Bajor “vízisín” ért révbe a Kristoffersen-Hirscher kooperáció

Henrik Kristoffersen három második helyezés után felállhatott a dobogó tetejére is, új Hirscher-féle Van Deer léceivel. A norvég ügyesen dacolt a pályával, ami minden egyes síző után jelentősen romlott. A dobogóért viszont fair verseny folyt – az első futam legjobbjai osztoztak a top5-ön. Feller klasszis futammal tört fel a dobogóra, átlépve Noëlt, valamint a győzelemre törő de végül kieső Straßert.  Őket Yule követte, az egyébként is erős svájci csapatteljesítményt hozó napon, míg Gross 20 helyet javítva lett 5.

Garmisch-Partenkirchen nem kimondottan a szlalomról volt nevezetes, kis túlzással többször rendeztek ott vb-versenyt a legtechnikásabb szakágban, mint a Világkupában. Az FIS vezetésének feltett szándéka ezen változtatni, így a 2022. februári visszatérést követően a tervek szerint minden újévet a Gudibergen kezdenék, mégpedig egy hangulatos, villanyfényes viadal formájában. A nagysánc lejtőjét is érintő pályát nem volt könnyű előkészíteni, ugyanis Bajorországba sem érkezett friss hó hetek óta, a hőmérséklet pedig a tavaszt idéző skálán mozgott. Az éghajlatváltozással kapcsolatban a linkre kattintva megtalálhattok egy remek cikket.

A január – többek közt – a szlalomosok hónapja, hiszen az eddigi két fordulót további öt követ 20 napon belül. A mai nap favoritjai a norvégok voltak, elsősorban talán Kristoffersen, aki egyik tavalyi versenyen sem talált legyőzőre. Az első futam tűzéséért az osztrákok trénere felelt, a sízők csupán a kerítésen túlról szemlélhették meg a nyomvonalat – így viszont a gyakorló lejtőt nem tudták használni ezúttal…

Az enyhe idő egyébként nem szegte a karácsony-újév-vízkereszt hármas miatt amúgy is téli pihenőn lévő sokaságot. A pálya mellett és a 3 napja még Négysáncversenynek otthont adó érkezőlejtőn hatalmas, és ami még fontosabb, lelkes és hangos közönség várta a világ legjobb szlalomosait.

Henrik Kristoffersen (1.) különösebb hiba nélkül, jó ritmusban tudta le a nyitómenetet, ami jelen körülmények között bizakodásra adott okot. Lucas Braathen visszafogottan kezdett, aztán a letöréstől szintet próbált lépni. A vertikális kombinációkban besokallt, a lankás zárórész kezdetén. Kaputévesztéssel utóbb kizárták a szakági listavezetőt. Linus Straßer (2.) érdemi megbicsaklás híján megoldott a feladatot, tudván, hogy az érdemi kérdések úgyis este fognak eldőlni. Clément Noël (3.) mozgásán érződött idei két kiesése. A záró lankán azért erőre kapott, ami elegendő volt egy szűk másodperces hátrányhoz. Sajnos már a legelején jelentősen roncsolódni kezdett a pálya. Loïc Meillard (5.) aránylag simán leért, a porhanyós havon azonban nem merte igazán betenni léceit. Daniel Yule (5.) ugyanazt a másfél szekundumot gyűjtötte össze egy futam alatt, mint honfitársa – a helyzetet ismerve egy századdal rosszabb idővel jobban járt volna. Manuel Feller (4.) sokat javított az alsó részen, ahol tompábbnak tűnt Kristoffersen. Ez így már dobogós reményekkel kecsegtetett.

Sebastian Foss-Solevåg (8.) összességében olyan dimenzióban síelt, mint korábban a szinte újraindult Braathen. Érdemi rontás, baki híján. A rajtszám döntőnek bizonyult, klasszis menettel nyílt lehetőség arra, hogy az előttünk indulók ellen bármi esély kínálkozzon. Dave Ryding (13.) erre nem volt képest, ment a lista végére, Atle Lie McGrath biztató kezdés után ugyanúgy járt, mint haverja. A meredeket próbálta megnyomni, bravúrral mentett egy késéssorozat végén, de hiába ment tovább, kapura lépés miatt őt is diszkvalifikálták. Alexis Pinturault (18.) a mindinkább mélyülő kádakat kerülgetve hozta a tőle telhetőt, igaz, így sem előzött meg senkit. Kristoffer Jakobsen (14.) zsinórban ötödikre is célt ért, valóban mintha be kezdene nőni feje lágya. A komoly hátrányt persze nem kerülte el. Tommaso Sala (10.) kedveli a tavaszias hóviszonyokat, s ma sem mondott csődöt. Alig csúszott 2 s-en túlra, három előtte indulót előzött meg. Johannes Strolz harmadszor esett ki a szezonban, a ritmustévesztésből képtelen volt visszatérni. Marco Schwarz (15.) jobban ura volt léceinek, cserébe konzervatívabb sízést mutatott be, így csak Pinturault-t tudta maga mögött tartani.

