82 – Shiffrin utolérte Vonnt!

Már hetek óta tudtuk, csak az a kérdés, mikor éri utol Mikaela Shiffrin az örökranglistán Lindsey Vonnt. Shiffrin ma mindkét futamot uralva behúzta a bűvös 82. sikert is. Az amerikai mögé Federica Brignone és Lara Gut-Behrami fértek fel a dobogóra. A szakági éllovas Bassino idén először nem állt dobogóra, de vezető pozícióját megtartotta, míg a tegnapi győztes Grenier a második futamban sokat hibázva csúszott ki a legjobb háromból.

A szombati napot követően ismét óriás-műlesiklást rendeztek Kranjska Gorán. Tegnap is többen arra készültek, Mikaela Shiffrin beérheti Lindsey Vonn győzelmi rekordját. Az amerikai azonban hibázott, a nap pedig a kanadai Valerie Grenier szenzációs győzelmétől volt hangos. A lehetőség viszont ismét nyitva állt Shiffrin előtt, ahogy természetesen az ellenfelek is sikerre éhesen kezdték az újabb napot. Az első futam pályáját egyébként épp Grenier edzője tűzte. A vonalvezetés nem volt rendkívül technikás, az igen tempós kanyarok már-már szuper-G-re hajaztak.

Mikaeal Shiffrin (1.) nagyobb látható hiba nélkül teljesítette a pályát, láthatóan összeszedte magát a tegnapi második futamos fiaskó után. Marta Bassino (4.) nem is tudta ma délelőtt tartani a lépést az amerikaival. Az utolsó kaput még majdnem le is tarolta az olasz. Tessa Worley (20.) sem közelítette meg Shiffirnt, kényelmes sízése 2 másodperces hátrányt jelentett. Petra Vlhová (7.) lendületesen váltogatta lécei élét a kapuk közt, és egy kisebb bizonytalanság miatt Bassinót sem tudta megelőzni.

Federica Brignone (2.) pattogós, bátor sízése volt az első, ami valamelyest nyomást helyezett az élen állóra. Remek középső és alsó szakaszai révén elérhető közelségben maradt a győzelem. Sara Hector (6.) kevésbé érezte a mai tűzés ritmusát, de sebessége nem volt rossz. Lara Gut-Behrami (5.) két kisebb késést leszámítva ütőképes volt ma délelőtt is. Az a két apró hiba viszont délelőtti dobogójába került. Katharina Truppe (49.) tegnap pont nélkül maradt, és nagy fékezései mára sem ígértek túl sokat. Thea Louise Stjernesund (16.) estében rendre az egyik futam hiányzik egy kiugró eredményhez – abban reménykedhetett, hogy ma is legalább délután tud majd javítani.

forrás: vg.no

Valerie Grenier (3.) győzelem után sem vette félvállról a versenyt. Kisebb hátrabillenés ellenére is versenyképes volt, hatalmas tempót vállalt, és apróbb hibákkal is megtartotta esélyét egy esetleges újabb sikerre. Maryna Gasienica-Daniel (11.) korrekt menettel hozta le a délelőttöt, adott volt a kiindulás egy újabb top10-re. Michelle Gisin (20.) továbbra sem találja igazán a formát, Worleyvel hotlversenyben ért be, ami ma 2 másodperces hátrányt jelentett. Paula Moltzantól (8.) megszokhattunk, nem védekező stílusban síel. Ugyan ebben ma benne volt néhány hiba, de egy cél előtti nagy mentéssel is épp csak kicsúszott a másodperces határon túlra.

Ragnhild Mowinckel (13.) komótos nyitány után kimérten adagolta a többlet tempót a folytatásban – ez végül az utolsó szektorra érett be. Coralie Frasse-Sombet (33.) csúnyán elkapott karral egy stanglit, ami miatt botját is elhagyta. Így az is valami, hogy a továbbjutáson nem nagyon kellett aggódnia. Az első reklámszünet is eltelt, mire a szlovén szurkolok hazai versenyzőt bíztathattak. Ana Bucik (10.) magabiztos menettel hálálta meg a bíztatást. Különösen a pálya középső szakaszán brillírozott. Wendy Holdener (30.) mindkét botját megtartva is csak hasonló menetet síelt, mint nem sokkal korábban Frasse-Sombet. Ramona Siebenhofer (54.) rendkívül visszafogott menetében nem volt tempó, közelített a 4 másodpercet a hátránya.

