Kriechmayr leuralta a bormiói jeges pokoljárást

A kétszeres világbajnok bizakodásra okot adó formában néz neki a januári klasszikusoknak, miután a Dolomitok mindkét lejtőjén behúzott egy-egy győzelmet. A Pista Stelvio kegyetlenül jeges arcát mutatta, ami brutálisan kemény kihívás, masszív veszélyhelyzet elé állította a mezőnyt. Méretes különbségek alakultak ki, a pontszerző zónát 4 másodperc választotta el egymástól. James Crawford fiatal kora ellenére vérrutinos sízőként tette dolgát, rajta kívül még Aleksander Aamodt Kilde állt fel a dobogóra. Az összetettet tekintve fontos, hogy Marco Odermatt – a beszedett 8 tizedes hátrány ellenére – csupán egyetlen pozícióval szorult a norvég mögé. Cochran-Siegle egy erős ötödik hellyel hangolt a csütörtöki Szuper-G-re, míg hatodikként Kryenbühl zárt – azok után, hogy az óév elején, Kitzbühelben horrorbalesetet szenvedett. Az olaszok közül Casse lett a legjobb, egy hellyel megelőzve a tízedik Parist. Szőllős Barnabás tisztességgel helytállt , a 45. helyen fejezte be élete első bormiói lesiklását.

Ezerszer elcsépelt szöveg, ám Bormio, jelesül a Pista Stelvio az alpesi síelés kultikus helyszíne. 1010 méteres (2255 – 1245 m) szintkülönbség, 3270 méteres táv, 43 éles fordító, 30%-os átlagos dőlésszög, 120 km/h-t súroló sebesség, kegyetlen fizikális és mentális erőpróba két perces tömény adrenalin! Idén az előző napokban aláhullott eső miatt a szokottnál is keményebb, jegesebb, hepehupásabb lett a lejtő. Alábbiakban megtekintetitek a teljes nyomvonalat Hans Knauß egykori kameramenetével. (Ha pedig a Stelvio múltjára vagy kíváncsi, tavalyi cikkünkben egy videós összeállítás keretében beleszimatolhatsz.)

Három nagy név hiányzott a rajtlistáról. Egész pontosan csak az influenzával küzdő, a pályafutását a tervek szerint Kitzbühelben befejező Beat Feuzra igaz ez az állítás, Niels Hintermann levertségre hivatkozva, míg Matthias Mayer gyomor- és bélrendszeri problémák miatt reggel lépett vissza a megmérettetéstől. Súlyos veszteség volt az osztrákoknak, hiszen többszörös olimpiai bajnokuk az edzések fényében bombaformának örvendett, s ott volt a favoritok között.

Forrás: Badische Zeitung

A rajtot 10 perccel el kellett csúsztatni, mivel az utolsó elősíző, név szerint Jacopo Antonioli bukott, letarolta az egyik kaput, illetőleg a védőhálót is helyre kellett rakni utána. Stefan Rogentin (15.) síelte le elsőként verőfényes napsütésben a maga két percét. Határozottan óvatosra vette a figurát a svájci. Komoly hibát nem lehetett felfedezni nála, de az már régen rossz, amikor valaki Bormióban könnyed eleganciával síel. Mattia Casse (9.) sokkalta erőteljesebben vágta be léceit a megfelelő ívekre. Ezzel együtt eléggé mélyről vette a traverzet, ugyanakkor a végét jobban bírta szuflával. A 8 tizednyi előny sem kecsegtetett toperedménnyel.

A Dolomitokban hagyományosan virgonckodnak az amerikaiak. Travis Ganong (24.) magasabb sebességet diktált az olasznál, mindhiába, mivel a keresztsíző részen elkörülményeskedte a lécváltást, ugratói pedig nem sikerültek valami épületesre. Dominik Schwaiger hamar, de legalább szerencsésen fejezte be szereplését. Egy felső szűk jobbosban csatolódott le egyik léce, de a tempó még nem volt veretes, ügyesen kikerülte a védőhálót. Josef Ferstl gyakorlatilag ugyanott bukott egy perccel utána. A Rocca-ugratóról bizonytalanul fogott talajt, pontosabban mintha nem mérte volna fel helyesen a lejtő keménységét. Oldalára dőlve jó szögben csapódott a hálórendszerbe.

