Csaknem fél évszázad után nyert újra kanadai nő óriás-műlesiklásban Világkupát

Parádésan izgalmas versenyt és szenzációs kanadai győzelmet hozott az első Kranjska Gora-i óriás-műlesiklás. Majdnem 20 év elteltével győzött újra a juharlevelesek válogatottjából érkező síző óriásban, női viszonylatban pedig fél évszázad után következett be ez a hőstett. Valérie Grenier az eddigiekben is fitogtatta remek formáját, mai sikere ennek fényében is komoly meglepetés. Marta Bassino újabb dobogójával növelte előnyét a pontversenyben, míg a harmadik helyet az éledezőfélben lévő Petra Vlhová kasszírozta be. Brignone, Gut-Behrami, valamint a Shiffrin- Frasse Sombet páros fért még a legjobb hat/hét közé. A legjobb osztrák ezúttal is Gritsch lett, mégpedig egy szolid 12. helyezéssel. A TOP10-ben egyébiránt kilenc nemzet képviselője végzett.

Szlovénia a 70’-es évek óta, vagyis szinte a kezdetektől fogva rendez Világkupa-versenyeket. A nők számára Maribor volt a házigazda, ám az általános felmelegedés következtében a kis alpesi ország fővárosa fokozatosan alkalmatlannak bizonyult rá. Az elmúlt hat alkalomból mindösszesen kétszer volt mód rendezésre. A beugró Kranjska Gora pedig a jelek szerint állandó helyet követelt ki magának a naptárban, már nem csupán a férfiaknál.

Az osztrák határ tőszomszédságában fekvő síterepről nem érkeztek rossz hírek, kompakt hóréteget sikerült kialakítania a szervezőknek. Az utóbbi napokban néminemű lehűlés érkezett a térségbe, éjszakánként például beköszöntött a fagy, a korai, 9:30-as kezdésre is csak alig emelkedett 0 Celsius-fok fölé a hőmérséklet. A felhős, ködös égbolt jelen esetben inkább a pozitívumok közé sorolandó.

Forrás: Tagesschau

A Kranjska Gora-i első óriás-műlesiklás dobogóján állt az a Rosi Mittermaier, a németek egykori közkedvelt kiválósága, aki életének 73. évében két napja hunyt el. “Arany Rosi” 1967 és 1976 közti élsportolói pályafutása során 10 alkalommal győzött a Világkupában, továbbá 41 ízben végzett dobogón. Sokrétű síző volt, mert bár VK-szinten elsősorban a két technikai számban remekelt, az innsbrucki olimpián (ill. egyszersmind vb-n is) a szlalom mellett lesiklásban is győzedelmeskedett, amire Christl Cranz (1930-as évek) óta nem volt példa. Ezzel együtt megnyerte a vb-kombinációt, majd a szezon végeztével behúzta az Alpesi Világkupa összetettjét, nagy csatában a svájci Moreroddal.

A jelenlegi mezőnyben kétszeres győztesként Marta Bassino a legeredményesebb. A szakági éllovas mellett Worley, Shiffrin, Robinson és legutóbb Hector húzott be egy-egy skalpot. A franciák edzője tűzte a pályát, a 40 kapuból 39 volt fordító. A nyomvonal lüktetőnek volt mondható, a döntő az volt, ki-ki mennyi bátorságot csöpögtet sízésébe.

Forrás: Nau

Tessa Worley (11.) nyitómenetéből kiderült, hogy a Podkoren középső szakaszára köd települt. Talán ezért, talán a trükkös mivolta miatt, egy ritmustalanul tűzött kék kapuval alaposan meggyűlt a baja. Mikaela Shiffrin (5.) kisebb fékezéssel megúszta azt a kanyart, s általában is több tempót vállalt a női szinten extrán meredek lejtőn. A 6 tizednyi előny ismeretében fel lett adva a lecke a többieknek. Az amerikai komfortosan mozgott, vagyis hozta szokott délelőtti sízését. Lara Gut-Behrami (2.) bátran engedte léceit, s minthogy egy fenti ívtévesztés kivételével makulátlannak tűnt sízése, mintegy negyed másodperces előnnyel élre tudott állni. Petra Vlhová (6.) a legnagyobb rádiuszú szakaszokon erősebben, a némileg lankásabb átkötőkön gyöngébben teljesített a svájcinál. Az átütőerő viszont az idényben először megérkezett a szlováknál, így alig-alig szorult Shiffrin mögé.

