Kristoffersen a Hirscher-lécekkel is kevés volt: Odermatt leuralta Adelbodent

Délelőtt még nem adott bele mindent, amikor aztán igazán kellett, ismételten csillogtatott klasszisát a svájci fenomén. Ördögi tempót vállalt, amit az ominózus letörést követően nem tudott tökéletesen megsíelni, de így is hozta a délutáni futamot. Odermattnak tehát sikerült a címvédés, amire svájciként eddig egyesegyedül Pirmin Zurbriggen volt képes. Henrik Kristoffersen mindent kisajtolt magából, másodperce(ke)t vert mindenki másra, de vele szemben ma is sansztalan volt. A hazaiak fiesztáját fokozandó Loïc Meillard is felállhatott a dobogóra.

Forrás: Blick.ch

Az utolsó pillanatokig kétséges volt az adelbodeni klasszikus megrendezése. Az egész Európát sújtó tavaszias felmelegedési hullám nem kímélte a berni kantonban elterülő patinás helyszínt sem, egészen elképesztő felvételek keringtek a világhálón a két ünnep közti időszakban. Érdemi hómennyiség híján a valamivel hűvösebb decemberi éjszakákon sikerült elegendő mennyiségű műhavat előállítaniuk, valamint több mint féltonnányi (!) sóval teremtettek síelésre alkalmas körülményeket a helyi szakemberek.

A munkálatokat idén már csak „szaktanácsadóként” felügyelte a „Chuenisbärgli lelke”, vagyis a 60 éves Hans Pieren. A hét elején morcosan elhessegette a média azon vélekedését, hogy muszáj lesz törölni a hétvégi versenyeket, azt ugyanakkor kiemelte, két fagyos éjszakára még szükségük lesz ahhoz, hogy „nagyon jó versenyük” legyen. Említett 500 kg-s sómennyiséget egyébként Pieren saját „házi receptje” alapján készítették elő.

A rajtlistáról egy nagyobb név hiányzik. A hat évvel ezelőtti vb-ezüstérmes Roland Leitinger rásérült többször műtött térdére a Val d’Isére-i óriás-műlesikláson, azóta Alta Badián sem tudott fájdalommentesen síelni.

Forrás: Blick.ch

Túlzás nélkül állítható, mindenki Odermatt győzelmét várta. Az összetett címvédője és éllovasa egészen elképesztő statisztikával rendelkezik 2021 októbere óta valamennyi szakági versenyen dobogón állt.

Forrás: WVNews

Hétágra sütött a nap futamkezdésre, ami jobb hír, alig emelkedett fagypont fölé a hőmérséklet. Henrik Kristoffersen (2.) próbálta ki elsőként a horvát edző által tűzött pályát. Ritmusos, de kimondottan kanyargós nyomvonallal volt dolguk a versenyzőknek, az emblematikus célterület ugyanakkor nem lett túlkombinálva. A norvég megfelelő dinamikával síelt, talán a záró letörésnél túlzottan megfogta léceit. Manuel Feller (5.) kezdettől fogva tompának bizonyult, másfél másodpercet kapott teljes pályán. Lucas Braathen két erősebb szektor után ezúttal nem érkezett el a célterületig. Beakadt karja az egyik stangliba, ami teljesen kibillentette egyensúlyából. Alexis Pinturault (4.) jó ritmusban lovagolta meg a lejtőt, kár a sok szélesre vett kanyarért, ami nagyjából 8 tizedet eredményezett.

Žan Kranjec (8.) váratlanul indiszponáltan síelt. Végig küzdött egyensúlyával, egymást érték a késve vett kanyarok, nem véletlen, hogy ment a lista végére. Marco Odermatt (1.) fenséges stílusban művészkedte le magát a lejtőn. Simán tartotta a norvégot, a letörésnél pedig egy remek megoldással erőlködte be magát a tökétes ívre. Megkondultak a harangok, bő 3 tizeddel átvette a vezetést. Loïc Meillard (3.) révén hamarosan kettős svájci dobogót jelzett a tabella. Magabiztos íveket húzott, s bár a letörést valamivel mélyebben abszolválta, a végeredményre nem lehetett panasz, hiszen csupán fél szekundumot kapott jó barátjától.

