Áldatlan körülmények közt sem tört meg Shiffrin dominanciája

Világkupához abszolút méltatlan hóviszonyok közepette rendezték meg a 2023-as év első versenyét. A zágrábi szlalom igazolta a papírformát, vagyis nem nagyon akad olyan helyzet mostanság, amikor meg lehet verni Mikaela Shiffrint. Az amerikai előbb toronymagasan nyerte az első futamot (a lehető legmagasabb, 7-es rajtszámmal), majd pedig úgy síelte a negyedik legjobb futamidőt, hogy csupán az este elején startolt három síző volt nála valamicskét gyorsabb. Petra Vlhová újabb dobogójával azért ismét megmutatta, ha lesz kínálkozó alkalom, odaérhet az első helyre. A dobogó harmadik fokára pedig Anna Swenn Larsson állhatott, megelőzve egy kevéssel Holdenert. Liensberger ezúttal a második futamban hibázott kapitálisat, így Gritsch 7. helye volt a plafon a mai nap az osztrákok számára.

Mondhatni, a csodakategóriába sorolandó bravúr volt, hogy egyáltalán meg tudták tartani a mai „hókirálynőválasztást”. A horvát főváros környékén, éppúgy, mint idehaza, kora tavaszi állapotok uralkodnak hetek óta. Zágrábban 15 fok körüli hőmérsékletet mértek, ami a Sljeme-lejtő környékén is nagyritkán csökkent 10 fok alá az utóbbi napokban. Hóutánpótlásról nyilván szó nem lehetett, de ez általános krízis az alpesi országokban is. Példának okáért Ausztriában a kisebb síterepek felfüggesztették működésüket. A horvát szervezők ugyanakkor kitartottak, s bizodalommal tekintettek a mai nap elébe: a tavalyi botrányos állapotok nem fognak megismétlődni.

Már csak azért is fontos volt az újév első versenye, mivel a Kostelić-testvérek regnálása óta először valós dobogós reményekkel várhatták a zágrábi fiesztát. Zrinka Ljutić hol csak egy-egy futam erejéig, hol teljes versenynap viszonylatában karcolgatta a TOP3-at, s Leona Popović is többször igazolta, formája alapján ott van, ott lehet a világ legjobb tíz szlalomosa között. Másrészről mindenki Mikaela Shiffrinre volt kíváncsi, aki egy esetleges zágrábi duplával beérné a női örökranglista éllovasát, Lindsey Vonnt. A statisztikusok egy másik érdekességgel is szolgáltak a héten: az előző négy esztendő rendre Petra Vlhová sikerével indult, aki nem mellékesen háromversenyes veretlenséget tud felmutatni. Bár a szlovák klasszis görcsösebben síel, mint azt megszokhattuk tőle, de formája javulófélben van – még ha eredményei nem is mindig igazolták ezt.

Forrás: Sveriges Radio

A felhősebb égbolt ez egyszer jót tett az első futamnak, amit kb. 10 s-cel lerövidített pályán, barnás foltokkal teli hórétegen rendeztek. Az első futam nyomvonalát svájci tréner állította össze, mégpedig egy fontos szempontot mérlegelve: hova lehetséges egyáltalán behelyezni a stanglit? A rajtszám kiemelt szereppel bírt a mai napon, Ana Bucik (8.) ilyen szempontból szerencsésnek érezhette magát. Próbált mindent kihozni a lehetőségből, ám sok volt a kövér kapuvétel, ami rendre megakasztotta lendületében. Petra Vlhová (3.) simán megelőzte a szlovént, úgy vert rá egy komplett másodperccel, hogy lent két-három kapuról is lekésett egy elemelkedést követően. Anna Swenn Larsson (2.) nagyjából hasonló színvonalon síelte meg a meredeket, a végén egy hátra billenéssel együtt verte a szlovákot. Wendy Holdener (6.) megkínlódott a tavaszias hóviszonyok közepette. Léctartása rendre bizonytalan volt, vissza is fogta magát, jutalma érte bő 1 s. Katharina Liensberger (4.) nevéhez fűződött a legkulturáltabb sízés. Legalábbis szemre, mert súlyos tizedek bánták koncentrált menetét. De legalább végre valós TOP3-esélyekkel vághatott neki a délutánnak/estének. Lena Dürr (41.) topszektor után besokallt a vertikális kapukombináció végén, léceit nem bírta befordítani menetirányba. Hegyet mászott, leért, de csak becsületből. Mikaela Shiffrin (1.) hasonlóan bekezdett, s a két kritikus, ritmustalanul szélesre tűzött stanglinál érezhetően csak a biztosra ment. Elmondása szerint olyan sok idő telt el a pályaellenőrzés és a verseny között, hogy bealudt szállásán, s kis híján lekéste a rajtot. Ezzel együtt bő 2 tizeddel átvette a vezetést az amerikai.