Forrás: CTV News

Daniel Hemetsbergert (11.) a titkos esélyesek között tartották számon. Brutálisan dobálta léceit a Stelvio, alig volt megszakítás nélküli kompressziója a pályával, ami biztos jele annak, hogy férfiasan odatette magát az osztrák. A kelleténél több volt a túlfordulás, a keresztsízés dadogott, így némi meglepetésre kikapott az olasztól. Ryan Cochran-Siegle (5.) képes arra, hogy stílusos eleganciával is tempót tudjon diktálni. Ugratói mesésre sikerültek, az aránylag ritmusos S-kanyarokban is remekelt, ennek megfelelően jó 3 tizeddel élre tudott állni.

James Crawford (2.) azonban egészen más dimenzióban síelt, mint előtte az amerikai. A traverzig nagyságrendekkel gyorsabban haladt, mégpedig hasonló precizitással. Noha az S-kanyarokban kijöttek a fáradtság jegyei, ám a másfél másodperces fór önmagáért beszélt. Vincent Kriechmayr (1.) szintén elment a falig, ami a rizikóvállalást illeti. Az elején indulók szívták meg a váratlanul jeges pályafaktort. Az osztrák profin lehozta a Stelviót, mert voltak ugyan kikalandozásai a kékvonalon túlra, de sebességére végig tudott ügyelni, a fizikumára pedig joggal alapozott. Simán élre állt egy nagyon jó kanadai menettel szemben. Johan Clarey alaposan megszenvedett ma a kanyarokkal, rendre mélyről vette be a felső íveket. A Carcentina nevű traverzen sajnos keresztbe álltak lécei, szerencsére bukását kontrollálni tudta.

Forrás: Sport.ch

Aleksander Aamodt Kilde (3.) egy sima edzéselsőséggel a háta mögött győzelmi reményekkel vágott neki a napnak. Küzdelmesebbre vette a figurát, a huplikkal jóval inkább meggyűlt a baja, mint korábban Kriechmayrnek. Hiába a kontrollált ugratók, az életerős traverz, ez utóbbi szakaszt kivéve ma nem konkurált az osztrákkal. Sőt szűk 3 tizeddel még a kanadaitól is kikapott. Marco Odermatt (4.) részéről még hiányzik a kellő tapasztalat, hogy eme extrém körülmények közt érvényesülhessen. Le-lecsúszkált az ívekről a tempós kanyarokban, ugyanakkor nem vesztette el lendületét, fizikummal pedig végigbírta, így per pillanat csak egyetlen hely választotta el Kildétől. Igaz, időben 8 tized. Dominik Paris (10.) a lejtő abszolút úra. A hatszoros bormiói győztes azonban önmagához képest gyönge formában kezdte az évet, amit a rutin és a szívéhez oly közel álló lejtő sem tudott palástolni. Veretett, mint szokott, de közel sem olyan intenzitással, mint általában. Pár századdal még a legjobb olasz síző címéről is lemondott.

Forrás: Norway Posts English

A reklámszünet gyakorlatilag pontot tett az érdemi kérdések végére, még ha nagyszerű, rutinos sízők várakoztak a startállásban. Matteo Marsaglia (20.) mérsékeltebb lendülettel oldotta meg a Stelvio nehezét, csupán Ganongot tudta megelőzni. Romed Baumann (18.) minden tapasztalatát latba téve úgy döntött, főbb a biztos leérkezés. Harmadik németként sikerrel vette ezt a feladatot. (33.) egyáltalán nem találta a bormiói rejtély kulcsát, a 4 másodpercen túli hátrány ellenére „kivolt, mint Otmar Striedinger a liba”. Bryce Bennett tökösebb gyerek, ennek megfelelően kockázatban ma sem ismert határokat. Egy letarolt kaput követően suhant ki a pályáról. Christof Innerhofer (22.) rossz vonalvezetéssel kezdte menetét, ehhez mérten utóbb szépen összeszedte magát. Adrien Théaux (14.) öles léptekkel halad a mind jobb rajtszámok irányába. Viszonylag stabilan lehozta a maga két percét. Jared Goldberg a felső szakaszt követően még Odermattra is veszélyt jelentett, csak aztán kanyarátmenetben rosszul kapott el egy buckát, minek következtében a védőhálóban találta magát.