Forrás: Sportnews.bz

Justin Murisier elmaradt honfitársaitól minden tekintetben, egy középmezőnyre érdemes menetét a célarénában elkövetett veszélyes megbillenésével zárta. Luca de Aliprandini (15.) csúszása féloldalasra sikeredett: a második szektorban valamicskét fogott Odermatton, a letörést megelőző átkötő részen, majd a legvégén viszont beszedett bő 2 másodpercet. Stefan Brennsteiner (11.) újdonsült apaként nem szaggatta szét az istrángot, de azért így is volt egy kiadós mentése. Gino Caviezel (6.) célba érésével már három svájci foglalt helyet az első hatban. Ahol kellett, például a nagy letörésnél, kompromisszumot kötött, ám vállalt tempóját gond nélkül végig vitte. A dobogósok mindenesetre rendesen elszakadtak a többiektől, hiszen Meillard 7 tizeddel előzte meg a negyedik Pinturault-t. Filip Zubčić (13.) a „célegyenest” szokás szerint remekül oldotta meg. Más kérdés, hogy addig kiütközött, nincs jó passzban a horvát. Marco Schwarz (10.) erőnek erejével támadta a pályát, s bár közvetlenül a letörés előtt besokallt, a sebességvesztés és a botozás mintha még jól is jött neki a letörésnél. Osztrák részről csinosan mutatott a három TOP10. Atle Lie McGrath korán letarolt a kaput, így a másik ifjú norvég sem folytathatta. Alexander Schmid pedig hátfájdalmak okán bele sem vágott a kalandba.

Mathieu Faivre (23.) feltámadására még várnunk kell. Fent megdobta egy bucka, a kompresszió elvesztését még két kanyaron át cipelte magával. Bőven 3 s-en túl zárt. River Radamus (16.) nagyjából megismételte az Odermatt-féle letörést, csak aztán a bukótérből kellett visszavezetnie magát a pályára, így semmire nem ment e bravúrral. Erik Read (21.) stílusosan, de kevés eréllyel síelte meg a Chuenisbärglit, Ramus Windingstad (12.) a sok apró rontással együtt lényegesen jobb helyzetbe került. Patrick Feurstein (19.) a leszakadók táborát erősítette, Victor Muffat-Jeandet (7.) inkább a bő élmezőnyhöz, avagy a középmezőny elejéhez csatlakozott. A célarénát kiválóan, szép magasról síelte meg. Trevor Philp (29.) kapott 4 másodpercet, a sok kiesés miatt ezzel is tovább lehetett kerülni.

ADELBODEN, SWITZERLAND – JANUARY 7: Filippo Della Vite of Team Italy competes during the Audi FIS Alpine Ski World Cup Men’s Giant Slalom on January 7, 2023 in Adelboden, Switzerland. (Photo by Alexis Boichard/Agence Zoom)

Tommy Ford (30.) rendkívül elfáradt a végére tavalyi horroresése helyszínén. Joan Verdú baja alaposan meggyűlt a balos kanyarokkal, a célterületre teljesen elfogyott belőle a szufla és a koncentráció. Előre billent, fejjel csapódott bele a duplán megerődített védőrendszerbe. Raphael Haaser (18.) a biztos továbbjutáson túl többre nem volt képes, Filippo Della Vite (14.) viszont bátran tette dolgát, s egyedül a letörést követően került nagy bajba. Így is ő lett a legjobb olasz, nem úgy Giovanni Borsotti (39.), aki nem előzött meg senkit. Leif Kristian Nestvold-Haugen a célarénában fejezte be roppant bizonytalan menetét. Adam Žampa az első kapuktól kezdve komoly késésben volt, ennek jegyében nem is húzta sokáig. Simon Maurberger (36.) a lankásabb részen kis híján oldalára dőlve fejezte be szereplését, majd a célarénában is bele kellett fékeznie.

