A fiatalok előretörtek: kettős norvég siker Adelbodenben

Jellemezi a norvég válogatott erejét, hogy miután kiesett világbajnokuk (Foss-Solevåg) és szakági címvédőjük (Kristoffersen), kettős győzelemre voltak érdemesek az adelbodeni szlalomon. Lucas Braathen összességében tükörsimán húzta be idei második sikerét, míg Atle Lie McGrath nagyot javítva végzett pódiumon. A dobogó harmadik fokára a szezonban másodjára Linus Straßer állt fel. A negyedik helyen holtverseny alakult ki Alex Vinatzer és Loïc Meillard közt – egyetlen századdal a TOP3-tól. A legjobb osztrák ezúttal Marco Schwarz lett a maga hatodik helyével.

Adelboden az óriás-műlesiklás klasszikusa, a másik technikai számban az ezredfordulótól kezdtek el rendszeresen versenyt rendezni. A legnagyobb király természetesen Marcel Hirscher volt itt a maga 10 dobogójával (5-3-2 leosztásban). Az aktív sízők közül Henrik Kristoffersen a legeredményesebb. Hat dobogós helyéből kettő győzelmet takar, igaz, a legutóbbit hat éve nyerte. Ám minthogy a Gudibergen meggyőző formát mutatott, ő volt a mai nap legnagyobb esélyese. A címvédő Johannes Strolz háromból három kieséssel hangolt a mai napra, s bár Schwarznak (2021-es győztes) voltak erős momentumai, ha osztrákok közül kellett volna válogatnunk, Feller sikerére fogadtunk volna. Hazai oldalról a három évvel korábbi győztes Daniel Yulében reménykedtek elsősorban. Az adelbodeni elsők sorát Stefano Gross teszi teljessé.

Megérkezett az égi áldás a Chuenisbärglire, ami tekintettel a fagypont környéki hőmérsékletre, nyilván cseppfolyós állagú volt. Ez sajnos a pályaromlást hátrányosan érintette. A svédek edzője volt felelős a délelőtti nyomvonalért, a 68 stangliból 66 volt fordító. Népes, 72 fős mezőny csatolt szerelést a mai napra. Victor Muffat-Jeandet tegnapi hatalmas bukása után természetesen nem volt ott a rajtlistán. Az agyrázkódás mellett eltörte az orrát, majd a műtétet követően hazájába szállították. A vizsgálatok még előtte állnak, de minden bizonnyal térdsérülést is szenvedett.

Forrás: Kronen Zeitung

Henrik Kristoffersen (37.) számára az 1-es rajtszám jó ómennek számított. Magabiztossága a régi énjét idézte, s összességében remekül síelte meg a pályát. Csak volt egy bökkenő: egy kifordulás, majd hegymászás, amivel helyből elbukott több mint 4 s-et. A lejtő várható drasztikus romlását számba véve nem volt akkora pofátlanság, amit tett. Végül csak négy tizeddel szorult ki a legjobb harmincból. (Azt pedig csak zárójelben közöljük, hogy a kukába való szektoron kívül síelt egy második és két első részidőt…) Tetejében térdvédőjével jól megcsapta az arcát. Clément Noël a letörést megelőző szakaszt még masszívan síelte meg, aztán viszont belebonyolódott a szűkre tűzött kombinációba, s ő már nem tudta folytatni. Négy versenyből harmadjára esett ki. Manuel Feller (4.) inkább a tutira ment, visszafogta léceit a célzónában, ott súlyos tizedeket kapott a norvégtól.

Lucas Braathen (1.) jóval több energiát fektetett kanyarulataiba, jutalma érte 8 tizedes előny volt. Daniel Yule (9.) élhasználat terén konzervatívabb taktikát választott, ami biztos célba éréssel, ezzel együtt másfél másodperces időhátránnyal járt együtt. Linus Straßer (3.) pattogós sízését kissé megfogta a letörésnél, ezzel együtt simán befért a második helyre. Onnan Loïc Meillard (2.) taszította le. Esetében a zárómeredek kevésbé volt tiszta, de ez a magasabb kanyartempóból fakadt.

Forrás: SportNews.bz

Atle Lie McGrath (5.) zöld szektorral kezdett, majd pedig sorban kapta a tizedeket jó barátjától, különösen a második szektorban nyílt ki az olló. Tomasso Sala (8.) közepes intenzitással tette a dolgát, alighanem taktikázott a rajtszámmal. Marco Schwarz (6.) a Zielhangra fordulva gyújtotta be a rakétákat, kár, hogy addig másodperces hátrányt gyűjtött össze. Johannes Strolz (12.) végre elérte a célvonalat, dacára a rendkívül bizonytalan célarénának, ugyanezt nem tudta lehozni Kristoffer Jakobsen, aki lába közé vette a letörésre tűzött stanglit. Dave Ryding (13.) nem vállalt eleget, azt viszonylag simán lehozta, 2 s-es időkülönbséggel. Sebastian Foss-Solevåg lagymatag, bizonytalan kezdése ellenére képes volt túldönteni a léceit. A világbajnok kétszer a második futamban búcsúzott, ma ezt egy délelőtti kieséssel fokozta. Alexis Pinturault (17.) felejtésre érdemes, tompa menetével zárult az első szekció.

