Yule ismét Madonna királya!

Daniel Yule karrierje harmadik villanyfényes madonnai győzelmét aratta csütörtök este. A svájci a negyedik helyről tört előre, átugorva Henrik Kristoffersent és Linus Straßert. Az első futam után még vezető Lucas Braathen gyengébb második futamot síelt, amivel a dobogóról is lecsúszott. Ugyan a dobogóról lemaradtak, de erős napot zártak az osztrákok – négyen is a legjobb tízben végeztek. Yule öt verseny óta tartó norvég győzelmi sorozatot tört meg. Szőllős Barnabás az első futamban 50. helyen végzett, így nem jutott tovább.

A szokásoknak megfelelően, idén is Madonna di Campiglión készülődtek a férfi szlalomosok a karácsonyra. A 70 éves múltra visszatekintő 3-Tre verseny rendszerint villanyfényben kerül megrendezésre, ami az idei versenyen sem volt másképp. Valamivel fagypont alatti, csillagfényes idő várta a versenyzőket csütörtök kora este. Az osztrák edző által kigondolt pályatűzés technikásra sikeredett a jeges lejtőn, ahogy azt Giorgio Rocca prezentálásában végignézhettük.

forrás: informazione.it

Versenykörülmények közt viszont Loïc Meillard (2.) síelhetett le elsőként a pályán. Rendkívül pattogósan síelt, ami miatt viszont a célban fejét ingatta, hogy a letörésénél távol került a stanglitól. Nem sokkal maradt el a svájcitól Linus Straßer (3.). A német más technikával, jóval több élt használva síelt, de tőle is erős menetet láthattunk. Daniel Yule (4.) komoly előnyt épített ki a meredeken, a végén viszont kifordult bal léce, nagy mentésre volt szüksége a folytatáshoz is. Ezzel viszont odalett az eddigi háromtizedes előny.

Henrik Kristoffersen (5.) révén továbbra is kis különbségeket láthattunk, de a norvég a meredeken húzott kövér ívei miatt nem tudta megelőzni az eddig beérkezőket. Nem így Lucas Braathen (1.), aki az eddigi szoros eredményt brutális meredekkel borította, és 4 tizedet vert Meillard-ra. Manuel Feller (8.) hátfájdalmakra panaszkodott, minden bizonnyal ez is benne volt apróbb hibáiban. Clément Noël (15.) továbbra sem találja formáját. Merev, feszülős sízést láthattunk tőle, számos rontással. Elsőként került másodpercen kívülre.

Dave Ryding (14.) rendkívül bekezdett, nagy igyekezetében egy stanglit is letarolt, de a meredeken már nem tudta tartani a lépést a legjobbakkal. Az olasz szurkolóknak Tommaso Sala (13.) érkezéséig kellett várni hazai versenyzőre. Lendületesen síelt, de súlypontja többször is túlságosan hátra került. Alexis Pinturault (21.) került elsőként másfél másodpercen is túlra, amit egy jókora késéssorozatnak köszönhetett. A tavalyi győztes Sebastian Foss-Solevåg (20.) ezúttal nem síelt túl ritmusosan, sokat fékezgetett. Mindössze Pinturault-t verte egy századdal.

forrás: blick.ch

A visszafogottabb meneteket követően Johannes Strolz (6.) kavarta fel az állóvizet. Az osztrák korrekt meredeket követően szélvészgyors zárószakasszal biztosította be dobogós esélyeit. Atle Lie McGrath (36.) nem érzett rá a tűzésre, zaklatott sízése 2 másodpercen túli hátrányt jelentett, ami Madonnán ritkán szokott továbbjutást érni. Marco Schwarz (17.) ugyan gyorsan síelt, de sokszor messzebb dobta a pálya a kapuk tövétől. Giuliano Razzoli (16.) megfontoltan síelt, a meredeken nem kockáztatott egy esetleges kiesést.

Timon Haugan (11.) agilisan síelt a Hirscher-féle lécein, másodpercen belüli hátránnyal, és ezzel együtt dobogóesélyei megtartásával várhatta a folytatást. Kristoffer Jakobsennek (27.) sokat kellett korrigálnia, de nála az is nagy szó, hogy leért a pályán. Alex Vinatzer már-már kezdi a korai Fellert idézni: ezúttal egy vertikális kapura taposott rá, így kettő verseny után már két kiesésnél tart. Albert Popov (9.) rendkívül dinamikusan síelt, és ugyan hibázott kisebbeket, de összességében remek futamot zárt. Adrian Pertl (10.) vadul kezdett, ami nem feltétlenül volt eredményes, de ezt követően a meredeken parádézott.

