Shiffrin remek délelőttel nyert Semmeringen

A délelőtt hamar romló pálya után délutánra rendkívül színvonalas versenyt hozott az első semmeringi óriás-műlesiklás. Mikaela Shiffrin elsősorban remek délelőttjének köszönhetően nyert, megőrizve a vezetést a második futam legjobbjával, a délelőtt 7 tizedes hátránnyal második Petra Vlhovával szemben. Marta Bassino erős második futammal ugrotta át Tessa Worleyt az újabb dobogóért. Alice Robinson rég nem látott villanással, másfél szezont követően végzett ismét tízben a legerősebb számában.

A karácsonyi bejglikómát rendszerint osztrák technikai hétvége követi a nők alpesi sí világkupájában. A kétéves rotáció elve szerint a páratlan években Lienz, a párosakban Semmering ad otthont a szilveszter előtti versenyeknek. Idén az 1-1 óriás és szlalom mellé, mára beiktatták a Söldenben törölt óriás-műlesiklás pótlását is.

Az időjárásról sok meglepetést nem tudunk írni, a Soprontól egyórás autóútra található síterepen is enyhe a december vége. A magasságnak és a hegyoldal tájolásának köszönhetően viszont csak 1°C fokot mutatott a hőmérő. A pályát az elmúlt napokban alaposan fellocsolták, hogy jegesedjen, de délelőtt ez sem mentette meg a romlástól. Az első futam pályáját egyébiránt svájci mester tűzte. A felső szakasz egy lassabb szuper-G-nek is elmehetett volna, és a pálya alsó részén is a gyorsabb kanyarok domináltak.

Mikaela Shiffrin (1.) vágott neki elsőként a pályának. Mindössze kisebb bizonytalanságai voltak, az egyik letörésnél volt mindez a leglátványosabb. A kérdés az amerikai sebessége volt. Forma alapján sejthettük, erre a választ nem Federica Brignone (6.) menete fogja megadni. Az olasz karácsony alatt sem találta meg korábbi erős formáját – folyamatosan nőtt hátránya, viszont a cél előtt tudott faragni negyed másodpercet. A legutóbbi verseny győztese, Marta Bassino (4.) is hátrányban kezdett, a pálya elején ő sem tudta tartani az amerikait, mindössze a végén talált időt.

forrás: lequipe.fr

Ragnhild Mowinckel (8.) erősebben kezdett, mint a két olasz, viszont a pálya alsó részén került többször is kisebb késésekbe. Petra Vlhová (2.) a második nagyobb meredekig egész közel volt Shiffrinhez, fél másodperc körüli hátrány is kinézett neki. Viszont a pálya végén az első volt, aki nem tudott faragni, így épp csak megszerezte a pillanatnyi második helyet. Tessa Worley (3.) szintén remekül kezdett, szemmel látható volt jó tempója. A végén viszont már ő sem tudott faragni, így kikapott egy századdal Vlhovától.

Az olimpiai bajnok Sara Hector (5.) nagy elánnal síelt ugyan, de többször is távol került a kaputól. Eszeveszett menete mindössze alul fizetett valamennyit. Valerie Grenier (4. DSQ) rendkívül kontrollált sízéssel, mindössze egy túlságosan direkten vett kapuval zárkózott szorosan a dobogósok mögé. Utólag azonban kiderült, a jelzés előtt rajtolt el a kanadai, így a két futam közt kizárták a versenyből. Michelle Gisin (12.) ugyan túlságosan nem maradt el az eddigi sízőktől, de kiemelkedő szektora sem volt, így senkit nem tudott megelőzni az eddig leérkezők közül. Lara Gut-Behrami (7.) többször is inkább a kapuk töve alatt fordította irányba léceit. Révén is tovább sűrűsödött a Shiffirnen kívüli élmezőny.

Thea Louise Stjernesund (18.) léceit dobálta a hó, rendkívül elóvatoskodta a menetét. Ramona Siebenhofer (25.) eleve nem tökéletes menetében volt még két messze elmért kapu, közel három másodpercet kapott. Coralie Frasse Sombet (10.) szép szűken vette a felső kanyarokat, ezzel tudta is kompenzálni kevésbé sikerült meredekét. A hazaiaknak Katharina Truppe (15.) menete után sem volt okuk sok örömre. Pedig a nézők becsületére legyen mondva, a gyenge szektoridők ellenére is nagy hangzavart csaptak a célban. A reklámszünet előtti blokkot Maryna Gasienica-Daniel zárta, rögtön a delelott első kiesésével. A lengyel megbillent és emiatt perdült túl egy kapun.

forrás: blick.ch

Felső részén időközben kisütött már a nap, ami segített valamelyest a később érkezőknek. Lejjebb viszont minden bizonnyal kezdett már romlani a hó állapota a melegebb időben. Katharina Liensberger (14.) erősebb meredeke révén a délelőtt legjobb osztrákjának bizonyult. Szintén a pálya alsó részén remekelt Paula Moltzan (13.) is, aki elhibázott letörését bánhatja igazán. Wendy Holdener (23.) nem találta a ritmust a meredeken, míg Camille Rast (27.), vagy épp Maria Therese Tviberg (26.) a letörés előtt hibázott többször is. Ana Bucik (11.) viszont minden szektorban viszonylag ütőképesen síelt, így a tízről is épp csak lemaradt.