forrás: bluewin.ch

Ricarda Haasert megdobta egy bucka, ami miatt nem tudott bevenni egy balost. Katharina Liensberger (38.) sem javított az osztrákok hangulatán, mindössze két, sereghajtó honfitársát előzte meg. A gyenge futamok sorát Maria Therese Tviberg (12.) törte meg. Bevállalós sízése ugyan tartogatott hibákat, de harmadik szektora parádésra sikerült. Mina Fürst-Holtmann (8.) meg ezt is tudta fokozni: a végére lendült bele igazán s norvég, így a legjobb tízbe is befért. A folytatásban előbb Franziska Gritsch (22.), majd Stephanie Brunner (25.) síelt továbbjutó időt – ezzel a 3 továbbjutó osztrák kétharmadát láthattuk. Nem ért viszont top30-at Katharina Huber (59.) pocsék menete. Továbbjutott még Simone Wild (17.) és Nina O’Brien (19.).

Harmincon túlról a 34-essel síző kanadai junior VB ezüstérmes Britt Richardson (14.) teljesített a legjobban, míg a legutolsó, még továbbjutást érő menet ma Zrinka Ljutićé (23.) volt, aki előtt már 45-en rajtoltak el. Továbbjutó volt még Estelle Alphand (15.),  a harmadik osztrák Julia Scheib (23.), a hazai Tina Robnik (26.) és az olasz Elisa Platino (28.).

forrás: skiweltcup.tv

Két svájci nyitotta a délutánt, a saját edzőjük által tűzött pályán: előbb Wendy Holdener (23.) síelt elég álmosan, majd Andrea Ellenberger (12.), már sokkal bátrabban, remek sebességgel. A fiatal olasz Elisa Platino (16.) figyelemreméltó módon tartotta a jóval rutinosabb svájcit, mindössze szűk 4 tized lett a lemaradása. Camille Rast (22.) többször hibázott, de nem akkorát, mint Tina Robnik (29.), aki nagy rontása után több másodperces hátrányt cipelt magával. Stephanie Brunner (14.) kozmetikázta valamelyest a délelőtti fiaskót. Ellenberger ellene ugyan kevés volt, de nem sokkal maradt le a vezetésről. Julia Scheib (13.) egy komoly megbillenést követően mindent egy lapra tett fel, a meredeken majdnem teljes addigi, 2 tizedes hátrányát lefaragta.

A délután utolsó osztrák sízője előtt következett még Zrinka Ljutić (19.), aki bár sokat kockáztatott, de a hibák ezúttal megbosszulták magukat. Franziska Gritsch (15.) erős közepest teljesített, Tessa Worley (18.) viszont nála is többet kapott Ellenbergertől, délutánra sem lehetett látni sízésén a klasszis formát. A franciához hasonlóan Michelle Gisin (28.) is csak keresi önmagát. Folyamatos késéseivel csak a hatalmat rontó Robnikot előzte meg. Nina O’Brien (25.) jó amerikai szokás szerint sokat kockáztatott, de ma már sokadjára láthattuk, hogy ez megbosszulja végül magát. Alice Robinson jó sebességgel célozta meg a vezetést, egy bucka eldobta és arccal előrefelé ért földet. Szerencsére nem sokkal később saját lécein csúszott le a célba.

forrás: CroSki/Facebook

Simone Wild (27.) komolyabb rontás nélkül sem tudta megközelíteni honfitársát. Igaz, első futamból hozott előnye még neki sem rúgott 4 tized fölé. Thea Louise Stjernesund (20.) menete környékén már sejthettük, a kis előnyökkel érkező sízők a valamelyest romló pályán nem igazán tudnak labdába rúgni. Estelle Alphand (26.) a reklámszünettel járó pályakarbantartást sem tudta kihasználni – sokszor késve kanyarodva csúszott egyre hátrébb. Britt Richardson (24.) a pálya közepén messze került az ideális nyomtól, ami jelentősen lelassította. Érkeztek a norvégok, és ugyan Ragnhild Mowinckel (17.) már közelítette Ellenbergert, végül Maria Theres Tviberg (11.) volt az, aki összeszedett sízéssel meg tudott őrizni valamennyit 6 tizedes előnyéből.