Forrás: la Repubblica

Marta Bassino (4.) fölényesen síelte meg a közel 50%-os meredekségű szakaszt, majd amilyen hirtelen megnőtt a fórja 4 tizedre, olyan simán el is adta a folytatásban. A vállalt tempót nem bírta el sok kicsi fékezés nélkül, igaz, így is csak 2 tizeddel szorult a második helyre. Sara Hector (7.) az a típus, aki szereti és meri engedni léceit. A kezdés nála is biztosabbra sikerült, az átkötőn viszont ő sem tartotta a lépést Guttal. Hatodikként követte a félmásodperces határvonalon a svájcit. Igen, 6-dikként, hiszen Federica Brignone (3.)  is magas színvonalon teljesített. Topszektort síelt Gut-Behrami rontásának helyszínén, s még a zárószakaszt megelőzően is zöldül a stopper. A célban alig kapott egy tizedet tőle – parádés délután előtt álltunk.

Forrás: Der Standard

Corálie Frasse-Sombet (8.) léceit rettentően megdobta a letörés, nagy nehezen szerezte vissza a ritmust. Ezzel együtt viszonylag simán megelőzte honfitársát. Elsőként Ragnhild Mowinckel (15.) került szekundumon kívülre. Óvatosabbra vette a figurát a norvég, így sem vált védjegyévé a precizitás. Az osztrákok többéves nyeretlenségi sorozatának végére nem ma írták le a pontot. Katharina Liensberger (16.) még csak-csak akart valamit kezdeni a lejtővel, ami sok kövér kapuvétellel párosult, druszája, Katharina Truppe (32.) sízéséből abszolút hiányzott az agilitás. A lista végére kerültek, előbbi másfél, utóbbi 2 és fél s-es elmaradással. Valérie Grenier (1.) kirobbanó formának örvend óriás-műlesiklásban, ezzel együtt nem volt benne a pakliban, hogy átvegye a vezetést. Mégis ez történt, döntően kiegyensúlyozott futamának köszönhetően, illetve a záróetapon egy kevéssel rá is vert a svájcira. Paula Moltzan (14.) jóval több élt használt, így viszonylag stabilnak mutatkozott. A felszálló köd némi előnyt biztosított az ekkortájt indulóknak. Michelle Gisin (12.) sem vallott szégyent, a lejtő feléig ütőképesnek tűnt, a nagymeredeken nyílt ki az olló két ága. Maryna Gaşienica-Daniel (10.) nem féltette vállait a stangliktól, rendre érintőre vette az íveket. Ívtartása a meredek folytatásán már közel sem volt tökéletes, így alig maradt másodpercen belül. Holtverseny alakult ki a ranglistán, így 16-ossal Thea Louise Stjernesund (23.) is lesíelt a reklámszünet előtt. Konzervatív sízéssel csak Truppét előzte meg.

Forrás: Večer

Heten álltak fél, tucatnyian egy szekundum környékén az elejében, s még várakozott néhány potenciális síző a startállásban. Ramone Siebenhofer (29.) jelen formájában az utolsóelőtti pozícióra volt jó, Wendy Holdener (17.) gyengélkedett a meredeken, Ricarda Haaser (21.) bátorsága a zöld nyitószektor után felemésztette energiáját. Akárcsak tavaly még vérmes reményekkel várhatták a hazai versenyüket a szlovénok. Aztán jött egy sérüléshullám és Hrovat váratlanul visszavonulása, így maradt nekik „egy” (sic!) Ana Bucik (9.). Feldobta őt a miliő, vagánysága ésszerűséggel párosult, talán a végére fogyott el kicsit a szufla. 6 tizeddel maradt el a dobogó aljától. Maria Therese Tviberg (22.), majd Camille Rast (20.) a másfél-két másodperces tartományba érkezett, ahol egyébiránt szintén szorosan alakultak a dolgok.

A lejtő bírta a strapát, Mina Fürst Holtmann (13.) hozta napi egy erős menetét, Andrea Ellenberger (26.) remek első két szektor után bemutatott pár szögletes kapuvételt. Alice Robinson menete hol zaklatott, hol bizonytalankodóan lassú volt. Per pillanat úgy tűnt, hogy a 2 s-es hátránya láttán komolyan aggódnia kellett a továbbjutásért. Stephanie Brunner (18.) súlyos tizedekkel került eléje, sőt a vagány osztrák alig-alig kapott ki a legjobb osztráktól, Liensbergertől. Franziska Gritsch (18.) századra ugyanezt síelte – ezúttal legalább a TOP20-ban volt bővülőben a sógornők létszáma. Simone Wild (32.) – Truppével osztozva – az utolsó pozíciót szerezte meg, Katharina Huber (44.) még őket is alulmúlta, elsőként került 3 s-en kívülre. Nina O Brien reményteljes szektorok után oldalára dőlve első kiesőként búcsúzott a versenytől.