Michael Matt-tól (12.) rég láttunk ennyire összeszedett menetet, mindössze a meredekben maradt még benne valamennyi. Ugyanitt hibázott sokat Ramon Zenhäusern (23.) is. A kétméteres svájci a kilankásodó szakaszon mentette meg továbbjutását. Joaquim Salarich (38.) továbbra sem idézi tavalyi formáját, ma ez továbbjutást sem ért számára. Mindössze erős közepeseket láthattunk Filip Zubčićtól (25.) és a korábban itt dobogóra álló Luca Aernitől (22.) is.

forrás: blick.ch

Az utolsó igazán kiemelkedő teljes futamot Fabio Gstrein (6.) síelte meg. A meredek végén kapott erőre igazán, lendületét pedig a záró szakaszra is át tudta menteni. Luke Winters is remekül síelt, top idővel kezdett, utána viszont lába közé vett egy kaput. Ugyan hegymászást követően még tovább síelt, de nem sokkal később végleg kiesett. Armand Marchant szintén erős kezdés után esett ki a versenyből, míg Istok Rodešnek (48.) dekoncentrált menetével esélye sem volt a továbbjutásra. Erik Read (30.) meredeke nem volt épp hibátlan, sokáig izgulni kellett, vajon meglesz-e a továbbjutás.

75-ös rajtszámmal Szőllős Barnabás (50.) belevágott élete tizedik Világkupájába. Élvezte a sízést, a ritmusával is hozta azt, amit várni lehetett tőle. 3,38-as hátránnyal nyilván nem volt esélye továbbjutni, ugyanakkor rutinos német, svájci, bolgár és spanyol VK-sízőktől már alig maradt el egy másodperccel.

Harmincon túl sem ért még véget a futam. Parádéztak például a britek: Ryding mellett Billy Major (19.) és Laurie Taylor (26.) is továbbjutott. Utóbbi ráadásul 60-as rajtszámmal, ami a napi legmagasabb továbbjutó rajtszám is volt. Nem ment rosszul a később érkező svájciaknak sem. Marc Rochat (34-essel 18.) a legjobb harmincon túli volt, mellette pedig továbbjutott Noël von Grünigen (54-esssel 28.) is. Ahogy a britek és a svájciak, úgy a németek is dupláztak, közülük Anton Tremmel (24.) és Sebastian Holzmann (28.) folytathatta a második futamban is a versenyt.

forrás: ilsussidario.net

Este háromnegyed kilencre sem hűlt már sokkal tovább az idő, így a második futam is valamivel fagypont alatt, továbbra is említést érdemlő időjárási akadály nélkül vehette kezdetét. A tűzés ezúttal francia kezekben volt, és az első futamhoz képest ezúttal kissé direktebb volt, 61 kapuból két banánkapuval. Erik Read (22.) nyitotta a főműsoridős futamot, de nem sokkal a rajt után hibázott is. Sebastian Holzmann (20.) tisztább futama révén egyből át is vette a vezetést a kanadaitól, majd a nagyot mentő Noël von Grünigent is egyből átugrotta.

A vezetés azonban nem tartott ki sokáig a német számára, érkezett ugyanis Kristoffer Jakobsen (7.). A meredeken zseniálisan síelt a svéd, és a többi részbe sem nagyon lehetett belekötni – egy század híján egy másodpercre tornázta fel előnyét. Laurie Taylor (25.) hamar hibázott, ami után inkább biztonságit síelt. Filip Zubčić (18.) a második helyért volt nagy csatában Holzmann-nal, míg Anton Tremmel (23.) sokat hibázgatva ért be a célba. Nem rizikózott sokat Ramon Zenhäusern (21.), ezúttal is a meredek után síelt csak valamivel jobban.

