A visszaszámlálás folytatódik: Shiffrin behúzta a második semmeringi óriást!

Shiffrin ismételt győzelméhez kellett az a nagy rontás Gut-Behramitól a második pálya letörésénél, ám azt nem lehet elvitatni, hogy az amerikai kezdi közelíteni egykori csúcsformáját. Már csak három újabb siker választja el Lindsey Vonn rekordjától. A szakágit Marta Bassino vezeti, mégpedig teljesen megérdemelten, hiszen mind a négy idei versenyén dobogóra állt. Brignone épp csak leszorult onnan, az ötödik helyet Grénier, a hatodikat Gaşienica-Daniel szerezte meg. A tegnapi második pozíciója után ma hetedikként zárt Vlhová, Worley épp csak befért a TOP10-be, míg Hector kiesett. A házigazdáktól ezúttal egy 8. hely volt a csúcs, mégpedig Haaser részéről. Lara Colturi megint nagyon alkotott 20. helyével.

Nincs új a nap alatt. Mára sem hűlt le a hőmérséklet annyira, hogy tartós éjszakai fagyról lett volna szó az alsó-ausztriai Semmeringen, ahova sajnálatos módon jó ideje nem érkezett hóutánpótlás. A karácsonyi enyhülés sajnos az egész alpesi térségben komoly probléma, elég csak megnézni a közelgő svájci versenyek helyszíneit, Adelbodent és Wengent. S akkor még nem beszéltünk Zágrábról, márpedig a horvát főváros az újév első hetében duplaszlalomot rendez(ne)…

Az osztrák szervezőkről, pályamunkásokról mindenesetre csakis a szuperlatívuszokban lehet írni. Munkájukat segítette a borús idő, így már reménykedni lehetett benne, hogy 30 síző után is szavatos marad a lejtő délelőtt. (A nap mozgása délutánra eleve árnyékba hozza a „Varázshegyet”.) A délelőtti tűzést Matej Gemza, szlovák edző végezte el. A 44 kapuból 41 volt fordító – ez a tegnapi két nyomvonal számtani közepe volt.

A rajtlistán ma nem szerepelt Szőllős Noa. Az izraeli-magyar sportoló és stábja úgy ítélte meg, hogy a még karácsony előtt összeszedett kisebb sérülésével (porczúzódás) nem kockáztat, magas rajtszámmal eleve nem kínálkozott érdemi esély a jó szereplésre.

Forrás: ZüriToday

A rajtszámhúzás terén döntetlenre törekedett a sors, a tegnapi győztes Shiffrin például 1-es helyett a lehető legmagasabb, 7-es rajtszámot húzta. A szakági címvédő Tessa Worley (11.) nyitotta az „eredeti” semmeringi versenyt. Kézlegyintéssel konstatálta menetét a francia, a meredeken többször késésbe került, a kövér kapuvételek sem segítették a jobb idő elérésében. Sara Hector (4.) szintén bátran engedte léceit a tükörjégen, az meg, hogy hol túl direkten, hol késve fordult ívre, meglehet, a lendületesre tűzött pálya alapkövetelménye volt délelőtt. Nyolctizednyi előnye hízelgő volt a franciára nézve. Marta Bassino (3.) ugyanis a meredek tetejét könnyedébben abszolválta, igaz, a letörésre tűzött piros kapun ő is túlcsúszott. A végéig két tizedre szűkült előnye. Lara Gut-Behrami (1.) nyilvánvalóan elemében volt a sebességgyűjtésre épülő, Szuper-G-s nyitószakaszon, majd pedig gyakorlatilag egyesítette Hector és Bassino erősebb szektorait. A 8 tized előny már-már űrsízést sejtetett, még ha a tegnapi legjobbak még odébb voltak.

Forrás: Sportal.es

Petra Vlhová (7.) nem mozgott komfortosan a letöréstől kezdve. Rendre testtel korrigálta a hibás ívválasztásokat, teljesen ritmustalan menetével csupán Worley-t előzte meg, a svájcitól viszont közel másfél másodpercet szedett össze. Federica Brignone (4.) szemre stílusosan síelte meg a nehéz kanyarokat (egy-két túlfordulással együtt), sebességben viszont nem kelt versenyre a svájcival. Egy másodperccel szorult mögé, Hectorral századra azonos idővel várta a folytatást. Mikaela Shiffrin (2.) brutálisan bekezdett, s a későbbi lankás átkötő részeken rendre jobban átmentette sebességét, mint korábban Lara. A meredeken ugyanakkor pár tizeddel kikapott tőle, a tegnapiakból ítélve nem ment teljes erővel az amerikai. (Lara annál inkább odatette magát, egy stangliba csúnyán beütötte jobb kézfejét.) Így is csak 2 tizeddel szorult a második helyre.

