Shiffrin-80! Kettős amerikai győzelem az óévbúcsúztatón

Elérkeztünk tehát idáig: Stenmark és Vonn után harmadikként Mikaela Shiffrin is elérte az elképesztő 80. Világkupa-győzelmet. Ha így halad, már jövő héten beérheti a lesiklás királynőjét, s akár még idén a svéd legendát. Örömét még több fokozta, hogy csapattársa Paula Moltzan révén kettős amerikai győzelem született Semmeringen. A dobogó harmadik fokára Lena Dürr állhatott fel. Vlhová és Holdener mögött holtversenyben Ljutić és Swenn Larsson került még a TOP6-ba. Az osztrákoknak a zárónapra sem maradt örömforrás, ha csak az nem, hogy az amúgy 14. helyezett Gritsch síelte a legjobb esti időeredményt.

A két ünnep közti program záróversenye egy részben villanyfényben megrendezett szlalom volt, természetesen továbbra is a semmeringi Zauberbergen. A nap legfontodabb kérdése az volt, hogy 2016 után ismételten összejön-e a Shiffrin-tripla a Panorama-lejtőn, ezzel begyűjtve 80. Világkupa-sikerét? Avagy a diadal útjára lépett Holdener nyerni tud a szomszédvárban? Netán Petra Vlhová az óév végén nyer egyet? S végül: javítanak az eddig halovány összképen a hazaiak?

Az első futam pályáját horvát edző tűzte. No, nem az öreg Ante Kostelić, hanem Goran Rački, a szupertehetség Ljutić mestere. Extravagancia híján is tele volt trükkös kombinációkkal a nyomvonal, volt bőven kihívás a lányok számára.

Elsőként Ana Bucik (10.) próbált tisztes ritmikával leérkezni. Lábai többször távol kerültek a stanglik tövétől, s eleve sok volt a ritmustévesztés a szlovén lánynál. Petra Vlhová (5.) a papírforma szerint simán élre állt, ám a hattizednyi előny dacára nem tűnt oly pattogósnak sízése, mint akár az előző idényben – a ritmustörésekről nem szólva. Anna Swenn Larsson (2.) valamivel dinamikusabban, folyamatosabban teljesítette a meredeket, s minthogy az alsó rész is szebben mutatott, jó két tizeddel immáron a svéd vezette a versenyt.

Katharina Liensbergert (51.) kitörő ováció fogadta, de a világbajnoknő rögtön az elején, a negyedik stanglinál megbicsaklott. Vissza kellett másznia, majd becsületből a hátralévő részt egytizedes hátránnyal letudta. Továbbjutásra persze így sem maradt esélye, de túlzás nélkül állítható, ilyen erősen még nem síelt idén a – rontást kivéve. Apró fogódzkodó a jövőre… Wendy Holdener (6.) stabilan síelt, a meredeken a kelleténél többet tartalékolt. Kár volt, mivel Mikaela Shiffrin (1.) elképesztő fölénnyel uralta léceit, egyszerre volt elegáns és dinamikus, a svájcival szemben előállt másodperces előny önmagáért beszélt. Lena Dürr (4.) a levi formáját felidéző koncentrációval oldotta meg a letörést követő részt. A folytatásban már nem bírta tartani az amerikai tempóját, de a harmadik helyre így is jó volt.

Forrás: Vail Daily

Paula Moltzan (3.) szokás szerint sokat vállalt, zöld szektorral nyitott, s bár a meredek messze nem volt oly épületes, mint honfitársánál, a sebessége kitartott a végéig. Egyetlen századdal megelőzte Dürrt. Írnunk se kell, nagy nyomás nehezedett Katharina Truppe (9.) vállaira. Látszódott feszélyezett, sok apró korrekcióval terhelt menetén. Sara Hector (15.) azt hozta, mint az előző napokban: korrekt alaptempót ment, de egy komoly rontással eldobta a nagy eredmény esélyét. Túlfordult, alig fért be a következő jobbosba. Mina Fürst Holtmann (14.) ugyanott fékezett jókorát, az a bizonyos ritmustalan kombináció sokakat megtréfált. Martina Dubovská (16.) szintúgy zaklatottan haladt túl ama szakaszon, Michelle Gisin (11.) stabilabban mozgott, de a pódiumvárományosoktól azért tetemes időkülönbség választotta el. Ali Nullmeyer (8.) lendületesen, sok apró rontással teljesítette a pályát. Számítása bejött, alig fél másodperccel kapott ki Moltzantól. Leona Popović (13.) nem nyújtott ezúttal extrát, igaz, amint megtaszajtotta egy stangli a letörésnél, már az bravúros volt, miként ritmusból ráfordult a következő akadályra.