Forrás: Südostschweiz

Hosszú vajúdás árán kiszedték onnan a pályamunkások a viszonylag sértetlen amerikait, így kicsit megkésve elrajtolhatott Adrian Smiseth Sejersted (32.). A norvég bizarrul zaklatott menetet síelt, már az csodával ért fel, hogy egyben megélte a célvonalat. Cameron Alexander (12.) csúszásában felsejlettek a kanadai ismérvek. Pazarul ugrott, technikásan, s egyben lendületesen vette az S-kanyarokat, jutalma érte egy TOP10 lett. Blaise Giezendanner (30.) nem ma szerette volna ismét összetörni magát, ennek ellenére maga után hagyott egy félbetört stanglit. Gyors reparálás, s érkezett Urs Kryenbühl (6.), a mezőny legkegyetlenebb bukásain átesett tagja. No, ma sem reszketett a svájci, bár párszor nagyon mélyre került, elkerülte a feszült pillanatokat, remek sebességének hála a bravúros hatodik helyen végzett. Franciák, majd szlovének zárták az első harmincast – kéz a kézben. A gallok a kötelezőn kívül többet nem fektettek bele a mai napba, ez Maxence Muzaton (46.) esetén 7, Nils Allegrénél (40.) 5 másodpercben nyilvánult meg. Martin Čater (39.) ez utóbbi szintjét hozta, Miha Hrobat pedig az utolsó pillanatban inkább visszalépett.

A körülmények megengedték, hogy bőven harmincon túl is elsőrangú meneteket láthassunk. A kanadaiak vaskos pontmennyiséget akasztottak le, Brodie Seger (31-essel a 16.), majd Jeffrey Read (33-assal a 19.) nagyot lépett a TOP30-as rajtszám irányába. Az igazi nagy durranást a svájciak szolgáltatták. Előbb a trambulint idéző karriert produkáló Gilles Roulin (35-össel a 8.) villantott, majd a sérüléseit maga mögött tudó Justin Murisier (40-essel a 7.) hozta élete legjobb lesikló eredményét. Pontot szerzett még a szintén helvét Alexis Monney (37-essel a 21.), aztán Henrik Røa (41-essel a 27.), a chile Henrik von Appen (42-essel a 29.), nagyot ment a dél-tiroli Florian Schieder (45-össel a 13.), az amerikai Erik Arvidsson (46-ossal a 16.). A pontszerzők sorát Pietro Zazzi (48-assal a 25.), Julian Schütter (49-essel a 22.) és Cyprien Sarrazin (53-assal a 27.) tette teljessé.

Részletes eredménylista

Forrás: goSkagit

Szőllős Barnabás (56-ossal a 45.) utolsóként vágott neki a Stelviónak. A szektoridők fényében kiegyensúlyozottan síelt Barni, az utolsó szektorban valamivel közelebb került a pontszerzők szintjéhez. A lejtő újoncaként embert próbáló körülmények között tisztességesen helytállt, mintegy hét másodpercet kapott. Ami lényegesebb, hogy német liechtensteini és svájci vetélytársaktól alig-alig kapott egy szekundumot. A célba érők közül Muzatont megelőzte.

Vincent Kriechmayr 14. elsőségét szerezte a Világkupában, a két gyorsasági szám arányát egalizálta. A grödeni első lesiklás után újabb klasszikust nyert, s bizony jó úton halad a vb-címvédés felé. James Crawford élete legjobbját síelte lesiklásban, összességében harmadszor ünnepelt dobogón. Nincs mese, megérkezett a világelitbe a kanadai! Aleksander Aamodt Kilde rendkívül stabil formát mutat: öt futam, 3 győzelem, 5 dobogó, egy 5. hely. Lassanként egy komplett sikernyivel vezeti a szakágit. De hiába a domináns lesiklás, ha egyszer Odermatt is odaért a legjobbak szintjére… Egyébként 35 VK-dobogónál tart, ebből 14-et jegyez lesiklásban.

Holnap egy Szuper-G-vel búcsúzik a mezőny a 2022-es esztendőtől!

A címlapkép forrása: FMT

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s