Forrás: Sud Ouest

Csúnyán leszerepeltek tegnap az osztrák lányok, mára természetesen nagy volt a fogadkozás. Katharina Truppe (6.) vállalható időkülönbséggel zárta a délelőttöt, Vlhová és Worley megelőzése jelen helyzetében becsületére legyen mondva. Ragnhild Mowinckel (15.) kicsúszott a legjobb hétből, innen eredhetett mai vergődése. Hiába kereste az ideális ívet, senkit nem előzött meg. Katharina Liensberger (19.) rendkívül bizonytalanul oldotta meg az ívváltásokat, a buckák pedig rendre megakasztották. A sor végére katapultáló osztrák után Paula Moltzan (24.) került sorra. A másik amerikai, aki szépen araszolgatott eddig feljebb a ranglistán. Merő kínlódás volt mai produkciója, egyensúlyával folytonosan küzdött, az egyik bukkanó alkalmából csak térdtámasszal bírt lejtőn maradni. Az amerikai után Michelle Gisin (29.) sem adta alább 3 másodpercnél, ő már izgulhatott a továbbjutásért. Maryna Gaşienica-Daniel (8.) kedvét nem szegte tegnapi kiesése. Bátran, s összességében hatékonyan támadta a meredeket, a huplikkal sem gyűlt meg úgy a baja, mint az előtte indulóknak. Alig-alig maradt el Vlhovától a lengyel. Corálie Frasse Sombet (17.) mindenki másnál mélyebbre került a letörésre tűzött jobbos fordítóban. Ennek ellenére kezelhető hátrányt szedett össze. Thea Louise Stjernesund (21.) tisztán oldotta meg a letörést, de ez inkább volt köszönhető visszafogottságának, ami a folytatásban is kiütközött.

Forrás: OE24

Ramona Siebenhofer idei pocsék szereplésére ma rátett még egy lapáttal. Bizonytalan meredeksízést követően az legutolsó kapuban eljátszott egy „bújj-bújj zöldágat”, amiért gyorsan ki is zárták a versenyből. Wendy Holdener (16.) azzal együtt korrektül ment, hogy minden mozdulatában érződött, hogy ő bizony holnapra tartogatja magát. Valerie Grénier (12.) remekelt tegnap délelőtt, de minthogy korai rajtja miatt kizárták, ma már megint magasabb rajtszámmal volt kénytelen síelni. Nem is akárhogyan, a meredek végéig egy Vlhová-féle idő nézett ki a kanadainak. A végére túlpörgött, avagy combjai mondták be az unalmast, hátránya felhízott 2 s-re. Ricarda Haaser (10.) meglepően felszabadultnak tűnt, s lám, a görcsöséget levetkőzve menten javult az eredménye is – Truppe mellett immár két osztrák került a TOP10-be. Ana Bucik (13.) hozott egy biztos középszert, Camille Rasttól (28.) viszont csak egy Gisin-kaliberű időre volt képes. A második blokkot egy norvég leányzó, Maria Therese Tviberg (9.) zárta, mégpedig sokat vállalva. Két-három kapun át tartó késéssorozatát bánhatja.

Alice Robinson ott folytatta, ahol tegnap délután abbahagyta. A végletekig, vagy azon túl is kockáztatott, az első oldalára dőlést még úgy-ahogy megúszta, ám a meredek érdemi részét már nem sikerült megízlelnie. Mina Fürst Holtmann (14.) ésszerűbb kompromisszumot kötött, a szoros középmezőnybe sorolt a norvég lány. Harmincig a továbbjutásért harcoltak a sízők. Simone Wild (18.) ezt aránylag simán abszolválta, honfitársa, Ellenberger (23.) , valamint az osztrák lányok közül Brunner (22.) és Gritsch (24.) hektikusabbra vett a figurát. Huber pedig egy hátrabillenés következtében búcsúzott. Nina O Brien (34.) vagánysága nem fizetődött ki, ment a tökutolsó helyre.