Forrás: hjnews.com

Hanna Aronsson Elfman (12.) egyike azon junior-korú szlalomosoknak, aki sikeresen berobbant a felnőttek közé. Kimért stabilitással hozta szokott tizedik hely környéki szereplését. Thea Louise Stjernesund (36.) a remek idénykezdet után alaposan visszaesett, a lejtő alsó része értékelhetetlenre sikerült. A norvég idővel, Laurence St-Germain kieséssel búcsúzott a folytatástól. Széteső mozgással fordult a letörésre, onnantól kezdve borítékolható volt sorsa. Ötből kétszer szerzett csak pontot idén. Zrinka Ljutić (7.) dolgát két figyelmetlen pályamunkás is megzavarta, ők ketten kétkanyarnyi távolságból kotródtak csak el a pályáról. A horvát tehetséget ez kissé megakasztotta, ezzel együtt pattogós, bátor meredeket síelt, s a végére is maradt ereje. Négy tizedre volt a dobogótól. Katharina Huber (20.) abszolút formán kívül battyogott le a célba, Camille Rast (22.) pedig miután megúszta a második kapunál történt megbillenést, hasonló önbizalomhiánnyal viseltetett. Maria Therese Tviberg (26.) hullámszerű idényt fut szlalomban, ma megint a völgyben találta magát. Kezdettől fogva rossz megközelítéssel síelt.

A következő reklámszünet után érkezett Kristin Lysdahl (44.), aki ezután is csak egyetlen soványka pontszerzést bír felmutatni a VK-ban. Nastasia Noens (16.), majd Amelia Smart (18.) korrekt menetei után Chiara Mair terelte ki magát a nyomvonalról, majd Aline Danioth (28.) biztosította be továbbjutását. Neja Dvornik búcsúja után Andrea Filser (21.) teljesítette az elvárást, vagyis a kvalifikációt. 3 s-es hátrány környékén tömött sorokban követték egymást a sízők, Franziska Gritsch (23.) is ezt tábort erősítette.

Harmincon túl több olyan fiatal ígéret is helyet kapott, akik egy-egy kiemelkedőbb eredménnyel sokkal jobb rajtszámot vívhattak volna ki maguknak. A két alpesi tehetség közül Emma Aicher (24.) átütő erő nélkül, de csak tovább evickélt, ez sajnos a többszöri sérüléskálvária után halovány Mélanie Meillardnak (45.) nem jött össze.

Charlie Guest (33-assal a 30.) az utolsó helyen került tovább, ma 3.62 volt a legnagyobb hátrány, amivel kettőt lehetett síelni. Épp a legjobb olaszt, Marta Rossettit (39-essel a 31.) ütötte el a továbbjutástól. Jessica Hilzingernek (34-essel a 19.) nem kellett izgulnia e tekintetben. A továbbiakban még Moa Boström Müssener (38-assal a 27.), Katie Hensien (47-essel a 29.), s életében először Lisa Hörhager (55-össel a 25.) folytathatta este. Legalább ennyi öröme legyen az osztrákoknak…


A Négysáncverseny oberstdorfi állomásának második sorozatát alaposan megcsúsztatta az össze-visszakavargó szélmozgás. Egy akadozó stream és egy svájci szöveges tudósítás alapján dolgoztunk az alábbiakban…

A villanyvilágításban tartott második futam pályáját egy kanadai edző állította össze, kevésbé ritmusos kivitelben. Guestnek (28.) volt egy keresztbeállása, egyébként sem volt valami meggyőző, az amerikai Hensien (21.) agilitásával rögtön elébe került. Volt egy kisebb gondja az elején, de fő feladatát teljesítette, vagyis bizonyára hasznos infókkal szolgált TOP3-as honfitársainak. Danioth (26.) felejtős menete után parádésan szerepelt az elmúlt hetekben háromszori EK-dobogós Boström Müssener (17.). Noha a folytatásban leadta héttizedes előnyének több mint felét, a vezető hely nem forgott veszélyben még jó darabig. Tviberg (28.), majd a nyilvánvalóan biztonságit síző Hörhager (27.) nem tudott lépést tartani a svéddel. Aicher (19.) jóval agresszívabban állt a feladathoz, csak a célvonalon fordult át hátrányba az időkülönbség. Gritsch (14.) fent teljesen elbukta hozott előnyét, a meredeken viszont új erőre kapott, súlyos tizedeket adott az ott egyébként remeklő svédnek. Topidővel állt élre az osztrák, végre volt minek örülni a hazaiaknak. Még ha a helyezés nem a kívánt magasságot verdeste, legalább a legjobb második futam ténye adhat némi reményt az osztrákoknak.

Forrás: Sport.de

Rast, majd Filser (25.) elszántan, de zaklatottan szelte a kanyarokat, ők ketten csak az utolsó helyek valamelyikére voltak jók. Huber nem tudott újítani estére, Hilzinger (22.) pedig egy jókora befékezéssel rontotta alapvetően korrekt menetét. Smart (15.) erősen kezdett edzője pályáján, aztán a letörésnél pár ív erejéig összeomlott sízése. Aktivitásának hála tartani tudta helyezését. Dubovská (10.) zárta le az osztrák fiesztát. Egyszerre volt kontrollált és agilis a cseh lány, a bátorság pedig kifizetődött. Noens (18.) vele holtversenyben kezdett, esélye nem volt tartani a cseh iramát.