forrás: krone.at

Jött az első reklámszünet, lehetett valamit renoválni a pályán. Ha volt bárminemű javulás, Giuliano Razzoli nem élt vele, mivel egy korai kanyarral rásíelt egy kék stanglira. Timon Haugan (7.) koncentrált sízése erős idővel párosult, Kristoffersen mögött ő volt a legjobb norvég. Albert Popov (11.) a hasonló körülmények szakértője, amit remek felső szakasszal hamar igazolt. A lankás megtorpanás nem tett jót idejének, de így is befért a TOP10-be. Adrian Pertl (16.) mozgása egyáltalán nem tűnt komfortosnak, az utolsóelőtti helyre sorolt. Igaz, szoros volt a középmezőny, ami este jelentős javításokat hozhatott. Alex Vinatzer mert kockáztatni, nem is érte el a célvonalat, ellenben Michael Matt (19.), aki elsőként kapott 3 másodpercnél több időt. Fabio Gstrein (9.) nagyságrendekkel több dinamikával síelt, s bizony a szekundumnyi differencia nem dicséret Mattnak.

Ramon Zenhäusern (12.) messze átlagon felül teljesített, persze felmerült a kérdés, nem járt volna jobban, ha hamarabb startolhat el este. Luca Aerni (21.), majd Filip Zubčić (27.) egymást váltották a sereghajtó pozícióban, a spanyol Joaquim Salarich (24.) kettejük közt sorolódott. Harmincig simán elérte a továbbjutást érő helyek valamelyikét Luke Winters (22.), majd Erik Read (20.); Armand Marchant (37.) közel 5 másodperces hátránnyal kevésbé reménykedhetett, míg Istok Rodeš kiesett.

forrás: blick.ch

A rohamosan romló körülmények még a 6 kiesővel együtt sem kecsegtetett a harmincan túliak parádéjával. Nem is csoda, hogy a legjobban rögtön a 31-essel érkező, épp egy éve hasonló körülmények közt lábát törő Victor Muffat-Jeandet (17.) szerepelt a legeredményesebben. Rajta kívül, indulási sorrendben Marc Rochat (34-essel 23.), Samuel Kolega (37-essel 25.), a korábban még sokáig a top csoportból rajtoló Stefano Gross (38-assal 26.), és Tanguy Nef (32-essel 29.) jutottak tovább. Valamint nem említettük még a japán Koyama Yoheit (40-essel 28.) és a junior világbajnok Alexander Steen Olsent (30.). A norvég volt az utolsó, aki még befért a harmincba, 4 másodperces hátrányban. Később már többszörös pontszerzők is 5-7 másodpercet szedtek össze…

Ugyan háromnegyed 7-re besötétedett, és már villanyfényes pompájában várta a Gudiberg a svájci mester által tűzött pályát. Ugyan már „csak” 4 fokot mutatott a hőmérő, a pályamunkások dolga így sem volt könnyebb. Ratrakkal nem tudták elegyengetni a pályát, így az első futam kádjait próbálta kikerülni az esti tűzés. Még így is akadt olyan rész, ahol csak a hólapáttal elegyengetett kádakon kellett átvágnia keresztbe a sízőknek. Elsőként Alexander Steen Olsennek (10.), aki nem kockáztatott nagyot, de magabiztosan, elsőként sízőhöz méltón teljesítette a pályát. Tanguy Nef (19.) visszafogottan síelt, nem a nagy előrelépést, inkább hosszú szünet után az újbóli pontszerzést tartotta szem előtt. Koyama Yohei (25.) kisíelt a mély hóba is, ami jelentős hátrányt eredményezett a japánnak. Filip Zubčić (15.) az alját szépen szaporázta, ezzel lépett előre összesítésben pár helyezést.

Stefano Gross (5.) folyamatosan növelte előnyét (!), szépen síelt át a kisebb kádakon. Mindössze a végén lassult le valamelyest. Samuel Kolega (18.) ugyan egy-egy alkalommal elrepült a kapuk tövétől, de a cél előtti laposon hatalmas tempója volt. Joaquim Salarich (24.) két tavalyi top10 után síelt ismét második futamba a Gudibergen. Két nullázás után viszont inkább síelt ma biztonsági menetet. Marc Rochat (7.) fél másodperces előnyét egálig tartotta a lapos előtt. Itt jó pár tizedet is adtak már Grossnak. A svájci viszont pár századdal lemaradt a hajrában.

forrás: blick.ch

Luke Winters (11.) a meredeken rendre a balosokat rontotta el, viszont a hajrában fel másodpercet faragott addigra már jócskán felhízlalt hátrányából. Luca Aerni (22.) nagyon nem érzett rá a romló pályán szükséges stílusra, a legutóbbi vetélytársakhoz képest is jelentősen elmaradt Grosstól. Erik Read (14.) ugyan kontrollálható hátrányba került a célig, ott még sem tudott megújulni, míg Michael Matt (16.) már a meredek után elvesztette a fonalat.

