Másodjára már nem kegyelmezett: Odermatt előnye lassan 100 pont a szakágiban

A vasárnapi „rövidzárlat” (értsd: harmadik hely pár századra a győztes időtől) után Marco Odermatt érvényesítette a papírformát a második Alta Badia-i óriás-műlesikláson. Ez alkalommal alaposan megnyomta az első futamot, s lényegében már ott megnyerte a versenyt. Délután megint nem ment teljes elánnal, de ez is elegendő volt mára. Henrik Kristoffersen másodjára is az elsőszámú üldöző szerepkört vette magára, míg a tegnapi csalódás után Žan Kranjecnek is csak összejött egy dobogó a Gran Risán.

A nagy Dolomitok-maraton soron következő, szám szerint már az ötödik állomása egy újabb óriás-műlesiklás volt. Legendás helyszínhez legenda dukál, a korábbi négyszeres itteni győztes Alberto Tomba épp ma ünnepelte 56. születésnapját.

A korrekt, ám borús síidőben rendezett délelőtti futam pályáját szlovén edző tűzte. A tegnapi történtek után nem meglepő módon belassította a lejtőt, hátha a tanítvány ismét sziporkázni fog. Sajnos hétköznap délelőttre való tekintettel meglehetősen kevés információnk van a történtekről, így csak a legfontosabb menetekről számolunk be.

Forrás: Ski Racing

Žan Kranjec (4.) szokás szerint szép stílusban kanyargott a kapuk közelében, épp csak a tempója tűnt kevésnek. Legalábbis egy Marco Odermatt (1.) kaliberű riválissal szemben. A svájci nekirontott a lejtőnek, nem bízott tehát semmit a véletlenre. Ahol tegnap délután rontott, ott ma sem ment optimálisan, de a bőven másodpercen túli előny azért előrejelzett sok mindent. Henrik Kristoffersen (2.) egyszerűen képtelen volt tartani a svájcit a meredeken, hattizednyi elmaradásának javát ott szedte össze. Még így is messze ő közelítette meg őt leginkább. A tegnapi győztes mai kalandja hamar véget ért. Lucas Braathen a nagy iramban megcsavarta léceit, menthetetlenül.

Alexis Pinturault (6.) totál sansztalan volt Odermatt őrülten jó meredekjével szemben. Úgy kapott másfelet, hogy érdemi hibát nem vétett, s nem is volt látványosan visszafogott. Loïc Meillard (3.) részéről a legnagyobb fegyvertény az volt, hogy a végén 3 tizedet fogott jóbarátján. Na jó, a dupla svájci dobogó jól mutatott a futam végeztével. Manuel Feller harcosabbik énjét vette elő, aminek relatíve gyors kiesés lett a vége. Minthogy Stefan Brennsteiner (9.) menetéből hiányzott a dinamika, ismételten Marco Schwarz (5.) szállította a legjobb osztrák részeredményt. Dobogóesélyesként várhatta a folytatást. Míg Atle Lie McGrath (8.) a sok pontatlanság miatt csaknem 2 s-es hátránnyal szembesült, az olaszok ásza, Luca de Aliprandini idei harmadik futamán maradt pont nélkül. Túlcsúszott a kapun, tényleg másodpercekig tartott csak versenye. Német részről Alexander Schmid (7.) abszolút versenyben maradt a TOP3-ért a maga kb. másfeles hátrányával. Az időkülönbség rendre jócskán túllépte a 3 s-et, ezt már a pályahibáknak is betudhatjuk. A magasabb rajtszámokkal érkezők közül Raphael Haaser (29-essel a 13.) megágyazott élete legjobb szakági eredményének. Szintén csont nélkül jutott tovább a junior-világbajnok Alexander Steen Olsen (35-össel a 19.).


Délutánra megint egészen más vonalvezetéssel kellett megbirkózniuk a sízőknek, uszkve 5-6 másodperccel volt gyorsabb a pálya, mint délelőtt. Sarrazin (25.) sokat vállalt, ami több megingással járt, ennek megfelelően Daniele Sette (19.) rögtön letaszította az élről. A svájci síelt a leggyorsabban délután, ám a nagy időkülönbségek okán az igazán jelentős előrelépés elmaradt. Borsotti (23.) zaklatott meredeke produkált, majd  a két német srác, Gratz (24.) és Grammel (21.) a biztos pontszerzésre hajtott. Žampa (27.) hasonló habitussal síelt, a tavalyi meglepetésember, Feurstein (18.) pár századdal élre tudott állni, ám minthogy ő sem ment rendkívülit, Ford (15.) ragyogóan kihasználta hibáit. Sam Maes (11.) remekül ötvözte a kellő dinamikát az ésszerűséggel, ő már joggal aspirálhatott egy TOP10-közeli eredményre.