Forrás: Vail Daily

Michelle Gisin (13.) ma sem volt az önbizalom szobra, kezdettől fogva óvatosan viseltetett. A 2 s-es időhátránnyal csak a továbbjutásnak örülhetett. Sara Hector épp ellentétes attitűddel kezdett be: esélytelen volt befordulni, s bár újraindult, a huppanónál végleg befejezte mai szereplését. Hiába van még csak január 4-dike, Martina Dubovská alighanem kibérelte helyét a szilveszteri vicces összeállításban. A cseh lány a legeslegelső stanglit vette a lábai közé. Mina Fürst Holtmann (23.) komoly egyensúlyi problémákkal nézett szembe a meredeken, már az bravúr volt, hogy leért. Ali Nullmeyer (5.) kompromisszumot kötött a bátorság-észszerűség mentén, s milyen jól tette?! Simán megoldotta a pályát, mi több, megelőzte pár századdal Holdenert. Leona Popović (10.) kissé feszültnek tűnt menete elején, a meredeken valamivel magabiztosabbá lett, a 2 s-en belüli differencia ígéretesnek volt mondható. Katharina Truppe (12.) ugyanezen tartományba érkezett, vélhetően rászóltak, mutasson önmérsékletet. Paula Moltzan a sorozókig bírta lendülettel, aztán Shiffrinnel együtt csapkodta bukósisakját.

A két juniorreménység került sorra a reklámszünet után. Hanna Aronsson Elfman (7.) remekül oldotta meg a banánkapukat, a lejtő legmeredekebb szakaszán volt igazán elemében. Zrinka Ljutićot totál elvitte a hév. Borzasztó zaklatott sízéssel kezdett, a negyedik-ötödik bukótérig vezető kanyarvétel után kaput tévesztett. Porhanyós hóban fokozódik minden egyes apró rontás, ezt láthattuk Thea Louise Stjernesund (25.) esetén is. A norvég hátránya a 3, Laurence St-Germainé (30.) már a 4 másodpercet is túlhaladta. Bekezdett, majd újból neki kellett rugaszkodnia. Katharina Huber (19.) a „lassan járj, tovább érsz” örökbecsű mentén síelt, Camille Rast (9.) jobb ritmusban oldotta meg a banánkapukat, simán befért a TOP10-be. Maria Therese Tviberg (17.) tartalékos üzemmódban érte el a célvonalat.

Forrás: Eurosport

Korrekt menetek követték egymást harmincig. Noens (15.), Smart (18.), majd Lysdahl (16.) szintúgy kvázi gondtalanul megoldotta a pályát. A norvégnál volt ez nagyobb szó, öt kiesés után ért újra célba. Aline Danioth (11.) a kétmásodperces határt is legyűrte, Gritsch (14.) pedig jóval ígéretesebb pozícióból várhatta a folytatást, mint pl. Semmeringen, amikor legjobb második futamot síelt. Dvornik (28.) bizonytalankodásai nem fértek be, Emma Aicher (20.) inkább csak a trükkös kanyarokban óvatoskodott – a biztos továbbjutás érdekében.

63 fős mezőnyről lévén szó a sízők második fele még fent várakozott a startállásban. Csekély reményekkel, a pálya ugyanis nem bírta a terhelést. Jellemző, hogy a rövidke pálya ellenére 4 s-es hátránnyal is tovább lehetett jutni. Elena Stoffel (35-össel a 21.) speciel simán vette eme akadályt, Jessica Hilzinger (32-essel a 24.) mellett még Melánie Meillard (31-essel a 26.), Moa Boström Müssener (36-ossal a 27.) és egyedüli olaszként Marta Rossetti (38-assal a 29.) került a második futamba.


Az osztrák edző lüktetőbb, kevésbé komplikált nyomvonalat álmodott az éjszakai Medvehegyre. Az első futam 30. helyezettje ilyen körülmények között nagy privilégium. Avagy ordítóan nagy, s valahol igazságtalan mázli. Akárhonnan is nézzük, St-Germain (14.) kihasználta az alkalmat. Simán lehozta a pályát, igaz, az extra hiányzott belőle, de így sem tudtak nála jobb időt síelni este. Rossetti (19.) egy jókora megbillenést megúszott, onnantól fogva a célba érésnek is örülhetett. Dvornik (17.) biztonsági menete után Boström Müssener vette kapkodósra a figurát. Nem sokkal a vége előtt katapultált ki a pályáról. Meillard (18.) a biztos pontszerzésre fókuszált, ehhez mérten alig-alig szorult a kanadai vezette szoros „élboly” mögé. Stjernesund (13.) egy hajszállal már átvette a vezetést. Különösebben ő sem élvezte a sízést, akárcsak az őt követő Hilzinger (15.). A némettel immáron hatan álltak 2 tizeden belül az elején. Holtmann lendületessége természetszerű kieséssel végződött. Filser (22.) leért ugyan, de a kádkerülgetését nem pártolta a stopper. Stoffel (15.) szép pattogósan oldotta meg a középső és az alsó részt, egyedül a meredeken kötött kompromisszumokat.