Alexis Pinturault (13.) épp a meredek alján rontott, ami a lankásabb részen súlyos tizedekkel büntette a franciát. Victor Muffat-Jeandet (26*) két megbillenés miatt is kaput tévesztett. Mindkétszer folytatta ugyan mászás után, de ez ma pontot nem ért, a pályát viszont tovább amortizálta. Adrian Pertl a körülményekhez képest erősen síelt, viszont a meredeket követően kapura lépett. A reklámszünet alatti pályakarbantartás előnyeit Marco Schwarz (23.) élvezhette elsősorban. Az osztrák bevállalós sízése a meredeken még ki is fizetődött, utána viszont kisíelt a mély hóba. A nagy hibák sora pedig nem ért véget: Kristoffer Jakobsen zsinórban hatodszor már nem ért be a célba – a pályáról elrepülve ért le léceire, egyébként igen látványos mentéssel.

forrás: blick.ch

Dave Rydinghoz (20.) érkezve már másfél másodperces előnynél jártunk, viszont már ez sem volt elég a vezetséhez. Látványos hiba nélkül vesztett két másodpercet Gross-szal szemben. Ramon Zenhäusern (12.) lábai a meredeken nagyon szétcsúsztak, és bár mentette a helyzetet, a pillanatnyi dobogó ebben a hibában benne maradt.  Nagy kontrasztot mutatott a kétméteres svájci után a szinte csak másfél méteres bolgár: Albert Popov (21.) hatalmas mentéssel nyitott, amiben súlyos tizedek maradtak, ez pedig, ahogy már megszokhattuk exponenciális ütemben hízott tovább a célig.

Tommaso Sala (6.) másodszorra is eltalálta azt a technikát, amivel az egyre inkább mélyülő kádakon is jó tempóban tudott átsíelni. A lapos előtt volt még minimális előnye, viszont pár századot veszített még honfitársával szemben, így lemaradt a vezetésről. Fabio Gstrein (9.) két másodperes előnyéből alig vesztett a meredeken, utána viszont előnye nagy része elszállt, a folytatásban nem tudta azt az átütő sízést hozni, mint közvetlenül a rajt után. Sebastian Foss-Solevåg volt az, aki a második reklámszünetet használhatta volna ki, azonban a megbotlott egy kapu tövén és kiesett. Timon Haugant (16.) a meredeken rossz volt nézni – de ez egyáltalán nem az ő hibája volt. A lassan bokáig érő kádakat messziről próbálta kerülni. Loïc Meillard (8.) második szektort jól síelte meg, utána viszont nagyokat rontva az áltagnál is többet vesztett. Daniel Yule (4.) remek menetet síelt, mindezt közel 2,5 másodperccel lassabb eredményre írhatjuk. A „célegyenesre” fordulva tartott még pár századot, amit meg tudott tartani a finisig.

forrás: stern.de

Ha Yule volt remek, akkor Manuel Feller (2.) klasszist nyújtott. Adott körülmények közt parádézott a meredeken, és bár utána lassult, a laposra óriási tempót talált még. Clèmant Noёl (3.) ki is használta Feller meredek utáni lassulását. Utána viszont a francia esett vissza nagyon, és a cél előtt nehéz volt már versenyre kelni Fellerrel. Linus Straßer még Fellert is felül tudta múlni a meredeken, sokat kockáztatva pedig már másodperc fölé rúgott az előnye. A második időmérő pont után viszont oldalára borulva esett ki. Henrik Kristoffersen (1.) 1,33-as előnyből vághatott neki a pályának. Az utóbbi két sízőhöz képest kevesebbet kockáztatott előnye tudatában, viszont meg sem ingott egy pillanatra sem. Összességében nem is volt szinte lassabb sem másodjára Fellernél, így magabiztosan szerezte meg a győzelmet!

Henrik Kristoffersen 29. VK-győzelmét aratta, amivel beérte az örökranglistán Stephan Eberhartert. A szakágban 22. alkalommal nem talált legyőzőre. Ahogy azt a győzelmi interjúban is megjegyezte, ez a Van Deer-Red Bull első győzelme – kérdés a szövetség ezek után meddig titkolja minden fronton a márka létezését is… Manuel Feller 18-szor állt már karrierje során dobogóra. Idén háromszor, mindegyik alkalommal 1 lépésre a győzelemtől. Ugyanennyi dobogónál tart Clèmant Noёl is. A regnáló olimpiai bajnok két nullázást követően idén először szerzett pontot.

Az összetettben Odermatt és (egyelőre) Kilde helye megingathatatlan. Kristoffersen viszont feljött az aktuális dobogóra, Kriechmayrt átlépve. A szakági tabella már érdekesebben alakul: Braathen a kiesése révén nemcsak a vezető helyről, de a legjobb háromból is kiszorult. Henrik Kristoffersen ugrott az élre, míg mögötte Feller és Yule cserélt helyet.

A naptár szerint Adelbodenben folytatódik a program, óriással és szlalommal. Viszont az időjárás továbbra sem néz ki rózsásan, így kérdéses, a pálya állapota megengedi-e a versenyzést, és ha igen, milyen hosszú pályán.

Borítókép forrása: krone.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s