Elindult a versenyen Aleksander Aamodt Kilde (9.) is, jelezvén aspirációját az összetett elsőségre. S ha már ott volt, nem adta alább a TOP10-nél. A szektoridőkből ítélve érdemi hibát aligha követhetett el. Az elmúlt években egyébként háromszor is a legjobb öt között zárt itt a norvég, tehát kifejezetten kedveli ezt a lejtőt. Rögtön utána Stefan Luitz (22.), majd Daniele Sette (27.) is szépen helytálltak. Két másik svájci is továbbjutott a későbbiekben, név szerint Fadri Janutin (39-essel a 20.) és Thomas Tumler (45-össel a 17.) síelhetett délután. A finn Samu Torsti (47-essel a 26.), a német Anton Grammel (52-essel a 28.), az olasz Hannes Zingerle (58-assal a 25.) és a francia Leo Anguenot (61-essel a 24.) tette teljessé a délutáni mezőnyt.


Normál esetben aligha kellett volna délután is lécet csatolnia Fordnak (27.), majd Philpnek (17.), de a sok kiesésnek hála valahogy csak besurrantak a második futamba. Az amerikai rettentően zaklatott volt másodjára is, Philp viszont remek léctartásával jó nyomvonalon haladt mindvégig. Ez jelentős előrelépéssel kecsegtetett. (Egyébként egészen Odermattig nem mentek nála jobbat.) Grammel (25.), majd Sette (23.) a kelleténél többet vállalt a délelőttihez mérten jóval tempósabb tűzésen, ami egy osztrák edző nevéhez fűződött. Torsti (24.) idei első pontjait különösebben nem kockáztatta, Zingerle inkább hajlott efelé, de csak előbb a teste, majd egy meglovagolt kapu, végül a védőháló hajlott meg bukása egyes mozzanataiban. Anguenot (16.) decemberben EK-dobogón állt, azóta pedig rangos FIS-versenyt nyert, formáját pedig mára is átmentette. Nem kockáztatott oly sokat, mégis élre állt a VK-szinten újoncnak számító francia. Ennek ellenpólusaként a világbajnok Faivre korai kieséssel folytatta vesszőfutását. Luitz (20.) a célarénában bukta el a vezető helyet, ám ez őt nem zavarta, legközelebb már a legjobb 30 közül kap rajtszámot.

Erik Read (15.) a harmadik szektorban bukott kellemetlenül sokat, ezzel együtt élre állt, köszönhetően Philphez hasonlóan erős záró etapjának. Janutin (26.) megszenvedte hazai lejtőjét, csupán Fordot előzte meg, de legalább a biztos pontszerzés megvalósult. Feurstein (18.) túlságosan a tiszta ívekre ment rá a letörést követően, így a vezetést nem ő, hanem az utána következő Haaser (14.) vette át. Az inkább stabil, mintsem rendkívüli módon jó menettel jelentkező osztrák ellen már Tumler (19.) is versenyben volt; egészen a „célegyenesig”, ahol többször keresztbefordította léceit. Radamus (22.) délutánra sem emberelte meg magát, így 15 sízőt követően Haaser (21.) vezette a versenyt, megelőzve Readet és Anguenot-t.

Forrás: Exxpress

A szünetet követően a két olasz továbbjutó váltotta egymást a lejtőn. De Aliprandini (21.) átlagos intenzitású menetbe hibázott bele nem egyszer, s még a záró szakaszon is gyengélkedett. Della Vite (11.) a vb-ezüstérmes társát idézve nyomta végig a pályát. Egy teljes másodperces előnyről csupán a letörés után sokalt be két ízben, de ha nehezen is, kanyarba tudta állítani léceit. Előnyének fele csak kitartott a célig. Zubčić (10.) a sebességgyűjtő részen elmaradt ugyan az ifjú olasztól, a meredeken kijött klasszisa és ha egy hajszállal is, de új elsőt köszönthettünk a személyében. Windingstad (12.) kegyetlenül engedte léceit, a precizitás hiánycikk maradt menetében. Két osztrák következett, felemásan: Brennsteiner (13.) fent túlfordult párszor, a végső meredek viszont becsületére legyen mondva; Schwarz (7.) ugyanakkor kissé rendezetlen mozgása ellenére pazar tempót diktált, s a letörésnél is gyorsabb volt a horvátnál. A héttizednyi előny már további javulással kecsegtetett. Kilde (9.) természetesen nem védett semmit. Lendületes menetébe belefért néhány térvesztés is, simán hozta a TOP10-helyezést.