Maryna Gasienica-Daniel (21.), ahogy tegnap, úgy ma is sokat csúszott hátra a második futamban. Délután nem érzett rá a pálya ritmusára a lengyel. Következhetett a hangzavar, jött Ana Bucik (10.). Ugyan folyamatosan került hátrányba, de az utolsó szektorban (talán a szurkolóktól tüzelve) ritmust váltott, és az élre tört. Paula Moltzan (9.) délután is igazolta remek formáját: ugyan a pálya közepéig eladta előnyét, de innentől teljesen más ligában kezdett síelni. Az amerikai remek alsó szektorai révén a soron következőknek felül kellett előnyt építeni. Ez Mina Fürst Holtmann-nak (7.) sikerült is – a norvég végig felül tudta múlni Moltzant, mindössze a legvégén csökkent le addig folyamatosan hízó előnye.

forrás: blick.ch

A folytatásban viszont jöttek az igazi klasszisok, akik már másodpercen belül voltak Shiffrinhez képest. Ennek megfelelően Petra Vlhová (4.) sízése egész más ligát is képviselt. Ezúttal komolyabb hiba nélkül, tisztességes sízéssel épített ki jelentős előnyt a célig. Sara Hector (8.) viszont nemhogy Vlhovával, de Holtmann-nal szemben is alulmaradt, aminek oka főleg a svéd apró bizonytalanságaiban keresendő. Lara Gut-Behrami (3.) nagyon vagány stílusban síelt, hol épp egy kicsit jobban, hol épp egy kicsit elmaradva Vlhovától. Ez a végelszámolásnál 1 tizedes előnyt jelentett. Marta Bassino (5.) is hasonlóan síelt, viszont még egy kis minimális lendület hiányzott ahhoz, hogy a vezetést átvehesse.

Valerie Grenier (6.) hatalmas rodeóval indított, négy kapun át késésben síelve is tartott valamennyit az előnyéből. Ez után sem fokozta lécei kontrollját, a pálya végén viszont jött még egy újabb hiba, ami a pillanatnyi dobogójába került. Federica Brignone (2.) remek felső részt síelt, látványosan dobálta be léceit a kanyarokba. A végén ugyan lelassult kissé, de a pillanatnyi vezetés nem volt kérdés. Az már annál inkább, hogy legyőzhető-e ezzel a futammal Mikaela Shiffrin (1.). Az amerikai viszont ezúttal is a saját ligájában síelt, megingást pedig egy pillanatra sem lehetett felfedezni. Magabiztos előnnyel nyerte meg a versenyt.

forrás: derstandard.at

Mikaela Shiffrin elérte a bűvös 82. győzelmet, ezzel ő és Lindsey Vonn minden idők legeredményesebb női alpesi sízője. Első győzelmét 2012. december 20-án szerezte, 17 évesen. 10 évvel később, a még mindig csak 27 éves coloradói lány eljutott oda, ahol Lindsey Vonn 33 évesen járt! Unalomig ismételtük már, de álljon itt újra, már csak 4 győzelemre jár Ingemar Stenmark 86-os csúcsától. Jelenlegi formáját látva nehéz elképzelni, hogy az újabb mérföldkő is még az idei szezonban ne lenne még meg. Talán mindent elmond, mit jelentett a mai nap számára, ha láttuk, sírásig meghatódva hallgatta végig az amerikai himnuszt. A szakágban egyébként 17. sikere a mai, így már csak 3 győzelem választja el a csúcstartó Vreni Schneidertől. Federica Brignone kereken 50 alkalommal állt már dobogón, idén viszont első ízben sikerült mindez neki. Lara Gut-Behrami 68 pódiumnál jár, idén pedig már harmadszor végzett a top3-ban, óriásban.

forrás: Mikaela Shiffrin/Facebook

Marta Bassino továbbra is vezeti a szakági világkupát, előnye viszont 25 pontosra olvadt. Az olaszt Shiffrin követi, majd Gut-Behrami és és Vlhová vannak még 100 ponton belül. Összetettben Shiffrin előnye tetemes, 419 ponttal vezet Vlhová előtt.

A hölgyek kedd este Flachauban, éjszakai szlalommal folytatják a világkupát!

Borítókép forrása: U.S. Ski & Snowboard Team/Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s