Timon Haugan (6.) szintén a VanDeer-lécekkel síelt, méghozzá kellő agilitással. Schwarzcal holtversenyben a 6. helyen találta magát. Albert Popov (11.) a tavaszias hóviszonyok szakértője, amit érvényesíteni tudott azzal együtt, hogy a letörésnél volt két nagyon mélyről vett kanyarja. Giuliano Razzoli (25.) sízését nézni is kínszenvedés volt, esélye nem volt a továbbjutásra. Három feltörekvő, vb-jegyért is harcoló osztrák követte egymást. Fabio Gstrein (18.) és Adrian Pertl (19.) nagyon nem barátkozott meg a körülményekkel, a letörést megelőző átkötő szakaszon megkapták a maguk másodpercét. Michael Matt (16.) egy fokkal jobban nézett ki, kezd némi stabilitást szerezni a lécmizériát követően. Alex Vinatzer (15.) több dinamikát adagolt sízésébe, a sok megbillenés miatt ő sem maradt 2 s-en belül.

Forrás: Idaho State Journal

Ramon Zenhäusern (10.) a pályarenoválás után elemében volt, s bár a meredekkel szemlátomást megszenvedett, a kitartás TOP10-et ért délelőtt. Luca Aerni (23.) még rendezetlenebb mozgással kedveskedett szurkolóinak, Filip Zubčić (31.) pedig egészen förtelmes célarénát síelt, ami érthetetlen, hiszen az volt korábban a specialitása. Luke Winters korai kiesése után Joaquim Salarich (32.) komoly léctartási gondokkal küszködött a meredeken. Ő és a horvát csakis a pálya drasztikus romlásában reménykedhettek. Erik Read (27.) kivételes technikai képzettsége jól jött a kádak kereszttüzében, ami a tempót illeti, Marc Rochat (14.) jelentősen magasabb szintet ütött meg a kanadainál, ezzel pedig beszállt a vb-tagságért folyó ádáz küzdelembe. Stefano Gross (22.) 3 s-en belül zárt, ami biztos második futamot ért.

Volt annyira durva rontás, hogy harmincon túl is reménykedni lehessen a továbbjutásban. Tanguy Nef (31-essel a 24.) nagy versenyt fut a TOP30-as rajtszámért, Štefan Hadalin (32-essel a 20.) legjobb szlovénként szintén erre pályázik. A horvátok közül csupán Samuel Kolega (36-ossal a 20.) folytathatta. A délutáni futam mezőnyét Dominik Raschner (37-essel a 25.), Benjamin Ritchie (42-essel a 30., +3.72), Anton Tremmel (44-essel a 29.), s legmagasabb rajtszámmal a görög Alexander Ginnisz (48-assal a 28.) tette teljessé.


A délutáni olasz tűzés jócskán lüktetőbb volt az elsőnél. A zárómeredek persze így sem volt álomszerű a sízőknek, Ritchie (26. – még 108%-on belül) rövidke hegymászásra is kényszerült kezdőemberként. Tremmel (13.) vélhetően anélkül is előzte volna az amerikait, a német lendületes, s egyben stabilnak is mondható menete a meredeken remeklő Ginnisz (20.) ellen is elégségesnek bizonyult. Read egy fenti sorozón számította el magát, Razzoli (25.) ugyan elérte a célvonalat, de formáját, magabiztosságát ma sem szerezte vissza. Raschner (24.) jókora bravúrral húzta be magát a letörésre tűzött stangliba, előrelépéssel persze nem kalkulálhatott. Nef villámgyorsan kapura lépett, Aerni (22.) sok apró bizonytalansággal, de legalább megszerezte a szükséges pontokat. Gross (15.) próbált pattogósan síelni, ezzel együtt bekapta a maga tizedeit a szűkre tűzött átkötő részen, s noha szemre ritmusos volt a meredekje, nem tudott élre állni. Hadalin (14.) bátor habitussal állt a lejtőhöz, a meredeken párszor keményen be kellett fékeznie, lendületét ennek ellenére át tudta menteni. Kollega (21.) ebben kevésbé bizonyult sikeresnek, ami a szoros mezőnyben visszaeséssel járt együtt. Pertl (12.) egy rendkívül ingatag letörést követően ritmusban maradt, ami elegendő volt a vezetés átvételére. Gstrein sízésébe több kakaó szorult, ám noha még a vertikális kapuknál történt késedelmet átvészelte, a célarénában kis híján előrehuppant a nagy lendülettől. Pinturault (10.) előnye simán kitartott a célvonalig. A második tűzés ritmikája egyértelműen jobb ízlett a franciának. Matt bizonytalankodásai jelentős visszaeséssel jártak.