Forrás: Kronen Zeitung

Schwarz, Kilde és Zubčić foglalt helyet a legjobb háromban, amikor már csak a legjobbak voltak hátra. Kranjec pár mélyre kerüléssel letudta a nehézségeket, a letörést szép magasan abszolválta, onnantól kezdve csak az előny mértéke volt kérdéses. Muffat-Jeandet bukása borzolta ezután a kedélyeket. Nagy lendülettel haladt, amikor vállal beleütközött a stangliba, majd frontálisan ütközött a védőhálóba. Egy rövid időre elvesztette eszméletét, a protokoll szerint ilyen esetben mindenképp be kellett várni a mentőhelikoptert.

Negyedórás késéssel rajtolt el Caviezel (8.) . A túlcsúszások, elemelkedések tizedenként csökkentették előnyét, majd a záró letörésnél fokozták hátrányát. Jószolgálatot tett Odermattnak, hiszen Kildét azért csak maga mögött tartotta. Fellernél (4.) működött a kockázatvállaló attitűd. Terrorizálta szegény stanglikat, a szűk kanyarok – egy óriási mentéssel – vezető helyet értek a legjobb osztráknak. Pinturault-nak (6.) – korábbi háromszoros adelbodeni győztesként – nyomást kellett gyakorolnia a délelőtti TOP3-ra. A lejtő feléig szépen építgette előnyét, a letöréskor egy pillanatra szétesett a mozgása, így még az aktuális dobogóról is csaknem lecsúszott.

Forrás: Sport.ch

Meillard (3.) nem ment bele semmi őrültségbe, kevésbé kockázatvállaló, ám tűpontos menetet mutatott be. Fellertől nem kellett tartani, de azzal, hogy a TOP10-et sem síelte meg délután, vérmesebb vágyai aligha lehettek. Kristoffersen (2.) brutálisan bekezdett, egyetlen szektor alatt 6 tizeddel ütötte a svájci menetét. A letörést megelőző átkötő rész ugyanakkor távol volt az optimálistól, így a közel másodperces előny dacára nem állította lehetetlen kiívás elé Odermattot (1.). Bár igazából tökmindegy volt, mert „Odi” ismételten varázsolt! Űrsízéssel tornázta bőven másodperc fölé a differenciát, s bár irdatlan sebessége a letöréshez érve soknak bizonyult, s meg kellett küzdenie a hibátlan kanyarokért, összességében így is a délután legjobb idejét síelte meg. Kristoffersen őszinte meghajlással tudatta legyőzőjével elismerését. Úgy hisszük, rászolgált:

Részletes eredménylista

Forrás: Sport.ch

Marco Odermattról csak szuperlatívuszokban lehet írni. 17-dik győzelmét aratta a Világkupában, ebből a tizenegyediket óriás-műlesiklásban. A dobogóról nem lehet letaszítani másfél idény óta, az újesztendő első versenyén túllépte az 1000 pontos határt, összetett előnye pedig már most 400 pont Kildével szemben. Kristoffersen 29., míg Meillard hatodik TOP3-as helyét szerezte óriásban.  A Chuenisbärglin egyébként 2008-ban fordult elő legutóbb az, hogy két svájci állt dobogón: akkor Marc Berthod győzött Daniel Albrecht előtt.

Holnap szlalommal zárul a hétvége, míg a következő óriás-műlesiklást a hónap végén Garmisch-Partenkirchenben rendezik.

A címlapkép forrása: Sport.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s