Luca Aerni (11.) rendkívül ritmusosan kezdett és ugyan a meredeken Jakobsennel nem tudott konkurálni, így is nagy előrelépésben bízhatott. Alexis Pintuarult (14.) remekül kezdett, a letörésig még növelte is előnyét. A meredekkel viszont jócskán megküzdött, így végül még Aernit sem tudta megelőzni. Sebastain Foss-Solevåg (16.) többször is belehibázott a menetébe, így újabb győzelemről ma nem is álmodhatott. Billy Major (24.) hamar nagyot hibázott, utána inkább a biztos pontszerzést tartotta szem előtt. Marc Rochat a meredeken nem tudta magát befűzni egy kapuba, ezzel ő lett a futam első kiesője.

forrás: blick.ch

A svéd vezetésnek Marco Schwarz (6.) vetett véget. Az osztrák remekelt a letörésig, és ugyan a meredeken eladta teljes előnyét, a záró szakaszon végül gyorsabban sorjázta a kapukat, mint Jakobsen. Giuliano Razzolin (18.) majdnem kifogott az első kapu, de a hazaiak nagy örömére nem esett ki. A meredeket viszont elóvatoskodta, így a végére sem volt meg a kellő lendület. Clément Noël remekül kezdett, azonban kaput tévesztett, így Val-d’Isère után ismét kiesett. Ráadásul egy hete a Val di Fassa-i EK-futamot sem tudta befejezni a francia.

Dave Ryding (12.) remekelt a letörésig, Schwarznál is gyorsabbnak bizonyult. A meredeken azonban hibázott, így teljes előnye odalett. Tommaso Sala (13.) kevésbé volt kiemelkedő, de nem is hibázott akkorát, mint az előbb a brit. Igaz, így nem is volt igazán veszélyes Schwarzra egy pillanatig sem. Michael Matt (17.) korán nagyot hibázott, majd a letöréssel is megküzdött, ami miatt sokat csúszott vissza. Timon Haugan (14.) egyből begyújtotta a rakétákat, azonban a meredek után hibázott, így teljes előnye egy csapásra elszállt.

A záró szakasz volt továbbra is Schwarz erőssége. A fent remeklő Adrian Pertl (9.) sem tudta megtartani előnyét a laposon, míg Albert Popovnak (10.) korrigálnia kellett ezen a szakaszon, így a vezetést egyikőjük sem tudta átvenni. Az osztrák uralma viszont csak eddig tartott: Manuel Feller (5.) már fél másodperces előnnyel rajtolt el, és elsősorban remek meredekének köszönhetően át tudta venni a vezetést. Johannes Strolz-cal egy kilazult stangli szúrt ki, ami a léce alá csúszott. Nem sokat tehetett, erős kezdés után esett ki.

forrás: blick.ch

Fabio Gstrein (8.) óvatosan síelt, nem kockáztatott túl sokat. Ezzel ugyan nem is volt veszélyes élen álló honfitársaira, de összességében erős pontszerző eredménnyel zárt. Henrik Kristoffersen (2.) másodjára nagyon ráérzett a pályára. A meredekig komoly előnyt épített ki Fellerrel szemben, amit a folytatásban is tartani tudott. Daniel Yule (1.) remekül osztotta be közel kéttizedes hozott előnyét. A svájci végig őrzött pár századot ebből, a meredeken pedig remek íveket húzott, így a célban is villant a zöld lámpa a neve mellett.

Linus Straßer (3.) a letörésig már négy tizedes hátrányban volt. A meredeken azonban megemberelte magát, és a záró szakaszon hatalmas tempóval vágtatott át, két tizedet faragva végül. Loïc Meillard erősen kezdett, és bár némi hátrányban volt a merdek előtt Yule-lal szemben, minden esélye megvolt, hogy ezt még a maga javára fordítsa. Azonban ezirányú törekvéseinek egy kaputévesztés hamar véget vetett.  Lucas Braathen (4.) volt már csak hátra, fél másodperces előnnyel a birtokában. A norvég viszont a második futamban közel sem volt olyan magabiztos. A meredek végére már alig maradt valami az előnyből, a záró laposon pedig kevés volt a lendület – a dobogóról is lecsúszott.

Daniel Yule a madonnai lejtő királya. Pályafutása öt győzelméből hármat szerzett ezen a helyszínen. Henrik Kristoffersen vasárnap óta harmadszor maradt le egy helyezéssel a győzelemről. Összességében 76. alkalommal állt dobogón. Linus Straßer 9. alkalommal végzett a legjobb háromban, amiből 6 verseny volt műlesiklás.

forrás: blick.ch

Folytatás karácsony után Bormióban, ahol szerdán lesiklást rendeznek.

Borítókép forrása: barrons.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s