán rúgott labdába, ha innen nézzük, nagy fegyvertény volt viszont az ukrán testvérpár jobbik tagjától, Anasztaszja Sepilenkótól (11.), hogy ha egy percig is, de dobogón érezhette magát. (Katerina keveseket előzött meg.) Jöttek ugyanis a svájciak. Alexandra Walz (6.) révén megint dinamika költözött a kanyarokban, még ha fent akadt két enyhe túlcsúszása. A per pillanat második helyezett kolleginája után Michelle Hurni (10.) két szektor után már jobban is állt a német éllovasnál, de aztán a záró csúszásban ő is bekapta a maga másodpercét tőle. A hullámokkal teletűzdelt középső részen azért bőven lehetett hozni a németen, ezt a cseh Klára Gašparíková (8.) is igazolta. Carmen Sofie Nielssen (2.) részéről rossz szektort nem lehetett feljegyezni, vállalható tempóját jó íveken vitte végig, s minthogy a zárószakaszt jó aerodinamikával oldotta meg, besorolt a második helyre.

Celia Abad’s third place run during women’s alpine skiing: super G at the 2023 FISU World University Games on January 14, 2023 in Wilmington, New York. (Photo by Sammy Swiss/FISU Games)

A német Wenk (18.)  nem talált jó nyomvonalat, a francia Chervrier pedig nagyon korán pályán kívül rekedt. A szlovák Hromcovát (15.) alaposan megváratták a szervezők, emellett mintha a köd is erősödött volna fent, ami érződött is menetén. Hamarosan két német hölgy érezhette magát dobogón, Leonie Flötgen (5.) részéről egy szimpla koordinált sízés elegendő volt hozzá. Kettővel később aztán másvalaki foglalta el a harmadik pozíciót. Celia Abad (3.) rendkívül bevállalós sízést mutatott be, ami pár szögletes kanyar mellett konstans gyorsasággal párosult. A végét kivéve, ott utolérhetetlen maradt Dorigo.

Német-norvég-spanyol TOP3-ra állt tehát a verseny akkor, amikor az olasz lányok is megmutathatták magukat. Kissé gonoszkodva megjegyezhetjük, sem Sacchi (20.), sem pedig Fantoli (14.) nem fogja átvenni Goggiáék örökségét lesiklásban. A kanadai Timmermann (13.) ment egy topidőt középen, ám minthogy támaszléce az elején nem „tette a dolgát”, ez még a TOP10-re sem volt elegendő. A francia csapatból ketten zárták másodpercen belül a napot. Előbb Julia Socquet Dagoreau (7.) teljesítette ezt a célt széles ívvételeivel együtt, majd néggyel utána Tea Lamboray (4.) még jobban ment. Két szektor után még – legalábbis papíron – a győzelemre is volt esélye, a végén bekapott 6 tized egy érembe került. Három századon múlt a történet…

Nem kellett sokat várnunk a magyar lányokra. Hozmann Szonja (25.) ügyelt a biztonságos ívekre, néhol a meredeken is megoldotta a tojástartást. Tisztes tempóban, gond nélkül leért mintegy 3 és feles hátránnyal. Az, hogy olasz, kandai és amerikai riválisokat megelőzött, feltétlenül a becsületére legyen mondva. Főleg úgy, hogy ő, majd az utolsóként elrajtolt Majtényi Hanna (30.) menetét már fél-kétharmad részben végigkísérte a köd. Hanna kevesebbet vállalt Szonjánál, ezzel együtt megelőzött három célba érőt, így mindkét magyar lány a legjobb harmincban végzett. Fontos kiemelni, hogy Szonja öt, Hanna három éve nem síelt versenyen Szuper-G-t. Szép volt, lányok!

Champions during women’s alpine skiing: super G at the 2023 FISU World University Games on January 14, 2023 in Wilmington, New York. (Photo by Sammy Swiss/FISU Games)

Az aranyérmes Fabiana Dorigo még a 2020-as évben kapott bizalmat három ízben a Világkupában, egyik Szuper-G-n sem sikerült célba érnie. Az Európai Kupában két TOP10-helyezése van, legjobbját (6. hely) a november végi mayrhofeni óriás-műlesikláson érte el. Két éve bronzérmes lett ugyanebben a számban hazája bajnokságán. Nielssen egyetlen pontot szerzett eddig az EK-ban, igaz, ő még csak 19 éves. A spanyol hölgy alighanem élete sikerét érte el ma, eddig ugyanis néhány FIS-versenyes győzelem és dobogó mellett nagy eredményt nem tudott felmutatni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s