Corinne Suter (27.) zöldülő szektorral kezdett, aztán amint sűrűsödtek a kanyarok, gondjai támadtak, a továbbjutása azért nem forgott veszélyben. A továbbiakban nem záporoztak az időeredmény tekintetében értékes menetek. Asja Zenere (39-essel a 20.) sestriere-i 11. helye és két EK-győzelme után ismét bizonyított, akárcsak az albániai olasz (vagy mi?) Lara Colturi (58-assal a 30.), aki 16 éves létére harmadjára síelhetett második futamot. Elisabeth Kappaurer (51-essel a 26.) tette teljessé a harmincas mezőnyt.


A délutáni tűzés feladatát a svédek edzője kapta meg, aki egy árnyalattal technikásabb nyomvonalat álmodott a lejtőre. Colturi (20.) 16 éves létére máris eljutott odáig, hogy minden áron ne csak a pontszerzést kelljen védenie. Bátran engedte léceit, ami a sok apró hibával együtt erős szintidőt eredményezett. A svájci kontingenst például simán verte a meredeken, sorrendben Gisin (26.), Rast (27.), majd Suter (28.) esett áldozatául. Kappaurer (18.) a letörésnél tisztábban húzta meg az ívet, ez pedig megadta egy remek menet alaphangját. Talán még leülni sem volt ideje a szponzorszékre, máris megfosztotta őt elsőségétől Moltzan (9.). Délelőtti enervált sízése után egy csettintésre visszatért az idén látott lendületessége. Komoly előrelépésben bízhatott, az addigiakra köröket vert. Alaposan meggyűlt Gritsch (22.) baja a támaszléccel, ami nem ígért sok jót óriásban. Ellenberger (16.) stabilabban húzta a kanyarokat, igaz, dinamikában meg sem közelítette az amerikait.

Szép számban síeltek délután az osztrákok, ám az érem másik oldalaként nagyon hamar eljutottunk a harmadik hazai sízőhöz. Brunner (20.) széles ívek tömkelegével tudta le a meredeket, Stjernesund (25.) pedig sok élt használt ugyanott. Colturi így egymás után javította pozícióját. Zenere (24.) baja meggyűlt a buckákkal, a harmadik-negyedik után lécei menetirányba fordításáért is nagyot kellett küzdenie. Felsejlett azért sokakban a kedd délelőtti futam, mert Liensberger (19.) kapcsán a sítudást azért minden nehézsége ellenére nem szabad kétségbe vonnunk. Ehhez képest az osztrákok olimpiai és vb-érmese ugyanazt a vergődést mutatta be, mint az előzőek. Wild (23.) még csak-csak „túlélte” a buckákat, combizmai a végére adták meg teljesen magukat. Frasse Sombet (17.) bő fél másodperces előnye féltávig tartott ki, az amerikai kegyetlen zárószakaszával szemben ő sem talált ellenszert. Holdener (15.) kezdetben bátran engedte léceit, a meredeken aztán jöttek a befékezések – a kulturáltabb fajtából.

Forrás: RDS

Wendy követte Moltzant a délutáni program felénél, az aktuális TOP3-at Ellensberger tette teljessé. Mowinckel (12.) a letörést követően megfelezte előnyét, a meredeken gyakorta szétszéledtek lécei, ami a becsületes tempó ellenére esélytelenné tette az első helyre. Holtmann (13.) hasonló adagokban szedte be a maga tizedeit Moltzannal szemben, pár századdal még honfitársától is kikapott. Bucik óvatosságával sem járt jobban, egyedüli szlovén indulóként maradt a középmezőnyben. Valérie Grenier (5.) piszkosul ráérzett a semmeringi lejtőre, az amerikai legbiztosabb szektorában is alig maradt el tőle, a többi szakaszban pedig zöldültek részidői. A legerősebb második futammal megágyazott egy kiváló szereplésnek. Worley (10.) másodjára sem alkotott maradandót. A szintegyenetlenségek megdobálták léceit, a szűk TOP3-nál több nem volt benne. Haaser (8.) jó lendülettel ment lejtmenet, a kisebb nehézségek ellenére az akkori harmadik legjobb futammal némi javulásban bízhatott. Tviberg (11.) topszektorral nyitott, a meredek viszont nagyon zaklatottra sikerült. Hol a stanglit lovagolta meg, hol pedig egy-egy széles ívről fékezett hatalmasat.