Forrás: Le Soir

A tegnap délután legjobbja, Verdú (12.) a lehető legszorosabban tartotta a belgát. Talán a viseltesebb pálya okán az áttörő erejű menet ezúttal hiányzott tőle. Egyetlen századdal szorult a második helyre. Della Vite (13.) junior-vb-ezüstérmeshez méltó vagánysággal oldotta meg a feladatát. Néhány túlfordulással együtt megfelelő pályát síelt, de az első kettőre nem helyezett nyomást. Steen Olsen a meredek végétől talált magára, az a pár század két pozíciójába került. (Utóbb diszkvalifikálták hibás rajt miatt.) Radamus (10.) valóban otthon érezte magát a délutáni tűzésben. A letörésnél akadt meg lendülete, egyébként jó dinamikával, magabiztosan vette át az első helyet. Read (28.) elejétől fogva határon síelt, a brutális tempót pedig esélye nem volt lekövetni a meredeken. A bukótérből visszatérve befutott az utolsó pontszerző helyre. Caviezel (14.) túlzottan stabil, nyugodt sízést mutatott be, akárcsak egy napja. Ennek jegyében öten is elébe kerültek a korábban érkezettek közül.

Tizenöt sízőt követően tehát Radamus révén amerikai vezetésre állt a verseny, a virtuális dobogót egy belga és egy andorrai sportoló tette teljessé. A reklámszünet után Muffat-Jeandet (22.) belehibázott menetébe, Windingstad (16.) inkább enerváltnak tűnt a tempó átmentésére épülő szakaszon. Raphael Haaser (9.) határozottan betámadta a meredeket, az ottani háromtizednyi differencia tartott ki a célig. Faivre (20.) és a léc közti kapcsolat egyelőre még az ismerkedés fázisát nyögi. A kellő agressziót egyelőre nem meri kifejteni rájuk a meredeken. Murisier a rajtszámjavítás jegyében állt hozzá menetéhez. A letöréstől sokat javított helyzetén, csakhogy egy késéssorozat következtében nullázott a mai napon. Zubčić (8.) formája határozottan felfelé kanyarog. (Az ívelés azért még erős kifejezés lenne.) Fokozta a tempót a meredeken, noha régi önmagát csak egyes kanyarokban idézte elő. A vezetést azonban bő fél másodperccel átvette, amivel azért várhatott további előrelépést. Az íveit gyakran túlhúzó Brennsteiner (16.) miatt speciel nem kellett izgulnia; nem rohant el a falig az osztrák, ami a rizikóvállalást illeti.

Forrás: Kleine Zeitung

A legjobb nyolcat megelőzően tehát horvát vezetésre állt a verseny, a TOP3-at ekkortájt Haaser és Radamus tette teljessé. McGrath (26.) nagyon mérges lehetett magára, mert míg a letörést követő szakaszt abszolút uralta, a folytatásban túldöntötte belső léceit, minek következtében a bukótérből kellett visszakormányoznia magát menetirányba Schmid (5.) nem a második menetek klasszisa, ezzel együtt illett volna héttizednyi fórról élre állnia. Alaposan bekezdett, s egészen a végéig teljes kockázatot vállalt. Akadtak kevésbé szemrevaló ívei, de a kötelező feladatot azért teljesítette, még ha dobogós reményei azért halványultak. Pinturault (6.) kiválóan kontrollálta léceit, egy árnyalatnyival enyhébb tempót diktált a németnél. Hajszálhíján bejött terve, három századocskával szorult a német mögé a listán.

Forrás: Siol.net

Az osztrákok utolsó reménye ma is Marco Schwarz (7.) volt. Túlontúl direkt íveken kereste a megfelelő nyomvonalat, közben volt két megbillenése, de végtempóban ő is felülmúlta a németet. Nem volt szerencséje, mert a 4 tized két pozíciójába került. Kranjec (3.) tegnap alaposan elbaltázta a délutánt, ezúttal viszonylag nyugodtan síelhetett, nem volt vállán akkora teher. Elsőrangú meredek után remekül átvitte sebességét a záró lankásabb részre, így simán átvette a vezetést. Meillard (4.) összességében korrekt menettel jelentkezett, épp a szlovén extra szektorában maradt el a kelleténél jobban. Szorosan, de a második helyre besorolt.

Kristoffersen (2.) a „senki földjén” tartózkodott. A második helyet illett megtartania, a svájci legyőzéséhez ugyanakkor komoly extrára volt szüksége. No, ez utóbbira tett kísérletet a norvég, hiszen a meredekre másodpercen túli előnnyel érkezett. A szlovént egy kevéssel felülmúlta délután, ami pislákoló reményforrásnak elég volt Odermattal (1.) szemben. A svájci finoman szólva lomhán kezdett, gyakorlatilag egy szektor alatt leadta előnyét. A letörésnél fordított a negatív tendencián, odáig visszaépített 2 tizedét a célvonalig magabiztosan őrizte. A vártnál izgalmasabban, de csak érvényesítette a papírformát.

Részletes eredménylista

Forrás: Le Républicain Lorrain

Marco Odermatt 15. sikerét ünnepelte a Világkupában, a tízediket kedvenc számában. Alta Badián tavaly után nyert újra. Minekután Henrik Kristoffersen 27. szakági dobogójával nem ereszti el, a szakági pontverseny egyelőre szorosnak mondható. Nem úgy az összetett, a bormiói versenyekre készülő Kildének kezd reménytelenné válni a helyzete. Žan Kranjec 11. alkalommal állt VK-pódiumra, ha előbbi két úriember engedni fogja, s a szlovén nem izgulja túl a dolgot, hamarosan ismét élre ugorhat.

Karácsonyig még lesz egy verseny az uraknál, csütörtökön szlalomot rendeznek Madonna di Campiglión. Óriás-műlesiklást legközelebb Adelbodenben tartanak január második hetében.

A címlapkép forrása: RJB

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s