Mina Fürst Holtmann (9.) remek felső szakaszt síelt, a korai rajtolók közül is sokan megirigyelték volna a második részidőt. A meredektől ugyan elkezdett lassulni, de így is remek futamot láthattunk a norvégtól. Alice Robinson (16.) a meredek előtti szektorban mutatott valamit régi önmagából, azt leszámítva viszont nem volt épp hibátlan. Stephanie Brunner (16.) kezdése bizalomra adott okot, az erősebb délelőtt a meredekben maradt benne. Továbbjutott még Andrea Ellenberger (19.), Franziska Gritsch (22.), Simone Wild (21.) és Katharina Huber (30.) is. A kevés kieső és a romló pálya nem sok lehetőséget kínált a harminc után sízőknek. A legjobb és egyben legkésőbb továbbjutó ma Clara Direz (41-essel 24.) volt. Rajta kívül Romane Miradoli (28.) és Elisa Mörzinger (29.) jutottak még tovább.

A rajtlistán szerepelt Szőllős Noa (50.) is. Az egyre romló pályán a 67-es rajtszám nem kecsegtetett túl sok jóval. Eddigre már egyre többen estek ki, banális hibák miatt. Minden bizonnyal ezt is észben tartva Noa inkább a biztos célba érést tartotta szem előtt. 50. helyen, 7,94-es hátránnyal zárta az első futamot. Reméljük, holnapra a körülmények a később érkezők számára is megadják az esélyt.

A pályára vetülő árnyék révén maradt az épp csak fagypont feletti idő délután is. Ezúttal az amerikai technikai csapat edzője tűzte a pályát, hasonló felfogásban, mint délelőtt a svájci. Katharina Huber (30.) nyitotta a délutánt, inkább biztonságinak mondható futammal. Elisa Mörzinger (28.) a pálya elején jócskán rá is vert, a középső részén viszont jócskán benne hagyott. Romane Miradoli (28.) mindezt ki is használta, de a többi szektorban viszont nem tudta tartani Mörzingert, így századra azonos időt jelzett az óra a célban. Az eddigi jól és kevésbé jól sikerült szektorok egyvelegét Camille Rast (27.) szakította meg. A svájci minden szektorban viszonylag stabilan, síelt – tőle láthattuk az első stabil alapidőt. Ennek ellenére sokáig nem örülhetett a vezetésnek, Maria Therese Tviberg (25.) bődületes alsó szakasza révén még növelte is előnyét Rasttal szemben.

Ramona Siebenhofer (21.) a két eddigi erős menetet is meg tudta fejelni: nemcsak stabil, gyors is volt. Clara Direz (22.) sem síelt rossz futamot, a vezetés viszont egy elmért buckán elment. Wendy Holdener (23.) az utolsó szakaszon lassult le, egy egyébként ütőképes futam végén, ahogy Franziska Gritsch (24.) is ugyanígy kapott ki honfitársától. Simone Wild (19.) menetét viszont már nem tudták kiszurkolni a hazaiak Siebenhofernek. a svájci remekelt a letörés előtt, és a meredeken sem kapott sokat, így megszerezte a vezetést. Ami viszont nem sikerült az osztrák szurkolóknak előbb, az összejött utóbb… Ricarda Haaser (17.) mindössze a letörés előtt kapott valamennyit Wildtől, a meredekebb részeken viszont még meg is tudott újulni, így ismét piros-fehér-piros vezetés miatt volt hangos a közönség.

forrás: blick.ch

A cél előtt volt egy nagyobb hibája Andrea Ellenbergernek (20.), ami miatt nem tudott végig konkurálni Haaserrel. Thea Louise Stjernesund (15.) remekül kezdett, hirtelen tovább hízó előnyét pedig remekül tudta beosztani a pálya végéig. Az, hogy elfáradt, látszott abból is, hogy a célvonal után egyből kibillent az egyensúlyából, és a célterület felfújt fala állította meg – szerencsére nem esett nagyobb baja. Eddig is adták egymásnak a kilincset a vezető helyen a hölgyek, de Alice Robinson (9.) még eggyel magasabbra tudta tenni a lécet. Az új-zélandi korábbi önmagát idézve, hiba nélkül hozta a látványos, bevállalós stílust. A letörésig már fél másodperccel növelte az előnyét, a meredeken pedig továbbra is stabil maradt. Több mint fél másodperccel volt jobb az eddigi legjobb második futam idejénél is.