Forrás: NWT

Féltávon tehát Dubovská, Gritsch, Boström Müssener volt az első három sorrendje. Hector (11.) egyetlen hátrabillenéssel együtt sem vallott ezúttal szégyent. Néhány század híján leszorult ugyan az első helyről, de számíthatott némi javításra. Holtmann (30.) egy korai hibát követően még egy hegymászásra is vállalkozott, a 108%-on limiten túl zárt. Popović (12.) pattogósan mozgott, közel a stanglik tövéhez, a hézag igazán a végén nőtt meg. Ez meglepő volt, mivel a cseh épp ott tűnt foghatónak. Ezt a 20. születésnapját épp ma ünneplő Aronsson Elfman (9.) kegyetlenül kihasználta. Fél másodpercről fordított a svéd, ez azért megmutatta, messze nem verhetetlen az ő menete sem. A dekoncentrált Gisint (20.) még sikeresen kiszurkolta, Bucik viszont minden rutinját latba téve hozta le a meredeket, s a végére is maradt valamennyi energiája. A reklámszünet előtt még letudtuk az utolsó osztrák indulót Truppe (13.) nem tudott megfelelni az elvárásoknak, egy csomó kövér kapuvétellel, korrigálással halmozta az időhátrányt, pillanatnyi hatodik helyével már a TOP10 sem tűnt reálisnak.

Forrás: Krone

A legjobb nyolc startja előtt tehát Bucik vezette a versenyt, megelőzve Aronsson Elfmant és Dubovskát. Nullmeyer (16.) eszetlenül sok kockázatot vállalt, lécei gyakran elemelkedtek a hóról, a letörést követő szakaszon egy tiszta íve nem volt. Ljutić (6.) hasonló vehemenciával síelt, mint a sokat hátraesett kanadai, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a horvát tini sítudása elbírta ezt a fajta terhelést. Akadt persze néhány túlfordulása, ez idején kevésbé érződött. A vége pazarra sikerült, a félmásodperces időkülönbség jelentősnek volt mondható. Jellemző, hogy az elmúlt hónapban kétszeres győztes Holdener (5.) is „csak” hozott előnyét bírta megőrizni. Valamivel tisztább, stabilabb volt, de az a bizonyos átütőerő ez alkalommal hiányzott belőle. Vlhová (4.) pár apró megingást leszámítva makulátlanul hozta a meredeket, a buckákat alapvetően szépen lehozta. A századok küzdelméből jól jött ki, nagyjából másfél tized szólt mellette.

Forrás: Krone

Dürr (3.) rendkívül koncentrált, VK-dobogóra érdemes intenzitással leküzdött menettel folytatta a tűzijátékot. Moltzan (2.) élete első pódiumának kapujába nem remegett meg. Pedig lett volna rá alkalma, többször megbillent a hatalmas lendülettől, de mozgását ma semmi nem tudta megakasztani. Öt aprócska századdal biztossá vált a TOP3. Swenn Larsson hiába kereste a nyomvonal ritmikáját. Elejétől kezdve billegett a különféle testhelyzetek közt, ennyi ad-hoc kapuvétellel pedig nem csoda, hogy még a dobogótól is messzire került. Az amerikai győzelem tehát biztossá vált, „kérdés” csak a nyertes személye volt. Az idézőjel indokolt, mivel Shiffrin (1.) tetemes előnye simán elégnek bizonyult a végéig. A lankás nyitányon kevésbé lőtte át magát, mint délelőtt, aztán begyújtotta rakétáit, s magától értetődő módon nyerte a versenyt.

Részletes eredménylista

Forrás: Kicker

Mikaela Shiffrin újabb sporttörténeti sarokponthoz érkezett: a semmeringi triplával megszerezte 80. Világkupa-sikerét, ebből az 50-diket szlalomban! Ez utóbbiban már réges-régen a csúcsok csúcsára került, ami pedig a mágikus 80-az illeti, jó tudni, hogy Stenmark 30, míg Vonn 34 korára érte el ezt a számot. „Mika” még csak jövő márciusban tölti be a 28. életévét. Paula Moltzan életében másodjára állhatott fel VK-pódiumra, a 2020 novemberi zürsi parallel után most már „klasszikus” szakágban is összejött számára ez a bravúr. Ezen a télen ötödjére zárt TOP10-ben, ma végre összejött két erős futam. Lena Dürr hatodik dobogóját szerezte, ebből négyet ebben a naptári évben.

A lányok jövő héten négyszer fognak versenyezni: szerdán és csütörtökön a zágrábi szlalomok, a hétvégén pedig a Kranjska Gora-i óriás-műlesiklások kerülnek megrendezésre. Ha az időjárás engedni fogja…

A címlapkép forrása: Krone

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s