Harmincon túl már nem repkedtek a továbbjutást érő idők, de ez kevésbé a pálya romlásának, inkább a sízők pillanatnyi sítudásának volt betudható. Asja Zenere (32-essel a 28.) és Clara Direz (39-essel a 29.) kvalifikációja benne volt a pakliban, a meglepetést az olasz Elisa Platino (44-essel a 24.) és az osztrák Nina Astner (52-essel a 30.) szolgáltatta. Kiemelésre érdemes még Zrinka Ljutić, aki ötödik legjobb nyitószektor után esett ki.


Marcin Orlowski, egykori freestyle-síző, lengyel edző tűzésében állt össze a délutáni nyomvonal. Astner (26.) széles mosollyal üdvözölte első VK-pontjait, sízéséből ítélve a biztonságra fokozottan ügyelt. Siebenhofer (29.) óvatoskodását hibákkal spékelte meg, ennek jegyében kiábrándítóan nagy hátránnyal ért célba. Zenere (28.) lomhán és kimérten fordította léceit irányba a legmeredekebb lejtőrészen, így az előtte indulón kívül mást nem előzött meg. Direz (22.) sokkal többet vállalt a többieknél, ami azzal együtt kóstált fél másodpercet, hogy sűrűn voltak befékezései. Ellenberger (25.) konszolidáltsággal ötvözte tisztes tempóját, ez a vezetés átvételéhez kevés volt. Robinson (19.) szokott habitusával kacérkodott a női szinten kiemelten nehéz lejtővel. A nagy hibák elkerülték, de így is csak tartani tudta hozott előnyét. Platino (23.) élete első VK-pontszerzésének kapujában nem fogta vissza magát, így jónéhány riválist maga mögött tartott. Az első igazán ütős időeredményt Stjernesund (11.) állította fel. Végig a határon síelt, a legmeredekebb rész egészen pazarra sikerült. A közel másodperces hézagba belefért honfitársa: Tviberg (17.) a lejtő másik felén tartotta az éllovas tempóját. Haaser (14.) a meredek tetején kapott alig pár századot, nála a végtempó hibádzott. Rast (24.) részéről a korrekt, ámbátor mindenféle extrától mentes menet komoly visszaeséssel járt együtt. Brunner (18.) tetszetős íveket húzott, a vége nála is dadogósra sikerült. Gritsch (12.) aránylag szorosan tartotta a norvégot, dinamikus sízéséből legalább valamiféle formaépítkezést fel lehetett fedezni. Holdener (15.) a letöréseknél le-lecsúszkált az ideális ívről, az osztrák csapat záróembere, Liensberger (21.) pedig az elejétől fogva görcsös erőlködéssel síelt – jelentősen rontott amúgy sem valami fényes pozícióján.

Forrás: Kurier

Tizenöt síző után még tetszetősen mutatott a tabella nyugati szomszédjaink számára, elvégre Stjernesund mögött két osztrák, Gritsch és Haaser foglalta el a virtuális dobogó két fokát. Kérészéletű dicsőségecske volt ez az állapot, különösen azért, mivel ezután ugrás következett a délelőtti időeredményekben. Mowinckel (16.) félmásodperces fórból gazdálkodhatott volna, már amennyiben több energiát fektet kanyarvételeibe. Moltzan (19.) lendületes, ugyanakkor széles ívekkel operált, jelentősen visszacsúszott. Holtmann (10.) szemre visszafogottabb sízést mutatott be, ehhez képest önmagát is meglepve megőrzött egy keveset előnyéből. A kettős norvég vezetésre Gisin nem jelentett veszélyt. Sokadik késve vett kapu kijáratánál keresztbe álltak lécei. Idejekorán került sorra Worley (27.), sajnos másodjára sem tudott érvényesülni. Többször befordult a teste, megjárta a porhanyót, a banánkapunál pedig kis híján befejezte. Két célbaérőt előzött csak meg. Gaşienica-Daniel (13.) nagy vehemenciával viseltetett a tempós nyomvonalon. A lejtő végéig vezetésre állt, de ott oly mélyre került, hogy a tér mellett jelentős sebességet is bukott. Egy szem szlovénként Bucik (8.) maradt délutánra. Többé-kevésbé megvalósította azt, amire a lengyel törekedett az előbb. Bevállalósan tisztes tempóban haladt, volt oka örülnie a szlovén közönségnek.