A legjobb nyolc előtt tehát Grénier vezette a versenyt egy világszínvonalú menettel, mögötte Haaser és Moltzan foglalt helyet. Gaşienica-Daniel (6.) két kiesés után visszatért a régi kerékvágásba. Folyamatos sízést produkált a buckarengetegben, egyedül végtempó terén volt képtelen felvenni a versenyt a kanadaival. Pár századdal szorult a második helyre. Vlhová (7.) – népes szlovák rajongói klub támogatásával – küzdött egy becsületeset. Sok porszem került a gépezetbe, többször a kékvonal határáról fordult a következő stanglira. A harmadik helyre került klasszis után Truppe a kiesés sorsára jutott. Erős délelőtti teljesítménye után nagyot álmodott, de egy érintőre vett jobbos kapu kimenetén megbillent, s már nem bírt talpon maradni.

Forrás: The Seattle Times

Hector közel másodperces előnyből gazdálkodhatott volna, a svéd olimpiai bajnok azonban többre vágyott. A meredek tanárira sikerült, alig-alig vesztett valamit, csak aztán a záró lankán, 3 kapuval a vége előtt – vélhetően koncentrációhiányból fakadóan – túldöntötte léceit. Kiesése a szakági pontverseny tekintetében sorsdöntő lehet. Brignone (4.) a meredeket jó stílusban síelte meg, noha volt egy befékezése. Zárásként lefelezte előnyét, de azért gond nélkül átvette a vezetést. Bassinónak (3.) két széles kapuvétele akadt, de a maga módján stabilan lehozta a meredeket, ez pedig elégnek bizonyult ahhoz, hogy 3 századdal honfitársa előtt maradjon.

Papíron az első két helyezettre valódi nyomást ezzel nem helyezett. Shiffrin (1.) jóval határozottabban kezdett, ennek megfelelően 8 tizedre növelte előnyét. A záró két szektorban viszont sorban jöttek a hibák: folytonos korrekciókkal jócskán bukott sebességet a végére. A vezetés persze így is meglett, de Gut-Behramit (2.) azért nem állította leküzdhetetlen akadály elé. A svájci visszafogottan kezdett, minden előnyét eladta. A letörésnél aztán pár pillanatra elvesztette támaszléceit, nagy bravúrral be tudott férni a következő ívre. A meredek folytatása, s különösen a vége fergetegesre sikerült, de ekkora rontással nem lehet megverni Shiffrint. Egy tizeden múlt a dolog…

Részletes eredménylista

Forrás: Luzerner Zeitung

Mikaela Shiffrin eddig parádés szezont síel. Ötödik sikerénél tart, ehhez fogható nyitányt legutóbb négy szezonnal ezelőtt produkált. Összességében 79 elsőségnél jár, vagyis folytatódott a visszaszámlálás: Vonntól három, Stenmarktól hét siker választja el. Az összetettet immáron több mint 300 ponttal vezeti, nehezen képzelhető el, hogy bárki megszorítsa ezen a télen.

Lara Gut-Behrami killingtoni győzelme óta sokat bizonytalankodott, ma ismét legerősebb oldalát csillogtatta. A szakágat tekintve 16, összességében 67 dobogónál tart. Marta Bassino rendkívül stabil elsődleges számában: negyedik versenyen negyedszerre állt dobogóra. Óriásban egy híján húsz dobogónál tart, s nyilván tartja vezető helyét.

Végezetül egy apró statisztikai érdekesség: ha hihetünk az FIS adatbázisának, akkor Grenier a valaha volt legjobb kanadai VK-helyezést érte el női óriás-műlesiklásban. (Hatodik helyből volt egy rakat, de ennél feljebb eddig nem jutottak a juharlevelesek.)

Holnap egy szlalommal búcsúzik el a mezőny Semmeringtől, óriás-műlesiklást legközelebb jövő hétvégén síelnek, Kranjska Gorán.

A címlapkép forrása: The San Diego Union-Tribune

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s