A reklámszünet előtt síelt egy, míg azt követően az utolsó két osztrák. Stephanie Brunner (18.) kevésbé volt magabiztos. Katharina Truppe (16.) a meredeken hibázott sokat, míg névrokona, Liensberger (13.) épp ott remekelt. Utóbbi még pár századdal jobb is volt, mint Robinson, de a pálya egészében nem jelentett veszélyt a vezetésre. Paula Moltzan (10.) a letörésig ugyan elvesztette hozott előnyét, onnantól viszont elengedte léceit, és ugyanolyan szektorokat síelt, mint Robinson. Így végül egy szűk tizeddel maradt csak le a vezetésről.

forrás: blick.ch

Michelle Gisin (12.) hozott előnye már hat tized fölé rúgott, de jelenlegi formájában előzetesen is nehezen volt elképzelhető, hogy mindezt megőrzi. Ana Bucik (14.) előnye is folyamatosan olvadt a cél felé, de a meredek közepén még mindig előnyben volt, így maradt némi reménye. Alulra viszont alábbhagyott a lendület, a pillanatnyi dobogóra sem fért fel. Coralie Frasse Sombet (11.) előnye is a meredek előtt fogyott el teljesen. Onnantól pedig még mindig nem akadt senki, aki csak pár századdal jobban tudott volna síelni, mint Robinson. Mina Fürst Holtmann (26.) a kiesés széléről fűzte be magát egy kapuba, így onnan már csak a pontmentés maradt számára.

A reklámszünetig tartott ki Robinson előnye. Az ezt követően rajtoló Ragnhild Mowinckel (6.) szépen osztotta be kilenctizedes előnyét. A letörésig nem kapott sokat, onnantól pedig bevállalós sízéssel támadott, még egy kisebb megbillenés is belefért mindebbe. Lara Gut Behrami (7.) tartani tudta a norvégot, a cél előtt pár kapuval azonban beleakadt az egyik stangliba, amivel a hátrányt jelentő 5 századot minimum elszórta. Federica Brignone (5.) a meredek előtti szakaszt félelmetes tempóban, mindezzel együtt rendkívül stabilan síelte meg. A lendület akkor sem hagyott alább, amikor a pálya jobban lejteni kezdett. A cél előtti szektorban maradt néhány tized, ami miatt a végső dobogó igencsak kérdéses maradt.

forrás: derstandard.at

Sara Hector (8.) közel sem volt acélos, de hogy mennyit elszórt a végén Brignone, azt megmutatta: közel fél másodpercet hozott vissza az olaszon. Csakhogy addigra már több mint hét tizedet elszórt… Azt hihettük, a meredekig nem lehet már jobban síelni, erre érkezett Marta Bassino (3.), aki még honfitársát is felül tudta múlni. A meredek szintén parádésra sikerült, az alsó részre pedig nála megmaradt a lendület, így közel egy másodperces előnnyel vette át a vezetést. Egy klasszis menettel szemben kellett minimum tartania az előnyét a következő két sízőnek. Elsőként Tessa Worley (4.) érkezett, és kicsit sem rettent meg a rá váró feladattól. Gyorsabban rajtolt, mint Bassino, és bár a folytatásban nullázódott az előny, hiba nem volt a sízésében. A végére ugyan nem maradt akkora tempója, hogy a vezetést átvegye, de nem sokkal maradt le róla.

Petra Vlhová (2.) megőrizte teljes, másfél tizedes előnyét a letörésig, amit a meredeken meg is tudott duplázni. Innen már a több száz kiérkező szlovák szurkoló „csalogatta be” a célba, a második hely már biztos volt. Több viszont nem lett belőle: Mikaela Shiffrin (1.) bődületes tempóval kezdett, és bár a letörésnél megdobta egy bucka, még mindig maradt előnye. Innen talán kissé vissza is vett a tempóból, de hozott előnye elég volt arra, hogy a végéig megőrizzen valamennyit.

Mikaela Shiffrin 5. sikerét aratta Semmeringen. 2016 év végén épp a legutóbbi tripla hétvégét söpörte be. Összességében 78 sikerénél jár már, 4-gyel Vonn és 8-cal Stenmark mögött. Óriásban eddig 15-ször nem talált legyőzőre. Petra Vlhová 62. dobogóját szerezte, az ötödiket idén. Az új szezonban viszont még továbbra is nyeretlen a semmeringi lejtő két évvel ezelőtti óriás-műlesikló győztese. Marta Bassino 24. alkalommal végzett dobogón, míg idén már ő az egyetlen, aki óriásban mindhárom alkalommal a legjobb háromban zárt.

Bassino továbbra is őrzi a vezetést a szakági világkupában. Eddigi 40 pontos fórja 50-re nőtt. Igaz, már nem Hector, hanem Vlhová követi az olaszt. A szezon harmadához érve, az összetettben Shiffrin előnye már 200 pont feletti Goggiával szemben. Míg a harmadik helyen Vlhová cserélt helyet Holdenerrel.

Holnap már az eredetileg is Semmeringre tervezett óriással folytatódik a program.

Borítókép forrása: derstandard.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s