Forrás: Sportnet

A legjobb nyolc helyezett, vagyis az élmenők tűzijátéka előtt tehát Bucik állt élen, megelőzve a két norvég leányzót, Holtmannt és Stjernesundot. Frasse Sombet (6.) némi meglepetésre nem védte pozícióját, mert támadni, minek jutalmaként pár századdal élre állt a francia. Hector (9.) a záróetappal lehetett még megelégedve, a letöréseknél azonban rendre meginogott mozgása. Az olimpiai bajnok csak a harmadik helyre volt jó per pillanat. Vlhová (3.) erőt demonstrált: szinte tökéletes meredeket húzott, s minthogy kiválóan átültette sebességét a záró részre, a legjobb második futammal, közel 1 másodperccel állt élre.

Forrás: Salzburger Nachrichten

S ne feledjük, aprócska különbségek voltak az élmezőnyben… Shiffrin (6.) nem kelt versenyre a szlovákkal, egyszerűen jóval kevesebb lendületet vitt kanyarjaiba. Az amerikai Frasse Sombet-val holtversenyben zárt. Bassino (2.) pazar fölső részét Vlhová-szintű meredekkel folytatta, ami hajszállal, 3 századocskával elegendő volt a vezetés átvételére. Brignone (4.) fent bukta el az elsőséget: méretes korrekcióval bírt pályán maradni. Onnantól az egészen önkívületi topmeredekkel sem ment sokra, dacára remek zárásának. Gut-Behrami (5.) nem tudta tartani az olaszokat és Vlhovát a meredeken. A végén három századdal csúszott le az aktuális dobogóról. Grenier (1.) síelésén egy fikarcnyit sem érződött, mekkora eredmény kapujához érkezett. Kisebb megingásait is remekül kezelte, sőt még tovább fokozta a tempót, a meredek végéről pedig egészen kegyetlen tempóban suhant át a célvonalon. Nem hagyott kérdést: a legjobb második futammal simán győzedelmeskedett!

Részletes eredménylista
Forrás: The Herald Journal

Valérie Grenier kirobbanó formának örvend egész évben. A killingtoni kiesését és sestriere-i 12. helyét követően dobogóesélyes menetét annulláltak rajtkiugrás miatt Semmeringen, hogy aztán másnap ugyanott a legjobb második futamnak hála egy kiváló 5. helyet szerezzen. Ma mindkét futamon verhetetlennek bizonyulta a 26 esztendős kanadai. Az Ontario állambeli síző komoly haditettet hajtott végre, hiszen kistúlzással évtizedenként egy-egy VK-sikert szoktak felmutatni a juharleveles leányok. Minden szakágat figyelembe véve Marie-Michéle Gagnon győzött legutóbb, a 2016-os soldeui tavaszban egy kombináció keretében. Ami az óriás-műlesiklást illeti, már dobogó tekintetében is sokáig, egészen 2007-ig kell visszautaznunk az időben. A szintén Kranjska Gorán megrendezett versenyen François Bourque végzett másodikként Benni’ Raich előtt. Női viszonylatban ugyanez a statisztika: Geneviève Simard, Åre, 2006 márciusa. Kanadai győzelem legutóbb 2004 decemberében, Flachaun született, mégpedig Thomas Grandi révén. Nőknél tegnaphoz képest 49 esztendeje jött össze a diadal. Szomorú párhuzam, hogy a Pfrontenben első és egyetlen VK-sikerét ünnepelt Kathy Kreinert épp azon az innsbrucki olimpián avatták bajnokká, ahol „Arany Rosi” duplázni tudott…

Marta Bassino huszadik dobogójánál tart óriás-műlesiklásban, a mostani szezonban mind az öt versenyen ott végzett. Megérdemelten vezet 80 pont előnnyel a szezon felénél. Petra Vlhová 17., idei harmadik dobogóját szerezte óriásban.

Holnap újabb GS-t tartanak Kranjskán.

A címlapkép forrása: CBC

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s