Emma Aicher (11.) megvillantotta tehetségét. Bátor menetét végig kontrollálta, sokat elárult teljesítményéről a tény, hogy idejével csak az első három induló tudott konkurálni. Huber villámgyorsan befejezte oldalára dőlve, Amelia Smart (8.) ugyanakkor jól fickándozott a kapuk tövétől távol, némi meglepetésre át is vette a vezetést. Tviberg (8.) lendülete az alsó részre elfogyott ugyan, de egy holtversenyes vezető helyre így is jó volt a norvég. Alig telt el 20 perc, s máris túlvoltunk az esti mezőny felén. Lysdahl (19.) szörnyen megszenvedett a kádakkal, csupán egy szem riválist tartott maga mögött.

Forrás: The Herald Journal

Tizenöt síző után tehát a Smart-Tviberg duó vezette a versenyt, megelőzve Aichert. Kettejük esetén benne volt a pakliban egy TOP10-helyezés. Noens (12.) egy némileg ráncfelvarrott pályán próbálkozhatott. A századok nem segítették, nem fért fel az aktuális dobogóra, pedig becsülettel tette dolgát a meredeken. Gritsch (7.) a kezdő meredeken gyakorlatilag minden előnyét eladta, a lankás összekötőn valószerűtlenül jól síelt. Héttizednyi fórjából aztán csak nagyon kevés maradt, köszönhetően annak, hogy a záró letörésnél nagyot kellett fékeznie. Gisin (21.) sokszámos sízőként nyilván nem a mai sókásában szerette volna elszakítani szalagjait, ennek megfelelően volt óvatos. Truppe végzetét egy bucka okozta. Úgy megdobta, hogy két további stanglit is letarolt. Előtte volt egy erős meredekje, de a lankán nem konkurált honfitársával. Danioth odáig sem ért el, a fenti mesterséges minihuppanón tévesztett kaput. A tribün felpezsdült, hiszen elrajtolt Popović (10.). Ritmusosan kezdett, csakhogy a lanka előtt megtorpant, a folytatásban pedig hiába tartotta szorosan az éllovast, nem jött ki jól a századokból. Camille Rast (6.) részéről alapból hiányzott a dinamika a lankás átkötő részen, ezzel együtt élre állt a svájci, végtempója neki is jobb volt az osztráknál.

Forrás: HNonline

A legjobb nyolc startja előtt tehát Rast állt a tabella élén, a második helyet Gritsch őrizte, míg a virtuális pódium alsó fokán változatlanul a holtversenyes páros álldogált. Úgy képletesen. Bucik (5.) ment egy stabil, extrán gyenge és kiemelkedőn rossz szakaszoktól mentes pályát. Új elsőt köszönthettünk a szlovén személyében, amit Aronsson Elfmannal szemben meg is őrzött. Az agilis svéd a felső szakaszon búcsúzott egy lábai közé vett stangli okán. Wendy Holdener (4.) tanárian síelt az élsízésre úgyszólván alkalmatlan pályán. Csupán az első három induló és Aicher ment nála gyorsabban. A precizitás diadala, eközben a dinamikát sem adta fel. Nullmeyer sokat akart, de nem bírta sokáig. A kanadai szintúgy a felső bukkanón búcsúzott. Liensberger (23.) koncentráltan oldotta meg a meredeket, majd amint a lankán fokozatot váltott, menthetetlen késésbe keveredett. A tojástartásra hajazó tartás a bukótérbe vezette. Petra Vlhová (2.) nem csupán előnye tartásában volt érdekelt. Bátorsága kamatozni látszott, hiszen alig bukott valamennyit. Swenn Larsson (3.) a kötelezőt hozta, vagyis Holdenert megverte. A szlovák TOP6-os idejével viszont nem konkurált, amivel azért némi nyomást is helyezett Shiffrinre (1.). Mindhiába. Az amerikai könnyed eleganciával oldotta meg a nehéz részeket, a végére pedig jött a megszokott frenetikus hajrá. Jellemző, hogy hárman tudták csak felülmúlni este – az  a három, aki az elején indult…

Forrás: UK Daily News

Részletes eredménylista

Forrás: 24sata

Mikaela Shiffrin közel topformának örvend. Zsinórban ötödik versenyét nyerte a mai napon, ami a 81. a Világkupában. Minden jel szerint holnap be fogja érni az örökranglistán Lindsey Vonnt. Szlalomban 51 sikernél tart, s ötödik alkalommal koronázták királynővé a Sljemén. Petra Vlhová sem fut rossz szezont, hat alkalomból négyszer dobogón zárt szlalomban. Nem kell meglepődni, ha a vb idejére masszív aranyesélyessé léphet előre. Anna Swenn Larsson három dobogójával máris eddigi legjobb telét síeli. Egy picivel több stabilitással valódi ellenlábasává válna a nagy hármasnak.

A tervek szerint holnap újabb szlalomot rendeznek a Sljemén.

A címlapkép forrása: FAZ

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s