Forrás: OA Sport

Tizenöt síző után Pinturault, Pertl és a per pillanat 11 helyet javító Tremmel szerepelt a TOP3-ban. Alex Vinatzer (4.) kihasználta a reklámszünet idején ráncfelvarráson átesett pályát. Kezdésként akadt pár necces íve, egyébként nem látszott sízésén, hogy három kiesés után pontszerzési kényszerben volt. Sőt, délután csak Tremmel ment nála jobban, a lejtő legvégén egészen parádésat nyújtott. Rochat (9.) a meredek tetején konkurált a friss éllovas olasszal, az meg, hogy befért a második helyre, rajtszám szempontjából is kiemelt jelentőséggel bírt. Ryding (19.) életerős nyitány után is merte támadni a kapukat, csakhogy rendre kövér íveket fogott, ami a megbicsaklásokkal együtt sok időbe került. Strolz az ötödik kapunál fejezte be szereplését. Túlfordult, esélye nem volt menetirányba zúdítani léceit. Négyből négy nullázás…

Popov (15.) kissé bátortalan sízést mutatott be, ugyanezt Zenhäusern (8.) nyilván nem tehette meg hazai lejtőn. A sorozókat szokás szerint jó ritmussal oldotta meg, s noha a letörésnél voltak gondjai, végül is az is kulturáltabbnak tűnt a délelőttinél. Kevéssel szorult Vinatzer mögé. Yule (11.) részéről kötelező feladat lett volna a vezetés átvétele. Esélyét akkor bukta el, amikor a letörésnél két kanyar erejéig meglátogatta a porhanyós havat.

Jól nézett ki a tabella svájci szempontból 8 sízővel a vége előtt. Vinatzer mögött két helvét sorakozott, Zenhäusern, Rochat sorrendben. Az újabb pályafelújítás nem használt Salának (15.) . Az olasz két megbillenés után teljesen elvesztette a fonalat, teljesen eltűnt a sűrűben. Schwarz (6.) higgadt ívekre rendezkedett be, ez pedig kevésnek bizonyult Vinatzer ellen, akitől az utolsó szektorban fél másodpercet szedett be. Haugan (18.) küzdelmes meneten volt túl, s akkor még finoman fogalmaztunk. Odafent, majd a letörésnél csúszott méterekkel túl az ideális ívtől – tovább kell várnia két erős menetre egy napon belül. McGrath (2.) komolyabb rontás nélkül kellő vehemenciával letudta a lejtőt, ami által hozott előnyéből megőrzött két tizedet az olasszal szemben. A Cuche-féle lécpörgetéssel pedig elnyerte a közönség rokonszenvét.

Forrás: Sportschau

Feller (7.) akár a szakági elsőséget is célba vehette egy kiváló menettel. Nos, ez nem valósult meg, miután a letörésnél nagyot kellett rúgkapálnia a folytatásért. Még az aktuális dobogóról is lecsúszott. Straßer (3.) a biztos dobogóért küzdött, s ahogy lenni szokott, a Zielhangon dőlt el minden. Nem sikerült optimálisra, Vinatzer csupán egyetlen századdal előzte meg. Akárcsak Meillard-t (4.). A svájciak utolsó mentsvára megszenvedett a kádakkal megspékelt zárómeredekkel, de már azt megelőzően lefelezte előnyét. A célban egyszerre volt szerencséje és peche, hiszen Vinatzerrel holtversenyben zárt, ugyanakkor egy századdal lemaradt a dobogóról. Merthogy Braathen (1.) nem kérdezett, tükörsimán tartotta fórját, ahol kellett, tartalékolva, ahol kellett, kicsit megnyomva. Bőven belefért, 7 tizeddel nyerte Adelbodent!

Részletes eredménylista

Forrás: Sport1

Lucas Braathen idei harmadik, pályafutása ötödik győzelmét szerezte a Világkupában. Szlalomban három sikernél és négy dobogónál tart, s amennyiben extravaganciája a síléceken némi hosszútávú stabilitással fog párosulni, akár-akár még dominánssá is válhat a szakágban. Jelenleg azért erről szó nincs, a sűrű januári időszakban még alaposan átformálódhat a tabella. Annyi azért látszik, hogy Manuel Feller (helyezései 2-5-2-7) az indokolatlan kiesések emberéből a stabilitás mesterévé vált.

Atle Lie McGrath hatodszorra állt dobogóra, a tavaly márciusi dupla győzelme óta először. Fontos kiemelni, hogy ők ketten, Braathen és McGrath napra pontosan két évvel ezelőtt súlyos térdsérülést szenvedtek Adelbodenben. Nem véletlenül volt az a kitörő öröm kettejüktől. Linus Straßer 10 VK-dobogónál tart, ebből hetet jegyez szlalomban. Idei második TOP3-át földijének, a héten elhunyt egykori kiváló sízőnek, Rosa Mittermaiernak ajánlotta fel.

Jövő héten Svájcban marad a mezőny jelentősebb része. Wengenben a pénteki Szuper-G-vel rajtol a programban, hogy aztán a hétvége további részében jöjjenek a klasszikusok: a Lauberhornrennen, majd végül a szlalom a Männlichen-lejtőn.

A címlapkép forrása: L’Équipe

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s